Dodaj do ulubionych

Wysokie A-tpo

06.09.17, 10:48
Prosze o pomoc rok temu zdiagnozowano u mnie niedoczynnosc tarczycy w ciazy,teraz 3 miesiące po porodzie zrobiłam badania Tsh 2,03 A-TPO 85,08 (bez podanych norm) co ten wynik oznacza?do lekarza ide za tydzień i strasznie się denerwuje.Zaznacze ze w ciazy robiłam a tpo i tez było wysokie co wskazywać miało na hashimoto.
Obserwuj wątek
    • liliali22 Re: Wysokie A-tpo 06.09.17, 12:07
      Może ktoś pomoże ? Kto ma taki problem
      • laura.phys Re: Wysokie A-tpo 06.09.17, 15:27
        Nie jest to wysokie a tpo jesli np norma jest od 60, w niektórych łanach od 5. Nie oznacza to jednak ze nie masz hashimoto. Powinnaś się zgłosić do lekarza na usg tarczycy wykonać badania tsh i ft4 ft3.
        • liliali22 Re: Wysokie A-tpo 06.09.17, 16:07
          A z kad wiadomo ze od 60 ? Ja mam puste miejsce przy możliwym zakresie czyli nie ma norm odnoście tego.tsh zrobiłam wyszło dobrze.Jedynie objawy mam
    • hashitess Re: Wysokie A-tpo 06.09.17, 16:07
      brałaś hormon w ciąży?
      • liliali22 Re: Wysokie A-tpo 06.09.17, 16:08
        Tak brałam teraz miesiąc temu przerwałam
        • hashitess Re: Wysokie A-tpo 06.09.17, 22:16
          sama odstawiłaś hormon czy za wskazaniem lekarza?
          • liliali22 Re: Wysokie A-tpo 07.09.17, 23:46
            Sama bo mi brakło smile niestety ale chyba jest wszystko Ok z tarczyca może te przeciwciała sugerują na coś innego.No nic żyje czyli jest dobrze smile dziękuje za odpowiedzi
            • muktprega1 Re: Wysokie A-tpo 08.09.17, 09:26
              Na jakiej dawce tyroksyny byłaś?
              Nie odstawiaj na bok tarczycy, biorąc pod uwagę Twoje wyniki najprawdopodobniej jesteś w fazie aktywności choroby tarczycy, niedoczynność idzie małymi kroczkami w dół ale systematycznie, powtarzam za Laurą:

>Powinnaś się zgłosić do lekarza na usg tarczycy wykonać badania tsh i ft4 ft3.

te wyniki to podstawa diagnostyki. Czy mieszkasz w Polsce? Te wyniki bez norm....wink

Te badania w/g Dz.U. masz prawo 1x w roku dostać od lekarza ogólnego, tym bardziej że masz/miałaś problem z tarczycą. Hashimoto często ujawnia się w czasie ciąży i przechodzi w postać przewlekłą. U mnie w laboratorium panie laborantki są już świadome i każdemu, kto ma TSH powyżej 2 mówią o pogłębieniu diagnostyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka