Dodaj do ulubionych

PODWYŻSZONE FT 3

11.02.08, 22:39
Na podstawie badań krwi:
FT3 - 3.08 pg/ml /norma 1,8 - 4,2/
FT4 - 1.55 ng/dl /norma 0,8 - 1,9/
P.ciała anty TPO 12,4 IU/ml /norma 0-35/
TSH - 0,937 ulU/mL /norma 0,4 - 4,0/
oraz USG tarczycy, lekarz endykrynolog postawił dla mnie taką diagnozę Thyreoiditis chronica in obs. oraz polecił zastosować euthyrox N 25 pół tabletki codziennie.
Po 2 miesiącach zażywania leku zaobserwoawłam otyłość, pomimo spożywania takiej samej ilości pokarmów,a moje wyniki zwracają uwagę na podwyższony poziom FT3:
FT3 4,43 pg/ml /norma 1,8 - 4,2/
FT4 1,53 ng/dl /norma 0,8 - 1,9/
P.ciała anty-TPO 21,7 IU/ml /norma 0-35/
TSH 0,954 ulU/mL /norma 0,4 - 4,0/
proszę poradzić mi, czy w moim przypadku zażywanie tego leku miało konieczność i czy w obecnej sytuacji należy kontynuować terapię tym lekiem? Za Waszą opinię przesyłam serdeczne wyrazy wdzięczności.
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: PODWYŻSZONE FT 3 12.02.08, 08:54
      Masz wyjątkowy organizm,
      który po podwyższeniu FT3 przytyłaś.

Współczuję
    • rosteda Re: PODWYŻSZONE FT 3 12.02.08, 13:01
      Po tabletkach Euthyrox sie nie tyje.
      Czy przed pobraniem krwi polknelas tabletke?
      Rosteda
      • litsa Re: PODWYŻSZONE FT 3 13.02.08, 20:06
        Naprawdę przytyłam i to dużo w bardzo krótkim okresie (2,5 msc.)!
        Lek przyjmowałam codziennie o godzinie 6.30 natomiast badanie krwi robiłam o 10.00.
        Nie wiem, dlaczego lekarz stwierdził u mnie niedoczynność i chorobę hashimoto, bo TSH mam niskie. Teraz już nie wiem, czy mam nadczynność, czy niedoczynność tarczycy?
        Podobno po euthyroxie się nie tyje, ale dlaczego ja mam inaczej?
        Wprawdzie ustąpiły nieznacznie nieprzyjemne objawy tj. zmęczenie, ospałość, duszenie w szyi, uczycie chłodu, niska temperatura ciała ale pojawiło sie opuchnięte ciało i przybieranie na wadze. To mnie niepokoi,ponieważ nigdy nie miałam problemów z otyłością.
        Może diagnoza jest niewłaściwa. Sama nie potrafię zinterpretować moich wyników.
        Wczoraj postanowiłam przerwać przyjmowanie euthyroxu. Chcę zobaczyć jaka będzie reakcja mojego organizmu. Może jego zastosowanie było w moim przypadku niepotrzebne? Nie chciałabym rozregulować sobie organizmu przez zażywanie leków. Nie wiem, jak się do tego wszystkiego ustosunkować i liczę na życzliwe rady. Dziękuję za wszystkie !
        • fresh022 Re: PODWYŻSZONE FT 3 11.03.08, 19:07
          TSH iFT4 w normie jak najbardziej , ale FT3 mam 4,28pg/ml (norma w
          moim labolarorium to 1,8-4,6pg/ml) co to oznacza ?? mój lekarz
          powiedzial ,że najwazniejsze jest TSH I FT4 TO ZBADANIA TARCZYCY !!
          • obas13 Re: PODWYŻSZONE FT 3 11.03.08, 23:34
            Podaj pelne wyniki TSH i fT4 z normami
            + napisz czy bierzesz jakieś leki.
            • fresh022 Re: PODWYŻSZONE FT 3 12.03.08, 11:53
              nie biore żadnych leków oprócz magnezu, skrzypu polnego i tranu

TSH 3generacja 1.86IU/mL norma w moim labolatorium (0.27-4.2 IU/ml)
              FT4 1.52 ng/dl (0.93-1,7 ng/dl)
              FT3 4.28 PG/ML (1.8-4.6 pg/ml)

• obas13 Re: PODWYŻSZONE FT 3 12.03.08, 14:50
                Wyniki bardzo ładne.
                Wzorcowe poziomy hormonów.
                • fresh022 Re: PODWYŻSZONE FT 3 12.03.08, 16:10
                  mam ogromna nadzieje,ze napisałes prawde bo ja umieram ze starchu sad
                  wielkie dzięki !
        • easy_kasandra Re: PODWYŻSZONE FT 3 21.03.08, 23:42
          Niestety jestem przykładem na to, ze po Eutyroxie się tyje. Faszerowali mnie tym 7 lat. Jak odstawiłam wróciłam do normalnej wagi ( 59 kg - przy wzroście 173 cm ) - po eutyroxie ważłam 70 kg. Leczę się na tarczycę od wielu ( 16 lat ): diagnoza czynność prawidlowa, wole 1 stopnia. Z tym, że po latach brania zamiennie eutyroxu i eltroxinu - kiedym tyła i nie widziałam efektow leczenia odstawilam leki - pojawiły się guzki tarczycy. Cierpię na arytmię i komplikacje ze storny serca, jestem nerwowa - moja nowa ( wrzeszcie kompetentna pani doktor ) mowi, że mam wczesną nadczynność. nie biorę żadnych leków opócz nasercowych, czekamy, aż tarczyca określi się ( FT3 - górna granica ) co do nadczynności. Nadmieniam, że mam 33 lata, więc naprawdę od małolata borykam się tym problemem. Wyniki w górnej granicy wcale nie są dobrymi wynikami. tarczyca to takie cholerstwo, że hormony buzują, a czlowiek czasem nie wytrzymuje sam ze sobą. Nie bójmy się z tym walczyć i nie słuchajmy frazesów o dobrych wynikach - leczmy się drogie Panie ( bo niestey nas to najczęściej dotyka ). Pozdrawiam was serdecznie Kassandra
          • obas13 Re: PODWYŻSZONE FT 3 22.03.08, 00:01
            Dobrze zrozumiałem... leczyłaś się latami na niedoczynność tarczycy,
            odstawiłaś leki i nie dość, że je odstawilaś to teraz masz jeszcze
            podejrzenie o nadycznność tarczycy?
          • hashi-tess Re: PODWYŻSZONE FT 3 22.03.08, 00:02
            easy_kasandra!!!
            Ty nie tyłaś od euthyroxu,
            Ty byłaś żle prowadzona.

Poczytaj co to jest euthyrox
            i jakie ma działanie ten hormon,
            a dojdziesz, że to co napisałaś
            w swoim poście to bzdura.
            • easy_kasandra Re: PODWYŻSZONE FT 3 04.04.08, 19:29
              No niestety, próbowano mi zlikwidować wole niewiadomego pochodzenia ( przy czynności prawidłowej ). Do tego jeszcze łykalam jod. Podejrzewali, jego brak - jodu ( tak jak w niedoczynności więc Euthyrox Nie jest bzdurą mój post tylko to jak mnie leczono. Było to 16 lat temu - nie było internetu smile i niestety nie musialam wiedzieć, że wykonuje się badanie na poziom FT3 i FT4. Po ciąży okazalo się, że mam nadczynność. Bzdury to wyprawiali zze mną lekarze - także radzę uważać. Do tego mialam robione USG tarczycy wielokrotnie, dwa razy serca ( bo skąd arytmia ), ale nigdy nikt nie zrobił żadnych badań poza TSH. Kardiolodzy na arytmię dawali mi Propanolol i już. Poroniłam pierwszą ciążę - prawdopodobnie z powodu tarczycy. Mam nadzieję, że wreszcie trafiłam w dobre ręce. Pozdrawiam Kassandra
              • hashi-tess Re: PODWYŻSZONE FT 3 04.04.08, 21:44
                ja Ci życzę dobrych metod leczenia.
                Przy niedoczynności jest jedna.
                Trzeba utrzymywać poziom hormonów
                FT4 i 3 w górnej granicy normy.
                Na pewno nie przytyjesz, a jeszcze schudniesz.
    • elcyk-elcia Re: PODWYŻSZONE FT 3 08.08.16, 17:27
      Bardzo proszę o interpretację wyników. Czy mam ponowić badania lub udać się do lekarza?
      TSH 1,268 ulU/ml norma 0.270-4,700
      FT3 3,99 pmol/l norma 4,0-8,3
      FT4 15,26 pmol/l norma 10,6-19,4
      Prolaktyna 35,33 ng/ml norma 5-35
      • muktprega1 Re: PODWYŻSZONE FT 3 09.08.16, 12:40
        Witaj
        Twoje wyniki z kalkulatora % tak wyglądają:

FT4 52.95% [ wynik 15.26, norma (10.6 - 19.4)]

FT3 -0.23% [ wynik 3.99, norma (4 - 8.3)]

jesteś na dzień dzisiejszy całkowicie pozbawiona hormonu tarczycy T3 w organizmie. Ft4 drugo hormon tarczycy natomiast w połowie norm, wiec ok. A co Cię skłoniło do zajęcia się tarczycą?
        Jak się czujesz? Na podstawie 3 gołych wyników trudno zawyrokować, potrezbne byłoby do całkowtego zdiagnozowania:
        - USG tarczycy z dokładnym opisem oraz trzema wymiarami obu płatów lub objętością płatów.
        - przeciwciała odpowiedzialne za choroby tarczycy:
        - TPO oraz a-TG
        Możesz zrobić sobie test z zaprzyjaźnionego forum:
        www.chorobytarczycy.eu/test#0

i napisać ile pn wyszło. prolaktyna tak minimalnie podniesiona, że akurat nią nie przejmowałabym się.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka