Dodaj do ulubionych

Diagnoza Hashimoto

14.12.10, 15:16
Witajcie!
Jakieś 1,5 miesiąca temu dowiedziałam się, że mam niedoczynność tarczycy, a przy ostatniej wizycie, że to Hashimoto (przeciwciała A-TPO 1300 przy normie 60).
Obecnie biorę Euthyrox 50, który po miesiącu przyjmowania spowodował obniżenie TSH z 5,8 do 2,5. Kurację stosuję nadal. Na razie brak nieprzyjemnych skutków ubocznych, a czuję się dobrze..w sumie przed kuracją też czułam się dobrze, jedyną dolegliwością były i są wypadające w nadmiarze włosy.
To co w tej chwili najbardziej mnie nurtuje to, to czy lekarz mógł tylko po badaniu krwi stwierdzić Hashimoto, czy nie powinien skierować mnie na USG by zbadać stan mojej tarczycy. Bo na razie o USG nic nie mówił, a ja w sumie nie chciałam się wymądrzać i nic się nie odezwałam, choć teraz żałuję.
A druga kwestia to chciałabym zajść w ciążę, a bardzo się martwię czy będzie to w ogóle możliwe.
Jakie macie doświadczenia w tym zakresie?
Obserwuj wątek
    • devilyn Re: Diagnoza Hashimoto 14.12.10, 17:28
      Przy Hashi najpierw badamy ft3 i ft4, tsh z jednego pobrania bez wzięcia tabletki.
      Wyniki przeliczamy na procenty. Warto zrobić usg tarczycy, oraz ferrytynę, poziom wit.B12.
    • metal_fish Re: Diagnoza Hashimoto 23.12.10, 11:20
      usg może nasuwać podejrzenie Hashimoto choć wygląd w tym badaniu nie może decydować o rozpoznaniu (bo to może być zapalenie tarczycy z innej przyczyny, jakieś guzki itpd.). kryterium rozpoznania choroby Hashimoto jest wykazanie obecności przeciwciał anty-TPO, ewentualnie anty-Tg, bo to one są istotą choroby (czyli autoimmunologicznego zapalenia tarczycy).
      • hashi-tess Re: Diagnoza Hashimoto 21.09.11, 07:29
        metal_fish napisała:

kryterium rozpoznania choroby Hashimoto jest wykazanie obecności
        > przeciwciał anty-TPO, ewentualnie anty-Tg, bo to one są istotą choroby (czyli
        > autoimmunologicznego zapalenia tarczycy).

niestety nie jest to prawda bo hashimoto występuje również
        bez p/ciał, o kt. napisałaś. W tym przypadku w obrazie usg
        tarczyca jest mała i może mieć jednorodną strukturę bez widocznych
        zmian.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka