Dodaj do ulubionych

Dziwna sprawa

27.07.07, 18:58
Witajcie
Mam dziwną sytuację, i zdaję sobie sprawe że akurat nikt mi nic nie doradzi
ale może jednak ktos miał podobną sytuacje,
Otóż nie mam połowy tarczycy od kilku lat biore euthyrox 125, wczesnie brałam
troszke wyższą dawke o 8uq, ale zmniejszyłam na własną ręke, mimo iż wyniki
tsh, ft4 i ft3 mam w normie, bo czułam sie za bardzo pobudzona i odczuwałam
stale tkz pulsowanie w uchu, takie dudnienie jak gdybym słyszała w jednym
uchu swoje tetno, strasznie to dokuczliwe, plus tego czesto drgała mi
powieka, i wychodziły na brodzie bolesne pryszcze (tego typu objawy mialam w
czasie naturalnej nadczynności) więc je skojarzyłam i dawke obnizyłam, na
jakis czas te objawy ustały, i biore dawke równą 125, a teraz znowu odczuwam
to dudnienie w uchu, takie pulsowanie, i dziwnie sie czuje jak by lekko
zamroczona, sama nie wiem, i mysle żeby znowu lekko obnizyć dawke, ale kurcze
nie jestem pewna bo nie chce zrobic sobie krzywdy, może ktos cos doradzi? Bo
lekarz twierdzi ze wszystko jest Ok, wyniki są dobre, a ja czuje że dawke mam
zbyt wysoką np. zrobiłam sobie lekką diete i w tydzien schudłam 3 kilo, mimo
że sie nie głodziłam, to moze oznaczać za wysoką dawke euthyroxu?? czyli za
szybka przemiane materii...noi to najgorsze pulsowanie w uchu....ja oszaleje,
naprawde, czy ktos mogłby mi cos poradzić, bylabym bardzo wdzieczna.
Pozdrawiam , Beata
Obserwuj wątek
    • fankasandry Re: Dziwna sprawa 27.07.07, 22:22
      Kurcze jestem jakims dziwolągiem sad nikt nie miał podobnych problemów....
      • lobo73 Re: Dziwna sprawa 28.07.07, 07:07
        fankasandry napisała:

> Kurcze jestem jakims dziwolągiem sad

Jak każdy na forum, tylko każdy na swój sposób smile A tak poważnie mówiąc to forum
        działa z różną aktywnością, więc pewnie znajdzie sie ktoś o podobnych problemach
        tylko musisz wykazać cierpliwością. Tak mi się wydaje smile
        Pozdrawiam.
    • rosteda Re: Dziwna sprawa 29.07.07, 00:07
      Witaj Fankasandry
      Nie mam i nie mialam takich objawow jak Ty.
      Ale czytalam jak inni chorzy na Niemieckim forum tez opisywali takie dudnienie w
      uchu i bylo to dla nich bardzo uciazliwe (tarczyca potrafi platac rozne
      niepodzianki).
      Takie dudnienie mieli oni przy niewyregulowanych hormonach.
      Ale czy masz za duza czy tez za mala dawke tego nikt ci nie jest w stanie
      powiedziec bez wynikow. Niestety czesto lekarze mowia Ok. a jednak my odczuwamy
      najmniejsze wahniecie hormonow we krwi.
      Co Ci moge dowradzic.
      Jesli Twoje ostatnie wyniki sa starsze niz 1 miesiac to zrob nowe TSH, fT3 i fT4
      to bedzie widac czy jestes w niedoczynnosci czy w nadczynnosci.
      Jesli robilas niedawno wyniki to popros od swojego lekarza kserokopie.
      Tak w ciemno bez badan sama nie zmniejszaj dawki.
      Napisz tez dlaczego mialas wyciete pol tarczycy i dlaczego bylas przed operacja
      w nadczynnosci.
      I mam jeszcze jedno pytanie - jak to zrobilas ze zmniejszylas dawke o 8µg?
      W jaki sposob podzielilas tak duza tabletke?
      Przeciez tabletek 133µg euthyrox nie ma.
      Pozdrawiam Rosteda
      • fankasandry Re: Dziwna sprawa 29.07.07, 00:41
        Witaj rosteda
        Juz tłumacze
        Dawke brałam taką : w sobote i w niedziele brałam 150 uq a w tygodniu brałam 125
        Więc zmnieszyłam tak żeby brać codziennie 125 uq, w ten sposob, i po tym
        zmniejszeniu dawki odczułam poprawe na pewien czas, potem zlecialam zaraz z
        wagi i te objawy dudnienia w uchu znowu zaczeły powracać. Ale juz nie odczuwam
        takiego pobudzenia i nadaktywności jak na dawce 133, znaczy może troche, tylko
        non stop dudnienie w uchu, oszaleje naprawde, jestem po radiojodzie 7 lat i
        przez te lata nic podobnego nie odczuwałam, tarczyce mi usunięto poniewaz
        miałam ogromna nadczynność i potężne wole, a nadczynność sama spowodowałam
        sobie bo leczyłam sie na wole obojętne jak byłam nastolatką i brałam na własna
        reke za duża dawke eltroxinu, i tarczyca się rozszalała, i mimo ze przestałam
        brac eltroxin nadczynnośc nie mijała, lekarze stwierdzili że mam Grawesa
        Basedova, ale nigdy nie miałam robionych badań w tym kierunku, znaczy mam na
        mysli badania na przeciwciała i zadnego wytrzeszczu też nie miałam, więc nie
        wiem skąd ta diagnoza, ale byc może mieli racje nie wiem, ale wtedy włąsnie w
        czasach jak miałam tą nadczynność miałam to dudnienie w uchu non stop, po
        radiojodzie przez tyle lat nigdy, i dopiero ostatnio po zwiekszeniu dawki to
        sie pojawiło, dlatego skojarzyłam i zmniejszyłam ta dawke, nie zaluje bo
        poczułam sie na pewien czas lepiej.
        Nie wiem czy to ma coś do rzeczy ale ostatnio chorowałam na zapalenie jajników,
        dlugo bo az 3 miesiące, i w sumie może to spowodowało jakaś hustawke
        hormonów...hmm, bo włosy strasznie mi zaczeły lecieć, wrecz garściami,
        wczesniej nie wypadały wogole, noi nie moge utrzymac wagi, mam skłonności do
        chudnięcia,
        wyników niestety nie mam, wiem tylko ze lekarka powiedziała że sa bardzo
        ładne...hmm dziwne bo na dawce 133 wyższej też chwaliła, dlatego nic z tego nie
        rozumiem. I nie wiem teraz co robić sad
        Pozdrawiam serdecznie
    • rosteda Re: Dziwna sprawa 29.07.07, 22:33
      Witaj Fankasandry
      Teraz zrozumialam w jaki sposob obnizylas dawke o 8µg.

Basedow to jest taka choroba ze moze sie wyleczyc na dlugi czas, a czasami wraca
      dosc czesto nadczynnosc.
      Jesli mialas rozpoznawana chorobe Basedowa to Ty sama wiesz najlepiej jak sie
      wtedy czulas przy nadczynnosci i jak sie teraz czujesz.
      Napisalas ze wyniki fT3 i fT4 mialas ostatnio w normie. Zakres norm dla tych
      wynikow jest dosc duzy i jak wynik wychodzi na dolnej granicy normy to tez jest
      jeszcze w normie a moga byc objawy niedoczynnosci. I odwrotnie - jak wynik jest
      na gornej granicy normy to tez jest jeszcze w normie a juz mozna odczuwac objawy
      nadczynnosci. (poczytaj sobie post na forum Hashimoto "Przeliczanie wynikow na
      procenty" zeby to zrozumiec).
      Tak ze bez wynikow nie mozna nic powiedziec.
      Ja osobiscie jesli te wyniki sa nowe (nie wiecej niz 1 miesiac) to postaralabym
      sie je wydostac od lekarza. Jesli sa starsze to zrobic nowe.
      Przed pobraniem krwi na badania TSH, fT3 i fT4 nie wolno lykac tyroksyny,
      dopiero po pobraniu.
      Do tego warto zrobic badanie przeciwcial ktorych jeszcze nigdy nie robilas TRAB
      (ktore wystepuja przy Basedowie), oraz USG pozostalego plata tarczycy zeby
      zobaczyc czy nie robia sie jakies guzki.
      Jesli ta lekarka nie reaguje na Twoje skargi to moze warto pojsc do innego lekarza.
      A dlaczego Twoja lekarka nie reaguje to ja nie znam przyczyny.
      Chorzy na Basedowa nie zawsze maja wytrzeszcz oczu.
      Ja mam Hashimoto i mam wlasnie problemy z oczami tak jak przy Basedowie.
      Takie wyjatki tez sa.
      Pozdrawiam Rosteda
      • fankasandry Re: Dziwna sprawa 30.07.07, 00:15
        Witam slicznie dziekuje za porade
        Zastanawiam się czy w moim przypadku jest jeszcze sens robic test na
        przeciwciała? To chyba już na nic się nie przyda w momencie jak mam usunieta
        połowe tarczycy, oczywiście może sie mylę nie wiem.
        Tylko w czym mogło by mi to pomuc?
        A z tymi wynikami własnie wiem że różnie bywa, i w zasadzie przez te wszystkie
        lata zauwazyłam że wyniki badań w szczególności TSH niczego mi nie mówią, przy
        identycznych wynikach czułam sie przeróznie, tak że straciłam juz rachube i
        wiare ze moge z nich cos odczytać, ale jak wróce z urlopu i wciąz będe miala te
        objawy to rzeczywiście je sprobuje powtórzyć, i napisze je na forum, bo
        lekarz...no coż on zawsze mówi że jest git, nawet jak miałam za mała dawke pare
        lat temu i czułam sie potwornie, twierdził że jest wszystko dobrze, najgorsze
        jest to ze wyniki rzeczywiście wyglądały dobrze.Dlatego bardziej ufam swoim
        objawom, temu co mówi mi organizm niż te wszystkie badania.
        USG miałam robione 4 lata temu, i myśle że rzeczywiście wartało by znowu
        zdiagnozować, więc zasugeruje to lekarce na przyszłej wizycie.
        Zastanawiam się czy mając tak aktywną tarczyce niegdyś, czy ona może odrosnąć?
        Albo znowu stac sie taka aktywna, mimo iz została jej tylko połowa, lekarz
        zapewnia że nie ma takiej opcji, ale ja nie jestem przekonana.
        Jak widac jestem z choroba tyle lat i wciąz mam mase wątpliwości i pytań.
        Ciekawe czy kiedyś naucze się jej tak dobrze jak coniektorzy na tym forumsmile
        Rostedo masz problemy z oczami przy hashimoto, czyli jednak chyba te problemy
        oczne powoduja przecwciała a nie same hormony, to pewnie dlatego częśc chorych
        na nadczynność nie dostaje wytrzeszczu a część jednak tak, byc może błednie
        myśle.Ale podziwiam Twoja wiedze, i jeszcze raz dziekuje za porade, było by
        miło gdybys mi jeszcze odpisała
        Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka