Dodaj do ulubionych

bój jelit w hashimoto

16.12.10, 22:09
Interesuje mnie czy ktoś z was ma syndrom nadwrażliwych jelit. Od miesiąca męczę się strasznie. Byłam u specjalisty, przepisał kuracje, tabletki się skończyły... Poszłąm do rodzinnego by ponownie wziąść kuracje a jelita nadal bolą. Mam wrażenie, że moje hashi zaatakowało jelita. Miewałam już ból stwów, lęki, skoki ciśnień. Wszystko ustało a teraz kiedy funkcjonowałąm naprawdę jak zdrowy człowiek zaczeły się jelita. Czy ktoś ma podobnie? Ból zaczyna się jakby od krzyża po prawej stronie, później już przechodzi na jelita i żołądek.
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: bój jelit w hashimoto 17.12.10, 13:42
      jakie teraz masz wyniki?
      czy nie łykasz za dużo magnezu lub innego leku kt może powodować takie dolegliwości?
      jakie masz wyniki morfologii i ob? + nerki? + badanie moczu - ogólne + posiew? cukier?
      robiłaś usg brzucha?
      jakie leki ci pomagały?
      pijesz len?--jeśli nie to pij...
      stres?
    • mimi232323 Re: bój jelit w hashimoto 17.12.10, 14:37
      Ja myślałam, że brzuch mnie boli po żelazie a okazało się, że mam helicobacter pyroli - 2 kuracje antybiotykiem i metronidazolem i już po wszystkim.
      W aptece można kupić domowy test na tą bakterię.
      • wierka-5 Re: bój jelit w hashimoto 17.12.10, 15:58
        <W aptece można kupić domowy test na tą bakterię.
        Test można kupić, ale leczenie antybiotykami na podstawie wyniku z tego testu bym odradzała.
        Do wdrożenia leczenia moim zdaniem konieczny jest pozytywny wynik ale robiony z gastroskopii.
        • madziulaw Re: bój jelit w hashimoto 17.12.10, 19:25
          lub z testu oddechowego. robi sie go dzieciom. jest b skuteczny
          • netrobi Re: bój jelit w hashimoto 20.12.10, 22:20
            Lekarz stwierdził, że ból jelit jest po antybiotyku konkretnie Zinnat. hmmm od miesiąca borykam się z bólami jakby od kręgosłupa się zaczeło. Najpierw myślałam ,że to rwa ale później przeszło na jelita, żołądek. Lekarz przepisała mi leki, które czasowo pomogły. Zrobił USG jamu brzusznej i stwierdził wzdęte jelita i nadwrażliwe jelito po antybiotyku. Piszecie o magnezie- teraz mało co biorę jakichkolwiek suoplementów bo zaraz mój żołądek się odzywa. Len piję. Mam nazieję, że pomoże bo naprawdę to pomogła mi włąśnie sprzedawczyni w sklepie zielarskim. Sprzedała zioła na jelita i len. Mam nadzieję, że niedługo się to skończy bo zaczynałam kojarzyć chorobę z hashimoto.
            • replica1 Re: bój jelit w hashimoto 21.12.10, 20:45
              U mnie Zinnat spowodował grzybicę układu pokarmowego. Na szczęście szybko się podleczyłam, ale do tej pory jestem na diecie antygrzybiczej sad
            • hashi-tess Re: bój jelit w hashimoto 22.12.10, 08:23
              netrobi napisała:

. Mam nadzieję, że niedługo się to skończy bo
              > zaczynałam kojarzyć chorobę z hashimoto.

ja, kt. choruje od wielu lat na hashi, zawsze przy złym samopoczuciu
              terapię czy też diagnozę zaczynam od oznaczenia FT4 i FT3.
              Z reguły tak jest, że należy skorygować dawkę tyroksyny.
              Po kilku tygodniach, z reguły 10 dni, wszystko wraca do normy.
              Dlatego proponuję, abyś również wykonała badania pod kątem tarczycy.
              • netrobi Wyniki 31.12.10, 09:38
                Hashi- tess poradziła zrobienie badań wykonałam badania oto one:
                TSH 0,92
                Ft4 1,25 -41 % norma 0,93 -1,70
                Ft3 4,43 - 91% norma 2-4,40
                Anty TPO 170,3 <34

Nie wykonałąm innych badań jedynie morfologię z której wynika że HGB 13 norma od 13 -18.
                Zastanawiam się coi z mojhą przemianą? Mam dość wysokie FT3 a FT4 niskie. Jak poprawić przemianę? Przyznam że zażywałąm selen ale ostatnio zmniejszyłąm dawkę do 150.
                • wierka-5 Re: Wyniki 31.12.10, 11:32
                  > Zastanawiam się coi z mojhą przemianą? Mam dość wysokie FT3 a FT4 niskie. Jak p
                  > oprawić przemianę? Przyznam że zażywałąm selen ale ostatnio zmniejszyłąm dawkę
                  > do 150.

Przemienia się ft4 w ft3. U Ciebie wyższe jest ft3 więc co tu poprawiać.
                  Takie wyniki jak Twoje świadczą o niedoborze tyroxyny.
                  Nie wiem czy bierzesz eutyrox- jeśli tak to dawka jest za mała. Selen w tej sytuacji nic nie pomoże.
                  • netrobi Re: Wyniki 31.12.10, 12:37
                    Przemienia się ft4 w ft3. U Ciebie wyższe jest ft3 więc co tu poprawiać.
                    > Takie wyniki jak Twoje świadczą o niedoborze tyroxyny.
                    > Nie wiem czy bierzesz eutyrox- jeśli tak to dawka jest za mała. Selen w tej sy
                    > tuacji nic nie pomoże

Nie ukrywam, że mnie to trochę zaszokowało. Wydawało mi się, że powinnam odjąć eutyroxu a tru sie okazuje, że mam za mało. O ile powinnam dodać? teraz biorę euthurox 75
                    • ambr-ela Re: Wyniki 14.01.11, 17:57
                      netrobi, ja zwiękanie zaczęłabym od 12,5 (pół tabletki euthyrox 25). po miesiącu bym powtórzyła badania. ale nie wiem co na to hashi-tess. zapytaj jej. może lepiej od razu wjechać z podwyższeniem o 25? nie wiem. ja bym spróbowała 12,5.
    • rewolka404 Re: bój jelit w hashimoto 14.01.11, 20:38
      netrobi, a Ty nie masz endo? Pasuje to do endometriozy.
    • ma_2 Re: bój jelit w hashimoto 19.01.11, 12:33
      Witaj
      Bardzo dawno nie zaglądałam
      Ja hashi mam zdiagnozowane ponad 20 lat a zespół jelita drażliwego jakieś 4 lata temu.
      W czerwcu ubiegłego roku po kolejnej kolonoskopii okazało się, że to nie zjd ale choroba Leśniewskiego-Crona (to też choroba z autoagresji), a w październiku doszła jeszcze celiakia.
      Dziś wiem że celiakia może u dorosłych rozwijać się przez lata z nietypowymi objawami często przypominającymi zjd, a u nas hashi-motek nie jest taka żadka.
      Antybiotyki w tym Zinat (notabene był czas, że brałam go bardzo dużo) też mogą podrażnić jelita, bądź spowodować w nich rozwój drożdżycy lub grzybicy.
      Myślę, że warto byś była jeśli objawy będa się utrzymywały dociekliwa i zasięgnęła porady dobrego gastrologa.
      Pozdrawiam
      Marzena

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka