Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników

26.10.12, 12:57
Witam!
Z hashi jestem od lutego 2011. Byłam u różnych lekarzy i mam wrażenie, że nie bardzo przejmują się dodatkowymi informacjami jakie im mówię podczas wizyt (np. o bólach w stawach albo o zimnie itp.) Wynik w normie to wynik w normie i już. Postanowiłam zapytać Was o moje ostatnie wyniki. Pierwszy raz wyznaczałam FT3 i FT4 po przeczytaniu forum na swój koszt, lekarze nie chcieli nigdy. A oto ostatnie wyniki:
TSH 2,05 norma 0,27 - 4,20
FT3 3,18 49,17% wg kalkulatora z forum norma 2,00-4,40
FT4 1,32 50,56% norma 0,93-1,70
Antytpo 183 norma 34
Obecnie biorę euthyrox 100.
Na oko wydają się dobre ale ja ostatnio czuję się nie najlepiej - najgorzej z zimnem, bólami stawów, koncentracją i zmianami nastrojów. Bywało gorzej ale też był moment, że czułam się świetnie. Sama nie wiem jak sobie pomóc.Poniżej historia dotychczasowych badań

02.2011
TSH 294,90 norma0,27-4,20
AntyTPO >600 norma 34
USG
Płat prawy szer.25mm; grubość 25mm; dł.56mm; objętość 17,6cm3
Cieśń grubość 8mm
Płat Lewy szer.22mm; grubość 24mm; dł. 55mm, 14,1 cm3
05.2011
TSH 8,57 norma0,27-4,20
08.2011
TSH 1,14 norma0,27-4,20
AntyTPO 380
12.2011
TSH 0,77 norma0,27-4,20
04.2012
TSH 0,26 norma0,27-4,20
Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.
Być może powinnam jeszcze jakieś badania wykonać. Będę wdzięczna za wskazówki.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: prośba o interpretację wyników 26.10.12, 16:13
      Witaj Aniusia, specjalistką nie jestem, ale Twoja przemiana Ft4 w Ft3 jest na moje oko bardzo dobra na równym poziomie, z czym często Hashimotki mają problem, masz sporo przeciwciał i to one mogą powodować efekty specjalne, poczytaj rzut choroby na niebiesko na stronie pierwszej.
      A sprawdź temperaturę spoczynkową, zanim rano wstaniesz jeszcze nie otwierając oczu smile i rzuć na forum.
      • aniusia_zp Re: prośba o interpretację wyników 26.10.12, 17:06
        Dzięki wielkie! Nie podejrzewałabym tych przeciwciał, że tak dokuczają. Jutro sprawdzę i wrzucę.
        Serdecznie pozdrawiam.
        • aada1 Re: prośba o interpretację wyników 26.10.12, 17:26
          Mimo tak ślicznych wyników Ft4 i Ft3 TSH za wysokie, stawiam na to, że jesteś w rzucie choroby. Coś tu jest nie tak, podejrzani mi to wygląda. Jak sama widzisz samopoczucie masz kiepskie. Zrób badanie ferrytna, B12, D3. Osobiście zwiększałabym dawkę tyroksyny odrobinkę.
          • aniusia_zp Re: prośba o interpretację wyników 26.10.12, 17:40
            Powiem szczerze kiedy lekarz ze 125 dał mi 100 zastanawiałam się czemu nie 112?
            Niestety mam same przygody z lekarzami co do jakiegoś się dostanę to albo z chwile nie ma już kontraktu albo już w danym miejscu nie przyjmuje...
            Ostatnio również miałam podwyższone erytrocyty i neurofile i dostałam polocard do łykania - lekarka stwierdziła, że przyczyną może być Hashi i stąd tak jak aada1 podejrzewam, że nie do końca te wyniki pokazują rzeczywisty stan....
            Dzięki za podsunięcie pomysłu na te badania. Pozdrawiam
            • muktprega1 Re: prośba o interpretację wyników 26.10.12, 18:10
              Ze 125 od razu zmniejszył na 100??? To ja czułabym się strasznie, dawkę zmniejszamy lub zwiększamy stopniowo, najlepiej po 6, czyli 1/4 z 25 po czym dajemy organizmowi parę dni na dostosowanie się, i następna szóstka.
              Z tego forum wiem, że takie wahania dawkami tyroksyny, mogą właśnie wywołać rzut choroby.
            • nebiru Re: prośba o interpretację wyników 26.10.12, 19:22
              Witam towarzyszkę niedoli.
              Mnie tez endokrynolog polecił obniżyć dawkę ze 125 na 100 i tez mnie wpędził rzut choroby. Zmagam się z nim juz 3 miesiąc mimo powrotu do dawki 125. Złe samopoczucie, zmasowany atak przeciwciał i wściekły ból kolana i drętwienie nóg. Masakra. Lekarze powinni byc karani za takie czyny.
              • aniusia_zp Re: prośba o interpretację wyników 26.10.12, 19:29
                Kurcze tak mnie to zastanawia... co im zależy dobrze wykonywać swoją robotę? Przecież wiedzą jak upierdliwe dolegliwości mogą dokuczać i zamiast pomóc pacjentowi to odbębnią wizytę i tyle.
                Wszystkim z Hashi życzę endokrynologów z prawdziwą pasją leczenia smile
                • nebiru Re: prośba o interpretację wyników 26.10.12, 19:44
                  Niestety większośc lekarzy nasze objawy nadal bierze jako nasze wymysły czy halucynacje. Kilka dni temu usłyszałam od lekarza że chyba się nudzę i co chwila wymyślam nowe dolegliwości (miesiąc temu byłam z zzawrotami głowy a teraz "bezczelnie" miałam problemy z bolącym kolanem. Oczywiście "to wina nadwagi" i lekarz był bardzo zawiedziony że lewe też mnie nie boli, ba nawet nigdy nie bolało.) Strach pomysl;eć co to będzie jak mnie z powrotem ucho zacznie boleć czy coś innego dołącz. Chyba mnie zacznie posądzać że się w nim zakochałam i nie mogę żyć bez wizyt u niego ...
              • aniusia_zp Re: prośba o interpretację wyników 26.10.12, 19:33
                Kurcze tak mnie to zastanawia... co im zależy dobrze wykonywać swoją robotę? Przecież wiedzą jak upierdliwe dolegliwości mogą dokuczać i zamiast pomóc pacjentowi to odbębnią wizytę i tyle.
                Mi najbardziej dokucza zimno, senność i bóle stawów.
                Trzymam kciuki za szybki koniec rzutu.
                • wierka-5 Re: prośba o interpretację wyników 27.10.12, 10:23
                  Jesli chcerz uzyskać dobra odpowiedż to dokładnie pisz posty to znaczy który wynik na jakiej dawce . Dopiero w końcowym poscie dowiedzialam sie,ze zmniejszyłas dawkę, a to bardzo wazna informacja. Zmniejszyłaś ja, a własciwie to lekarz zmniejszył nie potrzebnie i z tąd twoje dolegliwosci. Twoje TSh było w dole normy ale całkiem dobre. Nie masz innych wyników to znaczy FT4 i FT3 i trudno to zinterpretowac dokładnie. Wazne w hashimoto jest samopoczucie i nim równiez kierujemy sie ustalajac dawkę. CO z tego ,ze obecnie Twoje wyniki są dobre jak Ty czujesz sie zle?
      • aniusia_zp Re: prośba o interpretację wyników 28.10.12, 14:58
        Wrzucam temp. spoczynkową 35,8C.
        Do wierka-5 to mój pierwszy post stąd te niedoskonałości. Poprawię się. A wyniki tylko takie ma bo do tej pory ufałam lekarzom, że wiedzą co trzeba badać....Pozdrawiam
        • muktprega1 Re: prośba o interpretację wyników 28.10.12, 18:39
          Sądząc po temperaturze jesteś w rzucie choroby, a jednym z objawów jest złe samopoczucie, obniżona temperatura ciała. Ja miałam również obniżoną, a obecnie jak uzupełniam niedobory i wyrównują się hormony tarczycy, to temperatura wraca do normy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka