Dodaj do ulubionych

wyniki badań

11.03.11, 19:45
proszę o interpretację wyników badań
ft3 4,39 (3.13-6.76)
ft4 15.95 (12.0-22.0)
tsh 0,954 (0,27-4,20)
anty-tg 19,73 (<115)
anty-tpo 379,30 (<34)
z góry dziękuję za pomoc .
usg wskazuje na zapalenie hashimoto
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: wyniki badań 13.03.11, 08:49
      W hashimoto nie zawsze hormony są poza normą, zdarza się,ze są w normie. Napisz jak sie czujesz i co było powodem diagnozowania tarczycy.
      • brygida.j Re: wyniki badań 13.03.11, 16:26
        Tak właściwie to przez przypadek w szpitalu , miałam objawy udaru i robili badania doplerem i wykazało zapalenie tarczycy - jak w hashimoto i powtórzyli badanie usg tarczycy i się potwierdziło . Od 10 lat leczę się na RZS(reumatoidalne zapalenie stawów) . W zeszłym roku zaczęły się zawroty głowy , przewracanie się . Od dłuższego czasu byłam bardzo senna , zmęczona , szybko się męczyłam , nie mog też się skupić , zapominam dużo rzeczy , cały czas się pocę a nogi mam zimne , ręcę mam szorstkie a w rogach aż pękają . Włosy mi bardzo wypadają (cały czas myślałam ,że to od mtx) najgorsze jest to ciągłe zmęczenie i otyłość (bardzo przytyłam). no i wcześniej w zeszłym roku lekarze stwierdzili ,że mam depresję , za dużo cholesterolu .
        usg tarczycy :
        tarczyca niejednorodna z drobnymi obszarami hypoechogenicznymi do 2mm i zwłóknieniami.w prawym płacie widoczny pojedyńczy guzek 6x3 mm,w lewym na pograniczu cieśni guzek 9x4mm.
        prawy płat o wymiarach 14x15x52mm , lewy 16x19x58mm.cień szerokości 6mm.
        Była prywatnie u endokrynologa i powiedział odrazu ,że mam hashimoto i kazał zrobić badania p/ciał tarczycowy i tpo jest podwyższone 379,3 przy normie do 34.
        • wierka-5 Re: wyniki badań 14.03.11, 07:58
          Masz hashimoto i możesz mieć dolegliwości, o których piszesz.
          Może warto powtórzyć badania hormonów za jakiś czas i poszukać endokrynologa, który włączy leczenie.
          Proponuję zrobić badanie witaminy B12 ze względu na hashi i to przewracanie się,
          ważna jest również ferrytyna, bo zelaza często brakuje w tym schorzewniu
          • brygida.j Re: wyniki badań 14.03.11, 22:34
            Od dawna mam nisko hemoglobinę i żelazo . Biorę cały czas żelazo
    • brygida.j Re: wyniki badań 08.04.11, 18:05
      zbadałam też ferrytyne i żelazo .
      ferrytyna 18,41 ng/ml
      FE 43 ug/dl
      • rosteda Re: wyniki badań 08.04.11, 23:08
        A ty leczysz Hashimoto?
        Bierzesz tyroksyne?
        Jesli tak to w jakiej dawce i od kiedy?
        Czy badanie zelaza i ferrytyny robilas podczas brania tabletek zelaza?
        Bo wyzej pisalas ze caly czas bierzesz zelazo.
        W niedoczynnosci uzupelnianie zalaza mija sie z celem bo i tak sie nie uzupelni.
        Ferrytyne masz bardzo niska ale najpierw musisz wyjsc z niedoczynnosci aby brac zelazo i je uzupelnic skutecznie.
        • brygida.j Re: wyniki badań 13.04.11, 22:00
          na razie nie leczą mi hashimoto , chociaż zostało już potwierdzone . nie biorę żadnych leków bo lekarz stwierdził ,że jeszcze nie ma potrzeby bo mam dobre wyniki t4,t4 itsh .nie mam podobno jeszcze niedoczynności (mam zrobić badanie w przyszłym roku)
          badanie żelaza i ferrytyny robiłam w przerwie po odstawieniu żelaza w grudniu w szpitalu
          brałam regularnie do grudnia .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka