11.04.11, 11:50
Witam wszystkich prosze o pomoc w interpretacji wyników.
TSH 0,944 (0,27-4,2)
ft3 4,11 (3,1-6,8) 27%
ft4 1,25 (0,93-1,7) 41%

Morfologia:
Leukocyty :6,5 (4,0-10,0)
Erytrocyty : 4,33 (3,8-5,4)
Hemoglogina : 13,1 (12,0-16,0)
hematokryt : 38,3 (37,0-47,0)
płytki krwi : 204 (130-400)
cholesterol :207,47 (120-200)

Wynik usg:
płat prawy 18/17/48 mm
płat lewy 17/14/50 mm
grubość cieśni 5 mm
Miąższ tarczycy hypoechogeniczny o wyraźnie niejednorodnej echostrukturze.

Wizytę u endokrynologa mam w maju i dlatego zwracam sie do was o
pomoc. Dziękuję
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: Wyniki 11.04.11, 13:51
      Potrzebne są jeszcze przeciwciała, zrób jeśli nie masz
      • renewalia1 Re: Wyniki 11.04.11, 14:03
        Przeciwciała miałam robione tylko raz, na początku walki z chorobą (tj. kilka lat temu). Były bardzo wyskie.
        • ona1.2.3.4.5.6 Re: Wyniki 11.04.11, 15:12
          na poczatku walki z choroba? to znaczy ze przyjmujesz juz leki na tarczyce? wyniki hormonow swoja droga,ale samopoczucie najbardziej sie liczy. dobrze czy zle sie czujesz?
          • renewalia1 Re: Wyniki 12.04.11, 09:16
            Zapomniałam napiasać, że przyjmuję Euthyrox 100. Jeśli chodzi o samopoczucie, to doskwiera mi senność i ogólne osłabienie jak przy grypie.
            Proszę o informację, czy mam zmienić dawkę leku, może dołączyć jakąś suplemencję?
            • ona1.2.3.4.5.6 Re: Wyniki 12.04.11, 09:39
              i zapmnialas wspomniec ze zdiagnozowano u ciebie hashimoto??(bo przeciwciala mialas).

moze te hormony faktycznie sa za niskie dla ciebie. a poprzednie wyniki badan mialas gorsze?moze podaj wraz z data poprzednich badan i ile ta dawke 100 bierzesz. wprawdzie ja Ci nie pomoge z dawka(bo sie nie znam), ale moze ktos kto sie zna wypowie siewink ale mysle ze zwiekszenie troche nie zaszkodzi

a badalas ferrytyne,zelazo i wit b12? czesto anemia towarzyszy niedoczynnosci, ma podobne do niej objawy
              • ona1.2.3.4.5.6 Re: Wyniki 12.04.11, 09:41
                podwyzszony cholesterol czesto tez towarzyszy niedoczynnosci
                • renewalia1 Re: Wyniki 13.04.11, 09:16
                  Przyznam się że dawno nie robiłam badań. Startowałam natomiast z wynikiem TSH= 32.
                  Proszę o info co mam dalej robić, z wcześniej czytanych postów wnioskuję, że macie duże doświadczenie i wiedzę ( niejednokrotnie lepszą niż lekarze).

• wierka-5 Re: Wyniki 13.04.11, 13:39
                    Zrobic badania: FT3, FT4,TSH
                    Ferrytynę, witaminę B12 , magnez, potas, wapń, morfologię.
                    Często brakuje również D3, ale badanie jest drogie, a słońce tuż tuż.
                    • renewalia1 Re: Wyniki 15.04.11, 13:20
                      Wyniki podane Wam 11.04.2011 r. są jak najbardziej aktualne.
                      Czy na ich podstawie mogę zwiększyć dawkę euthyroxu, coś dodatkowo zażywać?
                      • renewalia1 Re: Wyniki 21.04.11, 09:17
                        Już nie mogłam wytrzymać i poszłam do endokrynologa prywatnie.
                        Oczywiście stwierdził, że wyniki mam super i mam nic nie kombinować ze zmianą dawki, a wręcz zmniejszyć.
                        Morfologię też uznał za prawidłową. I co mam dalej robić, bo samopoczucie kiepskie, ciągła senność i zimno. Pomocy...
                        • renewalia1 Re: Wyniki 07.06.11, 09:47
                          Witajcie,
                          dołączam aktualne wyniki ( pod spodem historię ).
                          Proszę o informację, czy nie o za dużo zwiększyłam euthyrox?
                          Dodatkowo łykam falvit i selen. Mimo tak wysokiego FT3 i FT4 cały czas czuję się sprasznie zmęczona, zdaża sią że mam podwyższone tętno i czasami swędzi mnie skóra na całym ciele.
                          Czy to może być objawem czegoś?
                          W 2007 r badałam ferrytynę i miałam 70 %.

Wyniki- 03.06.2011 N 150
                          FT4- 1,73 (0,93-1,7) 104 %
                          FT3- 6,35 (3,1-6,8) 88 %
                          ferrytyna- 31 (13-150) 13 %
                          B12 – 398,7 (197-866) 30 %

Wyniki- 08.04.2011 N 100
                          TSH- 0,944 (0,27-4,20)
                          FT4- 1,25 (0,93-1,7) 41 %
                          FT3- 4,11 (3,1-6,8) 27 %

Wyniki- 19.05.2010 N 100
                          FT4- 13,99 (12-22) 19 %
                          FT3- 3,61 (3,1-6,8) 13 %

Wyniki- 04.08.2008 N 100
                          TSH- 0,81 (0,27-4,20)
                          FT4- 19,16 (12-22) 71 %
                          FT3- 4,31 (3,1-6,8) 32 %

Wyniki- 10.06.2005 N 75
                          TSH- 4,91 (0,27-4,20)

Wyniki- 08.10.2004 N 75
                          TSH- 8,93 (0,27-4,20)
                          FT4- 1,17 (1,0-1,8) 21 %

Wyniki- 26,09,2003
                          TSH- 31,8 (0,32-5,0)

Wyniki- 20.02.2001
                          TSH- 6,5 (0,23-4,84)
                          FT4- 15,5 (10-25) 37 %
                          • procesor Re: Wyniki 07.06.11, 12:55
                            czemu od razu tak bardzo zwiększyłaś dawkę?
                            nie lepiej było spróbowac 125?
                            ja bym zmniejszała dawke właśnie do takiego poziomu, masz za wysokie ft4 - a nadczynnośc tez daje takie objawy jak opisujesz

no i ferrytyne to masz nie za wysoką, warto by ja podnieść
                            • renewalia1 Re: Wyniki 07.06.11, 13:26
                              Po wynikach z 08.04.2011 najpierw byłam na dawce 125 a potem zwiększyłam do 150.
                              Rzeczywiście trochę "przedobrzyłam". Już dzisiaj rano wziełam 125. Kupiłam również biofer, bo na wizytę idę dopiero za tydzień ( ale i tak nie liczę, że lekarz uzna suplemencję żelaza).
                              • renewalia1 Re: Wyniki 08.06.11, 09:15
                                Mam pytanko, ile mam brać bioferu? W ulotce jest napisane 1-2 tabletki dziennie, ale ja jeszcze biorę Falvit, czy to nie za dużo na raz?
                                • aleksandra_01 Re: Wyniki 08.06.11, 12:34

> Mam pytanko, ile mam brać bioferu? W ulotce jest napisane 1-2 tabletki dzienni
                                  > e, ale ja jeszcze biorę Falvit, czy to nie za dużo na raz?

>ferrytyna- 31 (13-150) 13 %

przy Twoim wyniku ferrytyny to to mogłabyś biofer brać wiadrami, a poważnie
                                  falvit ma "Żelazo (żalaza II siarczan) 32,86mg", a biofer "1 tabletka zawiera 9 mg żelaza"

w żelazie na receptę - które przy takim wyniku powinnaś brać - jest
                                  "100 mg jonów żelaza w postaci żelaza(II)" w 1 tabletce

czyli bierzesz 32,86 + 9 = 41,86 mg żelaza z 200 mg które maksymalnie dziennie można brać.
                                  zakładając, że będziesz brać 1 tabletkę falvitu i jedną bioferu.
                                  ale równie dobrze możesz brać 1 falviu i 7 bioferu = 95,86 mg żelaza

>B12 – 398,7 (197-866) 30 %

nie podoba mi się ten wynik. proponowałabym go powtórzyć za około 3 miesiące.

a.
                                  • renewalia1 Re: Wyniki 08.06.11, 12:57
                                    Zaczęłam się zastanawiac nad ilością żelaza, bo na falvicie jest napisane, że pokrywa 100% zalecanego dziennego spożycia.
                                    • hashi-tess Re: Wyniki 08.06.11, 23:27
                                      renewalia1 napisała:

> Zaczęłam się zastanawiac nad ilością żelaza, bo na falvicie jest napisane, że p
                                      > okrywa 100% zalecanego dziennego spożycia.

to się zgadza w przypadku osób zdrowych.
                                      My natomiast mamy problem i musimy uzupełniać
                                      niedobory.

Czasami w aptece można kupić sorbifer dulures lub tardyferon
                                      bez recepty, może poszukaj.
                                      • renewalia1 Re: Wyniki 10.03.12, 16:07
                                        Witajcie,
                                        dawno się nie odzywałam.
                                        Oprócz tradycyjnej trójki tarczycowej i ferytyny "odżałowałam" ostatnio na zbadanie witaminy D.
                                        Hormony (FT3 i FT4) ok. 60% normy
                                        Ferytyna: 11% ( biorę od kilku dni actiferol)
                                        sód: 21%
                                        potas: 108%

Witamina D - total 24,8 ng/ml zakres referencyjny > 30,0.

Co sądzicie o wynikach?
                                        • pies_z_laki_2 Re: Wyniki 11.03.12, 12:11
                                          Nie piszesz, na jakiej dawce jesteś i co dokładnie łykasz. To dość istotne.
                                          Nie piszesz, jak się czujesz. Czy te 60% to jest poziom dobry dla ciebie, czy powinnaś go obniżyć/podwyższyć?

Sądzę, że niska ferrytyna odpowiada za wiele objawów branych za objawy niedoczynności. Utrudnia też przemianę T4 w T3, a do tego powoduje wypadanie włosów i różne inne wewnętrzne problemy. Uważam, że powinnaś uzupełnić niedobór w trybie pilnym! Nie prewencja falwitem, a leczenie niedoboru dużą dawką żelaza.

Podobnie jest z witaminą D3, masz dość niski jej poziom, co niby po zimie jest dość normalne, ale nie zwalnia cię z konieczności uzupełnienia niedoboru. W naszej szerokości geograficznej dawki prewencyjne dla zdrowych to 400-1000 jednostek, Hashi przy terapii niedoborów powinny brać 2000 do 8000 jednostek dziennie. Gdzieś podawałam już odnośniki do źródeł medycznych, jeśli są ci potrzebne, to na pewno je znajdziesz.

W przypadku wieloletniej Hashi i przy naszej skłonności do innych ch. w tym autoimmuno, należy pilnować kilku spraw:
                                          - oczywiście należy monitorować poziom hormonów, wolnych T3 i T4, ale też tsh, czasem trzeba też sprawdzić i inne, jeśli pojawiają się niepokojące objawy czy wyniki badan.
                                          - trzeba powtarzać usg tarczycy co kilka miesięcy albo lat (zależy od objawów), bo Hashi jest chorobą postępującą, a więc obraz tarczycy zmienia się w czasie, a za tym mogą iść zmiany w leczeniu.
                                          - osteoporoza - warto sprawdzić stan kości densytometrią teraz, zanim zaczną (oby nie smile) się jakieś kłopoty (jako punkt odniesienia przy późniejszych badaniach) i kiedy można jeszcze coś zdziałać bez problemu. No cóż, mówiąc prosto z mostu, jak połamiesz gnaty, to będzie o wiele trudniej...
                                          - warto sprawdzić dlaczego masz słabe wchłanianie, może masz problem z błonami śluzowymi żołądka i jelit? może masz niezdiagnozowaną celiakię? może masz jakieś nietolerancje czy uczulenia, czegoś nie trawisz, czy cóś. czy niedobory żelaza masz tylko z powodu niedoczynności i obniżonego metabolizmu, czy może jest jakiś inny powód.
                                          • renewalia1 Re: Wyniki 11.03.12, 15:02
                                            W chwili obecnej jestem na E 125. Czuję się dobrze, a wyniki robiłam rutynowo.
                                            Zaskoczył mnie wynik witaminy D, gdyż nie odczuwam jej niedoboru. ( a może się przezwyczaiłam)
                                            • renewalia1 Re: Wyniki 09.11.12, 10:05
                                              Witajcie,

zrobiłam prywatnie badania ferrytyny i B12 ponieważ wyniki morfologii miałam w dolnych granicach normy a lekarz, do którego chodzę powiedział, że wyniki mam w porządku.
                                              FERRYTYNA 36,37 (13-150) 17%
                                              B12 335,6 (197-866) 20%

I teraz pytanie- lekarz nie przepisze mi z tymi wynikami żadnych leków.
                                              B12 chcę kupić w kroplach pod język (Witamina B - Complex w płynie - aż 1200mcg) w internecie. Czy to będzie dobra dawka?
                                              Nie wiem co brać na podwyższenie ferrytyny. W tej chwili łykałam falvit, ale wiem, że to za mało.
                                              Proszę o porady.
                                              • renewalia1 Rzucam tabletki antykoncepcyjne 19.04.13, 13:25
                                                Witajcie,

postanowiłam zrezygnować dla własnego zdrowia z brania tabletek antykoncepcyjnych.
                                                Brałam je przez ok. 12 lat.

Moje ostatnie wyniki z 18-04-2013:
                                                FT4 1,43 (0,93-1,7) 68,83%
                                                FT3 3,81 (2,57-4,43) 66,67%
                                                Jak myślicie kiedy zrobić ponowne badania bez tabletki anty?
                                                Czy będzie konieczna zmiana dawki, aktualnie biorę E125?
                                                • muktprega1 Re: Rzucam tabletki antykoncepcyjne 19.04.13, 15:55
                                                  Witaj
                                                  Średnia jest taka: stosując antykoncepcję wzrasta o 25 mg zapotrzebowanie na tyroksynę i odwrotnie, rezygnując możesz liczyć się ze zmniejszeniem o 25 mg smile

> Jak myślicie kiedy zrobić ponowne badania bez tabletki anty?

Myślę, że tak, jak przy każdej zmianie, odczekaj 4 tygodnie i wtedy zbadaj poziom hormonów, chyba, że wyraźnie odczujesz jakąś nadczynność.
                                                  • renewalia1 USG 22.06.13, 14:28
                                                    Cześć,

byłam wczoraj na usg, oto wynik:

"płat prawy:18x13x33
                                                    płat lewy: 12x10x48
                                                    Cieśń grubość 4 mm

Tarczyca w całości wykazuje niejednorodną, głównie hipoechogeniczną strukturę. W dolnej części płata prawego, przyśrodkowo położone jest ognisko normoechogeniczne o średnicy 3 mm. Wzdłuż naczyń szyi, po obu płatach tchawicy oraz w okolicy dolnych i górnych biegunów obu płatów, widocznych jest kilka węzłów chłonnych o prawidłowej strukturze, których największy wymiar nie przekracza 20 mm."

Tarczyca zmniejszyła mi się przez ostatnie 2 lata o połowę ( z 13 ml do 6.7 ml)
                                                    Co o tym wyniku sądzicie. Guzki już kiedyś miałam, biopsja wtedy wyszła ok.
                                                    Bardziej niepokoją mnie te powiększone węzły.
                                                    Lekarz, który robił usg pytał czy w najbliższym czasie nie przeszłam jakiejś infekcji, ale ja nie pamiętam kiedy ostatni raz chorowałam. A może na te węzły ma wpływ to że jestem alergikiem ( biorę Avamys).
                                                    Endokrynolog kazał powtórzyć usg za pół roku.

Proszę doświadczone dziewczyny o pomoc, może jakieś dodatkowe badania zrobić. Teraz będę się denerwowała przez następne pół roku.

• pies_z_laki_2 Re: Wyniki 23.06.13, 18:14
      > Wzdłuż naczyń szyi, po obu płatach tchawicy oraz w okolicy dolnych i górnych biegunów
      > obu płatów, widocznych jest kilka węzłów chłonnych o prawidłowej strukturze, których
      > największy wymiar nie przekracza 20 mm."

Czy dr mówił o węzłach odczynowych? Bo to się zdarza przy stanie bądź co bądź zapalnym tarczycy, że węzły reagują jak na każde inne na zapalenie w organizmie. A stan zapalny miałaś całkiem spory, skoro:

> Tarczyca zmniejszyła mi się przez ostatnie 2 lata o połowę ( z 13 ml do 6.7 ml)

Dr napisał, że nie przekraczają 20mm, bo powyżej tej wielkości kwalifikuje się węzły do badań / ew. wycięcia... a to tylko stan zapalny (mam nadzieję, że jesteś pod tym względem przeciętną Hashimotką). Bolą cię te węzły? Mnie bolały... ale przestały smile
      • renewalia1 Re: Wyniki 24.06.13, 08:55
        Lekarz robiący usg nie mówił jaki to jest rodzaj węzłów ( odczynowe czy inne).
        A czym się różnią?

Na usg poszłam "z marszu" bo się zwolniło miejsce w ostatniej chwili, dlatego nie wzięłam ze sobą poprzedniego wyniku usg i lekarz nie mógł porównać np. wielkości tarczycy.

Nie boli mnie nic w obrębie szyi.

Jakie badania z krwi powinnam teraz zrobić? Czy wystarczy sama morfologia i CRP?
        • renewalia1 Re: Wyniki 22.11.13, 15:03
          Jestem zapisana na kontrolne USG z powodu guzka i powiększonych węzłów chłonnych.
          Przed wizytą zrobiłam badania:
          FT4 22,04 (12-22) 100,4%
          FT3 4,02 (3,1-6,8) 24,9%
          Cały czas biorę E 125, mimo iż w kwietniu zrezygnowałam z tabletek antykoncepcyjnych.
          Czy mam zmniejszyć dawkę?
          Nie wiem czemu spadło FT3. Takie miałam ładne niedawno ( obydwa hormony prawie 70%).
          Uzupełniam niedobory witaminy D, B12 i żelaza, przyjmuję również selen w orzechach brazylijskich.
          Co zrobić, nie zmieniać dawki i zrobić badania za ok. 1 miesiąc, czy od razu zmniejszyć i o ile?
          • rosteda Re: Wyniki 22.11.13, 20:22
            renewalia1 napisała:

> Jestem zapisana na kontrolne USG z powodu guzka i powiększonych węzłów chłonnyc
            > h.

Jakiego guzka?
            Powiekszone wezly chlonne u osob z Hashimoto to normalny odczyn kazdego stanu zapalnego.
            Przeciez my mamy limfocytarne zapalenie tarczycy.
            Oczywiscie ze nalezy kontrolowac wielkosc powiekszonych wezlow chlonnych czy one nie powiekszaja sie jeszcze bardziej, ale najczesciej sie zmniejszaja i to jest dobrze.

> Przed wizytą zrobiłam badania:
            > FT4 22,04 (12-22) 100,4%
            > FT3 4,02 (3,1-6,8) 24,9%
            > Cały czas biorę E 125, mimo iż w kwietniu zrezygnowałam z tabletek antykoncepcy
            > jnych.
            > Czy mam zmniejszyć dawkę?

Przy kazdym wprowadzaniu tabletek antykoncepcyjnych czy tez HTZ nalezy zwiekszac dawke tyroksyny.
            W druga strone , czyli po odstawieniu antykoncepcji czy tez HTZ nalezy dawke tyroksyny zmniejszyc.

> Nie wiem czemu spadło FT3. Takie miałam ładne niedawno ( obydwa hormony prawie
            > 70%).

Gdybys czytala forum to bys wiedziala ze przy przedawkowaniu tyroksyny (a ty masz przedawkowana tyroksyne z powodu odstawienia antykoncepcji) organizm sam broni sie przed nadczynnosci i zmniejszajac produkcje fT3 zapobiega w ten sposob nadczynnosci.

> Uzupełniam niedobory witaminy D, B12 i żelaza, przyjmuję również selen w orzech
            > ach brazylijskich.
            > Co zrobić, nie zmieniać dawki i zrobić badania za ok. 1 miesiąc, czy od razu zm
            > niejszyć i o ile?

Zmniejszyc dawke przynajmniej o 12,5µg i za miesiac zrobic badania to wtedy zobaczysz ze i fT3 sie podniesie.
            • renewalia1 Re: Wyniki 25.11.13, 13:47
              Doradźcie, jak mam podzielić tabletki żeby zmniejszyć dawkowanie.

Mam euthurox 25 i 125.
              A powinnam brać 112,5.

• izzunia Re: Wyniki 25.11.13, 13:54
                1/2 z 125 = 62,5
                2 x 25 = 50
                62,5+50 = 112,5
                • renewalia1 Re: Wyniki 17.07.14, 17:57
                  Witajcie po długiej przerwie.

Zrobiłam kontrolne badania będąc na E112. Oto one:
                  FT4 1,78 (0,93-1,7) 110 %
                  FT3 2,94 (2,57-4,43) 19,9%
                  ferrytyna 22 (13-150) 6,5%

Co radzicie?
                  Na pewno muszę uzupełnić żelazo dużą dawką, ile?
                  Czy jak zmniejszę euthyrox do 100 to jest szansa że FT3 się podniesie.
                  Pomóżcie, bo już dawno nie miałam takiej rozbieżności w hormonach.
                  • pies_z_laki_2 Re: Wyniki 18.07.14, 14:14
                    Badania robiłaś rano i bez tabletki?
                    • renewalia1 Re: Wyniki 18.07.14, 14:44
                      Tak, badania były robione rano bez tabletki.
                  • muktprega1 Re: Wyniki 18.07.14, 17:14
                    22.11.2013 Rosteda napisała:

>Zmniejszyc dawke przynajmniej o 12,5µg i za miesiac zrobic badania to wtedy zobaczysz ze i fT3 sie >podniesie.

Od tamtego czasu minęło 8 miesiecy..... to szmat czasu przy Hashi i zmianach. na Twoim miejscu zabrałabym 12,5 i zobaczyła za 4-5 tygodni jakie są proporcje pomiędzy Ft4 i Ft3 i ewentualnie po tym czasie skorygowała dawkę.

Tu pisałam:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,124184930,143993625,Re_Rzucam_tabletki_antykoncepcyjne.html
                    > ferrytyna 22 (13-150) 6,5%
                    >
                    > Co radzicie?
                    > Na pewno muszę uzupełnić żelazo dużą dawką, ile?

o ferrytynie napisała Ci już Aleksandra_01 08.06.2011:

"> Mam pytanko, ile mam brać bioferu? W ulotce jest napisane 1-2 tabletki dzienni
                    > e, ale ja jeszcze biorę Falvit, czy to nie za dużo na raz?

>ferrytyna- 31 (13-150) 13 %

przy Twoim wyniku ferrytyny to to mogłabyś biofer brać wiadrami, a poważnie
                    falvit ma "Żelazo (żalaza II siarczan) 32,86mg", a biofer "1 tabletka zawiera 9 mg żelaza"

w żelazie na receptę - które przy takim wyniku powinnaś brać - jest
                    "100 mg jonów żelaza w postaci żelaza(II)" w 1 tabletce

czyli bierzesz 32,86 + 9 = 41,86 mg żelaza z 200 mg które maksymalnie dziennie można brać.
                    zakładając, że będziesz brać 1 tabletkę falvitu i jedną bioferu.
                    ale równie dobrze możesz brać 1 falviu i 7 bioferu = 95,86 mg żelaza"

Co zrobiłaś w tej sprawie przez te 4 lata?
                    • renewalia1 Re: Wyniki 21.07.14, 09:10
                      Przez ostatnie miesiące czułam się dobrze. Podniosłam żelazo, wyniki hormonów tarczycy były na równym ok. 80% poziomie, więc nie miałam powodu pisać na forum.

A teraz wyniki bardzo mi się rozjechały, chyba jeszcze nie miałam tak dużej dysproporcji.
                      Dlatego proszę na forum o pomoc.

• muktprega1 Re: Wyniki 21.07.14, 20:01
                        > Przez ostatnie miesiące czułam się dobrze. Podniosłam żelazo

no to kiepściutko podnosiłaś to zelazo, wiesz, że uzupełnia się długo? Niektórzy 2 lata pracują nad nim smile
                        ferrytyna 22 (13-150) 6,5%

Nie czujesz sie nadczynnie z powodu Ft4 powyżej norm?
                        FT4 1,78 (0,93-1,7) 110 %
                        FT3 2,94 (2,57-4,43) 19,9%

Myślę, że na Twoim miejscu zmniejszyłabym o 12 tyroksynę i na 100 będąc 4-5 tygodni sprawdziła jeszcze raz proporcje obu hormonów. Zbyt wysoka ilość tyroksyny jakby zagłusza Ft3, wiec mam nadzieję, że to ostatnie podniesie się do góry, ale niestety tak niski poziom żelaza nie sprzyja przemianie hormonów. O żelazie akurat tu puściłam kilka wątków:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,152117898,152148630,Re_moje_kiepskie_wyniki_nowa_.html
                        • renewalia1 Re: Wyniki 11.09.14, 09:13
                          Witajcie

zrobiłam ponownie wyniki po zmniejszeniu dawki do 100 .

Ft4 18,9 (12-22) 69%
                          Ft3 4,12 (3,1-6,8) 28%.

Trochę się poprawiły w stosunku do tego co było ok. miesiąc temu.
                          Cały czas łykam vit D (5000), falvit i selen (cefasel).
                          Chyba pora na włączenie żelaza. Żaden lekarz nie przepisze mi żelaza na receptę przy "wynikach w normie", wiec pozostaje mi chyba zaopatrzyć się żelazo przez internet. Czy takie będzie dobre : Iron 65mg (PURITAN'S), jak długo łykać?
                          Czy brać do tego coś dodatkowo?

Proszę poradźcie.
                          • pies_z_laki_2 Re: Wyniki 15.09.14, 12:23
                            Tak, chyba to właśnie dziewczyny polecają do łykania smile
                            Ja nie przyjmuję żelaza, ale już zaczynam się rozglądać za dobrą formą i dawką...
                            • renewalia1 Re: Wyniki 16.09.14, 09:00
                              A po ile mam brać tego żelaza? Jedną tabletkę dziennie czy więcej?
                          • muktprega1 Re: Wyniki 16.09.14, 17:21
                            Cieszę się, ze zmiana dawki na 100 poskutkowała. To niższe dużo Ft3 ma związek z żelazem właśnie. A selen przyjmujesz 200 do 4hpo tyroksynie?
                            sama akurat żelazo mam na dobrym poziomie, chociaż coś smile
                            zapisałam kiedyś post Harmoniaka - ile żelaza:

forum.gazeta.pl/forum/w,24712,94119998,94441686,Re_Czy_to_niedoczynnosc_tarczycy_.html
                            • renewalia1 Re: Wyniki 17.09.14, 09:17
                              Tak selen przyjmuję do 4 godzin po euthyroxie.
                              • hashitess Re: Wyniki 17.09.14, 10:05
                                Czy to jest selenit sodu?
                                Bo tylko ta odmiana daje pozytywne efekty suplementacji.
                                • renewalia1 Re: Wyniki 17.09.14, 12:26
                                  Biorę cefasel.
                                  • renewalia1 Re: Wyniki 04.01.16, 20:11
                                    Witajcie. Nadal nie znalazłam dobrego endokrynologia, który zwracałby uwagę na całą trójkę tarczycową. Chodzę więc do rodzinnego, który ogranicza się do przepisywania recepty na eutyrox. Sama ustawiam sobie wysokość leku. Obecnie biorę dawkę 112.
                                    Wczoraj zrobiłam badania:
                                    Tsh 0.153 ( 0.27-4.2)
                                    Ft3 4.12 (3.13-6.76) 27.3 %
                                    Ft4 18.95 (12-22) 69.5 %

Robiłam też morfologię i jest w górnej granicy normy.
                                    Proszę o radę, co dalej z dawką przy tych wynikach bo się trochę przyjechały. Z objawów nie zauważyłam większej zmiany oprócz paru dodatkowych kilogramów.
                                    Czy ktoś poradzi dobrego endokrynologia z Łodzi lub okolic.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka