Dodaj do ulubionych

Wyniki a samopoczucie

10.07.12, 19:53
Witam, mam od niecałego roku zdiagnozowane hashimoto i cały czas mam problem z ustawieniem odpowiedniej dawki euthyroxu. Robiłam dziś wyniki: tsh 0,783 (norma 0,49-4,67), ft3 25% czyli 1,96 (norma 1,45-3,48), ft4 43% czyli 1,20 (norma 0,71-1,85). Niby tsh jest ok, ale ja sie źle czuje, często jest mi słabo (zwłaszcza wieczorem), mam nerwobóle w klatce piersiowej, włosy znów mi zaczęły strasznie wypadać itp. Zastanawiam się czy przyczyną może być niski procentowy stosunek ft3 do ft4. Wiem że można spróbować to zniwelować selenem, ale ciekawi mnie czy mozna w jakiś sposób podnieść poziom ft4. Dodam ze moja endo nie patrzy wogóle na ft3 i ft4. Będę wdzięczna za podpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • freekani Re: Wyniki a samopoczucie 10.07.12, 20:02
      Ja ciągle jeszcze raczkuję w temacie choroby, ale jedno wiem - jak miałam niskie ft3 i ft4, czułam się równie paskudnie. Dzięki forum i poradom użytkowniczek, zwiększyłam dawkę, aż uzyskałam ft3 i ft4 na poziomie 70-75%. Dopiero wtedy ożyłam. A TSH mam przez cały okres choroby w normie - trudno mi było znaleźć lekarza, który zechciałby mi wypisać euthyrox.
      • cammac Re: Wyniki a samopoczucie 11.07.12, 09:11
        Dzięki za odp. smile niestety nie mogę już zwiększać dawki, bo odczuwam wtedy dość mocno objawy nadczynności, przede wszystkim takie rozedrganie wewnętrzne czy niepokój. Poza tym wtedy chyba też tsh spadnie (jakiś czas temu miałam tsh na dolnej granicy i się czułam jeszcze gorzej niż obecnie, potem zmieniłem dawkowanie i tsh podskoczylo do 2). No i sama nie wiem co mam robić, bo na endo liczyć nie bardzo mogę sad a chciałabym móc w miarę normalnie żyć.
    • hashi-tess Re: Wyniki a samopoczucie 11.07.12, 19:44
      Masz niskie poziomy hormonow, ale na dzien dyisiejszy
      nie zmieniaj dawki tylko zacznij jesc selen pod postacia
      cefaselu.
      Hormon FT4 to jest hormon pod nazwa euthzrox.
      Jesli podniesiesz dawke euthzroxu, to moze rozrzut
      pomiedzy hormonami byc jeszcze wiekszy.
      • cammac Re: Wyniki a samopoczucie 12.07.12, 08:59
        Ok, dzięki smile zastanawiam się czy jest on dobrze tolerowany. Brałam wcześniej selen+E z naturella i bardzo źle się po nim czułam (pojawiły sie m.in silne migreny). Obecnie 'przyjmuje' selen pod postacią orzechów brazylijskich. Mam nadzieje że to pozwoli mi na wyrównanie poziomów ft3 i ft4. Czy może jednak myślisz że nie odbędzie bez cefaselu?
        • hashi-tess Re: Wyniki a samopoczucie 12.07.12, 09:22
          na początku zażywania selenu mogą pojawić się
          bóle głowy. Na szczęście po kilku dniach mijają
          i nie wracają.
          N/t orzechów nic nie napiszę bo nie jadłam ich
          celem uzupełnienia niedoborów selenu.
          Wiem, że są polecane na forum.
          Cefasel to selenit sodu, a pozostałe specyfiki z selenem
          na n/rynku to selen z drożdzy, kt. marnie się wchłania
          i działanie podobno ma inne.
          • cammac Re: Wyniki a samopoczucie 13.07.12, 16:03
            Zrobiłam dziś ferrytyne i wynik wyszedł niski 31,1 (norma 6,9-282,5). Czy to jest już powód do niepokoju i czy powinnam poprosić lekarza o suplementacje?
            • devilyn Re: Wyniki a samopoczucie 13.07.12, 18:26
              Znając życie lekarz powie, że w normie....

Gdzieś kiedyś czytałam jakiś art medyczny...by wszystko dobrze funkcjonowało to ferrytyna powinna być w 2/3 normy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka