14.08.06, 11:22
Witam, czy przeciwciala tarczycowe anty-TPO i anty-TG (o ile dobrze pamietam
druga nazwe) zmieniaja sie w czasie, w zaleznosci od leczenia (tak jak np
TSH) czy maja wartosc stala? chcialabym sie dowiedziec, kiedy trzeba sobie te
przeciwciala zbadac - razem z hormonami, czy kiedy hormony wychodza zle, czy
wtedy kiedy hormony wychodza dobrze. Przepraszam, jesli pytanie jest dla Was
trywialne, ale wiekszosc tego, co wiem o swojej chorobie, pochodzi z netu,
poza tym zeby do endokrynologa sie dostac z NFZ to trzeba miec albo anielska
cierpliwosc albo konskie zdrowie, a do endokrynologa prywatnego wole isc z
kompletem wynikow. mialam sobie zrobic kiedys anty-TPO, nie wiem jednak czy
warto, kiedy wizyta u endo ma byc np za pol roku, czy lepiej zrobic przed
sama wizyta (wiem ze na wyniki czeka sie dosc dlugo), czy tez trzeba poziomy
tych przeciwcial sprawdzac co jakis czas? Z gory dziekuje za odpowiedzi i
pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • nefretete8 Re: anty-TPO 14.08.06, 19:46
      Witaj Stonka!!

Nazwy pamiętasz dobrze!!
      Przeciwciała moga się zmieniac w zalezności od przebiegu choroby,generalnie
      jest tak że jqk raz wyjdą podwyższone to najczęsciej rosna w tysiące trochę
      spadaja ale są ,same przeciwciała świadcza o tym że jest choroba immunologiczna
      albo Hashimoto albo Basedow[zalezy jakie jest jeszcze TSH i inne hormony i
      objawy towarzyszące]
      Przeciwciała możesz sobie robić raz na rok albo jesli diagnoza jest niepewna
      [przeciwciała mało podniesione]to możesz robić raz na 6-8miesięcy.Najwazniejsze
      to regularne spr [zwłaszcza na poczatku ]leczenia TSH oraz Wolne hormony ft 4 i
      ft 3 bo nie zawsze jest tak że jak tsh jest w porządku to inne hormony
      też.Warto żebyś sobie to zbadała tuz przed wizyta i na tej podstawie lekarz
      zmniejszy lub zwiekszy dawkę leku.Przeciwciała i inne hormony tarczycy warto
      żebyś miała badane przed wizytą u lekarza np 3,4 dni przed.Dobrze by było tez
      robić morfologią i poziom żelaza a na co chorujesz dokładnie?I czy masz
      robione regularnie na parę miesięcy w roku usg tarczycy?Pzdrawiam Goska
      • stonki_dwie Re: anty-TPO 15.08.06, 08:57
        Dziekuje serdecznie za odpowiedź! Choruje na nadczynność, nie wiem jeszcze co
        jest jej przyczyną (dlatego miałam zbadać te przeciwciała), zaczelo sie jakis
        rok temu, do lekarza poszlam ze wzgledu na okropne zawroty glowy (polaczone z
        wymiotami i autentyczna niemoznoscia utrzymania rownowagi), balam sie ze cos mi
        w mozgu siedzi... a tu nadczynnosc - mialam wtedy zrobione usg, wyszedl "drobny
        guzek hipo", ktory powinien mi sie wchlonac, ale wstyd sie przyznac jeszcze tego
        nie sprawdzilam, choc i tak wydaje mi sie ze od tamtej pory chodze stale do
        lekarzy. jesli chodzi o poziom zelaza to nie sprawdzam specjalnie - czy on
        wychodzi przy sprawdzaniu hematokrytu? bo jesli tak, to wyniki mam naprawde b.
        dobre, podobnie jak leukocyty, ktore trzeba sprawdzac przy okazji brania
        metizolu (ja sie wlasnie nim lecze).Ponadto od tamtej pory TSH nigdy niestety
        nie byl na prawidowym pozimie (u mnie w laboratorium zawsze wychodzi ponizej ich
        granicy oznaczalnosci), natomiast wolne hormony - sa ok. A Ty na co chorujesz i
        jak dlugo? I jak sie leczysz? Pozdrowienia smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka