babs81 05.01.12, 17:45 Czy na podstawie wyników T3 i T4 można wywnioskować jaki może być poziom ft3 i ft4. Dopiero dzisiaj zauważyłam,że w polskich badaniach mam ft3 a tutaj zagranicą robią mi poziom t3 i t4.Byłam przekonana ,że robią mi wolne hormony a tu zonk . Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magdaa1977 Re: T3 i T4 ? 08.01.12, 17:39 babs81 napisała: > Czy na podstawie wyników T3 i T4 można wywnioskować jaki może być poziom ft3 i > ft4. > > Dopiero dzisiaj zauważyłam,że w polskich badaniach mam ft3 a tutaj zagranicą ro > bią mi poziom t3 i t4.Byłam przekonana ,że robią mi wolne hormony a tu zonk > . > Lepiej zrobić FT4 i FT3 czyli wolna trojjodotyronine i wolna tyroksyne, wynik lepiej pokaże co się dzieje w organizmie. Odpowiedz Link
babs81 Re: T3 i T4 ? 19.01.12, 18:59 Tutaj gdzie jestem nie robia badań na ft3 i ft4.Zostały wycofane i osoby chore na tarczyce i Hashi leczone sa na podstawie tsh i T3 i T4 . Nie mieszkam w Polsce. Planujemy dziecko . od 19 wrzesnia tsh z 3,3 zleciało na 1,1 więc niby tsh mam ok ale... nie mam wyników ft3 i ft4.mam tylko wyniki przed braniem euthyroxu .wtedy ft3 miałam 18% a ft4 38% po przeliczeniach.Zrobiłam badania na ferrytynę i żelazo,b12 -wyniki wszystkie mam na początku normy.Tutaj również nie dają żadnych zastrzyków z witaminyb12. Czy na podstawie wyników T3 i T4 można cos wywnioskować jaki jest /moze byc poziom ft3 i ft4 . Jestem załamana gdyz nie mam pojęcia jak ja tutaj będę prowadziła ciążę przy bardzo zawyzonych wynikach aTG i aTPO. Czy można cos odczytac z wyników t3 i t4 Odpowiedz Link
magdaa1977 Re: T3 i T4 ? 19.01.12, 21:21 babs81 napisała: > Tutaj gdzie jestem nie robia badań na ft3 i ft4.Zostały wycofane i osoby chore > na tarczyce i Hashi leczone sa na podstawie tsh i T3 i T4 . Nie mieszkam w P > olsce. > > Planujemy dziecko . od 19 wrzesnia tsh z 3,3 zleciało na 1,1 więc niby tsh mam > ok ale... nie mam wyników ft3 i ft4.mam tylko wyniki przed braniem euthyroxu .w > tedy ft3 miałam 18% a ft4 38% po przeliczeniach.Zrobiłam badania na ferrytynę i > żelazo,b12 -wyniki wszystkie mam na początku normy.Tutaj również nie dają żadn > ych zastrzyków z witaminyb12. > > Czy na podstawie wyników T3 i T4 można cos wywnioskować jaki jest /moze b > yc poziom ft3 i ft4 . > > Jestem załamana gdyz nie mam pojęcia jak ja tutaj będę prowadziła ciążę przy ba > rdzo zawyzonych wynikach aTG i aTPO. Czy można cos odczytac z wyników t3 i t > 4 Napisz jaki ci wyszedł wynik T3 i T4 zamieść takze normy, tego odczytu. Odpowiedz Link
magdaa1977 Re: T3 i T4 ? 19.01.12, 21:23 babs81 napisała: > Tutaj gdzie jestem nie robia badań na ft3 i ft4.Zostały wycofane i osoby chore > na tarczyce i Hashi leczone sa na podstawie tsh i T3 i T4 . Nie mieszkam w P > olsce. > > Planujemy dziecko . od 19 wrzesnia tsh z 3,3 zleciało na 1,1 więc niby tsh mam > ok ale... nie mam wyników ft3 i ft4.mam tylko wyniki przed braniem euthyroxu .w > tedy ft3 miałam 18% a ft4 38% po przeliczeniach.Zrobiłam badania na ferrytynę i > żelazo,b12 -wyniki wszystkie mam na początku normy.Tutaj również nie dają żadn > ych zastrzyków z witaminyb12. > > Czy na podstawie wyników T3 i T4 można cos wywnioskować jaki jest /moze b > yc poziom ft3 i ft4 . > > Jestem załamana gdyz nie mam pojęcia jak ja tutaj będę prowadziła ciążę przy ba > rdzo zawyzonych wynikach aTG i aTPO. Czy można cos odczytac z wyników t3 i t > 4 Sprawdziłaś stan jajników, bo jest taka przypadłosc "policystyczne jajniki" wtedy trudno jest zajść w ciążę. Albo staracie się za krotko o dzidzię. Odpowiedz Link
babs81 Re: T3 i T4 ? 19.01.12, 22:03 PCO nie mam, miałam robione badania.Podobno ginekologicznie wszystko jest ok. Dziecko dopiero planujemy i ze względu na Hashi plany troche sie przesunęły w terminie. Mieliśmy zacząć starania we wrześniu ale wtedy wyszło Hashi i b.wysokie antyprzeciwciała.Postanowiłam doprowadzić hormony do odpowiednich norm ale tutaj gdzie mieszkam jest to dosyc trudne z podejście lekarzy. Zastanawiam się jak będę prowadziła ciążę w pierwszych 3miesiącach,które sa najważniejsze bo nie moge latać raz w miesiącu do Polski ,zresztą w początkowej fazie jest to nie wskazane. Tsh 1,1 ( 0,30-4,5) T3 1,8 (1,1-2,5) T4 84 (60-140) czy na podstawie T3 i T4 można cos wywnioskowac o ft3,ft4 Odpowiedz Link
monokrome Re: T3 i T4 ? 19.01.12, 22:27 Według mnie to coś zupełnie innego i raczej wyniki nie będą porównywalne. Gdzieś mignął mi na forum post, w którym jakaś osoba robiła jednocześnie t3, t4 oraz ft3 i ft4 i wyniki procentowo były różne. Musiałabyś poszukać i sprawdzić Odpowiedz Link
magdaa1977 Re: T3 i T4 ? 21.01.12, 19:43 babs81 napisała: > PCO nie mam, miałam robione badania.Podobno ginekologicznie wszystko jest ok. D > ziecko dopiero planujemy i ze względu na Hashi plany troche sie przesunęły w te > rminie. Mieliśmy zacząć starania we wrześniu ale wtedy wyszło Hashi i b.wysokie > antyprzeciwciała.Postanowiłam doprowadzić hormony do odpowiednich norm ale tut > aj gdzie mieszkam jest to dosyc trudne z podejście lekarzy. Zastanawiam się jak > będę prowadziła ciążę w pierwszych 3miesiącach,które sa najważniejsze bo nie > moge latać raz w miesiącu do Polski ,zresztą w początkowej fazie jest to nie ws > kazane. > > Tsh 1,1 ( 0,30-4,5) > T3 1,8 (1,1-2,5) > T4 84 (60-140) > > czy na podstawie T3 i T4 można cos wywnioskowac o ft3,ft4 Moim zdaniem masz za niskie TSH, oraz troche za niskie T4. Wiec masz wynik, jestes chora powinnas leczyc to. Niech sie jeszcze ktos tutaj wypowie. A czy na podstawei T4 i T3 mozna cos wywnioskowac na FT3 i FT4 ponoc FT4 i FT3 to wolna tyroksyna i trojjodotyronina,. Ale wystarczy ten wynik T3 i T4, i na podstawie tego oraz TSH i badania USG dobrac leczenia. Nie doprowadzaj do tego aby ci wyniki sie pogorszyly bo wtedy bedziesz miec klopoty z zaslciem w ciaze badz zagrozenie ze dziecko chore siemoze urodzic. Odpowiedz Link
babs81 Re: T3 i T4 ? 21.01.12, 23:04 Lecze się ... od września. W przyszłym tygodniu lece do PL skoro tutaj nie mogę zrobić badań takich jak mi potrzeba.Zobaczę jak wyjda wyniki. Odpowiedz Link
aleksandra_01 Re: T3 i T4 ? 22.01.12, 16:04 Witaj oczywiście, że nie masz za niskiego tsh! natomiast co do t3 i t4, to jesteś pewna, że gdzieś tam na wyniku nie jest dopisane drobnym drukiem, że to są wolne postacie tych hormonów? trudno mi uwierzyć, że w kraju w którym przebywasz, nie wykonuje się takich badań - no chyba, że jesteś gdzieś poza cywilizacją. jeśli tak, to zawsze możesz pomagać sobie naturalnymi metodami. mierzyć temperaturę spoczynkową, tuż po przebudzeniu - jeśli jest niższa niż około 36,6 to najpewniej masz za mało hormonów tarczycy. podobnie obserwując swoje ciało - skórę np. na łokciach, czy się zmienia pod wpływem leczenia, czy też na piętach, kolanach. czy jest sucha? oczywiście jeśli będziesz stosować balsamy nawilżające to nie zauważysz tych zmian. brak hormonów tarczycy manifestuje się na wiele sposobów, tylko trzeba je odkryć. w tym artykule: www.google.pl/url?sa=t&rct=j&q=hypothyroidism%2C%20functional%20hypothyroidism%2C%20and%20functional%20hypometabolism%20%E2%80%93%20by%20jim%20paoletti&source=web&cd=1&ved=0CCkQFjAA&url=http%3A%2F%2Fwww.imcmed.co.za%2Farticals%2Fcraige%2FHypothyroidism.doc&ei=9iMcT-CBIo2E-wbQp9y9Cg&usg=AFQjCNE7gl9AEm5eiMIgsxf0HfN0BsKOVg&cad=rja od strony 11 są pokazane wykresy. jeśli rozumiem je poprawnie, to T3 jest odwrotnie proporcjonalne do FT4, natomiast T4 jest odwrotnie proporcjonalne do FT3. czyli u Ciebie jest tak: T4 = 30% normy T3 = 50% normy prawdopodobnie: FT4 = 50% FT3 = 70% być może jak będziesz robić badania teraz w Polsce to zweryfikujesz, czy to faktycznie tak działa. a. Odpowiedz Link
babs81 Re: T3 i T4 ? 28.01.12, 19:42 Pisze w celu weryfikacji tego co napisałaś o T3 i T4. Wróciłam i oto wyniki po przeliczeniu w kalkulatorze-procentowo tsh 1,7 ft4 102% ft3 38% ehm...juz sama nie wiem jak mam podnieść te ft3 biore selen i inne witaminy .Ferrytyna i żelazo niby norma ale na skraju.Zastrzyku z b12 nie dostanę.Czekam więc na nastepny dłuższy wyjazd do Polski.Tutaj gdzie jestem-kraj skandynawski nie robią wolnych hormonów.Muszę dowiedzieć się w innym mieście wtedy zmienię rejon i lekarza. A czy ktoś wie jak wpływa niski ft3 na płód ? przy wysokim ft4 ? Odpowiedz Link