Dodaj do ulubionych

Błędne koło od lat

29.10.11, 11:45
Szukam pomocy od lat-samopoczucie bardzo złe. Może to przyczyna tarczycy?. Proszę o interpretację
Wyniki w kierunku tarczycy
FT4-14,96 (norma 12-22)
TSH-3,5 (norma 0,27-4,20)
TG-421 (norma 115)
TPO-233,5 (norma 34)
Cholesterol całk. 250 (norma -200)
LDL Cholesterol 163 (norma-130)
USG płat prawy 1,8x1,8x2,9cm V4,7cm3
płat lewy 2x1,8x3,4cm V6,07cm3
Objawy-zmęczenie, uczucie zimna, bole stawów i mięśni, bóle głowy,wypadanie włosów, bóle w klatce piersiowej, stany depresyjne, mdłości itd.
Obserwuj wątek
    • ona1.2.3.4.5.6 Re: Błędne koło od lat 29.10.11, 13:10
      Witaj, jakis lekarz widzial te wyniki? Co powiedzial? Ewidentnie jak byk widac ze masz hashimoto- świadczą o tym podwyższone przeciwciała i zmniejszona objętość tarczycy. Tsh tez nie jest za super, ft4 w miarę niskie- brakuje jeszcze ft3 aby moc ocenić całość. Zrób z jednego pobrania krwi ft3 ft4 i tsh i pokaz wyniki lekarzowi. Dobrze by bylo jakby ci dał leczenie, chociaz niektórzy lekarze jak widzą ze wyniki sa jeszcze w normie, mimo złego samopoczucia nie dają leczenia. Powodzenia.
      • luna-3 Re: Błędne koło od lat 29.10.11, 13:27
        To sa zupelnie nowe wyniki, jeszcze nie doszlam do lekarza. Kilka miesiecy temu bylam u endokrynolog (z polecenia lekarza) Ganiala mnie za kazdym razem z nowymi badaniamiai do zrobienia, ale na przeciwciala nie wpadla na pomysl zeby dac. Za 3 razem kiedy znowu u niej bylam, a ona tylko wymyslala nowe badania, spytalam sie ile mam jeszce robic. Usyszalam odpowiedz KIEDYS KOBIETY W PANI WIEKU SZYKOWALY SIE NA SMIERC, A CZEGO PANI OCZEKUJE? (mam 50 lat), to byla moja ostatnia wizyta u tej pani. Musze popytac o dobrego lekarza.
        • pies_z_laki_2 Re: Błędne koło od lat 29.10.11, 23:41
          Ale i tak będziesz robić badania, czy się szykujesz, czy nie tongue_out

          Najpierw trzeba sprawdzić parę parametrów, bo różne przypadłości mogą dawać podobne objawy (żeby wykluczyć te inne problemy i postawić prawidłową diagnozę...).
          Biorąc pod uwagę objawy, wielkość tarczycy i wysokie przeciwciała będziesz musiała monitorować stan tarczycy, a jeśli / kiedy dostaniesz suplementację hormonem sysntetycznym, to co kilka tygodni będziesz musiała sprawdzać wysycenie krwi ft4 i ft3.

          Do tego dochodzą suplementy typu witaminy, mikro i makroelementy (badanie krwi), i jeszcze sprawdzanie w kierunku osteoporozy, czy innych chorób często powiązanych z wiekiem i z niedoczynnością tarczycy (wszystko jedno, czy autoimmuno, czy też nie).

          To może lepiej trzymaj się tej pani endo, bo ona przynajmniej zleca badania, o wiele gorzej jest, jeśli lekarz nie daje się namówić prośbą, ani groźbą na wystawienie skierowania na badania (a potem na uzupełnianie ew. niedoborów).
          • luna-3 Re: Błędne koło od lat 30.10.11, 06:46
            Nie szykuje sie smile Doskonale sobie zdaje sprawe z tego ze skierowania i wyniki, a nastepnie kontrola sa niezbędne.Niestety popelnilam blad, zamiat poczytac opinie o pani doktor przed wizyta, to zabralam sie do tego po trzeciej. Byly one bardzo niepochlebne, same skierowania to nie wszystko, akurat to jest dla mnie najmniejszym problemem , jesli tylko bede wiedziala co zrobic. Teraz tylko dobry endokrynolog, zaczne dzialac od poniedzialku. Pozdrawiam
    • milaemalka Re: Błędne koło od lat 30.10.11, 22:17
      Zanim dotrzesz do endokrynologa popros rodzinnego o recepte na tyroksyne i skierowanie do endo na fundusz .Czeka sie długo wiec rodzinny powinien przepisaćchociaz 25 .Ewidentnie jesteś w niedoczynnosci.
    • milaemalka Re: Błędne koło od lat 30.10.11, 22:17
      Zanim dotrzesz do endokrynologa popros rodzinnego o recepte na tyroksyne i skierowanie do endo na fundusz .Czeka sie długo wiec rodzinny powinien przepisać chociaz 25 .Ewidentnie jesteś w niedoczynnosci.
      • luna-3 Re: Błędne koło od lat 07.11.11, 15:51
        Witam dzisiaj bylam u endokrynologa(no moze nie ten najlepszy smile, dostalam na poczatek 12,5 Euthyrox r .Dzisiaj tez odebralam wyniki wycinka jelita-diagnoza: kolagenowe zapalenie blony sluzowej jelita grubego. Wizyte mam za miesiac u gastrologa, martwie sie bo mam stwierdzony toczen skorny,ale jesli zaatakowal oragnizm od srodka to juz nie bedzie wesolo sad Juto ide zrobic przeciwciala na tocznia.
        • pies_z_laki_2 Re: Błędne koło od lat 08.11.11, 12:02
          Wg Wiki (na szybko zerknęłam co to takiego) kolagenowe zap. jelita ma etiologię nieznaną skąd my to znamy, wrrr), ale "Podkreśla się (...) toksyn bakteryjnych." a leczenie to m.inn. antybiotyki: metronidazol i/lub erytromycyna.

          To natychmiast kieruje moje myśli na choroby odkleszczowe. Czy pamiętasz ugryzienie przez kleszcza / gza / jakiegoś podobnego żarłoka? Miałaś odczyn zapalny po ukąszeniu? Przechodziłaś niedawno jakąś chorobę z gorączką (typu grypa, angina, zapalenie płuc czy tp)? Badałaś się kiedyś w kierunku zakażeń bakteryjnych?


          Borelioza, a właściwie choroba z Lyme, czyli często koktail różnych zakażeń bakteriami, pierwotniakami i wirusami, potrafi dawać objawy mylone z chorobami autoimmunologicznymi, SM, toczniem, RZS, celiakią, zapaleniem tarczycy, zresztą długo by można wymieniać.

          To trudny temat, bo odkleszczówki to dość nowe choroby, jeszcze nie do końca zbadano, jak wiele i co dokładnie kleszcze nam dają w prezencie i jak skutecznie to leczyć. Za to wielość objawów odkleszczowych sugeruje, że wiele z naszych przypadłości daje się wyleczyć, chociaż do niedawna wydawało się, że są to choroby nieuleczalne.

          Lekarze zaś uwielbiają specjalizacje, więc każdy kawałek ciebie będzie leczony inaczej, ten sterydami, inny operacyjnie, kolejny dietą, a jeszcze inny środkami p.zapalnymi. Stąd moje pytania, bo może twoje objawy to właśnie skutek ukąszenia przez kleszcza, a ty będziesz leczyła każdy objaw oddzielnie, zamiast jedną przyczynę wszystkich objawów.

          U mnie Hashimoto wzięło się z mixu stresu właśnie z kleszczem, zbadałam, leczę i to, i to, mam nadzieję, ze unormuję jedno i drugie (i że nic więcej mi nie wyskoczy).

          (to długi temat, nie da się krótko, chociaż starałam się bardzo smile )
          • luna-3 Do pies_z_laki_ 2 22.12.11, 03:33




            Dawno nie wchodzilam tutaj bo mialam mase klopotow na glowie. Wiem dobrze o czym piszesz przez 2,5 roku bylam leczona na koinfekcje. Jesli mozesz to prosze napisz na moj adres gabbie@wp.pl










Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka