Dodaj do ulubionych

FT4 ponad normę - co robić?

05.06.12, 11:00
Witam,
Proszę o Waszą pomoc w interpretacji moich wyników tarczycowych (mam Hashimoto od 2008 roku - mój wątek poprzedni niestety został zarchiwiwzowany i już nie mogę się tam dopisać: //forum.gazeta.pl/forum/w,24776,119032332,,Wyniki_prosze_o_interpretacje.html?v=2). Aktualnie przyjmuję Euthyrox 162,5 (od grudnia 2011), jestem prowadzona przez dobrego lekarza endo, niestety najbliższa wizyta jest dopiero w lipcu.
Moje wyniki:
31.05.2012
FT4 1,83 116%
FT3 3,71 71%

Poprzednio :
26.03: FT4 112%, FT3 60%
2.01: FT4 107% FT3 51%
1.12: FT4 79% ft3 47% - po tym wyniku podwyższyłam dawkę o 12,5 z uwagi na objawy niedoczynności.

Aktualnie moje samopoczucie coraz bardziej beznadziejne - temperatura ciała 35,4, ciśnienie 100/60, włosy wypadają, z pamięcią i koncentracją źle, byle co doprowadza do szału i nerwów. Spać mi się chce...Nie mam żadnych kołatań, raczej uczucie osłabienia. I mięśnie bolą....

Czy to normalne?
Na ostatniej wizycie 28 marca - endo widział, że jest przekroczenie FT4, ale stwierdził, że skoro się dobrze czuję to nic nie zmieniamy. A teraz to nie wiem co mam robić bo przy takich objawach to standardowo bym sobie dorzuciła torchę E. ....no ale nie przy tych wynikach sad

Poradźcie co mam zrobić?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: FT4 ponad normę - co robić? 05.06.12, 16:25
      Sprawdź sobie morfologię z rozmazem, no i standardowe niedobory (B12, ferrytyna, potas, magnez). Może te objawy to bardziej od anemii (niedokrwistość chorób przewlekłych), a nie od poziomu hormonów?
    • procesor Re: FT4 ponad normę - co robić? 05.06.12, 16:58
      cały czas masz duży rozrzut między ft4 i ft3

ja już dawno bym zmniejszyła dawkę - i albo sprawdziła czy jakiś niedobór utrudnia przemianę i uzupełniła, albo domagała się NOvohtyralu

te objawy mogą być oz za wysokiego ft4 ale też od za niskiego ft3
      u mnie tak było że mimo ładnego ft4 miałam objawy niedoczynności
      odkąd łykam Novo - jest lepiej (tyle że u mnei choroba jest dynamiczna i cały czas coś się zmienia i dawki też cały czas reguluję)

ja bym trochę zeszła z dawki, od stycznia masz powyżej normy
      no i może jednak wepchnij się do lekarza? mój kazał nawet bez zapisu przyjść jak coś jest nie tak
      • yolis_75 Re: FT4 ponad normę - co robić? 05.06.12, 17:48
        Pytałam ostatnio mojego endo o Novo - ale powiedział że ma może jedną pacjentkę której przepisuje ten lek - bo przyjmowanie go nie jest prostą sprawą. Ale ja mu mówiłam, że się dobrze czuję, a teraz codziennie mam jakieś głupie objawy i chyba rzeczywiście:
        - obniżę od jutra dawkę do 150 (czyli mniej o 12,5)
        - zrobię wyniki B12, ferrytyny itd..
        - a w przyszłym tygodniu spróbuję wcisnąć się do endo (przyjmuje tylko wtorki i czwartki- a teraz w czwartek święto).
        Jeszcze raz dzięki za pomoc.
        Pozdrowienia.
        • cherrie Re: FT4 ponad normę - co robić? 05.06.12, 21:49
          moze masz tak dziwnie jak ja, tzn u mnie jest tak, ze jak zwiekszam dawke tyroksyny, to najpierw popadam w jeszcze wieksza niedoczynnosc, a dopiero potem wychodze powoli na prosta.
          To jest zdecydowanie dziwne i dziala tez w druga strone tj. jak popadam w nadczynnosc ( ze wzgl na zbyt wysoka dawke t4), to obnizam dawke leku poczym nasilaja sie objawy nadczynnosci, a dopiero potem stopniowo robi sie lepiej.
          ten caly proces trwa ok 3 m-cy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka