Dodaj do ulubionych

Entliczkowy wątek własny - z prośbą o radę :)

26.04.11, 10:09
Witam,

Zakładam ten wątek, ponieważ bardzo chciałabym skorzystać z Waszej wiedzy i doświadczenia smile
Na tę chwilę mam pytanie o ferrytynę, ale zanim do tego dojdę przedstawię pokrótce swoje wyniki i historię choroby… pierwsze objawy niedoczynności pojawiły się u mnie w 2009r, pierwsze badania jakie zostały zrobione to maj 2010 i przedstawiają się następująco:

11.05.2010
TSH 3,190 [0,27 – 4,20]
FT3 3,90 [2,00 – 4,40] = 79,17%
FT4 1,08 [0,93 – 1,70] = 19,50%
PRL 13,68 [4,79 – 23,30]
PRL 1h po MTC 220,2

Wg. lekarzy wszystko oczywiście w normie, na tę prolaktynę dostałam Bromergon, dodatkowo Duphaston przez wzgląd na planowaną ciażę i nieregularne cykle i jakieś witaminy na wzmocnienie i wypadające włosy uncertain z tygodnia na tydzień było oczywiście gorzej, szybciutko trafiłam na lekturę tego i sąsiednich forów, dokształciłam się i zaczęłam szukać lekarza, który miałby pojęcie i potrafiłby pomóc … długie to były poszukiwania, co pewno tutaj nie dziwi uncertain
Kolejne badania:

10.12.2010
TSH 2,060
FT 4 1,00 [0,93 – 1,70] = 9,09%
FT3 brak, dr. nie kazał uncertain
P-ciała anty TPO 16,8 [<34]
P-ciała antyTG 412,4 [<115,0]
PRL 12,19 [ 4,79 – 23,3]
PRL 1h po MTC 163,5

13.12.2010
USG tarczycy – struktura miąższu drobnoziarnista, echogenicznosć i unaczynienie w normie, tarczyca ruchoma, elastyczna, bez zmian litych, torbieli, etc.
Objętosć wg. moich wyliczeń ok. 9ml.

Dr. oczywiście stwierdził że wszystko jest w normie, dostałam jedynie Parlodel na tę prolaktynę. W międzyczasie dostałam skierowanie na:
Testosteron 0,34 [0,06 – 0,82]
DHEA-S 235,9 [<340,0]
Chyba ok., nie?

Kolejne badania:
13.01.2011
THS 1,68
FT4 1,05 [0,93 – 1,70] = 15,58%
FT3 3,38 [2,00 – 4,40] = 57,50%
P-ciała anty TG 354,5 [<115]

Wygrzebałam też USG tarczycy z 2007r, opis podobny, tzn. wszystko w normie, ale objętość ok. 7 ml, co w obliczu badania z 12.2010 oznacza że mi się tarczyca powiększyła (???) o ok. 2ml.

Tu wreszcie trafiłam na Panią dr. która ma wiedzę pokrywającą się z tą tu na forum, zdiagnozowała Hashimoto i rozpoczęła leczenie smile Eut. 25 na początek.
Pierwsze dwa tyg. to istne szaleństwo – przestaję zasypiać o 20tej, ustępuje uczucie „odrealnienia”, zawroty głowy, ogólnie poprawia mi się samopoczucie. Potem część objawów wraca…
Kolejne badania:

14.03.2011 (po 6 tyg. na Eut.25):
TSH 1,59
FT4 1,12 [0,93 – 1,70] = 25,97%
FT3 3,16 [ 2,00 – 4,40] = 48,33%

Przy kolejnej wizycie zwiększamy dawkę do Eut. 50, obecnie jestem już na niej ok. 5 tyg, czuję się dużo lepiej, od początku leczenia bardzo wyrównał mi się cykl, wreszcie obserwuję pełnoobjawowe owulacje (mierzę też temp.), przestały mi dokuczać piersi, więc jak sądze i prolaktyna się wyrównała. To co mi nie „przeszło” to wypadanie włosów, szybkie słabnięcie, częste przeziębienia/infekcje i brak siły (choć potrafię wytrzymać wieczorami dłużej niż do 20tej wink ) Dr. zaleciła mi zrobienie morfologii i ferrytyny, ja dołożyłam B12, następnym razem dołożę Wit. D.
Wyniki badań:

18.04.2011
WBC 4,61 [4,00 – 10,00] – mało, jestem zdziwiona, bo sprawdziłam poprzednie badania i zawsze miałam pow. 8 uncertain
RBC 4,24 [4,00 – 5,0]
HGB 12,5 [12,00 – 15,5]
HCT 38 [36 – 48]
MCV 89,6 [80 – 98]
MCHC 32,9 [32 – 36]
RDW 12,2 [11 – 16]
PLT 194,0 [150 – 450]
MPV 11,5 [8 – 12]

Ferrytyna 40 [10 – 291]
Wit. B12 525 [211 – 911]

Mam receptę na Sorbifer D., ale przykaz był brać jeśli ferrytyna będzie poniżej 20, tymczasem jest więcej i się zastanawiam - w sumie mam zaufanie do tej dr… Ze względu na planowaną ciążę biorę Prenatal Complex (odstawiłam na ok. 1,5 tyg. przed badaniem), nie wystarczy? Jeśli nie, to mam obok Prenatalu przyjmować jedną tabl. Sorbiferu, czy dwie? No i kiedy? Dr. kazała na czczo, ale to zdaje się zaburzy wchłanianie tyroksyny, nie? Wit. B12 zdaje się jest ok…
Lada dzień będę robiła kolejne badanie hormonów, biorąc pod uwagę moje obecne samopoczucie powinno być (i jest mam nadzieję) sporo lepiej, zastanawiam się więc czy te wypadające włosy, osłabienie nie są faktycznie spowodowane niskim zapasem żelaza…? Dacie znać co sądzicie? Wszelkie komentarze nt. wykonanych badań/wyników mile widziane smile z ciążą cały czas zwlekamy… chcę mieć pewność, ze wszystko jest w miare ok. - może powinnam zrobić coś jeszcze?

Wytrwałym dziękuję i pozdrawiam smile
O.
Obserwuj wątek
    • aleksandra_01 Re: Entliczkowy wątek własny - z prośbą o radę :) 26.04.11, 13:04
      > Mam receptę na Sorbifer D., ale przykaz był brać jeśli ferrytyna będzie poniżej
      > 20, tymczasem jest więcej i się zastanawiam - w sumie mam zaufanie do tej dr&#
      > 8230; Ze względu na planowaną ciążę biorę Prenatal Complex (odstawiłam na ok. 1
      > ,5 tyg. przed badaniem), nie wystarczy? Jeśli nie, to mam obok Prenatalu przyjm
      > ować jedną tabl. Sorbiferu, czy dwie? No i kiedy? Dr. kazała na czczo, ale to z
      > daje się zaburzy wchłanianie tyroksyny, nie?

> Ferrytyna 40 [10 – 291]

niby 40 ale zobacz jak szeroka jest ta norma. dobrze jest mieć ferrytynę w połowie normy,
      czyli tutaj to byłoby około 140,5 a to jest znacznie więcej niż masz teraz.
      jeśli zdecydujesz się brać sorbifer z prenatalem to wtedy sorbiferu jedną tabletkę,
      bo dwie to byłoby już za dużo. no i na pewno nie razem z euthyroxem,
      masz o tym nawet w ulotce euthyroxu. większość z nas brała na wieczór albo do obiadu.
      z jedzeniem mniej obciąża żołądek.

> daje się zaburzy wchłanianie tyroksyny, nie? Wit. B12 zdaje się jest ok…

też myślę, że ok.

> 14.03.2011 (po 6 tyg. na Eut.25):
      > TSH 1,59
      > FT4 1,12 [0,93 – 1,70] = 25,97%
      > FT3 3,16 [ 2,00 – 4,40] = 48,33%

jak ft4 jest niższe stosunkowo wobec ft3 to znaczy, że jest za mała dawka euthyroxu.
      z resztą 25 to bardzo mała dawka, wprowadzająca. dobrze dobrana dawka
      hormonów tarczycy jest, gdy i ft4 i ft3 są na podobnym poziomie i powyżej połowy normy,
      np. 60% albo 80% - to już kwestia indywidualna.

a.
    • devilyn Re: Entliczkowy wątek własny - z prośbą o radę :) 26.04.11, 13:57
      Ja startowałam z ferrytyną 18 i dostałam przykaz, że moje minimum dla mnie by się dobrze czuć to ferrytyna powyżej 80 big_grin
      • entliczek_pentliczek Re: Entliczkowy wątek własny - z prośbą o radę :) 26.04.11, 14:33
        ok., bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi.
        tak właśnie sądziłam, że przy tym wyniku powinnam przyjmować coś więcej niż żelazo zawarte w Prenatalu... ech uncertain

Aleksandro -
        obecnie jestem na Eut.50, lada dzień zrobię badania i zobaczymy z dr. czy dawka jest do zwiększenia czy nie smile mnie się wydaje że raczej nie, bo czuję się w sumie dobrze smile nie mniej pozwolę sobie poradzić się na forum jak już będe miała wyniki...

jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam,
        O.
    • entliczek_pentliczek Nowe wyniki 19.05.2011 20.05.11, 10:21
      Witam,
      Mam nowe wyniki.
      Po ok. 7-8tyg. na dawce E50 sytuacja wygląda następująco:

TSH 0,026 [0,27 – 4,20]
      FT3 4,19 [2,00 – 4,40] = 91,2%
      FT4 1,62 [0,93 – 1,70] = 89,6%

Pierwsze 4-5 tyg. na takiej dawce czułam się świetnie, potem objawy niedoczynności częściowo wróciły i spodziewałam się, że dawka będzie do zwiększenia, a tu proszę... trochę zgłupiałam szczerze mówić - czy w obliczu gorszego samopoczucia i takich wyników powinnam jednak dawkę trochę ZMNIEJSZYĆ? jeśli tak to o ile?
      E25 było sporo za mało, czy E37,5 będzie zatem ok?
      Wizytę u dr. mam dopiero za 2tyg. uncertain
      • hashi-tess Re: Nowe wyniki 19.05.2011 20.05.11, 10:39
        ja przeczekałabym jeszcze trochę na tej dawce.
        w/g mnie przechodzisz rzut choroby.
        Czy boli Cię gardło lub masz uczucie przeziębienia?
        jesteś rozedrgana? Jak śpisz?
        Piszesz, że mierzysz temp., może wpisz ją.
        • entliczek_pentliczek Re: Nowe wyniki 19.05.2011 20.05.11, 12:59
          sad
          napiszesz mi pls. skąd wniosek że mogę być w trakcie rzutu?
          zbadałam też przeciwciała, są niżej niż były ostatnio - podczas ew. rzutu chyba by skoczyły, nie?
          anty TPO 12,8 [<34]
          anty TG 343 [<115]
          co do uczucia przeziębienia to faktycznie, boli mnie gardło i mam uczucie ciągłej suchości w krtani, ale podobne objawy ma aktualnie moja córcia (+ katar i ropiejące oczka), więc chyba to zwykla infekcja...
          PTC w tym cyklu (aktualnie 16dc) cały czas na poziomie 36,3, biorąc pod uwagę jakość śluzu owulacja była/jest w trakcie/będzie - skoku spodziewam się w ciągu najbliższych 2-3dni. Cykl bez zmian w porównaniem z kilkoma poprzednimi...
          • hashi-tess Re: Nowe wyniki 19.05.2011 20.05.11, 14:36

14.03.2011 (po 6 tyg. na Eut.25):
            TSH 1,59
            FT4 1,12 [0,93 – 1,70] = 25,97%
            FT3 3,16 [ 2,00 – 4,40] = 48,33%

porównaj wyniki z marca na dawce 25mg
            z tymi ostatnimi na dawce 50mg.

TSH 0,026 [0,27 – 4,20]
            FT3 4,19 [2,00 – 4,40] = 91,2%
            FT4 1,62 [0,93 – 1,70] = 89,6%

P/ciała anty TG 343 [<115]

wcale nie są niskie.

Siedzę na forum już wiele lat i nie zdarzyło się,
            aby w tak krótkim czasie, na tak niskiej dawce /50mg/,
            poziomy hormonów skoczyły ponad 3-krotnie.
            To po prostu niemożliwe w normLNEJ sytuacji.
            Skaczą tak w rzucie choroby /p/ciała uaktywniają się -
            u Ciebie to nastąpiło/ lub pobranie krwi do analizy
            po zażyciu l-tyroksyny.
            Mam nadzieję, że nie zażyłaś wcześniej tabletki
            bo moja pisanina byłaby bezużyteczna.
            Ale ja w Ciebie wierzę.

Poza tym Twoje objawy mówią o rzucie.
            Często trudno odróżnić czy to przeziębienie
            czy p/ciała pracują.

Co do temp. spoczynkowej, to ona w tym cyklu,
            o kt. piszesz, nie jest brana pod uwagę przy
            rozpatrywaniu niedoczynności tarczycy.
            • entliczek_pentliczek Re: Nowe wyniki 19.05.2011 20.05.11, 14:54
              nie brałam tabletki przed badaniem smile

co do przeciwciał to wiem, że ich poziom jest wysoki, chodziło mi o to że jest niższy niż był przy poprzednich badaniach, podczas gdy przy rzucie ich poziom chyba powinien wzrosnąć, nie? ciekawe co mi na ten temat powie dr. ... uncertain

zakładając, że mam faktycznie rzut choroby (co na to mogło wpłynąć???) - co mam teraz zrobić? jak długo to potrwa i kiedy ew. zrobić kolejne badania? co w moim samopoczuciu powinno zwrócic moją uwagę? no i jak ma się obecna sytuacja w kontekście planowanej, odkładanej od dawna drugiej ciąży? ech... uncertain myślałam już, że wszystko mam pod kontrolą i jestem na dobrej drodze do powrotu do formy, a tu proszę....
              btw. przy takich wynikach spodziewam się, że dr. każe mi zmniejszyć dawkę... sad
              • hashi-tess Re: Nowe wyniki 19.05.2011 20.05.11, 16:08
                entliczek_pentliczek napisała:

> nie brałam tabletki przed badaniem smile

liczyłam na to, super.

>
                > co do przeciwciał to wiem, że ich poziom jest wysoki, chodziło mi o to że jest
                > niższy niż był przy poprzednich badaniach, podczas gdy przy rzucie ich poziom c
                > hyba powinien wzrosnąć, nie? ciekawe co mi na ten temat powie dr. ... uncertain

już Ci mówię:

masz za wysoką dawkę i należy wrócić do 25mg.

>
                > zakładając, że mam faktycznie rzut choroby (co na to mogło wpłynąć???)

normalne hashimoto.
                Tak może być od czasu do czasu aż tarczyca zwłóknieje,
                stanie się jedynie kikucikiem.
                P/ciał nie będzie bo nie mają co atakować.

- co mam
                > teraz zrobić? jak długo to potrwa i kiedy ew. zrobić kolejne badania? co w moi
                > m samopoczuciu powinno zwrócic moją uwagę?

na pewno na samopoczucie - zauważysz kiedy miną opisywane
                przez Ciebie objawy.

Ja osobiście po 2 tyg. - nie zmieniając w żadnym wypadku dawki -
                oznaczyłabym FT4 i FT3. Jeśli nie szkoda Ci kasy, to proponuję
                również p/ciała TG, te kt. były aktywne.

Uzupełniasz swoje niedobory?

no i jak ma się obecna sytuacja w ko
                > ntekście planowanej, odkładanej od dawna drugiej ciąży? ech... uncertain

cierpliwoścismile
                ha ha - organizm to nie piekarnia,
                nie da się z dnia na dzień naprawić.
                Sądzę, że już niedługo będziesz mogła się starać.
                Nie zapominaj też, że ferrytyna jest nieodzowna
                w ciąży, musisz ją uzupełnić.

myślałam już,
                > że wszystko mam pod kontrolą i jestem na dobrej drodze do powrotu do formy, a
                > tu proszę....

tak wygląda ch. hashimoto.
                Już, już jesteś u bram dobrego samopoczucia,
                a tu trach...........

Wiesz ja wiele lat byłam w eutyreozie
                Niedokrwistość miałam z powodu nadmiaru
                składników "czerwonych".
                a teraz okazało się, że jestem w niedoczynności,
                nie mam ferrytyny, wit. B12 taka sobie, kwas
                foliowy do kitu, a morfologia, ehh, nie będę pisać.
                a z tarczycy pozostał dawno kikutek.

Nie chcę Cię dołować tymi moimi problemami;
                chcę Ci tylko powiedzieć, że hashimoto jest
                nieprzewidywalne.
                I gdyby nie to, że sobie z nim radzę,
                nie wiem jak wyglądałoby moje samopoczucie.
                Niestety w mojej okolicy nie ma endo, kt. potrafi
                leczyć hashimoto, nie wspomnę, że wielu medyków
                jest zdziwionych, że takie schorzenie występuje.

> btw. przy takich wynikach spodziewam się, że dr. każe mi zmniejszyć dawkę... sad
                >
                >
                rozumiem, że niedostosujesz się do takiej porady.
                • entliczek_pentliczek Re: Nowe wyniki 19.05.2011 20.05.11, 21:49
                  Dziękuję Ci H-Tess za poświęcony czas i uwagi.
                  Trochę boję się cokolwiek zmieniać w dawce, moje samopoczucie jest w sumie akceptowalne, więc zrobię jak piszesz - będę obserwować, za 2-3tyg. powtórzę badania, udam się na konsultację do swojej dr. i ew. zdecydujemy co dalej.
                  Niedobory uzupełniam smile

Miłego weekendu!
                  O.
                  • devilyn Re: Nowe wyniki 19.05.2011 23.05.11, 19:05
                    Od zmiany dawki musi upłynąć 4/6 tygodni, a nie 2/3. big_grin
                    • entliczek_pentliczek Re: Nowe wyniki 19.05.2011 24.05.11, 08:47
                      > Od zmiany dawki musi upłynąć 4/6 tygodni, a nie 2/3. big_grin

tyle, że ja chciałam powtórzyć badania bez zmiany dawki smile

btw. zastanawiam się czy to na pewno dobry kierunek... moje "przeziębienie" rozkręciło się na całego, mam zawalone zatoki i czuję się jak obita kijem - jeżeli miałoby to faktycznie być wynikiem pracy przeciwciał to musiałyby one mieć porażająco szerokie spectrum oddziaływania wink wink poza tym martwi mnie wzmożone pragnienie (b.wzmożne - nawet jak na upały....), drażliwość i ciągłe uczucie poddenerwowania (co mi się zwykle nie zdarza uncertain), coś jednak dzieje się też z moim cyklem - obecnie 20dc, wciąż temp. bez skoku, wygląda no to że ten cykl będzie dłuższy.... uncertain może to więc wcale nie rzut, a wynik zbyt dużej dawki, hmm... ?
                      • aleksandra_01 Re: Nowe wyniki 19.05.2011 24.05.11, 09:41
                        > > Od zmiany dawki musi upłynąć 4/6 tygodni, a nie 2/3. big_grin
                        >
                        > tyle, że ja chciałam powtórzyć badania bez zmiany dawki smile

też. po prostu niewiele się zmieni, no chyba, że byś zauważyła duże zmiany samopoczuciu.

> łuższy.... uncertain może to więc wcale nie rzut, a wynik zbyt dużej dawki, hmm... ?

moja endokrynolog mówiła, że choroba zalicza się do tych sytuacji w których
                        organizm potrzebuje więcej hormonów, żeby mieć więcej siły walczyć
                        z tym co się dzieje w organizmie.

na rzut wskazuje to, że podniosłaś dawkę bardzo mało, bo 25 mcg to jest
                        bardzo mało, a hormony podskoczyły bardzo dużo.

możesz masz przeziębienie + rzut, a zmiana w cyklu jest tego efektem.

a.
      • entliczek_pentliczek Po dwóch tyg. bez zmiany dawki 07.06.11, 14:47
        01.06.2011
        TSH 0,017 [0,27 – 4,20]
        FT3 3,87 [2,00 – 4,40] = 77,92%
        FT4 1,71 [0,93 – 1,70] = 101,3%

Trochę jak widać wartości mi się rozjechały, FT3 sporo spadło w stosunku do ostatnich wyników, FT4 poszło w górę i pierwszy raz jest wyżej niż FT3.

Już w dniu zrobienia badania czułam się fatalnie, miałam wszystkie książkowe objawy nadczynności, w związku z czym zmniejszyłam dawkę do Eut.37,5 - obecnie jestem na niej niecały tydzień i czuję się niewiele lepiej uncertain endo twierdzi, że rzut może potrwać nawet i kilka tygodni, w związku z czym nie ma co męczyć się z nadczynnością, lepiej zmiejszyć dawkę nawet do Eut.25, często robić badania i na ich podstawie sukcesywnie zwiększać jeśli będzie potrzeba.... co o tym sądzicie?
        • aleksandra_01 Re: Po dwóch tyg. bez zmiany dawki 08.06.11, 12:59
          Jak już zmniejszyłaś to poczekaj przynajmniej
          4 tyg i jak do tego czasu objawy nadczynności nie znikną to dopiero zmniejszaj znów
          i znów czekaj minimum 4 tyg. po 2 tygodniach nie będzie nic widać, bo w Twoim
          organizmie jeszcze ciągle będą krążyć hormony z poprzednich tygodni, gdy byłaś na wyższej dawce.

bierzesz selen?

a.
          • entliczek_pentliczek Re: Po dwóch tyg. bez zmiany dawki 08.06.11, 15:30
            dziękuję aleksandro.

nie biorę selenu, ponieważ poprzednie wyniki badań nie wykazywały takiej potrzeby - FT3 zawsze było wyżej niż FT4, pierwszy raz jest odwrotnie...
    • entliczek_pentliczek Re: Entliczkowy wątek własny - z prośbą o radę :) 12.07.11, 14:15
      08.06. w związku z utrzymującym się b.złym samopoczuciem wróciłam do dawki Eut. 25.

Poniżej wyniki po 5tyg. na takiej dawce:
      TSH 0,027 [0,27 – 4,20]
      FT3 3,44 [2,00 – 4,40] = 60%
      FT4 1,45 [0,93 – 1,70] = 67%

Obecnie czuję się b.dobrze. Uczucie ucisku w krtani, bolesne gardło, wszystkie objawy ew. rzutu minęły niedługo po zmniejszeniu dawki... Martwi mnie jednak tak niskie TSH i zastanawiam się, jak ma się ono w kontekście ew. planowania ciąży?
      Dajcie mi proszę znać, jakie jest Wasze zdanie na ten temat?

Pozdrowienia,
      O.
      • hashi-tess Re: Entliczkowy wątek własny - z prośbą o radę :) 13.07.11, 10:05
        przysadka, kt. produkuje hormon tsh przy zażywaniu
        syntetycznej tyroksyny /euthyrox/ reaguje zupełnie
        inaczej i poziom tego hormonu jest nieadekwatny
        do poziomów fT4 i 3.

w/g mnie masz ustawiona dawkę i poziomy hormonów tarczycy,
        piszesz, że czujesz się super, nic więcej nie trzeba.
        Mogę tylko życzyć powodzenia w staraniu się o "pełny brzuszek".

Tess
        • entliczek_pentliczek Wyniki 02.08.2011 02.08.11, 10:50
          Po kolejnych 3tyg., czyli łącznie po 8tyg. na dawce Eut.25

TSH 0,034
          FT3 3,21 [2,00 - 4,40] = 50,42%
          FT4 1,29 [0,93 - 1,70] = 46,75%

TSH zatem b.nieznacznie wzrosło, podczas gdy hormony się obsunęły uncertain
          czuję się gorzej niż podczas ostatnich badań... wszelki wysiłek fizyczny jest nie lada wyzwaniem, wraca uczucie senności, etc. Czy wobec tak niskiego TSH mam zwiększyć dawkę do 37,5? czuję, że tego potrzebuję, jednakże boję się o to TSH i o to co będzie jak ew. zajdę w ciąże przy takiej jego wielkości uncertain ....

• 1.mateoj Re: Wyniki 02.08.2011 02.08.11, 11:15
            No właśnie mam podobny problem z TSH, też bardzo spadło na dawce 25 do 0,07 (brałam 3 miesiące).
            W związku z tym, że również myślę o dziecku trochę się tym TSH przejęłam, nie może być ono z kosmosu wink
            Ja miałam trochę wyższe % powyżej 60 i 70.
            Endo stwierdziła zablokowanie przysadki i kazała na jakiś czas odstawić euthyrox, po miesiącu widzę , że powolutku idzie TSH w górę.
            W końcu w naszym przypadku prawidłowo funkcjonująca przysadka jest potrzebna.
            Wydaje mi się, że jeśli ktoś nie planuje ciąży może się tym nie przejmować i dobierać dawkę leku tylko na podstawie FT3 I 4.
            Skonsultuj się z edno.
            Sama również nie wiedziałam co robić uncertain
            • aleksandra_01 Re: Wyniki 02.08.2011 02.08.11, 12:00
              > W związku z tym, że również myślę o dziecku trochę się tym TSH przejęłam, nie m
              > oże być ono z kosmosu wink

nie rozumiem czemu przejmujecie się tsh w kontekście ciąży?
              przecież na samym jej początku ono i tak bardzo, bardzo spadnie - normalnie i fizjologicznie
              jak u każdej zdrowej (bez hashimoto) kobiety, bo przysadka "czyta" hcg "jako" tsh
              ze względu na podobną budowę obu hormonów i wydaje jej się, że jest bardzo dużo tsh - i ogranicza swoją działalność.

a dziecko do rozwoju właśnie wcale nie potrzebuje tsh, tylko hormonów tarczycy,
              których samo nie potrafi sobie na początku stworzyć.
              dlatego też, tyle się mówi, żeby zdrowe ciężarne pochłaniały jodu na kilogramy wink
              żeby ich tarczyce produkowały ogromne ilości hormonów - właśnie dla dziecka.
              nie namawia się przecież zdrowych ciężarnych na leki przeciwtarczycowe, by im podwyższać tsh.

poczytajcie też wątki dziewczyn, które poroniły.
              ciągle pojawia się ten sam schemat: 6 - 12 tydzień ciąży i ft3 poniżej normy.

a.
              • 1.mateoj Re: Wyniki 02.08.2011 02.08.11, 12:54
                hmmm ale nie chodzi tylko o samo TSH ale o to, że przysadka odpowiada też za wydzielanie innych hormonów i powinna chyba prawidłowo funkcjonować, nie wiem sad tak mi się tylko wydaje.
                Wiem, że na początku ciąży TSH się "obniża".
                Kłopot w tym, że ciężko o dobrego endo. Który wie co mówi i robi.
                Jeszcze trzeba mu zaufać. No bo komuś trzeba.
                Lubię czytać Twoje rady aleksandro bo są mądre i ostrożne.
                Nawet planując ciążę nie patrzyłabyś na TSH ?

• aleksandra_01 Re: Wyniki 02.08.2011 02.08.11, 18:09
                  > Nawet planując ciążę nie patrzyłabyś na TSH ?

patrzyłabym, ale bardziej zwracałabym uwagę na ft3 i ft4.
                  od około 3 lat mam przyblokowaną przysadkę - nie wiem co będzie za 10 lat, ale na razie jest dobrze.
                  z drugiej strony mam świadomość, że dalece odbiega to od naśladowania zdrowych ludzi
                  i czytam, szukam sposobów na poprawę przemiany i możliwość odstawienia novo.

a.
                  • entliczek_pentliczek Re: Wyniki 02.08.2011 03.08.11, 08:10
                    >hmmm ale nie chodzi tylko o samo TSH ale o to, że przysadka odpowiada też za wydzielanie
                    >innych hormonów i powinna chyba prawidłowo funkcjonować, nie wiem

a no właśnie wink
                    wiadomo, że jak się świadomie planuje ciążę, to chciałoby się żeby wszystkie wyniki były ok - tzn. ja tak bym chciała smile martwi mnie więc to TSH, tak dalece odbiegające od normy bo zastanawiam się, czy skoro jest jakiś „bałagan” na osi podwzgórze-przysadka-tarczyca, to czy nie ma go też gdzieś indziej? uncertain zwłaszcza, że podczas wczorajszego badania USG (na które zgłosiłam się z silnym bólem podbrzusza) okazało się, że na prawym jajniku zrobiła mi się (już pękła) torbiel czynnościowa, tzn. w tym cyklu owulacji raczej nie było… jeśli będzie to się powtarzać w kolejnych to o jakimkolwiek poczęciu mowy nie będzie uncertain podobny problem miałam ok. 2 lata temu, po odstawieniu tabletek antykoncpc., ale wtedy wyszła mi ta niedoczynność i hashimoto i odkąd podjęłam leczenie problem zniknął. Aż do teraz sad - zastanawiam się więc, na ile mogłaby na to mieć wpływ ta „zablokowana” przysadka … jeśli w ogóle ? sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka