Dodaj do ulubionych

proszę o radę

05.02.13, 10:50
Witam wszystkich!
Od kilkunastu dni zaglądam na forum, przeczytałam kilkanaście/kilkadziesiąt postów. Widząc swoje wyniki nie jestem pewna czy to już Hashimoto czy nie. Właśnie teraz po raz pierwszy TSH wyszło powyżej normy i się zaniepokoiłam, zajrzałam na forum i czytam... Postanowiłam tez napisać.
Do endokrynologa idę za 1,5 miesiąca. Prosiłabym o radę i pomoc. Czego powinnam się spodziewać w gabinecie lekarza, co powinnam mu powiedzieć, co on, jako dobry specjalista (zakładam, że do takiego właśnie idę wink ) powinien mi zlecić/powiedzieć.

Z objawów mniej mierzalnych niż wyniki badań: mam cienkie włosy z tendencją do wypadania, suchą skórę, paznokcie mają tendencję do łamania się, podejrzewam, że jeszcze jakieś objawy z opisanych są, ale tak długo występują i były ignorowane, że już nie zdaję sobie sprawy z ich występowania. Problemy z koncentracją od dawna wink
Badania tarczycy nie były robione kompleksowo w tym samym czasie - nigdy problemów z tarczycą u mnie nie podejrzewano. W najbliższej rodzinie się pojawiały problemy z tarczycą (u dwóch różnych osób) na pewno Hashimoto i chyba nadczynność, ale lekarz powiedział, że tarczyca nie jest dziedziczna i temat się skończył.

Od 16. roku życia mam problemy z cholesterolem i TRGL. Chodzenie w tamtym okresie po lekarzach było spowodowane podniesionym OB, który do tej pory jest trochę powyżej normy (22) wtedy wyskoczył w wynikach CHL. Cholesterol - raz są wyższe wyniki, raz niższe. Dieta niskocholesterolowa raz pomogła raz nie, za to Liphantyl owszem :]

Wyniki z tego roku
CHL 200 (max 2001r 273 po diecie niskocholesterolowej)
HDL 49, norma powyżej 65 (najniższy był 33 w 2002r. i 2006r.)
LDL 128,4 norma do 135 (najwyższy 193 2001r po diecie - nie podano norm dla wyników)
TRGL 113 norma do 200 (najwyższy 545 w 2001r. przed dietą)
Hormony tarczycy (falujące wyniki wink )
2001r. 3,73 (norma 0,25-5,0)
2001r. 3,0 (norma 0,25-5,0) FT4 10,9 (norma 9,0-20,0) 17,27%
2012r. 2,090
2012r. 1,680 (norma 0,465-4,660)
2013r. 4,22 (0,27 - 4,20) FT3 2,95 (2-4,4) 39,58% FT4 1,22 (0,93-1,7) 37,66%
Badania z tego roku były zrobione przypadkiem na zlecenie innego specjalisty, który wysyła mnie do endo, choć ona sama by mi już przepisała leki widząc TSH i antyciała.

Przeciwciała
aTG aTPO
2002 404 (norma do 40) 17,1 (norma do 35)
2013 254,9 (norma do 115) 31,75 (norma do 34)
Jeśli chodzi o wyniki przeciwciał 2002r… Pewnie miałam TSH wtedy na odpowiednim poziomie, albo w ogóle mi nie badano. Pani endokrynolog, gdy zobaczyła wyniki to stwierdziła, że 400 przy normie do 40 jest niewiele podniesione i nie drążyła tematu.
USG tarczycy
2002r.
prawy płat 40x19x17mm lewy płat 39x19x17mm objętość 13,8ml
Echogeniczność miąższu płatów nierównomiernie obniżona.
Lekarz robiący USG dopisał: stan zapalny? do różnicowania?
Nie było różnicowania.
2013
prawy płat 48x16x17 lewy płat 48x17x17, szerokość cieśni 4,6mm. Echogeniczność miąższu nierównomierna, obniżona, z widocznymi drobnymi obszarami hypoechogenicznymi, bez zmian ogniskowych (…wink AZT?- wskazana dalsza diagnostyka.
Widzę posty na forum, wynika z nich, że tarczyca przez te 10 lat powinna się skurczyć pod wpływem działania przeciwciał, a ona chyba urosła?
Chciałam dodać, że mam z niski Progesteron, przez jakiś czas kilka lat temu miałam też za wysoką PRL (łykany był Bromergon), ale ostatnie wyniki wskazują, że jest z nią ok.
Waga – mam nadwagę, ale nie tyję bez powodu, co najwyżej puchnę podczas okresu indifferent
Czytałam na tym formum, że warto, więc w planach mam jeszcze przed wizytą u Endo za 1,5 miesiąca zrobić ferrytynę, Wit B12, Mg, K, Na, Fe, D3. Czy jeszcze jakieś badania powinnam zrobić przed udaniem się endokrynologa?
Z góry dziękuję. Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Re: proszę o radę 05.02.13, 19:08
      > aTG a
      > TPO
      > 2002 404 (norma do 40) 17,1 (norma do 35)
      > 2013 254,9 (norma do 115) 31,75 (norma do 34)

Przeciwciała już w 2002 roku świadczą o aktywnej chorobie autoimmunologicznej, leczymy niedoczynność tarczycy która może a nie musi pojawiać się u osób z podwyższonymi przeciwciałami. O leczeniu decydują objawy niedoczynności wraz z poziomem hormonów, a te potwierdzają kiepskie wyniki:

Hormony tarczycy (falujące wyniki wink )
      > 2001r. 3,73 (norma 0,25-5,0)
      > 2001r. 3,0 (norma 0,25-5,0) FT4 10,9 (norma 9,0-20,0) 17,27%
      > 2012r. 2,090
      > 2012r. 1,680 (norma 0,465-4,660)
      > 2013r. 4,22 (0,27 - 4,20) FT3 2,95 (2-4,4) 39,58% FT4 1,22 (0,93-1,7) 3
      > 7,66%

Objętość Twojej tarczycy jest mała:
      > USG tarczycy
      > 2002r.
      > prawy płat 40x19x17mm lewy płat 39x19x17mm objętość 13,8ml

Pomniejszona Twoja tarczyca świadczy o Hashimoto, bo u kobiet powinna być ok 18 ml.

W Twoim wypadku dał plamę pierwszy lekarz, który nie kontynuował diagnozy niestety.

Endo będzie potrzebne:
      świeże przeciwciała, a te masz z 2013, na pewno TSH, Ft3, ft4, dobrze byłoby po prostu całą morfologię + OB i to co wymieniłaś smile
      Moim zdaniem masz Hashimoto od 2002 roku
      • kropensa Re: proszę o radę 05.02.13, 19:33
        Dziękuję za odpowiedź muktprega smile
        Zwolniło się miejsce w przychodni, więc jestem już po wizycie u endokrynologa. Stwierdził Hashi i przepisał Euthyrox N25 0,5h przed śniadaniem. Kontrola TSH za 3 miesiące i kontrolna wizyta. Jeśli nie będzie żadnej zmiany u mnie, to odstawimy. Liczę na to, że po prochu będę mniej zmęczona, miała więcej energii i łatwiej zrzucę kilka ekstra kg wink Czas pokaże. Badania z tego roku są mniej więcej sprzed tygodnia-dwóch, więc świeże. Nie zdążyłam jednak zrobić badań, które planowałam.
        Przy okazji spytam... Biorąc Euthyrox warto brać regularnie, co 24h, czy po prostu jak się obudzę. Jest to o tyle ważne, że pobudkę mam bardzo różnie, między 3 a 9 rano... uncertain
        • znakzapytania16 Re: proszę o radę 05.02.13, 20:07
          Witaj,ją też dopiero uczę się choroby,ale tu na pewno uzyskasz dobre rady. Wydaje mi się,że Twoje objawy nie są jakieś tragiczne,bo wypadnie wlosow i lamliwe paznokcie to nie horror. Ale może się mylę,albo Ty nie wiesz które objawy masz od tarczycy. Chorujesz 10 lat więc aż trudno uwierzyć że tak się trzymasz. Tekst lekarza że 400 przy normie do 40 nie jest źle nadaje się do wątku śmieszne tekstu lekarzy. Wg. Twoja tarczyca mała nie jest przedział 13-18. Ją np mam 6. Ale moje objawy są makabrycznie,we wrześniu zegnalam się że światem. Też trochę dziwne stanowisko obecnego lekarza,jak 25 nie pomoże to odstawiamy. I co dalej? Badania zrób. Ją mam niedobór mg,żelaza,d3 i b12.nadwyżkę Prolaktyna,cholesterolu i trojglicerydow. Hormon musisz lyknac o stałej porze. Ją namawiam budzik lykam i śpię dalej jak mogę. Pozdrawiam i powodzenia.
        • muktprega1 Re: proszę o radę 05.02.13, 20:17
          > Stwierdził Hashi i przepisał Euthyrox N25 0,5h przed śniadaniem. Kontrola TSH z
          > a 3 miesiące i kontrolna wizyta. Jeśli nie będzie żadnej zmiany u mnie, to odst
          > awimy.

Po pierwsze idź do innego endo, bo ten to cholerny ignorant!! Aż się zdenerwowałam na takiego konowała!!
          Hashimoto jest nieuleczalna jak na razie, tzn do końca życia bierzemy tyroksynę, ponieważ własne przeciwciała niszczą tarczycę, więc trzeba do końca życia wspierać się syntetycznym hormonem, aby komórki naszego ciała normalnie funkcjonowały smile

Po drugie, samo TSH czyli hormon przysadki mózgowej niewiele mówi (to tylko jeden parametr) o pracy dwóch hormonów tarczycy: Ft3 oraz Ft4 i proporcje tych dwu są istotne w ustalaniu dawki tyroksyny, więc proponuję za miesiąc 25 tyroksyny zbadać Ft3 i 4 dla siebie. Miesiąc to za długo.
          Poniżej wypowiedź Pieska, co się będzie działo, jak zaczniesz przyjmować 25, czasami jak będziesz miała jazdę, trzeba zmniejszyć tyroksynę do 12,5, bądź na to gotowa:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,141782384,141878585,Re_po_wizycie_u_endo.html

• muktprega1 Re: proszę o radę 05.02.13, 20:19
            A! Zrób dla siebie test:
            www.chorobytarczycy.eu/test#0
          • muktprega1 Re: proszę o radę 05.02.13, 20:26
            "Miesiąc to za długo."

Moja pomyłka - ma być "trzy miesiące to za długo"
            • kropensa Re: proszę o radę 05.02.13, 20:55
              Dziękuję
              Czyli rozumiem, że może warto zacząć od 12,5 i po dwóch tygodniach przejść na 25?
              Mojemu lekarzowi raczej chodziło o to, że jeśli nie będzie żadnej zmiany u mnie na plus czy na minus może warto odstawić lek. Znam osobę, ktora ma Hashimoto ale obecnie nie bierze leku. Heh, głupio pisać o wynikach na forum gdy znaczna część Dziewczyn ma dużo gorsze wyniki i podejrzewam, samopoczucie również. U mnie głównie skoncentrowano się na niskim Progesteronie, jakiś czas temu prolaktynie indifferent Tarczycę olali, nie badali kompleksowo, a internetu tak powszechnego nie było.
              Mam nadzieję na łagodny przebieg wprowadzania hormonu wink
              • nebiru Re: proszę o radę 05.02.13, 22:48
                "Heh, głupio pisać o wynikach na forum gdy znaczna c
                > zęść Dziewczyn ma dużo gorsze wyniki i podejrzewam, samopoczucie również.", heheheheh my sie tu nie licytujemy na wyniki i samopoczucie. To forum jest po to by sobie pomagac. Ciesz się że masz na razie lerpsze wyniki od wielu z nas. Jesteś na dobrem drodze by się nie doprowadzić do takiego stanu do jakiego nas doprowadziła obojetnośc i ślepota naszych lekarzy.
                I dobra rada. Niech Cię nie usypia niskie TSH. Ja po kilkunastu latach nieleczonej choroby z masa nasilonych objawów niedoczynności gdy prawie byłam na wykończeniu miałam TSH tylko 1,8 ... ale równocześnie wysokie przeciwciała. Dzis tylko one sa dowodem że naprawde fatalnie się czuję bo TSH 0,1, ft3 i 4 "w normie", czyli dla niedouczonego lekarza to mam wzorcowe wyniki i powinnam się czuć super. ...a jest dokładnie odwrotnie. Jesli chodzi o dawkowanie, to ja należe do osób kt5óre zwiększają dawki delikatnie, czuyli po 6. Ty możesz zacząć od 12 a jak naprawde będziesz się dobzre czuła to może już po tygodniu brac 25. Potem to chyba lepiej po 6 podnosić
            • kropensa Re: proszę o radę 05.02.13, 20:57
              I za około 4-6 tygodni zrobię badania TSH FT3 FT4
              • znakzapytania16 Re: proszę o radę 05.02.13, 22:34
                Ją nie chciałam sugerować,że Twoje objawy i samopoczucie są mało istotne i błahe. Broń Boże. Tylko Ty możesz walczyć o swoje zdrowie. I nie dac sobie wciskać kitu. Jeśli masz wątpliwości idź do kilku lekarzy,nie opieraj swego zdrowia na opinii jednego, który jak widać nie się,co robi. Walcz o Siebie i nie popełniaj błędów jak tysiące chorych- bo lekarze są różni. Sama w ciągu 6 lat byłam w sumie ponad 3 miesiące w szpitalu- interna,laryngologia,neuroligia
                • znakzapytania16 Re: proszę o radę 05.02.13, 22:36
                  Nie spalam tylko stalam się.
                  • kropensa Re: proszę o radę 07.02.13, 18:01
                    Dziękuję Wam za rady smile
                    Test ze strony zrobiłam, wyszedł "pozytywny".
                    Wiem, że tak się pewnie nie da, ale chciałabym, żeby to był koniec moich złych wyników lab i kłopotów ze zdrowiem :]
                    Po dwóch dniach łykania euthyroxu 12,5 nie widzę wielkich zmian, może ciut mniej zmęczona jestem niż być powinnam. Może gorzej nie będzie? wink W każdym razie z optymizmem patrzę na przyszłość.
    • pies_z_laki_2 Re: proszę o radę 07.02.13, 12:19
      Dziewczyny napisały już chyba wszystko, więc się tylko przywitam.

Witaj w elitarnym klubie Hashimotek smile
      • kropensa Re: proszę o radę 07.02.13, 17:39
        Dziękuję za tak miłe przyjęcie i pomoc smile
        Pomógł mi też Twój post, który podrzuciła muktprega1 o dawkowaniu i efektach. Drugi dzień biorę euthyrox w dawce 12,5 smile
    • kropensa Re: proszę o radę 08.07.13, 15:35
      Witam ponownie smile
      Minęło kilka miesięcy a u mnie chwilowo "rzut choroby" pewnie się pojawił (czytałam o tym na forum i sądze, że wyniki to potwierdzają).
      TSH 0,026 -6% [norma 0,27-4,2]
      ft3 3,61 67% [norma 2-4,4]
      ft4 1,56 81% [norma 0,93-1,7]

Zrobiłam w końcu inne badania, które miałam zrobić
      wit B12 219,4 6% [191-663]
      ferrytyna 37,26 18% [13-150]
      sód 139,4 44% [135-145]
      potas 4,29 53% [3,5-5]
      magnez 2,02 38% [1,7-2,55]
      wapń 9,8 86% [8,6-10]

Z wynikami badań hormonów tarczycy byłam u endo. Powiedział, żebym odstawiła na 3 dni E50 i później znów zaczęła brać. Zaczęłam po trzech dniach dawką 37,5 przez dwa dni i wróciłam do 50. najpierw spytał się jak się czuję, sprawdził czy trzęsą mi się ręce i powiedział do zobaczenia za 3 miesiące, jeśli się gorzej poczuję, mam zrobić badania wcześniej i z nimi udać się poza kolejnością na wizytę.
      Powiedziałam endo, że mimo niskiego wyniku TSH bardziej czuję jakby dawka E była za niska a nie za wysoka. Zostałam przy 50. Leczy się ludzi a nie wynik (tak mniej więcej brzmi dewiza mojego endo).
      Badania zrobię za około 2 tygodnie (2 tygodnie temu były robione te, których wyniki przytoczyłam).

Z badaniami krwi witamin i pierwiastków poszłam do hematologa. Stwierdził, że jeśli są w normie, to są w normie i nie ma potrzeby nic z tym robić. Jeśli chcę to da mi skierowanie na badanie wit B12 na za 6m-cy. Plan mam inny. Zamierzam iść do internisty po skierowanie na morfolgię i żelazo i zapytanie o witB12. Magnez i potas są w normie a ja nadal mam skurcze mięśni od czasu do czasu uncertain
      Samopoczucie... Szybko się ostatnio męczę. trudno powiedzieć mi czy mam kołatania serca czy nie... chyba nie. Puls jak zwykle niski (odkąd pamiętam nie przekracza 60, chyba, że po wysiłku fizycznym wink ), ciśnienie też... A objawy... mam wrażenie, że trochę z nadczynności i trochę z niedoczynności. Ale w zasadzie różnicy dużej nie widzę. Pamiętam, że po pierwszych dwóch dniach brania euthyroxu byłam w stanie jakby euforii, ale to się szybko skończyło.
      Czy mój plan działania jest akceptowalny? Tzn nie chcę już chodzić po lekarzach, strasznie mnie to stresuje i nie chcę się prosić o skierowania na badania, których i tak nie dostanę uncertain
      Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam!
      • kropensa Re: proszę o radę 23.07.13, 19:41
        Nowe wyniki, po miesiącu od ostatnich:
        TSH 0,008
        Ft3 74%
        Ft4 100%
        Powinnam pójść do endokrynologa. Pora zjechać z dawki, prawda? Zaraz wejdę w niedoczynność polekową, jeśli dobrze zrozumiałam wpisy na forum...

WitD 25(OH) 11,7 (od 30 w normie, 20-30 poniżej normy, mniej niż 20 hipowitaminoza)
        Fosforany nieorganiczne 47%
        Cholesterol w normie. Odkąd in badam nigdy nie był tak dobry.
        Z morfologii
        HCT 36% (norma od 37%)
        HGB 12,4 (norma 12-16) 10%
        RBC 4,16 (norma 4-5) 16%
        • pies_z_laki_2 Re: proszę o radę 26.07.13, 03:26
          Badałaś bez tabletki czy po tabletce?

Wit. D3 natychmiast do uzupełniania!!! Sprawdź wątek o D3 przyklejony na górze forum.
          • kropensa Re: proszę o radę 07.11.13, 12:25
            Dzięki za odpowiedź, dopiero teraz ją zauważyłam.
            Badania zawsze robię na czczo.
            Wit. D suplementuję, choć na początku lekarz pierwszego kontaktu zaleciła branie Alfadiolu 1 mikrogram raz dziennie, ale po nim wapń mi skoczył powyżej normy. Teraz łykam Vigantoletten 1000 raz dziennie. Wapń wrócił do normy (9,6 przy normie 8,6-10).

Jestem cały czas na dawce 50E
            Wyniki badań hormonów (w nawiasie normy), które robiłam mniej więcej co 4-6tyg:
            czerwiec (cytowane kilka postów powyżej)
            TSH 0,026 (n 0,27-4,2) -
            • muktprega1 Re: proszę o radę 07.11.13, 19:30
              Jeżeli te wszystkie wyniki są na 50 E to ja widzę tutaj rzut choroby gdzie w lipcu osiągnął poziom widoczny w podwyższonych hormonach Ft4 i Ft3:

> TSH 0,008 (n 0,27-4,2) --
              • kropensa Re: proszę o radę 08.11.13, 11:44
                Dziękuję za odpowiedź muktprega.
                Też myślałam, że to mógł być rzut choroby, ale nastąpił niemal od razu w czasie gdy zaczęłam brać E. Może wtedy się rozpoczynał.

Badania hormonów robię częściej niż wizyty u lekarza. Po ostatniej, we wrześniu lekarz zalecił (przy tak utrzymujących się wysokich wynikach hormonów) abym pomijała dawkę niedzielną przyjmowania E50. Czyli codziennie brałam E50 poza niedzielą, kiedy to nie brałam w ogóle. Zatem sumując dawkę z całego tygodnia zażywałam 300j Euthyroxu zamiast 350j jak do tamtej pory. Najnowsze wyniki były zrobione na dawce 300j tygodniowo (E50 sześć razy w tygodniu).

Różnice w przyjmowaniu Progesteronu i Euthyroxu były kilkugodzinne. Starałam się brać Euthyrox wcześnie rano a o 9 i 21 Progesteron.
                • muktprega1 Re: proszę o radę 08.11.13, 18:49
                  No wiesz, nie brać w jeden dzień 50, to chyba zbyt duża różnica dzienna?
                  Wydaje mi się, ze takie skoki mogą generować rzuty a co za tym idzie złe samopoczucie
                  • kropensa Re: proszę o radę 09.11.13, 11:23
                    Tak niskie TSH 0,005 miałam na stałej dawce E50. Może to był rzut choroby a może mój organizm potrzebował dużo czasu na przyswojenie hormonu z zewnątrz (w końcu mam niską przemianę materii) wink
                    Dawkę E pomijałam przez ostatnie 6 tygodni. Odkąd zobaczyłam wyniki (1,5tyg temu), biorę E bez przerw.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka