Dodaj do ulubionych

Hashimoto - a uczucie braku równowagi

27.12.12, 12:32
Witam,
Miesiąc temu stwierdzono u mnie niedoczynnośc - zacząłem od 25 Euthyroxu

Tydzien temu stwierdzono u mnie własnie Hashimoto
- obraz USG
Anty TG 358
Anty TPO 54
TSH 24
FT4 0.949 (0.93-1.7) - 2.5%
FT3 3.72 (2.02-4.43) – 70.45%

Od roku leczę się na nerwicę która objawiała się:
- lękami
- zawrotami głowy (uczucie utraty równowagi / bycia pijanym)
- sennością
Czy to pasuje to Hashimoto ? czy ktoś miał podobne objawy ?

Czy po zazywaniu Eythyroxu jakosc zycia i samopoczucie poprawi mi się ? Nie chcę wracać do lekow na nerwicę. Narazie biorę 50 Euthyroxu od tygodnia.
Jakie badania krwi jeszcze zrobic ? Cholesterol jest podwyzszony.
Jakie wartości wyników w % dla 28latka powinny być prawidłowe ?
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 13:30
      > Od roku leczę się na nerwicę która objawiała się:
      > - lękami
      > - zawrotami głowy (uczucie utraty równowagi / bycia pijanym)
      > - sennością
      > Czy to pasuje to Hashimoto ? czy ktoś miał podobne objawy ?

Oczywiście! Najlepiej zrób sobie test, tam są objawy których często nie kojarzymy z objawami Hashimoto:
      www.chorobytarczycy.eu/test#0
      > Cholesterol jest podwyzszony.
      Mamy to jak w banku! U niektórych równowaga hormonalna niweluje.

A kiedy następna wizyta u endo? Zlecił Ci Ft3 i Ft4, czy sam zrobiłeś?
      > FT4 0.949 (0.93-1.7) - 2.5%
      > FT3 3.72 (2.02-4.43) – 70.45%

Bo organizm domaga się większej dawki tyroksyny zdecydowania, dobrze, że zwiększyłeś. Sam, czy po konsultacji z endo?

A tutaj masz stronkę do poczytania na pyt o prawidłowe wyniki:
      forum.gazeta.pl/forum/w,24776,45303225,0,Przeliczanie_wynikow_na_procenty.html
      • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 13:40
        Witam,
        Czyli myśleć pozytywnie że będzie lepiej ?

Tak lekarz zlecił FT3 i FT4 i zwiekszył dawkę po tym. Kolejne badanie za miesiac.
        • muktprega1 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 18:44
          juniort napisał(a):

> Tak lekarz zlecił FT3 i FT4 i zwiekszył dawkę po tym. Kolejne badanie za miesia
          > c.

O! To świetnie, trzymaj się tego lekarza, zdecydowana większość z nas ma złe leczenie i robi badania Ft3 Ft4 za własne pieniądze i sama się prowadzi w leczeniu smile
          I jeszcze na dodatek zlecił przyjście za miesiąc - też świetnie, mój kazał mi przychodzić raz w roku, co jest kosmosem w samopoczuciu i ustalaniu dawki.

> "Jesli poziom fT3 we krwi przewyzsza w duzym stopniu poziom fT4 (nawet jesli sa
          > one jeszcze w granicach normy), to pojawiaja sie nieprzyjemne objawy nadczynnosci. > pasuje do mnie - ale mam bardziej objawy niedoczynnosci ?

Oczywiście, ale Twoje wyniki są bardzo niziutkie i tu jest inna zasada - stanowczo za mało hormonu tarczycy, ale jesteś na początku drogi i pomału metodą doświadczenia, samopoczucia popartego badaniami, dojdziesz do swojej dawki smile

> po zwiekszeniu dawki do 50 - czyli od 10 dni... mam dużo większe zawroty głowy niż > przy dawce 25 - czy takie skutki uboczne sa normalne ?

O widzisz, dawkę podnosimy stopniowo (ja tak robię) dzieląc 25 (bo taką masz) na 4 części i dodajesz 6, czyli 1/4 tabletki, za 3-4 dni następną 6, aż dojdziesz do 50. Zdecydowana większość z nas źle znosi większe zmiany, chociaż ostatnio zaeksperymentowałam 12 i było całkiem możliwie smile

• juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 16:56
        Odnosnie prawidłowych wyników z linku:
        "Jesli poziom fT3 we krwi przewyzsza w duzym stopniu poziom fT4 (nawet jesli sa
        one jeszcze w granicach normy), to pojawiaja sie nieprzyjemne objawy nadczynnosci. "

pasuje do mnie - ale mam bardziej objawy niedoczynnosci ?
    • nebiru Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 13:37
      Twoje objawy to jak najbardziej hashi.
      Mnie własnie zawroty głowy zmusiły do pilnego szukania przyczyny i tak po kilkunastu latach "nieswiadomego" chorowania dowiedziałam co ze mnie zrobiło zombi.
      Jak zrobisz ten test objawów, to może ku Twojemu zdumieniou okaże się że również inne rzeczy które nie łączyłes z ta choroba sa objawami hashimoto i niedoczynności
      • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 14:05
        Test ciekawy... zdobyłem aż 20 punktów - dużo... ciekawie.

Czy po uregulowaniu dawki hormonów wszystko wróci do stanu sprzed ?
        • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 14:40
          Dodatkowe pytanie... po zwiekszeniu dawki do 50 - czyli od 10 dni... mam dużo większe zawroty głowy niż przy dawce 25 - czy takie skutki uboczne sa normalne ?
          • nebiru Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 15:19
            Ja naprawdę nie znam odpowiedzi na Twoje pytanie. U mnie zawroty minęły przy podwyższonej dawce ale trudno mi powiedziec czy tylko od euthyroxu. Robiłam tez badanie krtęgosłupa szyjnego i neurolog mi powiedział że może gkregi mi uciskają na tętnice gdy schylam głowe. Odkąd zaczęłma uważac czyli z poczatku prawioe wcale nie schylałam lub tak z usztywnieniem szyi teraz juz sie przyzwyczaiłam że nawet pisząc nie staram się uważac by nie zaginac szyi to zawroty właściwie mi nie dokuczają. Teraz nie wiem ile w tym zasługi zwiększonej dawki tyroxyny a ile uważania przy schylaniu się i pisaniu. Mozna powiedziec jednak że czuje sie lepiej, chociaz z innymi objawami niedoczynnosci jest raz lepiej a raz gorzej. No ale ja jestem dopiero na ustawianiu dawki (obecnie biore 137,5)
            • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 16:44
              Ja przez te moje zawroty głowy zrobiłem chyba komplet badań ...z kregosłupem tez mam problemy i uwazam. Od 10 dni biorę dawkę 50 i zdecydowanie gorzej sie czuję - chyba przez 2 tygodnie sporoboje 37.5

01/11/12 FT3 25% FT4-29% pierwsze rozpoznanie i dawka 25
              26/11/12 FT3 87% FT4 9.65% dawka 25
              17/12/12 FT3 70.50% FT4 2.46% od tego momentu dawka 50
              kolejne badanie ~ 31.01
              • nebiru Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 16:49
                Ja podnosze dawki o 6, niektórzy o 12 czyli pół najmniejszego euthyroxu. Chyba organizm lepiej toleruje takie wolniejsze podnoszenie. Na poczatku różnie bywa z samopoczuciem. potem sie to raczej normuje i nie czuje się tak podnoszenia dawki (znaczy czuje sie poprawe)
                • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 16:58
                  Dziękuję za odpowiedzi smile
                  Pytanie zwiększasz dawkę o 6 - co ile dni ?
                  • nebiru Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 27.12.12, 17:11
                    Niestety nie odpowiem Ci, bo robie to nieregularnie. Na poczatku miałam problemy z sercem i roibiłam to po 4-6 tygodniach. Ty możesz częściej. Tu zalecaja podniesienie dawki po badaniu po co najmniej 4 tygodniach chyba.
                    Ty masz strasznie rojechane te hormony. Może Ci doradza bardziej doświadczone kolezanki, bo ja nie mam jeszcze tyle doswiadczenia. Trzeba się po prostu często badac i obserwowac jak rosna hormony i podnosic w miare potrzeby
    • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 29.12.12, 01:51
      Witamy na pokładzie!
      Trafiłeś chyba na dobrego endo, jeśli nadal będzie taki dobry, to wpisz go na naszą listę polecanych endokrynologów, może ktoś jeszcze skorzysta smile

Powoli. To od teraz musi być twoja maksyma, wszystko co związane z twoim zdrowiem rób powoli.

Wychodzenie z niedoczynnosci trwa co najmniej tyle samo, a często dwa razy dłużej, niż wchodzenie w niedoczynnosć. Czyli u ciebie równie dobrze pół roku, jak dwa lata np. bo nie wiemy kiedy dokładnie zaczęły się twoje kłopoty z tarczycą. Ale jeśli szybciej dojdziesz do siebie, to jakby czysty zysk smile

Nowa dawka musi być wprowadzana powoli. Nie da się bezkarnie wskoczyć od razu na dawkę docelową, bo organizm musi mieć czas na przestawienie się na tryb suplementacji. Do tej pory miał niedobór hormonów, teraz nagle ma dostawę z zewnątrz i musi się dostosować do nowej sytuacji, dlatego najpierw manipulujemy małymi dawkami, a z czasem różnice w dawkach mogą być większe, bo organizm już będzie wysycony hormonami i łatwiej to zniesie.

Docelowe dawki - przeciętnie dawka tyroksyny wynosi 1,6–2,0 μg/kg masy ciała. Do tego wyniku masz jeszcze trochę... a nawet dość sporo...

Powinieneś mieć fT4 i fT3 na w miarę wyrównanym poziomie ok. połowy normy, czyli np. 50%, albo 60% czy 75%. Są dziewczyny, które dopiero przy 85% normy czują się świetnie, wszystkie wyniki niżej to dla nich niedoczynność...
    • mirek2811 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 10:17
      juniort

Nie do końca się poprawi. Tarczyca to wierzchołek góry lodowej. Sedno sprawy tkwi w fundamentach - czyli Nerkach, Śledzionie i Wątrobie. Ulecz korzeń a kwiat ożyje.
      • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 10:30
        Witam,
        Po 10 dniach brania Euthyroxu 50 (wczesniej 25) mam duże skutki uboczne... przedewszystkim zawroty głowy i bóle w klatce - zmniejszyc dawke czy zmienic na np. Letrox ?
        • mirek2811 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 10:54
          Chodziło mi o to, że leki które stosujesz działają na końcowe ogniwo choroby. Zmiana jednego preparatu handlowego na drugi niczego nie zmieni, chyba że zadziała efekt placebo. Trzeba zająć się tym co doprowadziło do niewydolności tarczycy a nie suplementować ją pozostawiając źródło choroby w takim samym stanie a raczej w stanie postępującego procesu chorobowego.
          • hashi-tess Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 11:26
            mirek2811 napisał(a):

> Chodziło mi o to, że leki które stosujesz działają na końcowe ogniwo choroby. Z
            > miana jednego preparatu handlowego na drugi niczego nie zmieni, chyba że zadzia
            > ła efekt placebo. Trzeba zająć się tym co doprowadziło do niewydolności tarczyc
            > y a nie suplementować ją pozostawiając źródło choroby w takim samym stanie a ra
            > czej w stanie postępującego procesu chorobowego.

a znasz jakiś specyfik, który spowoduje powrót zdrowej
            tkanki tarczycowej, którą zniszczyły p/ciała TPO i/czy TG
            nie wspominając o zanikowym zapaleniu tarczycy?

Ja baaaaaaaaaaardzo chciałabym powrotu do zdrowia/użyteczności
            mojego gruczołu. Nawet nie wiesz jak bardzo.
            • hashi-tess Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 11:30
              hashi-tess napisała:

> mirek2811 napisał(a):
              >
              > > Chodziło mi o to, że leki które stosujesz działają na końcowe ogniwo chor
              > oby.

euthyrox, letrox, eltroxin czy inna nazwa handlowa
              nie są lekami tylko
              syntetycznym hormonem T4.
              Zażywając je /tabletki/ wspomagasz pracę
              swojej tarczycy.
              • mirek2811 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 11:44
                Jak już się bawimy w taką precyzję to eutyrox, eltroxin i letrox to nazwy preparatów handlowych zawierające syntetycznie otrzymaną lewotyroksynę. Nie zmienia to faktu, iż są to preparaty lecznicze.
                • nebiru Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 13:02
                  Euthyrox jest takim samym "preparatem leczniczym" jak proteza dla człowieka bez nogi.
                  Euthyrox jakoś mnie nie leczy a biore od 1,5 roku. On tylko "zastępuje" częśc tarczycy zjedzonej przez hashimoto. No a poniewaz hashi ciągle ja zjada musze nadal podwyższac dawki, bo inaczej oprócz fatalnego samopoczucia oraz innych objawów po prostu wyję z bólu nóg i nie moge chodzić z powodu bólu kolana.
                  • mirek2811 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 13:12
                    Droga "nebiru" wiem, że nie leczy. Nie rozumiesz, co mam na myśli. Preparat, który zażywasz jest preparatem leczniczym z punktu widzenia medycyny Zachodniej oraz Zachodniego prawa farmaceutycznego i handlowego. A to, że nie przynosi ulgi w chorobie to już inna sprawa, której jestem świadom.
            • mirek2811 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 11:41
              Nie ma "jakiegoś jednego cudownego preparatu" na niewydolność tarczycy. To odwiecznie pokutujący mit paramedyczny, notabene po części podtrzymywany przez medycynę akademicką, którym karmią się ludzie. Trzeba indywidualnego podejścia terapeutycznego i własnej pracy nad sobą. Mogę polecić lekarza, który może pomóc, jeśli chcesz. Przyjmuje w Krakowie i Oświęcimiu.
              • arronia Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 13:41
                mirek2811 - rozumiem, że medycyna wchodnia może zatrzymać rozwój choroby, złagodzić stan zapalny (po zachodniemu to nazywając). Ale nie spowoduje odrośnięcia tarczycy, którą już do pewnego stopnia zniszczyły przeciwciała...

Znasz przypadek, że ktoś z Hashimoto mógł zejść ze sztucznej tyroksyny bez negatywnych objawów (i niepokojących zmian w pomiarach hormonów)?
                • beba2 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 13:48
                  Dobra, nie widzicie, ze szanowny Mirek próbuje zareklamować nam gabinet medycyny niekonwencjonalnej ? smile
                  Podaj namiar - ja pójdę. Ale z nazwiskiem, jestem z Krakowa więc mogę sprawdzić co nam chcesz wcisnąć.
                • mirek2811 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 14:00
                  Ale może przywrócić czynność tego co jeszcze pozostało. Oczywiście o ile nie jest to już tylko keloid łącznotkankowy pozostawiony przez limfocyty i makrofagi.
                  Czy znam? Mam znajomą, która cierpiała z powodu wola Hashimoto i podjęła leczenie według zasad TMCh. Nie wiem co u niej słychać w kwestii choroby, bo nie rozmawiałem z nią od dwóch miesięcy ale zapytam i dam znać.
                  Nie przeczę, że stanów skrajnie zaawansowanych somatycznie (zaników, zwyrodnień, trwałych deformacji, amputacji) nie da się odwrócić żadnymi metodami - tu nie ma wątpliwości. Ale jeśli, jak w przypadku stanów zapalnych tarczycy, pozostaje trochę czynnej tkanki hormonalnej gruczołu, to przy szybkiej interwencji braku oporów pacjenta da się przywrócić jej fizjologiczną czynność.
                  • nebiru Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 15:54
                    Ile ten pan płaci za udział w reklamie o cudownie znikającym wole hashimoto? Ja chętnie wystąpię. mam diagnoze hashimoto od prawdziwych lekarzy, koleżanka zrobi ma fajne wole, cudotwórca zrobi czary mary i po "godzinie" wole zniknie...bo ja go nigdy nie miałam ........
                    Własnie tak wygląda wiedza naszych lekarzy na temat hashimoto. Mój internista tez zawsze mruczy pod nosem "wole hashimoto" gdy chce sobie przypomniec objawy mojej choroby. Nic by w tym smiesznego nie było, gdyby nie to "wole" którego nigdy nie miałam a moja szyja jest całkiem normalna
      • muktprega1 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 16:41
        Do Mirek2811
        > Sedno sprawy tk
        > wi w fundamentach - czyli Nerkach, Śledzionie i Wątrobie. Ulecz korzeń a kwiat
        > ożyje.

No to jest ciekawa teoria, czy też czyjaś praktyka smile
        Medycyna konwencjonalna (a mam podobne zdanie na jej temat, co Ty) nie zna przyczyn autoimmunologicznych, jedynie domniemywa a te traktuje jak dogmat.
        Nie tak dawno - lekarz, który odkrył że przyczyną wrzodów żołądka są bakterie, był wyśmiewany (chyba jakieś 30-40 lat temu) Medycyna konwencjonalna jest bardzo skostniała i trudno się do niej przebijają nowe nurty, jak również człowieka nie traktuje holistycznie tylko jako określoną jednostkę chorobową lecząc jak w naszym i większości przypadków - objawy.
        Trochę interesowałam się niekonwencjonalnymi metodami i nie uważam, że należy je odrzucać, ale też jak zawsze w takim wypadku powstaje ludzka chęć wzbogacenia się na naiwnych, albo pozbawionych nadziei.
        Może załóż nowy wątek na temat przyczyn niewydolnej tarczycy? Myślę, że byłoby ciekawie
        • mirek2811 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 30.12.12, 17:19
          Spróbuję smile
          • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 23.01.13, 16:13
            Ostatnie badanie 17.12.12
            Anty TG 358
            Anty TPO 54
            TSH 24
            FT4 0.949 (0.93-1.7) - 2.5%
            FT3 3.72 (2.02-4.43) – 70.45%

po nim zmiana dawki na 50

18.01.12 - dalej sie kiepsko czuje (psychicznie + niepewnosc chodzenia + zawroty glowy)
            TSH 4.88 - norma do 5
            FT4 1.21 - 43%
            FT3 3.57 - 106%

Dodatkowo
            Ferrytyna 311 (20-350)
            B12 471 (180-1060)
            i D3 25OJ 6.4 (30-60) - czyli duzy niedobor.

Zaczynam łykać tran.

Sugerujecie zwiększenie dawki - czy organizm się musi jeszcze przyzwyczaic - długo chyba mu brakowało hormonów ?

• muktprega1 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 23.01.13, 16:57
              Sugerujecie zwiększenie dawki - czy organizm się musi jeszcze przyzwyczaic - dł
              > ugo chyba mu brakowało hormonów ?
              > FT4 1.21 - 43%
              > FT3 3.57 - 106%

Wygląda na to, ze jeszcze za mało tyroksyny
              • muktprega1 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 23.01.13, 17:01
                Nie jestem pewna tego tranu, czy nie zawiera jodu? Który nie jest wskazany przy Hashi? Jest dużo preparatów do podniesienia wit D3
              • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 23.01.13, 17:20
                A to FT3 ponad 100% ? -

czyli celować w FT4 - koło 60% ?
                • muktprega1 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 23.01.13, 17:38
                  Myślę, że tak, postudiowałam sobie podobne przypadki i podniesienie Ft4 spowodowało spadek Ft3
            • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 24.01.13, 14:16
              > i D3 25OJ 6.4 (30-60) - czyli duzy niedobor.
              >
              > Zaczynam łykać tran.

Łykaj sobie, ale tranem nie podniesiesz poziomu wit. D3, a tylko utrzymasz na tym poziomie, który masz, o ile w tym tranie w ogóle jest wit. D3. Ile byś musiał tego tranu wypić? Litr dziennie? Oooops, nie chcę znać skutków wypicia litra tranu big_grin

O dawkowaniu przy takim niedoborze napisaliśmy chyba już wszystko, wystarczy przeczytać:
              - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,126806484,126806484,wit_D3_u_dzieci_i_doroslych.html
    • iwona402 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 25.01.13, 20:45
      Znam młodą kobietę u której ponad rok temu, gdy była na początku ciąży zdiagnozowano chor. Hashimoto, obecnie przyjmuje Euthyrox 125, a kilka dni temu wykryto u niej chorobę Meniera. Też miała zawroty głowy, oraz dodatkowo szumy w uszach i mdłości. Chor. Meniera nie jest zaliczana do autoimmunologicznych, ale może obie te choroby "chodzą parami" ?
      • iwona402 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 25.01.13, 22:35
        Tutaj :Tekst linka przeczytałam, że obie te choroby jednak mają ze sobą związek.
      • nebiru Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 29.01.13, 12:35
        Ja miałam dbadany błędnik, nie mam z nim problemów ani choroby Maniera. nawet lekarka powiedziała że z moim błędnikiem to mogłabym byc nawet pilotem wink
        Niestety zawroty głowy mam (nie mam szumów ani mdłości). Moja endo powiedziała że zawroty typu "pijak" moga byc "odmóżdżkowe". No ale warto i ten błędnik zbadac jak się komus głowa kręci i przynajmniej wykluczyć bo badanie nie jest uciążliwe
        • madziulaw Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 29.01.13, 15:30
          Kurcze --słuchajcie --ile tu postów bylo o zawrotach głowy? co drugi post..dajcie chłopakowi uregulować jedno, co jest na 99,9% przyczyna zawrotów. po co jeszcze denerwować domniemaniem dziwnych chorób rety

Autorze postu ---pięknie zbiłeś tsh, rozjazd między ft powoduje te zawroty i brak komfortu. Ten rozjazd powinien się powoli wyrównać, choc osobiście obniżyłabym na tydzień dwa dawkę na 44 i później do wróciłabym do 50.Takie wysokie ft3 jest bardzo kłopotliwe.
          Spróbuj lykać magnezin 500 ---2 tabletki dziennie, potas w jakiejś postaci i ssij validol.
          Szybko zwiększyłeś dawkowanie i stąd nasilenie dotychczasowych klopotów

zdrówka
          • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 01.03.13, 17:01
            Witam wszystkich.
            Jest lepiej smile Tzn lepiej się czuje, ale nie jest idealnie

Poprzednie wyniki:
            Koszmarnie się czułem:
            18.01
            FT3 3.57
            FT3 % 106.00
            FT4 1.21
            FT4 % 43.86
            TSH 4.88
            vit D 6

Teraz
            FT3 3.72
            FT3 % 70.54
            FT4 1.41
            FT4 % 62.34
            TSH 1.28
            Vit D 17

Do ideału trochę brakuje ale Antydepresanty będę już odstawiał.

Co sądzicie o wynikach ?
            • muktprega1 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 01.03.13, 18:34
              No proszę, całkiem fajnie sobie poradziłeś, wyniki zbliżają się do ideału Ft3 i Ft4, wit D też wzrosła, a pamiętasz, że trzeba zrobić przerwę co najmniej 1 tydzień, żeby wynik D nie był zakłamany? Nie wiem jaka u Ciebie norma D? Ile zostało do przynajmniej połowy norm?
              Jesteś na dobrej drodze smile
              • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 14.03.13, 13:07
                Vit D min 30. Czyli brakuje. Fevarin odstawilem choc nie jest latwo i dalej sie kiepsko czuje choc niebo lepiej niż było. Co sądzicie zostac przy 75 czy zwiekszyc do 87.5 ?
                • nebiru Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 15.03.13, 22:24
                  Jesli miałbyś podwyższać to nie lepiej o 6 niz o 12? Ale co do tego czy masz czy nie się nie wypowiadam. jednak jeśli podwyższysz przy tak wysokich p[rocentach to chyba bezpieczniej o 6?
                  • muktprega1 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 16.03.13, 21:37
                    I co podniosłeś o bezpieczną 6?
                    • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 17.03.13, 09:44
                      Witam,
                      Ponieważ tabletki mam 50tki ciężko podzielić - jestem we Francji i nie mam jak kupić 25.
                      czy wogole Letrox wystepuje w takiej dawce ?

Dlatego mimo wszystko biorę na zmianę
                      75 jednego dnia
                      87.5 drugiego

czytałem wiele że na zmianę się nie powinno. Ale zobaczymy jak się będę czuł.

Narazie jakby troche lepiej.

• hashi-tess Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 17.03.13, 10:01
                        juniort napisał(a):

> Witam,
                        > Ponieważ tabletki mam 50tki ciężko podzielić - jestem we Francji i nie mam jak
                        > kupić 25.

mieszkasz może w Paryżu?
                        Czy leczy Cię ichni rodzinny czy endo?

> czy wogole Letrox wystepuje w takiej dawce ?

w n/kraju niestety nie ma.
                        A czy jest w ogole nie wiem.

>
                        > Dlatego mimo wszystko biorę na zmianę
                        > 75 jednego dnia
                        > 87.5 drugiego

to już chyba lepiej jak będziesz brał codziennie
                        87,5 mikrogr.

>
                        > czytałem wiele że na zmianę się nie powinno. Ale zobaczymy jak się będę czuł.
                        >
                        > Narazie jakby troche lepiej.
                        >

i super. tylko bierz codziennie tę samą ilość l-tyroksyny.

>
                • pies_z_laki_2 Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 18.03.13, 03:13
                  Junior, masz tak niskie D3, że musisz łykać duże dawki dzień w dzień!!! Do kwietnia koniecznie, a w lecie przerwa i wystawiania się do słońca, po czym od jesieni do wiosny kolejna porcja co najmniej 4 tys. jednostek dziennie (i badanie przy okazji trójki tarczycowej także gospodarki wapniowej i fosforu).
                  • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 19.03.13, 15:30
                    Co do witaminy D - Mam wapń ponad normę dlatego zmniejszyłem.
                    W zeszlym tygodniu byłem w Meksyku w przyszłym jadę do indii i tailandi to będę się wygrzewał.

Co biorę:
                    Letrox
                    Vit D - 1000
                    Omega 3 -
                    Vitamina C - 1000
                    Multiwitamina - Olimp labs
                    Jem orzechy brazylijskie - polecicie jakiś suplement z Selenem ?

Czego definitywnie unikać przy jedzieniu - po czym się będę gorzej czuł.

Pozdrawiam

• juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 26.03.13, 08:50
                      Możecie rzucić okiem (jeśli trzeba normy to podam)

WBC 5.63
                      RGB 5.36
                      HGB 15.9
                      Hematokryt 45.6%
                      MCV 85.6
                      MCH 29.7
                      MCHC 35.6
                      RDW 12.9
                      Płytki krwi 275
                      MPV 10.5
                      PDW 13.2%
                      P-LCR 29.7%
                      Kreatynina 69.34
                      Mocznik 3.6
                      Glukoza 4.98
                      Wapń całkowity 10.9
                      Sód 137
                      Potas 4.1
                      Magnes 0.82
                      Wapń zjonizowany 4.73
                      CRP 0.2
                      • juniort Re: Hashimoto - a uczucie braku równowagi 26.03.13, 10:07
                        A czy to warto suplementować ?

B12 471 (180-1060)
                        • juniort Nowe wyniki - spadek FT3 07.04.13, 17:17
                          Witam,
                          Zrobiłem nowe badania - ze względu na samopoczucie. Co się stąło z FT3 ? Przeciwciała ładnie spadły. Obecnie jestem na dawce 75 - sugerujecie podnieść czy więcej selenu ?

1/11/2012 26/11/12 17/12/12 18/01/13 25/02/2013 7/04.2013
                          TSH 9.46 23 22.45 4.88 1.28 2.07
                          FT3 2.64 3.19 3.72 3.57 3.72 4.44
                          FT4 0.701 0.82 0.949 1.21 1.41 18.96
                          FT3 % 25.73 87.00 70.54 106.00 70.54 36.22
                          FT4 % -29.74 9.65 2.47 43.86 62.34 69.60
                          Anty TPO 18.00 54.23 37
                          Anty TG 358.7 19.83
                          • juniort Re: Nowe wyniki - spadek FT3 07.04.13, 17:24
                            25/02/2013
                            TSH 1.28
                            FT3 3.72
                            FT4 1.41
                            FT3 % 70.54
                            FT4 % 62.34
                            Anty TPO
                            Anty TG
                            Kortyzol rano

7/04.2013
                            TSH 2.07
                            FT3 4.44
                            FT4 18.96
                            FT3 % 36.22
                            FT4 % 69.60
                            Anty TPO 37
                            Anty TG 19.83
                            Kortyzol rano 4.8
                          • pies_z_laki_2 Re: Nowe wyniki - spadek FT3 09.04.13, 17:44
                            Co biorę:
                            Letrox 75 - ok
                            Vit D - 1000 - za mało!!!! już w styczniu dawałam c odnośnik do zaleceń polskich endo, przy wyniku poniżej 10 winieneś brać 7 tys. jednostek dziennie wit D3 w postaci olejowej (kapsułki, żelki, albo krople)
                            Omega 3 - ok
                            Vitamina C - 1000 - jaka? po co?
                            Multiwitamina - Olimp labs - szkoda kasy
                            Jem orzechy brazylijskie - polecicie jakiś suplement z Selenem ? - 4 orzechy dziennie = 200 jednostek selenu

• pies_z_laki_2 Re: Nowe wyniki - spadek FT3 09.04.13, 18:18
                            O witaminie D3 możesz poczytać też tu:
                            - forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141782384,142619172,Re_wyniki_D3.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka