ktosinny0 18.06.08, 17:17 Ft3 ft 4 tsh na czczo? a te badania? pani w laboratorum powiedziała ze te aTPO to mozna po południu zrobić? jak to jest? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dar.ja Re: Badanie aTPO i aTG na czczo ? 07.07.08, 08:49 Po dwóch miesiącach przyjmowania euthyroxu chciałabym zrobić badania, te o których tutaj piszecie (poprzednio tylko TSH), mam jednak wątpliwość - czy przyjmowanie tabletek antykoncepcyjnych ma wpływ na wyniki, a jeśli tak, czy musze całkowicie je odstawić odczekać jakiś czas i dopiero wtedy zrobić badanie czy mogę je zrobić np w 7 dniowej przerwie między jednym a drugim opakowaniem leków? Odpowiedz Link
kokons Re: Badanie aTPO i aTG na czczo ? 07.07.08, 12:19 zadzwon do przychodni/laboratorium i dopytaj ja robiłam nie łykajac rano euthyroxu i tak zalecił mi lekarz. nie wiem jak odniesc sie tabl antykoncepcyjnych... Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Badanie aTPO i aTG na czczo ? 07.07.08, 12:37 tabletki anty wpływają na zwiększone zapotrzebowanie hormonów tarczycy. Jeśli je bierzesz ciągle, to nie ma to znaczenia przy badaniach. Odpowiedz Link
dar.ja Re: Badanie aTPO i aTG na czczo ? 07.07.08, 13:07 Dziękuje za odpowiedzi. Tabletki biorę od 2 mies. ze względu na funkcyjną torbiel, która mam nadzieje, ze sie po nich wchłonie. Całe leczenie torbieli zostało przewidziane chyba na 3 mies., mam do wybrania jeszcze jedno opakowanie. Hashi, Twoim zdaniem badac hormony tarczycy teraz czy wstrzymac sie jeszcze miesiąc do czasu rozwiązania mojego drugiego problemu? Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Badanie aTPO i aTG na czczo ? 07.07.08, 20:51 zrób te badania teraz. m-c czasu to trochę długo, a nie wiadomo czy kuracja gina na tym się zakończy. Zrób i wpisz je tu, zobaczymy na jakim będą poziomie. Pzdr Tess Odpowiedz Link
dar.ja moje wyniczki 10.07.08, 14:48 Zgodnie z obietnicą umieszczam moje wyniki badań i prosze o opinie 29.04.08 TSH (tylko to miałam zlecone) 4,64 - norma (0,27 - 4,2) Opis badania USG: Gruczoł tarczowy położony w całości na szyi. Wymiary płatów: prawy - 52x19x16mm, lewy - 46x17x15mm, cieśń do 4mm. Na pograniczu płata prawego i cieśni widoczna lita zmiana ogniskowa o wymiarach 9x6mm (guz do obserwacji, powtórne USG we wrześniu) I wyniki z dzisiaj (od ok. 6 tygodni euthyrox 50): TSH 1,8 norma (0,27 - 4,2) fT4 1,31 norma (0,93 - 1,7) fT3 3,1 norma (3,1 - 6,8) Wyniki aTPO i aTG będą w przyszłym tygodniu. Nie wiem jakie będą wyniki przeciwciał i czy w moim przypadku przeliczanie na procenty ma sens, jeśli to może coś ułatwić podaje: TSH 38% fT4 49% fT3 0% ? Co o tym myślicie? Z góry dziękuje za odpowiedzi. Odpowiedz Link
hashi-tess Re: moje wyniczki 10.07.08, 15:04 pokrótce: nie masz przemiany T4 w T3. dlatego powinnaś zajadać selen w dziennej dawce od 100 do 200mg. także powinnaś wykonać badanie poziomu ferrytyny, której brak może powodować złą przemianę w/w. Jak się czujesz? Odpowiedz Link
dar.ja Re: moje wyniczki 10.07.08, 15:23 Nie czuje sie źle, ale skoro może być lepiej to czemu nie O niedoczynności dowiedziałam sie przez przypadek, wizyta u lekarza ginekologa - endokrynologa, guz i dalej już poszło. Jeżeli chodzi o objawy to zdarzało mi sie coś co ja nazywam ogólnym rozdygotaniem, taki dziwny stan bez jak wydawało mi sie konkretnej przyczyny. Od dłuzszego już czasu miałam podwyzszony puls, nigdy poniżej 90 (to chyba niezbyt charakterystyczne dla niedoczynności), potrzebowałam więcej czasu na rozruch rano i nie zasypiłam tak jak dawniej z chwilą przyłożenia głowy do poduszki, mimo zmęczenia potrzebowałam troche czasu na ja to nazywam wyciszenie. Teraz puls spadł do ok. 70 przez co czuje sie wewnętrznie spokojniesza. Ominęły mnie i mam nadzieje, ze ominą problemy z wypadaniem włosów i zmianą wagi. W przyszłym tygodniu zamieszcze tutaj wyniki przeciwciał, sama jestem ich ciekawa, poczytam o selenie i przy następnym badaniu krwi zajme sie ferrytyną. Hashi myślisz, ze dawka euthyroxu jest ok? Jestem w troche niezręcznej sytacji, badania zrobiłam sobie na własną ręke, za tydzień ide do lekarza, ale już dzisiaj czuje, ze bedzie mi dziwnie wychylać sie przed szereg. Do innego lekarza mam umówioną wizyte ale... dopiero na listopad. Pozdrawiamc Odpowiedz Link
hashi-tess Re: moje wyniczki 10.07.08, 20:57 dar.ja napisała: > Nie czuje sie źle, ale skoro może być lepiej to czemu nie O > niedoczynności dowiedziałam sie przez przypadek, wizyta u lekarza > ginekologa - endokrynologa, guz i dalej już poszło. Jeżeli chodzi o > objawy to zdarzało mi sie coś co ja nazywam ogólnym rozdygotaniem, > taki dziwny stan bez jak wydawało mi sie konkretnej przyczyny. Od > dłuzszego już czasu miałam podwyzszony puls, nigdy poniżej 90 (to > chyba niezbyt charakterystyczne dla niedoczynności), to również objaw niedoczynności. potrzebowałam > więcej czasu na rozruch rano i nie zasypiłam tak jak dawniej z > chwilą przyłożenia głowy do poduszki, mimo zmęczenia potrzebowałam > troche czasu na ja to nazywam wyciszenie. Teraz puls spadł do ok. 70 > przez co czuje sie wewnętrznie spokojniesza. Ominęły mnie i mam > nadzieje, ze ominą problemy z wypadaniem włosów i zmianą wagi. Na szczęście nie wszyscy dośw. takich niemiłych objawów niedoczynności, oby Cię ominęły. W > przyszłym tygodniu zamieszcze tutaj wyniki przeciwciał, sama jestem > ich ciekawa, poczytam o selenie i przy następnym badaniu krwi zajme > sie ferrytyną. Nie zwlekaj z nią, samo badanie nie jest drogie, a jej poziom b. ważny. > Hashi myślisz, ze dawka euthyroxu jest ok? Ze swojego dośw. zwiększyłabym o 25mg. Jestem w troche > niezręcznej sytacji, badania zrobiłam sobie na własną ręke, za > tydzień ide do lekarza, ale już dzisiaj czuje, ze bedzie mi dziwnie > wychylać sie przed szereg. Zręcznie, niezręcznie; przecież to Twoje zdrowie i musisz być z nim szczera. Jeśli będzie robił Ci trudności, wymyślał, że jesteś za mądra, to przecież nie musisz do niego chodzić. Wszyscy prawie są po jednych "pieniądzach". Nie przejmuj się, ważne abyś dochodziła do zdrowotności. Pzdr również. Tess Odpowiedz Link
dar.ja Re: moje wyniczki 11.07.08, 15:26 Hashi dziękuje za wszystko co do tej pory i prosze o jeszcze. Odebrałam brakujące wyniki: ATG 21,99 norma (0,0 - 115,0) ATPO 10,1 norma (0,0 - 34,0) Wygląda chyba na to, że mam niedoczynność i guza i tym musze sie zająć. Nie wiem tylko do czego dążyć, czy moje TSH powinno być bliskie 1, a fT3 i fT4 po przeliczeniu na procenty powyżej 60% bo teraz ja sie pogubiłam. Pozdrawiam i czekam na odpowiedz Odpowiedz Link