Dodaj do ulubionych

Nadczynnosc tarczycy - objawy????

06.06.09, 02:19
Czesc Wszystkim!
Ja przypadkiem dowiedzialam sie,ze choruje na nadczynnosc tarczycy,
wynik ponizej 0,01. Poszlam zrobic ogolne badania, bo staram sie o
dzidziusia...Nie mam rzadnych wiekszych obajawow...Jedyne co mogloby
mnie niepokoic to nerwowosc,drazliwosc i nic poza tym. Czekam na
skierowanie do specjalisty, a poki co to biore tabletki o
nazwie:NeoMercazole. Czy ktos z Was bierze takie tabletki? A i
jeszcze jednno czy nadczynnosc tarczycy moze miec wplyw na to ze tak
dlugo mimo staran nie moge zajsc w ciaze?
Dzieki sliczne za odpowiedzi

(
Obserwuj wątek
    • dundubha Re: Nadczynnosc tarczycy - objawy???? 06.06.09, 22:48
      Ja dostałam ogromnej nadczynności, konkretnie Gravesa-Basedowa na samym początku ciąży, wcześniej albo jej nie miałam, albo nie odczuwałam objawów.
      Jeden endo-ginekolog mówił, że przy nadczynności jest problem z zajściem w ciążę, inny mówił, że to w niedoczynności jest dopiero problem z płodnością.
      Ja na pewno wiem, że wiedząc, iż masz nadczynność, nie powinnaś zachodzić w ciążę. Najpierw ją wylecz.
      Koniecznie zadbaj o dobrego endokrynologa, który każe Ci zbadać nie tylko tsh, ale też ft4. Mój endo-ginekolog kazał jeszcze zrobić ft3 i anty TPO, anty TG (tutaj mogłam przekręcić nazwę) oraz traB, i na tej podstawie dopiero wykrył G-B.
      Jeśli ma się nadczynność w ciąży, trzeba brać leki, w przypadku dużych nadczynności, takiej jak moja, ciąża może być niezwykle trudna do wytrzymania (gdy połączyć wszystkie te nadczynnościowe problemy, nasilone dodatkowo przez ciążę i dodać do tego ciążowe symptomy, takie jak ciągłe rzyganie w moim wypadku, płaczliwość i osłabienie), ponadto leczenie takie może choć nie musi wpływać na płód. Ja akurat brałam w ciąży nonstop Thryrosan i Propranolol, a moja córcia i tak urodziła się z wolem tarczycy. Na szczęście tarczyca jej zaczęła maleć samoistnie z wiekiem i po odstawieniu od piersi, ale i tak jest duża, bo objętościowo jak u trzylatka (mała ma roczek).
      Nie piszę tego, by straszyć. Wiem, że są kobiety, które przy nadczynności rodziły zdrowe dzieci i być może jest ich więcej.
      Niezwykle rzadko rodzą się dzieci z wolem tak jak moja córka.
      Ale jeśli możesz wybierać, to najpierw się wylecz, a potem zachodź w ciążę.

Nie wiem jakie objawy są przy Twoim tsh, podam Ci dla przykładu moje objawy przy tsh 0,0025 i traB 37,2 przy normie do 2....
      strasznie źle znoszę gorąco, nie mogę wtedy oddychać i ustać na nogach, pocenie, bóle i zanik mięśni, chudnięcie, ciągłe pragnienie, kołatania serca, tachykardia (na sercowe problemy są odpowiednie leki), nerwowość, lękliwość, nadpobudliwość, wyraźne pulsowanie krwi w całym ciele, no , i w przypadku Gravesa- Basedowa ewentualne zmiany oczne.
      Na wszelkie te objawy pomaga kuracja tyreostatykami.
      Z Twoim lekiem się nigdy nie spotkałam, ale nie jestem aż tak kompetentna.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka