Dodaj do ulubionych

Wyniki - prośba o pomoc

24.02.12, 12:33
Witam.
Mam zdiagnozowane Haschimoto od 3 lat. Biorę Eutyrox 75 mg (1/2 tabl. pon-piątke, całą tabletkę sob i niedz.).
Ostatnio źle się czułam - senność, zmęczenie, ciagłe poddenerwowanie. Lekarz zalecił badania:
TSH - 2,36
FT3 - 2,90 procentowo 37,50%
FT4 - 1,13 - procentowo 25,97%.
Lekarz na w/w wyniki stwierdził, że "tarczyca mi padła". Zwiekszył dawkę Eutyroxu (1/2 tabl pon, wt, sr, cała tabletka w pozostałe dni tygodnia). Za 3 tyg ma ponowić TSH.

Co Wy na to? Wcześniej nie czułam się tak, źle, więc uznałam, że jest ok. Ostatnio poczytałam trochę o tej chorobie i trochę się boję, tym bardzoej, że moja 8-letnia córka ma chorobę autoimmunologiczną: celiakię.

Liczę na Waszą pomoc.
Aga
Obserwuj wątek
    • alva_alva Re: Wyniki - prośba o pomoc 24.02.12, 21:37
      Nie za bardzo rozumiem czego się boisz. Skoro córka ma celiakię, to może tez się przebadaj w tym kierunku, bo to dziedziczy sie w genach, a córka od kogoś musiała te geny odziedziczyć. Skoro ty masz Hashimoto, to najprawdopodobniej geny ma po tobie. Możesz nie mieć objawów celiakii, a ja mieć i powinnaś na dietę przejść także, co by mogło pomóc tarczycy.
    • pies_z_laki_2 Re: Wyniki - prośba o pomoc 24.02.12, 22:06
      A dlaczego nie możesz łykać stałej dawki, tylko wolisz skakać z połówki na 100% i z powrotem? Ja bym na twoim miejscu już dawno łykała po E50 dziennie, a zaraz potem podniosłabym o E6,25 czyli ćwiartkę z E25, po tygodniu o kolejne E6,25 czyli połówkę z E25 czyli E12,5, i tak co tydzień aż do podniesienia dawki na docelowe E75 dziennie i po 4 tygodniach badanie.

Badania robi się po 4-6 tygodni na jednej i niezmienianej dawce, inaczej wychodzą przekłamania i możesz wynikami wytapetować łazienkę (albo gabinet lekarzowi za to, że zmarnował pieniądze na bezużyteczne badania tongue_out). Na czczo i bez tabletki, hormon łykasz po wyjściu z zabiegowego.

(łatwiej byłoby się zorientować gdybyś pisała o dawce jaką bierzesz w jednostkach, a nie w cząstkach tabletki, bo nie wiadomo jaką tabletkę masz na myśli w danym momencie smile bo jak się domyślasz zawartość twojej tabletki może się w najbliższym czasie zmienić...)
      • milaemalka Re: Wyniki - prośba o pomoc 25.02.12, 00:48
        Takie skakanie z dawką nie ma sensu Ile wazysz ?
        • aga_m123 Re: Wyniki - prośba o pomoc 27.02.12, 08:31
          Waże 54 kg przy 164 cm.
          Dawkowanie Euthyrox:
          - pn.-śr -37,5 mg
          - czw.- niedz. - 75 mg.
          Nie wymysliłam tego sama - tak zalecił lekarz. Nie wiedziałam, że takie zmiany dawek mogą zaciemniać wyniki krwi.
          Dopiero zaczynam czytać o Hashimoto i okazuje się, że nic o tym nie wiem. Czy powinnam zwiększyć FT3? Czy mam brać selen? Dotychczas nie badałam ferrytyny, wit. B12 i kwasu foliowego - nie wiedziała, że to takie istotne przy tej chorobie.
          Celiaki nie mam - przynajmniej przeciwciała na to wskazują (odebrałam wyniki). Żeby mieć 100% pewności musiałabym zrobić test genetyczny, ale niestety jest zbyt drogi (500 zł.)
          • milaemalka Re: Wyniki - prośba o pomoc 27.02.12, 11:56
            Moze ze względu na niską wagę lekarz sadził,ze mniejsza dawka tyroksyny wystarczy.Brałaś 5*37,5+2*75=337,5 czyli dziennie 48,21. wyniki FT4=25,9% Ft3=37,5% Teraz masz 4*75+3*37,5=412,5 czyli 58,93 dziennie. Sensowniej jest brac codziennie tyle samo.Gdybyś brała przez 6 dni 3/4 z 75 a jeden dzien 75 ,w sumie będziesz miała 412,5 w ciagu tygodnia.Nikt nie odpowie Ci dokładnie jaką dawke potrzebujesz.Nie wiemy przy jakich wynikach czułaś sie dobrze.Czy były to Ft3 i ft4 na poziomie 50% czy też 70%. Dochodzimy do tego robiac badania(nawet co miesiac). Jeżeli zwiekszysz wiecej bedziesz musiała powiedziec o tym lekarzowi.Mozesz pobrać przez 4 tygodnie zalecaną dawke 412,5 tygodniowo i zrobic badania.Będzie widac jak organizm reaguje.
            Gdyby to były moje wyniki zwiekszyłabym na początek do 75 codziennie a pózniej do 100 .Ale ja ważę od Ciebie dużo więcej smile
            Przy hashimoto mamy różne braki.Morfologia jeżeli miałaś ostatnio pokazuje ,czy hemoglobina jest dobra.Jeżeli jest niska warto sprawdzić ferrytynę i wit B12.Wystepują też braki magnezu,potasu,wit D
            • aga_m123 Re: Wyniki - prośba o pomoc 01.03.12, 12:07
              Morfologię robiłam 11.2011
              Hemoglobina 14,3 (12,0-16,0),
              Sód 132 (132-145)
              Potas 4,35 (3,5-5,10)

Czy powinnam robić jeszcze dodatkowe badania. pociagnę na razie tak, jak zalecał lekarz, zrobię badania i zobaczymy - jeśli nic się nie zmieni - zwiększę dawdę do 75 dziennie.
              • pies_z_laki_2 Re: Wyniki - prośba o pomoc 02.03.12, 13:32
                Najważniejsze teraz, to brać jedną i tę samą dawkę dzień po dniu, a nie skakać z małej na dużą i z powrotem...
                • aga_m123 Re: Wyniki - prośba o pomoc 02.04.12, 10:07
                  Dziewczyny, zrobiłam jak radziłyście - biorę codziennie stalą dawkę 75 mg. Nie czuję się wcale lepiej. Badania FT4 i FT3 zrobię dopiero po świetach, bo nie minęło jeszcze 6 tyg. od zmiany dawki.
                  Ale w miedzy czasie zrobiłam:
                  - ferrytynę 20,63 (norma 13-150),
                  - wit B12 503,3 (norma 191-663)
                  - wit D3 14,8 (stężenie optymalne 30-80)

Czyli za mało żelaza i D3. Pójdę do lekarza po recepty - mam nadzieję, że dostanę odpowiednie leki. Może to jest przyczyna tak złęgo samopoczucie: ciągła senność, brak koncentracji, ciągłe zmęczenie?
                  • pies_z_laki_2 Re: Wyniki - prośba o pomoc 02.04.12, 10:39
                    Podejrzewam, że masz słabą przemianę z T4 na T3 (z powodu niedoborów) i przez to masz za niskie fT3 i stąd nadal objawy niedoczynności. ale to sa tylko moje supozycje, dowody miałabyś po zbadaniu trójki tarczycowej.
                    • aga_m123 Re: Wyniki - prośba o pomoc 04.05.12, 12:11
                      Oto moje najnowsze wyniki trójki tarczycowej:
                      Tsh - 1,17 (norma 0,27-4,20)
                      FT3 - 2,90 (norma 2,00-4,40) - 37,50% czyli nic nie ruszyło od poprzedniego badania
                      FT4 - 1,37 (norma 0,93 - 1,70) - 57,14%
                      Parathormon 43,20 (norma 15,00 - 65,00)
                      Żelazo 160 (norma 33- 193)
                      Wapń całkowity 2,30 (norma 2,25 - 2,60)

Dostałam wit D3 w kroplach - Vigantol - 5 kropli dziennie.
                      Żelaza nie dostałam, bo lekarka uznała, że hemoglobina i żelazo jest w normie, a ferrytyną, nie ma co się przejmować.
                      Dziewczyny co mama zrobić, żeby polepszyć przemianę tyroksyny na FT3?

A swoją drogą, to mój endokrynolog, powiedział, że na FT3 i FT4 nie ma co patrzeć, bo to przemiany na poziomie komórkowym. On zadowolił się tylko TSh, które stwierdził, że jest dobre i nie ma co więcej kombinować. Na witaminę D3 nawet nie spojrzał. Stwierdził, że to nieistotne. Chyba czas na zmianę endo.
                      • pies_z_laki_2 Re: Wyniki - prośba o pomoc 05.05.12, 15:35
                        Witamina D3 - super, że dostałaś kropelki, ale do słońca też się wystawiaj i łap ją latem na zimę smile

T4 i T3 - no jasne, że na poziomie komórkowym, bo właśnie tam mamy kłopoty z wysyceniem hormonami. Nie chodzi o to, żeby pływało we krwi, tylko żeby było w mięśniach, nerkach, wątrobie i innych tkankach, gdzie jest potrzebne. Podobnie endo mówią, że nie ma różnicy, między tyroksyną naturalną a syntetyczną. Naprawdę nie ma?

Łykaj żelazo, bo ci go brakuje, co widać po wyniku ferrytyny. Jakbyś chciała wiedzieć na ten temat więcej, to poczytaj o niedokrwistości chorób przewlekłych. Po podniesieniu poziomu ferrytyny (czyli w tkankach smile) przemiana się poprawi smile

• aga_m123 Re: Wyniki - prośba o pomoc 17.10.12, 09:40
                          Moje nowe wyniki z 13.10.2012r.:
                          TSH - 0,4 norma (0,27-4,20)
                          FT3 - 3,29 norma (2,00 - 4,40) - 53,75%
                          FT4 - 1,34 norma (0,93 - 1,70) - 53,25%
                          Przemiana trochę drgnęła, samopoczucie też trochę lepsze.
                          Samopoczucie lepsze, przynajmniej spać mi się nie chce non stop. Zaczęły mi wypadać dość mocno włosy i mocno się przetłuszczają, ale da się z tym żyć.
                          Jakie żelazo polecacie bez recepty - bo po wyrównaniu wit D3, wydaje mi się, że tego teraz brakuje.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka