Dodaj do ulubionych

Wyniki- proszę o interpretację

22.11.10, 22:39
Witajcie!
Na Hashimoto choruję od lutego 2008 roku. Od 12 miesięcy byłam na dawce Euthyrox 100, samodzielnie zwiększanej (przy pomocy lektury forum). Nie chodzę do żadnego endokrynologa, bo wizyty u 3 różnych nie dały nawet 10% tego co lektura forum. Leki przepisuje mi internistka - według dawki jaką jej podam smile.
I byłam tą szczęściarą, że prawie rok jechałam na dawce 100 -przy optymalnym samopoczuciu (bo już się przyzwyczaiłam, że tak jak przed hashi to już raczej nie będzie).
Oczywiście poprawne samopoczucie spowodowało, że przez prawie rok nie kontrolowałam poziomów hormonów (wiem, błąd). Ale jak się człowiek normalnie czuje to ...same wiecie jak to jest smile. W dodatku u mnie objawy są wyłącznie związane z samopoczuciem (czyli nie mam wypadania włosów, nie jest mi zimno, okres mam jak w zegarku-a jak coś szwankuje w tarczycy to po prostu czuję jakbym miała zaraz umrzeć sad ).No i w końcu 2 tygodnie temu w weekend oragnizm upomniał się o swoje. Zaczęło się od osłabienia wskazujacego na to że czułam że zaraz zemdleję, potem oczywiście strach, i tak na zmianę przez weekend. W poniedziałek od rana wizyta w laboratorium. I oto wyniki:
FT3 38.75%
FT4 49.35%
Ferrytna 44 (norma 15-150)
Magnez 0,82 (norma 0,66-1,07).
Po odebraniu wyników zwiększyłam dawkę o 6,25 (fatalnie znoszę zmiany dawek). I tak upłynęły we względnym spokoju 2 tygodnie. Ale dziś w pracy znów mi się zrobiło słabo (na chwilę) i nie wiem czy nie za mało zwiększyłam.
Jak myślicie- coś jeszcze dołożyć?
No i co z żelazem- czy przy takim wyniku mam suplementować żelazo?

Pozdrawiam cieplutko smile
Obserwuj wątek
    • yolis_75 Re: Wyniki- proszę o interpretację 24.11.10, 11:34
      Podnoszę- bo dalej dokuczaja mi jakieś zawroty głowy...pomoże ktoś?
    • aleksandra_01 Re: Wyniki- proszę o interpretację 24.11.10, 16:35
      Nie chodzę do żadn
      > ego endokrynologa, bo wizyty u 3 różnych nie dały nawet 10% tego co lektura for
      > um.

forum to jest dodatek, ma pomagać Tobie zrozumieć chorobę,
      ale nie można zrezygnować z wizyt lekarskich. jeśli nie odpowiadał Ci lekarz,
      to poszukaj innego. musisz mieć lekarza, który będzie się zajmował Twoim zdrowiem,
      sama pewnych rzeczy nie jesteś w stanie wychwycić, zauważyć. Zdrowie
      to nie tylko dobrze prowadzone hashimoto. nawet niech by to był lekarz rodzinny,
      ale jakiś musi być.

> mopoczuciu (bo już się przyzwyczaiłam, że tak jak przed hashi to już raczej ni
      > e będzie).

nie, powinno być lepiej niż przed leczeniem. jeśli jest inaczej, tzn że jesteś
      nie dobrze leczona.

> FT3 38.75%
      > FT4 49.35%

rewelacyjne nie są. ft3 niższe od ft3, ferrytyna niska - bierzesz żelazo?,
      badałaś wit b12 i wit d ? dawka euthyroxu za mała, ale po zwiększeniu
      powiększy się pewnie różnica między ft4 i ft3, więc samopoczucie nie
      musi być dużo lepsze.

a.
      • yolis_75 Re: Wyniki- proszę o interpretację 25.11.10, 09:51
        Aleksandra - dziękuję za odpowiedź smile
        Nie biorę żelaza, bo w którymś wątku doczytałam, że przy tych normach ktoś miał wynik 37 i zdaje się Rosteda pisała, żeby skontrolować za pół roku.
        Czyli mój gryplan będzie następujący: badania B12 i wit D, a potem do lekarza - może się jakiś dobry znajdzie...
        • yolis_75 Nowe wyniki- proszę o interpretację 02.01.11, 22:07
          Znów proszę o Waszą pomoc!
          Po ostatnich wpisach odwiedziłam kolejnego endo -zalecił (po wysłuchaniu objawów, bo wyniki "były ok, ale skoro się źle czuję ....") podniesienie dawki do 112 lub nawet 125 euthyroxu (mam sama sprawdzić na której się lepiej poczuję). Podniosłam zatem do 112 - prawie 2 tygodnie było ok, ale niestety wróciło sad - zaczęło mi się znów robić słabo, no i serducho jakoś czuję (nawet nie wiem jak to określić- gniecie, boli, coś w tym stylu). Więc na następny dzień rano dorzuciłam to co brakowało do 125, akurat byłam przed @- ludzie! w nocy myślałam że umrę- serce waliło ciśnienie 150/100, puls 100- jakaś wariacja!. Rano było niewiele lepiej, dopiero po południu- jak już się pojawiła @ to się uspokoiło. Ale tak się wystraszyłam, że obniżyłam dawkę do 118,75. I czuję się średnio- dalej są momenty słabości- ja już tego nerwowo nie wytrzymuję! Nic nie mogę zaplanować- bo nie wiadomo jak się będę czułasad!!
          Minął już miesiąc od tego podnoszenia dawki (2 tyg-112, kolejne 2 tyg 118,75)- poszłam zrobić wyniki-bo myślałam że może nie poprawia się nic skoro dalej się kulawo czuję. I tak:
          FT3 60,42% (3,45- norma 2-4,4)
          FT4 85,71% (1,59- norma o,93-1,7)
          B12 348 (191-663) 33%

poradźcie co mam teraz robić? szczerze mówiąc trochę się tego FT4 przestraszyłam (bo takie wysokie).

Jak mam sobie pomóc???
          Poza hormonem nic biorę magnez - jak serducho dokucza.
          • wierka-5 Re: Nowe wyniki- proszę o interpretację 03.01.11, 08:44
            Witaj
            FT3 60,42% (3,45- norma 2-4,4)
            FT4 85,71% (1,59- norma o,93-1,7)

wyniki wyglądają dobrze, może warto popracować nad przemianą. FT4 jest w normie- więc nie ma się czego bać.
            Nic nie piszesz czy sprawdziłaś witaminę D, czy badałaś potas?
            W hashimoto często brakuje mikroelementów, witamin
            Czy je uzupełniasz?
            Powtórz jeszcze wyniki za jakiś czas, bo z tego co zrozumiałam są zrobione po 2 tygodniach
            i mogą być nie wiarygodne.
            • yolis_75 Re: Nowe wyniki- proszę o interpretację 03.01.11, 10:25
              dzięki za odpowiedźsmile

Witaminy D nie sprawdziłam- ale sprawdzę,z potasem nigdy nie miałam kłopotów - podobnie jak z magnezem -tzn. wyniki zawsze były w normie ( już podczas trwania choroby).
              Sugerujesz suplementację selenem?
              A co z żelazem- mam zacząć brać (bo wynik w listopadzie wskazał ferrytynę na poziomie 21%)?
    • wierka-5 Re: Wyniki- proszę o interpretację 03.01.11, 10:50
      Z potasem nie miałaś kłopotu, ale piszesz,ze wtedy samopoczucie było ok. Uważam, że warto to sprawdzić. Witamina B12 też nie za wysoka, podobnie żelazo. Warto tego pilnować sprawdzić za jakiś czas czy wyniki nie spadają.
      Ja w podobnej sytuacji miałam uzupełniałam żelazo. Nadmiar żelaza jest szkodliwy i nie można z tym przesadzić. Obniżenie ferrytyny bez zaburzeń fizjologicznych ustroju świadczy o podatności organizmu na niedobory żelaza. Wtedy jeszcze ryzyko niedokrwistości nie jest
      duże, ale gdy zapasy się wyczerpują zaczyna się obniżać wysycenie transferyny i dochodzi do jawnej niedokrwistości, którą widać w morfologii krwi. Poczytaj jest na forum dużo na ten temat.
      Selen jest wskazany w tej chorobie również odsyłam do forum.

Warto brać mikroelementy i witaminy ale bez jodu.
    • beatriczesa Re: Wyniki- proszę o interpretację 03.01.11, 14:54
      Witaj Yolis_75 , mam podobne samopoczucie do Ciebie. Jestem na etapie zwiększania dawki letroxu ze 100mg do 112,5mg , ponieważ bardzo rozjechały mi się FT3 i FT4( symptomy : zawroty głowy nużliwośc mięsni, nerwy, przybór wagi , zatrzymanie wody itp.) . Moim zdaniem to Twój organizm jest w trakcie przemian i dlatego tak reaguje, odczekaj jeszcze troszkę, a napewno się unormuje. Możesz popijać musujący magnez+vit. B6 na palpitacje serca, mnie bardzo pomaga i tak jak koleżanki z forum doradzają zasuplementować selen , bo masz FT3 < FT4. Wyniki jest sens zrobić dopiero w 4 tygodnie od zmiany dawki leku.
      • yolis_75 Re: Wyniki- proszę o interpretację 03.01.11, 15:14
        Witaj Beatriczesa! Dzięki za odpowiedź smile
        no i tak zrobię- nie mam innego wyjścia - bo już boje się cokolwiek ruszać w tej dawce.
        mam tylko pytanie - suplementujesz selen? jeśli tak to jaki i w jakiej dawce?
        Szukałam trochę na forum i przymierzam się do zakupu Cefasel 100 Nutri - czy to dobry wybór?
        • beatriczesa Re: Wyniki- proszę o interpretację 03.01.11, 18:32
          Witaj ponownie Yolis_75 . Ponieważ ja mam ciutke odwrotnie do Ciebie bo FT3 >FT4 to nie suplementuję selenu. Mam klasyczny niedobór tyroksyny o czym świadczy niskie FT4. U Ciebie kuleje przemiana FT3 w FT4 , a za mało FT3 w organizmie odpowiada za spadek formy fizycznej. Hashimotki mające podobne wyniki do twoich poprawiały przemianę za pomocą selenu. Cefasel selen nutri ma dobre opinie na forum, tylko uważaj żeby nie przedawkować, bo może boleć głowa. Tu masz wątek o selenie. Zobacz wypowiedź Rostedy. Pozdrawiam
          forum.gazeta.pl/forum/w,24776,59968720,,selenit_sodu.html?v=2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka