Dodaj do ulubionych

czy operować ?

04.01.05, 19:26
Wiem,ze musze sama podjac decyzje..ale prosze o podpowiedz !mam nadczynnosc
tarczycy TSH ledwo..ledwo,FT3 I ft4 w normie,USG;oba płaty znacznie
powiekszone i cała masa odgraniczajacych sie guzkow ,najwiekszy 20 x 21
mm.cytologicznie zmiany łagodne. Objawy;drzenie
rąk,zmeczenie,sennosc,tentencja do tycia /tak !!/potliwość,uczucie gorąca no
i to ciągłe podduszanie.....boję sie radiojodu bo mam problemy z oczami/bolą
mnie, okulista nie wie od czego,wzrok mam dobry/ i nie chce mieć
większych.Pozostaje operacja.Lekarz z Poradni mnie karze sie zdeklarowac !!!
Prosze / doswiadczonych / o sugestie.
Obserwuj wątek
    • tess-hashi Re: czy operować ? 05.01.05, 10:05
      cześć Krista!
      pozostawiwszy samą chorobę na boku, możemy rozważyć co lepsze lub gorsze.
      zabieg chirurgiczny jest b. inwazyjny,tzn.: pobyt w szpitalu, narkoza, blizna po cięciu mała lub duża - zależy od chirurga, powrót do codzienności.
      podanie radiojodu, to:
      www.medycynanuklearna.amb.bydgoszcz.pl/terapia.html
      oczywiście decyzja należy tylko i wyłącznie do Ciebie.
      cokolwiek wybierzesz będzie dobrze.
      Życzę powodzenie i odezwij się Tess
      • krista57 Re: czy operować ? 05.01.05, 14:06
        Tess !!!dzięki bardzo za odpowiedz,bede sie jeszcze konsultowac z lek.rodzinnym
        i z poradni tarczycowej/mam terminy/. Jestem dopiero na tym etapie...zaczynam
        chorowanie...no i zobaczymy.
        Serdecznie pozdrawiam.Krista.
    • saba76 Re: czy operować ? 05.01.05, 13:51
      mam ten sam problem-niby mam dobre podstawy do jodoterapi-ale boje sie jego
      radioaktywności,a operacja tu mie przestraszyla niedoczynnośc i jej obiawy a
      szczegolnie niedokrwiennośc serca-wstrętna choroba ,ktora u mnie rozwija sie od
      paru lat ,a niedoczynnośc może to przyspieszyć
      ja chyba zdecyduje sie na jod
      • domini32 Re: czy operować ? 05.01.05, 14:48
        Ja jestem rok po jodzie i gdyby nie oczy, które dla odmiany obok tego,że puchna
        zaczęły w dodatku boleć, byłabym zadowolona z terapii. Problemuy z oczami
        pojawiły sie po podaniu jodu. Ostatnio spotkałąm u okulisty parę osób, kobiet
        właśnie po jodzie z tymi samymi objawami i co najdziwniejsze objawy te u jednej
        z nich nastapiły w ciągu roku po podaniu jodu, nastąpił wytrzeszcz. Myślę,że
        dla osób z wolem guzowatym to bardzo dobra metoda, natomiast u osób z choroba
        Gravsa niesie za sobą pewne ryzoko, takie sa przynajmniej moje doświadczenia...
        może za rok będzie już wszytko ok, dam znać na forum!
        W poczekalni u okulistki (podobno najlepszej w Warszawie) nie spotakałam żadnej
        osoby, której by problemy z oczami zaczęły się od operacji. Mam wizytę za
        miesiąc, jak bedę u niej zapytam jaka jest częstość występowania problemów z
        oczami po operacji a jaka po podaniu jodu (przynajmniej na podstawie jej
        doswiadczenia)
        pozdrawiam
        • krista57 Re: czy operować ? 05.01.05, 15:20
          jestem kompletnym /jeszcze/laikiem....mam chyba wole guzkowate/na zewnątrz nic
          nie widac/....a choroba GRAVSA chyba charakteryzuje sie wytrzeszczem /nie
          mam/. Strasznie duzo muszę o sobie
          wiedzieć ! Dzieki,pozdrawiam.Krista
          • domini32 Re: czy operować ? 05.01.05, 20:10
            poszukaj właściwego lekarza w zdiagnozowaniu choroby,żeby być pewnym na 100%.Ja
            nie miałam wytrzeszczu,nic kompletnie nic z oczami przed podaniem jodu,teraz
            też nie mam wytrzeszczu, tylko opuchnięte a mam chorobę gravsa, co
            najdziwniejsze mam niskie miano przeciwciał przeciwko tarczycy, tzn w
            normie,a one są podobno oprócz wytrzeszczu jedną z głównych cech przy
            chorobie gravsa,więc to naprawdę różnie bywa....zrób jeszczze koniecznie
            przeciwciała i pójdź na konsultację do jakiegoś lekarza-endokrynologa ze
            szpitala bielańskiego w Warszawie, podobno są najlepsi!
            • krista57 Re: czy operować ? 05.01.05, 22:47
              dzieki....ale ja mieszkam na granicy polsko/niemieckiej ...gdzie jest ponoć
              duzo jodu.Za adres dziękuje/za daleko/
              krista.
              • domini32 Re: czy operować ? 06.01.05, 12:02
                Tak czy inaczej poszukaj dobrych lekarzy w swojej okolicy, najlepiej skonsultuj
                to z dwoma, trzema..zdrowie ma sie tylko jedno, a decyzję odnośnie radykalnego
                leczenia podejmuje się przeważnie raz, serdecznie pozdrawiam
                D.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka