Dodaj do ulubionych

Ciekawe linki - francuskie forum

30.11.06, 14:12
Witam,

Mam nadzieję, że nie dubluję jakiegoś wątku, ale nie mogłam znaleźć podobnego
w archiwum. Trafiłam na adres dość ciekawego forum o chorobach tarczycy,
niestety po francusku, ale po przeczytaniu kilku wątków pomyślałam, że może
kogoś zainteresuje.

forum-thyroide.net/
Jest tam m.in. ciekawy wątek na temat roli Selenu w leczeniu chorób tarczycy
na tle autoimmunologicznym i badań jakie przeprowadzono na określonej grupie
pacjentów, które przyjmowały/nie przyjmowały Selenu:

www.forum-thyroide.net/phpBB/ftopic1946.html
Tutaj natomiast znajduje się ciekawy wątek FAQ na temat wzajemnych relacji
psychika-choroba Graves-Basedowa i sporo relacji doświadczeń ludzi chorych na G-B:

www.forum-thyroide.net/phpBB/ftopic904.html
Kiepsko stoję z czasem, ale jeśli pojawi się coś bardzo pilnego i starczy mi
sił, mogę doraźnie próbować coś tłumaczyć, ale bez zobowiązań. Póki co moja
znajomość tematu jest słaba, ale mam nadzieję, że to się zmieni, więc może i
nazewnictwo opanujęsmile
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Ciekawe linki - francuskie forum 01.12.06, 00:13
      Virlomi
      Sprawdz swoja poczte.
      Rosteda
      • virlomi Leben mit Morbus Basedow 04.12.06, 10:59
        Pomyślałam, że nie zaszkodzi jeśli w tym samym wątku wspomnę o tej książce.
        Czytając francuskie forum o chorobach tarczycy na tle autoimmunologicznym,
        trafiłam na "doświadczenia osób z rozpoznaniem Graves-Basedowa". No i okazało
        się, że były to przetłumaczone fragmenty z książki:

Leben mit Morbus Basedow Dr Leveke Brakebusch et Armin Heufelder

Pomyslałam, że może to kogoś zainteresuje, mało się mówi o Basedowie, ponieważ
        aktualnie interesuję się obiema chorobami to trochę czytam to tu, to tamsmile

Dla znających francuski odsyłam do tłumaczeń z niemieckiego tych doświadczeń
        poniżej:

thyroide.free.fr/Temoignages.htm
        Jest to bardzo ciekawy tekst o nadzieji dla ludzi, u których rozpoznano chorobę
        Graves-Basedowa, o tym, że można żyć z tą chorobą wręcz bardzo dobrze, że można
        przez to "przejść". Każda opisywana historia jest inna, ale każda daję wiarę, że
        nie ma rzeczy niemożliwych. W połączeniu z artykułem "Basedow z psychika"
        (również autorki książki) thyroide.free.fr/BASEDOW_PSYCHISME.htm pokazuje
        jak ważne jest nie tylko nasze nastawienie do choroby, ale i "dostosowanie"
        naszego życia w trakcie leczenia, potrzeba zrozumienia u bliskich, "dania sobie
        na luz", bo często po długich latach zwiększonych obrotów, organizm musi odebrać
        co swoje. A my pomagając mu z tym przyspieszamy też nasz powrót do normalności.

ps. Autorka również napisała książkę dot. choroby Hashimoto i dlatego zwróciłam
        uwagę na załączoną "stopkę" w tłumaczeniu.

Sama autorka cierpi na chorobę Graves-Basedowa, artykuł był publikowany na stronie:

www.morbusbasedow.de
        • jadwiga_r Re: Leben mit Morbus Basedow 04.12.06, 13:22
          Czy selen działa pozytywnie na tarczycę?
          • virlomi Re: Leben mit Morbus Basedow 04.12.06, 14:14
            Ja specjalistką nie jestem, podałam tylko link do artykułu, sporo jest tutaj na
            forum, ale wg konkretnie tego artykułu, po przeprowadzeniu badań na pewnej
            grupie kobiet chorych na chorobę tarczycy na tle autoimmunologicznym, w grupie,
            w której podawano selen zaobserwowano znaczący spadek przeciwciał (70-85%) aTPO,
            aTG. Z tego co widzę pod tym linkiem, który podałam jest tekst po angielsku,
            może to Ci pomoże.
            Nie wiem jak Selen ma się do tarczycy, bo nie napisałaś na co dokładnie
            chorujesz, a poza tym jestem nowa jeszcze w temacie.

Podaję jeszcze raz link do tekstu o selenie, pod spodem jest tekst po eng:
            www.forum-thyroide.net/phpBB/ftopic1946.html
            • jadwiga_r Re: Leben mit Morbus Basedow 04.12.06, 22:29
              Przykro mi, ale nie znam żadnego obcego języka i nie skorzystam z podanego
              artykułu.
              Choruję na nowotwór złośliwy tarczycy/1995/r.
              • virlomi Przeciwciała + zmiany skórne (linki FR/PL) 07.12.06, 13:33
                Oki kilka informacji dot. przeciwciał, jeśli ktoś posiada jakieś bezpośrednie
                linki do tego typu informacji, to bardzo chętnie skorzystam.

Tu jest dość spory artykuł (niestety po francusku, ale z tabelkami, do których
                raczej nie trzeba znać języka), który porównuje nadczynność w chorobie
                Graves-Basedowa do innych typów nadczynności (m.in. przejściowej w Hashimoto).
                Są opisane kliniczne różnice etc. Sam artykuł bardzo ciekawy, fragmenty mogłabym
                przetłumaczyć, chyba, że ktoś ma może namiar na jakieś już gotowe tłumaczenie).
                Są tam m.in. tabelki o przeciwciałach i ich procentowym występowaniu w chorobie
                Graves-Basedowa oraz Hashimoto, myślę, że warto na to zerknąć.
                209.85.135.104/search?q=cache:fWKZioRlYd8J:www.medicalforum.ch/pdf/pdf_f/2003/2003-05/2003-05-196.PDF+trab+hashimoto&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=5&lr=lang_fr|lang_pl
                Artykuł jest dostępny na stronie oryginalnej w formacie *pdf, jeśli ktoś będzie
                zainteresowany mogę podać linka lub przesłać plik.

Same opisy pobieżne badań możecie przeczytać tutaj: (już po polsku)
                www.diag.pl/examinations.php?id_cat=69
                A tutaj trochę na dokładkę o zmianach skórnych w chorobach tarczycy (na dole
                artykułu, tekst po polsku)

209.85.135.104/search?q=cache:4uZwcmu_MXYJ:www.ptendo.org.pl/arch/03_2_r.pdf+akropachia&hl=pl&gl=pl&ct=clnk&cd=4&lr=lang_pl

• virlomi Re: Przeciwciała + zmiany skórne (linki FR/PL) 08.12.06, 00:34
                  Z ciekawszych informacji z artykułu, o którym pisałam post wyżej, o różnicach
                  między nadczynnością początkową w Hashi a nadczynnością w GB to czas trwania tej
                  nadczynności. W Hashi etap kiedy tarczyca jest w nadczynności zwykle utrzymuje
                  się od 4-6 tygodni. Faktycznie w tym czasie bez leczenia ta nadczynność
                  samoistnie ustępuje i następuje faza eutyreozy (prawidłowej pracy tarczycy),
                  która powoli przechodzi w stan niedoczynności (ok. 5% w skali roku). [mój
                  dopisek: rzecz jasna te 5% w skali roku to rzecz względna etc, u jednego
                  szybciej, u innego wolniej, jak ktoś się źle czuje to na pewno wcześniej wymaga
                  leczenia, ale o tym już na forum Hashimoto szczegółowo)

Jeśli chodzi o te przeciwciała to sprawa wygląda tak:

Wykrywalność przeciwciał w chorobie Graves-Basedowa:
                  aTPO: 45-80%
                  TSHrAB: 70-100%
                  aTG: 12-30%

Wykrywalność przeciwciał w chorobie Hashimoto:
                  aTPO: 80-99%
                  TSHrAB: 6-60%
                  aTG: 35-60%

Wykrywalność przeciwciał u zdrowego człowieka:
                  aTPO: 10-15%
                  TSHrAB: 1-2%
                  aTG: 3%

Dodatkowo poziom startowy przeciwciał TSHrAB w przypadku choroby Graves-Basedowa
                  może pomóc w rokowaniach w leczeniu farmakologicznym. To akurat wiem, na
                  podstawie polskiego artykułu (temat pracy doktorskiej):
                  bazy.opi.org.pl/raporty/opisy/synaba/99000/sn99069.htm
                  Szerzej jeśli ktoś będzie potrzebował informacji na ten temat, to mogę podrzucić
                  linki do pełnych badań etc.

Mam jeszcze kilka linków dot. przeciwciał w tych dwóch chorobach, ale całość
                  pokrywa się mniej więcej z tym co napisałam powyżej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka