Dodaj do ulubionych

decyzja zapadla ;-/

06.02.05, 21:00
witajcie, po raz pierwszy pisze na forum - licze na slowa otuchy i
potwierdzenie mojej decyzji, zdecydowalam sie na operacje tarczycy ze wzgledu
na moje dlugo hodowane guzki (wymiary plata prawego 34x37x77, lewego
12x13x41, a wymiary guzkow w pp 14x24, 12 mm, 25x27x39, 10x15x18). Jest to o
tyle trudna decyzja ze nigdy nie bylam w szpitalu, moi najblizsi (odpukac)
tez szerokim lukiem omijali ten przybytek, wiec jest mi dziwnie. Mam goraca
prosbe - jakie badania przed szpitalem trzeba robic(czekam na drugi zastrzyk
przeciw WZW), ile czasu operacja trwa i jaki jest okres dojscia do siebie po?
pozdrawiam serdecznie
Obserwuj wątek
    • inia1972 Re: decyzja zapadla ;-/ 07.02.05, 13:19
      Jeśli nie ma "niespodzianek", to operacja trwa ol. 1,5 godziny. Dzień po
      operacji już sama wstajesz, jesz płynne posiłki. Na drugą dobę po operacji
      dostajesz już normalne posiłki. 3-4 dni po operacji (jeśli to zwykłe guzki)
      wychodzisz do domu. Przez 3 miesiące nie wolno dźwigać więcej niż 3 kg.
      • kmazureczek Re: decyzja zapadla ;-/ 07.02.05, 13:50
        Inia1972 dziekuje pieknie za info
        • inia1972 Re: decyzja zapadla ;-/ 07.02.05, 13:53
          Szybkiego powrotu do domku życzę. I zaznacz lekarzowi, by zbyt pochopnie nie
          cięli przytarczyc.
          • saba76 Re: decyzja zapadla ;-/ 07.02.05, 18:32
            trzymam kciuki-wracaj do zdorwia
            Ja ide jutro do endokrynologa -ciekawe co powie
            Chcialabym juz mieć z glowy guzka,ale nie wiem na czym polega szybkośc
            kierowania na jodoterapie czy zabieg.
            Znow bede nalegać i pewbnie nie uzyskam odpowiedzi,zaczynam widzieć wady mojej
            pani doktor
            • kmazureczek Re: decyzja zapadla ;-/ do saby76 07.02.05, 21:30
              dziekuje pieknie za slowa otuchy i zyczenia zdrowia, dokladnie mam takie same
              wrazenia ze chce za duzo wiedziec [o moim stanie zdrowia] i tylko zabieram jej
              cenny czas. mialam wrazenie ze dopoki sie nie zdecyduje na operacje to nie mam
              co do niej przychodzic....,
              ale niestety - nie wiem czy to guzki daja o sobie znac czy cokolwiek ale w
              gardle od czasu do czasu czuje cos na ksztalt ucisku, kulki , wiec to chyba
              najwyzszy czas cos postanowic - zartuje ze przy okazji tarczycy moze bedzie
              mozliwosc odessania tluszczyku tu i owdzie - moze chirurdzy dadza sie namowic -
              boje sie poniewaz caly rynek chirurgow jest dla mnie czarna magia,jedyne
              pocieszenie jest takie ze na operacje jestesm umowiona z ojcem mojej kolezanki
              [ale slabe to pocieszenie].Tobie zycze dobrej, efektywnej wizyty u
              endokr.,cierpliwego lekarza i przede wszystkim ZDROWIA, mam kciuki
    • monikare Re: decyzja zapadla ;-/ 08.02.05, 16:14
      jestem po operacji tarczycy. Badania przed operacja trzeba zrobic jak przy
      każdej operacji dodatkowo hormpny tarczycy i TSH. Operacja twa do 2 godzin. Po
      operacji dochodzi sie róznie do siebie bo to jest sprawa dośc indywidualna. Ja
      doszłam odrazu do siebie. Na nastepny dzień po operacji je sie wszystko.dybym
      teraz miała by operowana to bym poprosiła lekarzy zeby mi zostawili przytrczyce.
      • kmazureczek Re: decyzja zapadla ;-/ 09.02.05, 08:22
        a dlaczego wazne jest zostawienie przytarczyc? moze to glupie pytanie ale juz
        jestes kolejna osoba, ktora pisze niewycinaniu przytarczyc - czy one po
        operacji produkuja jakis hormon?
        • monikare Re: decyzja zapadla ;-/ 10.02.05, 12:13
          przytrczyce taki mały narzadzik a taki ważny produkuja hormon zwany-
          parathormon odpowiedzialny za gospodarke wapniowo- fosforowa w organizmie.
          Jesli usuna przytarczyce, wszystkie( zazwyczaj jest ich 4 sztuki) wówczas jest
          wtórna poopreacyjna niedoczynnośc przytarczyc i do końca zycia trzeba brac
          leki. W Polsce wymyslili przeszczepy przytarczyc, które sie robiło w Warszawie,
          ale w praktyce nie wykonuja tych zabiegów przez nas "wspaniały" narodowy
          fundusz zdrowia. A dzieki temu przeszczepowi mozna by było unikną róznych
          komplikacji i skutków tej choroby.
          • inia1972 Re: decyzja zapadla ;-/ 15.02.05, 09:56
            Monika, gdzie dokładnie są robione te przeszczepy? Znasz może cenę jeśli
            robione byłoby to nie przez fundusz zdrowia? Jak to wygląda, ile trwa?
          • cetka Re: decyzja zapadla ;-/ 22.10.05, 16:08
            a jaki jest koszt tych lekow, jesli juz zostaly wyciete przytarczyce?
            i nie wiecie, jaki jest koszt lekow po wycieciu 1 lub 2 platow tarczycy?
    • tess-hashi Re: decyzja zapadla ;-/ 09.02.05, 11:06
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=19041970
      tu odbywa się ostra dyskusja na temat, który cię interesuje.
      • inia1972 Re: decyzja zapadla ;-/ 10.02.05, 10:16
        Przeczytałam całą tę dyskusję, nie ma nic o przytarczycach.
        Radzę, tak jak Mariolax - poczytaj wątek „Rak tarczycy i przytarczyce”.
        • inia1972 Re: decyzja zapadla ;-/ 10.02.05, 10:17
          Przepraszam. Wątek nazywa się "Rak tarczycy i niedoczynność przytarczyc".
          • mariolkax Re: decyzja zapadla ;-/ 10.02.05, 12:52
            A decyzja zapadła na jakiej podstawie?Chcę jeszcze dodać że zaoszczędzenie
            przytarczyc jest chyba uzależnione od rodzaju schorzenia tarczycy i od stopnia
            zaawansowania choroby.Lekarze z pewnością zostawią Ci je jeśli tylko będą mogli.
            POZDRAWIAM mariola
            • kmazureczek Re: decyzja zapadla ;-/ 10.02.05, 15:27
              a do decyzji powoli dorastalam (w tzw. miedzyczasie) bylam u 2 czy 3 lekarzy i
              kazdy mowil ze predzej czy pozniej to mnie nie ominie. od 2 lat
              endokryn.prowadzaca mowila o koniecznosci operacji, bo guzkow jest duzo i nie
              jest w stanie kontrolowac je biopsjami (guzki zimne),tarczyca (plat prawy) w
              ciagu roku powiekszyl sie dwukrotnie (guzki niestety tez), ale w gardle od
              czasu do czasu czuje cos na ksztalt ucisku, kulki(ponizej wysokosci przelyku) -
              na ostatniej wizycie lekarka powiedziala ze mam do niej przyjsc jak sie
              zdecyduje i zrobie szczepienia WZW + dala skierowanie na badanie krwi na TSH,
              FT4 i anty-prog. Chciałam zrobic operacje w marcu-kwietniu ale jak to wyjdzie
              to nie wiem.....pozdrawiam serdecznie
              • mariolkax Re: decyzja zapadla ;-/ 10.02.05, 15:58
                Ja zdecydowałam się znacznie szybciej.Wsierpniu badania a w październiku
                operacja(10,1999)a w styczniu 2000 druga operacja.Gdyby nie te przytarczyce
                byłoby oki.mariola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka