07.10.12, 18:17
Prosze o wyjaśnienie sprzeczności, które pojawiają się w różnych historiach choroby. Część osób twierdzi,że tyła przed wykryciem choroby i braniu euthyroxu a część zupełnie odwrotnie. Że zaczęła tyć jak zaczęła brać lek.
Obserwuj wątek
    • elliee Re: Tycie 07.10.12, 18:57
      z tego co wiem, tycie jest objawem choroby i branie euthyroxu, leku na nią, powinno wyeliminować objawy. Ale trzeba dobrać odpowiednią dawkę, co trochę trwa.
      Jest jeszcze jedna ważna sprawa - różne osoby różnie mogą reagować, więc choć teoretycznie po ustaleniu dawki nie powinno się tyć (mówię o tym "z powietrza"), na kogoś może działać inaczej...
    • english-tutor Re: Tycie 08.10.12, 02:45
      Niby malo logiczne, ale faktycznie sa ludzie, ktorzy tyja po tyroksynie. Ja jestem tego przykladem!
      i to nie prawda, ze wystarczy dopasowac dawke, bo bylam nawet pol roku w polekowej nadczynnosci i nawet wtedy tylam!
      Na poczatku brania tyroksyny troche schudlam owszem, ale po kilku tygodniach zaczelo sie tycie i co wiecej, nie moge zrzucic kg za zadne skarby!
      Wystarczy poczytac na anglojezycznych forach, ze ten problem istnieje.
      • elliee Re: Tycie 08.10.12, 07:05
        wiem, że są rożne przypadki, dlatego pisałam, że dobranie dawki powinno, a nie na pewno wyeliminuje tyciesmile
        z tym dopasowaniem... no cóż, taka jest teoria. a wiadomo jak to bywa z teorią...
        ja też mimo poprawnych wyników nie mogłam się pozbyć nadbagażu... więc to znam...
      • hashi-tess Re: Tycie 08.10.12, 08:01
        english-tutor napisał:

        bo bylam nawet pol roku w poleko
        > wej nadczynnosci i nawet wtedy tylam!

        oczywiście, że tyłaś w tym stanie.
        Nadczynność polekowa jest dużo gorsza
        od niedoczynności z powodu braku hormonów!!!


        > Na poczatku brania tyroksyny troche schudlam owszem,

        jednak potwierdzasz, że uzupełnianie hormonów pozwala
        zmniejszyć wagę ciała.
        Teraz mam pytanie:
        czy ustalałaś dawkę l-tyroksyny na podstawie hormonu
        przysadki TSH?
        czy również oznaczałaś i brałaś
        pod uwagę hormony tarczycy FT4 i FT3?


        ale po kilku tygodniach za
        > czelo sie tycie i co wiecej, nie moge zrzucic kg za zadne skarby!


        bo w dalszym ciągu tkwisz w niedoczynności.

        > Wystarczy poczytac na anglojezycznych forach, ze ten problem istnieje.
        >
        >
        hmmmm.....
        są to strony medyczne czy fora?
        • english-tutor Re: Tycie 08.10.12, 10:27
          tak, dawka byla ustalana na podstawie ft4/3
          nie bylo zadnych niedoborow typu zelazo, wit b, d itp.
          hormony zawsze miescily sie w normie,tsh w granicy 0,5-1.
          i nigdy nie wrocilam juz do wagi sprzed choroby.

          jesli chodzi o zrzucenie wagi na poczatku leczenia, to bylo to zrzucenie glownie nadmiaru wody, ktora to moj organizm zatrzymywal.

          Teraz od 3 lat biore euthyrox i kilogramow niestety tylko przybywa.
          Nie twierdze, ze to dot duzej liczby osob, ale jednak...
          • procesor Re: Tycie 08.10.12, 11:04
            a nie jesz po prostu więcej?
            smile
            bo np. teoretycznie w nadczynności się chudnie ale też ma zwiększony apetyt więc może jednak wyjść waga na plus i się tyje

            jeśli zapisywałaś co jesz i pijesz i wiesz że po podliczeniu ilość kalorii jest w porządku w stosunku do twoich wydatków energetycznych a ty JEDNAK tyjesz - to warto udac się do lekarza dietetyka
            ale może nie do IŻIŻu smile bo nie mam o nich dobrego zdania

            ale może jednak więcej jesz niż zużywasz? pytanie ile masz ruchu...
            ja bez ruchu na samej diecie też nie chudnę
          • hashi-tess Re: Tycie 08.10.12, 11:29
            english-tutor napisał:

            > tak, dawka byla ustalana na podstawie ft4/3
            > nie bylo zadnych niedoborow typu zelazo, wit b, d itp.
            > hormony zawsze miescily sie w normie,tsh w granicy 0,5-1.

            jeśli TSH oscylowało w okolicach jedności,
            to po prostu nie wierzę, aby FT4 i FT3 były
            przynajmniej w okolicach 50% normy.
            Z własnego dośw. i osób piszących na tym forum
            twierdzę, że jest to niemożliwe!




            > i nigdy nie wrocilam juz do wagi sprzed choroby.
            >
            > jesli chodzi o zrzucenie wagi na poczatku leczenia, to bylo to zrzucenie glowni
            > e nadmiaru wody, ktora to moj organizm zatrzymywal.
            >
            > Teraz od 3 lat biore euthyrox i kilogramow niestety tylko przybywa.
            > Nie twierdze, ze to dot duzej liczby osob, ale jednak...
            >
            zgubienie wagi oprócz braku hormonów tarczycy
            może uniemożliwiać jeszcze wiele innych przyczyn.
            Jednak bez historii choroby, to wróźenie z fusów.
            Chcesz pomocy?
            napisz coś więcej o dochodzeniu do eutyreozy.
            • english-tutor Re: Tycie 08.10.12, 12:00
              ja juz przestalam wierzyc w cuda. wiem, ze to musi byc od tyroksyny bo innego wyjscia nie ma.
              apetyt ciagle ten sam, jem normalnie, zdrowo.

              ale dlaczego niby w nadczynnosci mialoby sie tyc?
              przeciez to malo ligiczne.
              A i slaczego hormony nie moga byc w okilicach 50% jezeli tsh jest ok 1?
              Nie rozumiem?
              • neluta Re: Tycie 08.10.12, 12:36
                Tycie od euthyroxu?
                he, no to raczej nie jest możliwe smile
                Syntetyczny hormon tarczycy który m.in przyspiesza metabolizm.
                Więc: albo masz coś więcej niż niedoczynność tarczycy, np pco albo insulinooporność albo jeszcze inne tycie-powodujące ustrojstwo albo masz większy apetyt i jesz więcej. Szczerze to nie lubię takich wpisów- nie udzielałaś się wcześniej na forum, nie popierasz swoich słów chociażby własnymi wynikami, nie mówiąc już o tych rzekomych zagranicznych źródłach (ciekawa jestem co tam wypisują), a możesz wprowadzić w ten sposób w błąd osoby które wahają się czy już rozpocząć leczenie i możesz je do tego zniechęcić... i wyrządzić komuś krzywdę.
                Jeśli potrzebujesz pomocy z wagą - dawkowaniem to może załóż swój wątek? Jest tu wiele osób które chętnie Ci pomogą.
                pozdrawiam
              • procesor Re: Tycie 08.10.12, 13:39
                mogą być,mogą
                ale nie zawsze są
                u mnie np. hormony w okolicach 50% były dopiero gdy doszłam do dolenj granicy normy TSH i poniżej niej

                teraz to w ogóle nie ma co gadać, np. hormony spadają TYLKO do połowy normy (dla mnie to za mały poziom) a TSH mam 0,005 - ale biorę nie tylko euthyrox ale i Novothyral

                jak masz ochotę na eksperymenty z odstawieniem leku... to w sumie twoje zdrowie, twoje ciało
                ale poszukaj na forum wpisów na temat "odstawienie leków"
    • pies_z_laki_2 Re: Tycie 08.10.12, 18:25
      U mnie po pojawieniu się Hashimoto wdrożenie tyroksyny pozwoliło zlecieć opuchliźnie (zbyt szybko, ale to inna historia).
      Problem z insulioopornością (skutek postępującej ch. Hashimoto) powoduje trudność ze schudnięciem i łatwość przybierania na wadze.
      Zmiana diety na nisko-węglowodanową, głownie warzywno-białkową, bez zmiany trybu życia, bez żadnych starań, zmniejszyło wagę o 5 kg w 2-3 miesiące.
      Powrót do porannych węglowodanów i czasem kanapka żytniego na kolację - powrót kilogramów.

      Hormony tarczycowe (głównie T3) biorą niektórzy sportowcy na zbicie wagi przed zawodami, więc nie jest prawdą, że od hormonów tarczycowych się tyje.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka