Dodaj do ulubionych

Wyniki 5latki

12.02.13, 12:41
Witam!
Czy powinnam szukać endokrynologa dla mojego dziecka?

TSH 3,17 (nie wiem jakie są normy dla dzieci w jej wieku, podane normy dotyczą całej populacji)
ft3 3,77 (44%)
ft4 1,38 (51,9%)
Obserwuj wątek
    • madziulaw Re: Wyniki 5latki 15.02.13, 13:23
      wyniki są ok. większość dzieci ma takie tsh

jeśli coś cię mocno niepokoi i masz podejrzenia co do tarczycy --trzeba tsh powtórzać aby mieć jakieś porównanie.
      trzeba dorobić przeciwciała tpo, tpg
      usg tarczycy
      bad wskazujące na metabolizm - trójglicerydy, cholesterol..

to są badania niezbędne przy kontroli tarczycy

pa---zdrówka
      • bbkk Re: Wyniki 5latki 15.02.13, 15:08
        Dziękuję
      • hashimotto Re: Wyniki 5latki 16.02.13, 00:30
        Warto również obserwować dziecko, czy pojawiają się jakieś niepokojące sygnały. Jeśli któryś z rodziców ma obojętnie jaką chorobę autoimmunologiczną to jest prawdopodobieństwo, że dziecko też może zachorować na jakąś chorobę autoimmunologiczną. Największy odsetek zachorowań dotyczy właśnie tarczycy. Jest to najczęściej spotykana choroba autoimmunologiczna. Jednym z pierwszych sygnałów u dzieci są alergie, nietolerancje pokarmowe, AZT, nadpobudliwość, brak koncentracji...takie dziecko należy monitorować. Same wyniki badań nie wystarczą-trzeba połączyć je z codzienną obserwacją i konsultacją z mądrym lekarzem pediatrą-endokrynologiem. Myślę, że warto to zrobić aby czegoś nie przegapić. Subkliniczne przebiegi niedoczynności wywiodły w pole niejedną z nas. Czujność przede wszystkim, domyślam się, że z jakiegoś powodu były robione badania krwi. Pozdrawiam. Hashimotta

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka