josaris 14.04.07, 12:55 TSH 4.42 mlU/l (norma 0.27-4.2) ft4 16.13 pmol/l (norma 12-22) ANTY-TG 12.87 lU/ml (norma poniżej 115 IU/ml) ANTY-TPO 6.25 IU/ml (norma poniżej 34 IU/ml) Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
josaris Re: proszę o interperatcję moich wyników 14.04.07, 12:58 dodam jeszcze, że na usg wyszła nieco gruboziarnista struktura tarczycy Odpowiedz Link
zajacowna Re: proszę o interperatcję moich wyników 14.04.07, 14:20 Niedoczynnosc jak byk zwiekszenie dawki wskazane nie badasz ft3? to dosc wazne... Odpowiedz Link
katerina24 Re: proszę o interperatcję moich wyników 14.04.07, 21:12 Powinnas udac sie do endokrynologa nie zaszkodzi zrobic przed wizytą badania moczu[ogólnego] morfologia ogólna OB żelazo Cukier prolaktyna bez obciazenia póki co. Warto wszystkie badania zabrac ze sobą ,jesli lekarz zaleci suplementację hormonem tarczycy ,badania pierwsze robisz po około 6-8 tygodniach od brania preparatu.Sprawy nie mozna zaniedbać ,masz jakieś objawy typowe dla niedoczynnosci?[a jakie to sa to użyj googli--niedoczynnośc tarczycy] Za te 8 tyg badania następujące sobie zrób TSH ,ft 4.Nie ignoruj sprawy być może zaczynają się problemy z tarczycą !! Czy ktoś w rodzinie miał takowe dolegliwośći? Jeśli masz dzieci zwłaszcza córki --przebadaj je ,Mame i siostrę też.PZDR Odpowiedz Link
josaris Re: proszę o interperatcję moich wyników 17.04.07, 01:49 tak, mam typowe objawy niedoczynnosci. Mocz, morfologia, cukier, lipidogram w normie. OB dosc wysokie, bo 15. Badania robilam pod koniec stycznia. Na poczatek bralam Euthyrox 25, potem 25 na zmaine z 50, a teraz 50. Niesety, jestem w Anglii i niebardzo moge zrobic TSH. kolejne badania dopiero w drugiej polowie maja. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: proszę o interperatcję moich wyników 17.04.07, 08:16 Tam też są laboratoria. Pytanie czy z ulicy człowiekowi zrobią badania. Jak się czujesz? Odpowiedz Link
josaris Re: proszę o interperatcję moich wyników 19.04.07, 03:32 Od kiedy biore euthyrox50 czuje sie nieco lepiej, tzn. czuje, ze przemiana materii o niebo lepsza. tak, tu niby tez sa laboratoria, ale sluzba zdrowia pozostawia wiele do zyczenia. nie chodze tu do lekarzy, nie mam tam czego szukac. jak myslicie, czy w maju oprocz TSH zrobic raz jeszcze przeciwciala? c Odpowiedz Link
cossa Re: proszę o interperatcję moich wyników 02.07.07, 22:35 Witam, Jestem w trakcie badań i szukam jakichś informacji, bym mogła sobie poukładać to co już wiem Jakie mogę próbować wyciągać wnioski po podstawowych badaniach krwi w odniesieniu do tarczycy? Akurat tak się złożyło, że robiłam badania okresowe, wyszły mi podwyższone: leukocyty 11,59 przy normie 4,0-10,00, RDW 16,3 (norma 11,5-14,5) oraz OB ..21mm. Reszta w normie. Lekarka z medycyny pracy stwierdziła jakiś stan zapalny, ale że zrobiłam sobie wędrówkę po gabinetach lekarskich i miałam powody, by zbadać tarczycę - poszłam również do endokrynologa. Dr zaleciła mi badania TSH, FT4 oraz aTPO oraz TRAK-THS. Dziś odebrałam pierwsze wyniki: TSH - 0,005 ulu/mol (norma: 0,27-4,2) FT4 - 13,07 pmol/l (norma: 44,5-21) Na resztę badań muszę poczekać jeszcze parę dni. Oczywiście z wynikami idę zaraz do dr Ale czy już teraz możecie mi powiedzieć czy to OB może być związane z tarczycą? dziękuję i pozdrawiam, cossa ----------- "wszyscy tam zamknieci wyraznie dostrzegaja szalenstwo pozostalych, lecz zaden nie widzi swojego" E.M. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: proszę o interperatcję moich wyników 03.07.07, 22:17 cossa napisała: > > TSH - 0,005 ulu/mol (norma: 0,27-4,2) > FT4 - 13,07 pmol/l (norma: 44,5-21) Ewidentna nadczynność. Jak się czujesz? Odpowiedz Link
rosteda Re: proszę o interperatcję moich wyników 04.07.07, 02:06 Witaj Cossa Nie moge powiedziec ze nadczynnosc po samym TSH. Przy fT4 tam gdzie napisalas dolna granice normy zrobilas blad. Norma fT4 nie moze byc od 44,5- 21. A o samopoczuciu tez nic nie napisalas. Napisz prosze jeszcze raz te wyniki i normy takie jak sa na wyniku. Pozdrawiam Rosteda Odpowiedz Link
cossa Re: proszę o interperatcję moich wyników 04.07.07, 18:06 Witam, Dziękuję Wam za odpowiedzi. Mam już wyniki na przeciwciała. Całość wygląda następująco: TSH - VL 0,005 ul/ml (norma poprawiona - 0,27-4,2) FT4 - 13,07 pmol/l (norma: 11,5-21) poziom h-TRAK - 3,49 lU/l (norma 102) poziom anty-TPO - 98 U/ml (norma do 60) Samopoczucie? Sama nie wiem Poszłam do endokrynologa, bo zrobiła mi się łysinka między włosami. Generalnie ostatnio (długotrwale) wiele stresów. Zawsze dużo się pociłam latem, więc wszystko odbierałam jako normę. Zawsze leciały mi włosy, choć faktycznie ostatnio więcej W sumie faktycznie nie pałam ostatnimi czasy optymizmem, zdarzały się lekkie stany depresyjne.. Mam za dużo kilogramów, 1,5 roku temu zaczęłam je gubić i w ciągu pół roku schudłam 15kg, ostatni rok - wróciło 8kg Wtedy sporo zrobiłam, by zacząć naturalnie je zrzucać (mniej jadłam, rozsądniej, bez głodówek), ale nie ćwiczyłam. Później pojawił się efekt jo-jo (tak sobie to tłumaczyłam. Nie wiem czy na te zmiany wagi były tak po prostu czy też były już sygnałami, że coś jest nie w porządku. Teraz jest stabilnie. Nie pisałam o tym wcześniej, ale podczas pierwszej wizyty u endokrynologa miałam robione usg na lekko "niesprawnym" sprzęcie (przekłamane barwy). Wielkość tarczycy była w normie. Rozpisałam się trochę. Dziękuję Wam bardzo za zainteresowanie. Nie chcę wazelinować, ale jak pisałam pierwszego posta już chciałam napisać, że to forum jest bardzo miłe.. Przeczytałam kilkanaście wątków i jestem pod wrażeniem kultury i udzielanej tu "pomocy" ) pozdrawiam serdecznie, cossa "wszyscy tam zamknieci wyraznie dostrzegaja szalenstwo pozostalych, lecz zaden nie widzi swojego" E.M. Odpowiedz Link
katerina24 Re: proszę o interperatcję moich wyników 14.04.07, 21:17 Do badan ogólnych trzeba być m.in 10 h na czczo,do TSH i ft 4 nie trzeba[tak mi powiedziala moja endo] Odpowiedz Link
josaris Re: proszę o interperatcję moich wyników 29.05.07, 02:05 Zrobilam badania. Co Wy na to? TSH 1.054 mIU/l (0.35-5.5) FT4 16.78 pmol/l (11.5_22.7) FT3 5.55 pmol/l prolaktyna 21.6 ng/ml (1.3-25) czy nie za wysoko przypadkiem? Lekarz kazal mi brac wciaz Euthyrox 50, nie zwiekszyl dawki. Czy slusznie? Odpowiedz Link