Dodaj do ulubionych

leczenie radiojodem

19.06.06, 12:15
witam!

czekam na leczenie jodem. duzo czytam i nie ukrywam ze troche sie boje. jezel
ten list przeczyta ktos kto lykal jod w Zgierzu to bardzo prosilabym o zdanie
relacji jak to wyglada. z gory dziekuje.

anemij.
Obserwuj wątek
    • jamoni1 Re: leczenie radiojodem 19.06.06, 12:27
      Ja byłam na jodzie w Zgierzu...Generalnie nie ma sie czego bac....Ja miałam jod
      po operacji tarczycy. Przyjechałam, miałam zrobione TSH, potem dostałam kapsułkę
      diagnostyczną, nastepnie badanie jodochwytnosci a potem to już kapsułka z
      wyliczona dawką jodu....i kilka dni w zamkniętym pokoju...to nic nie boli, mi
      było tylko troche niedobrze ale na to mozna wytrzymac...A z jakiego powodu masz
      podawany jod?? Zycze duzo zdrowia, jesli masz jeszcze jakies pytania to chetnie
      odpowiem....
      • anemij Re: leczenie radiojodem 19.06.06, 13:05
        wink

dzieki za szybka odpowiedz. ja mam nadczynnosc tarczycy. TSH juz teraz 0,014,
        fT3 i fT4 juz w normie, zadnych zmian ogniskowych nie mam i lekaz powiedzial ze
        jod to najlepsze wyjscie. tak sie zastanawialam czy w ogole bede lezala w
        szpitalu a jesli tak to jak dlugo. czytalam ze po jodzie sie duzo spi (to
        zalezy od dawki). u Ciebie tez tak bylo?

anemij.
        • jamoni1 Re: leczenie radiojodem 19.06.06, 13:21
          Myślę, ze parę dni zostaniesz w szpitalu ale na pewno nie długo....Jak
          dostaniesz mała dawkę to możesz wyjść do domu po dwóch dniach...tam nikogo nie
          trzymaja długo jak nie trzeba... Ja po jodzie nie spałam dużo...w ogóle w
          szpitalu mało spałam ale to pewnie ze wzgęldu na stres...ale każdy reaguje
          inaczejsmile))
    • anemij Re: leczenie radiojodem 19.06.06, 14:11

jeszcze jedno pytanie mam smile jak dlugo w ogole czekalas na leczenie jodem.
      ile czasu przed odstawilas tabletki? dlugie sa kolejki na oddzial. ja teraz i
      tak czekam bo szital strajkuje ale tak orientacyjnie chcialam zapytac. a i
      jeszcze jedno. po jodzie nie mialas problemow z sercem? bo ja lykam propranolol
      i czytalam ze niektore osoby troszke zle to znosza

anemij.
      • jamoni1 Re: leczenie radiojodem 19.06.06, 14:36
        pierwszy raz byłam w Zgierzu w grudniu i wtedy dlugo nie czekalam na leczenie bo
        musiałam mieć jod podany około miesiac po operacji...a druga wizyte mialam juz
        umowiona, wczesniej wyznaczona...nastepna znowu mam za rok...miesiac przed
        zgierzem odstawiłam tabletki. jesli chodzi o serce to wczesniej mialam
        podwyzszony puls, taki okolo 100 ale cisnienie mam bardzo niskie i tabletek
        zadnych nie bralam. A teraz nie wiem jaki mam puls, na razie nie czuje kołatania
        serca...
        A co teraz lekarze na tym oddziale tez strajkuja?? Wlasnie tego sie balam, ze
        odstawie tabletki, bede miala duza niedoczynnosc a do szpitala mnie nie przyjma
        bo strajk!!!!
        • anemij Re: leczenie radiojodem 19.06.06, 15:37
          jak ja dzwonilam do mojego lekarza z wynikami to powiedzial ze teraz do
          zgierza nie bedzie dzwonil bo strajkuja. wsystkiego dowiem sie 15 lipca bo
          wtedy mam u niego wizyte. ja puls po tabletkach mam w granicach 70 ale przed to
          nawet 150. i dlatego poszlam do lekarza smile a od czego zalezy to ile razy
          bedzie sie lykalo jod?

anemij.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka