Dodaj do ulubionych

Jak często USG?

19.03.13, 09:54
Jak często robicie USG? Mam zdiagnozowane hashimoto z niedoczynnością. Hormony w trakcie ustalania, przeciwciał nie miałam za dużo antyTG<10 (4,5-115) antyTPO 16,93 (0-35). Hashimoto stwierdzono na podstawie obrazu USG i malutkiej tarczycy. Ostatnio USG miałam robione we wrześniu 2012r. Jak myślicie warto robić ponownie usg żeby sprawdzić czy tarczyca się zmniejsza? Tsh mam niskie 1,44 (0,30-3,60) ale ft3 8,21% a ft4 3,44%.
Obserwuj wątek
    • wierka-5 Re: Jak często USG? 19.03.13, 12:32
      ft3 8,21% a ft4 3,44%. - to są bardzo słabe wyniki powinny być w górnej ćwiartce normy.
      Usg warto powtórzyć za jakiś czas ale ważniejsze w tej chwili są hormony.

• muktprega1 Re: Jak często USG? 19.03.13, 14:50
        I na jakiej dawce masz tak niziutkie wyniki? Od kiedy?
    • zamostkowa Re: Jak często USG? 19.03.13, 16:10
      USG nie jest badaniem szkodliwym, jak np. rtg. Można robić tak często, jak to konieczne (ja mam co 3 miesiące).
      Ale u Ciebie chyba ważniejsze jest podciągnięcie ft3 i ft4, chyba bierzesz malutką dawkę euthyroxu/letroxu?
    • procesor Re: Jak często USG? 19.03.13, 23:15
      mnie radiolog wiedziała że raz w roku powinno się zrobić
      pewnie jeśli ktos ma guzki to częściej...
    • hasiani Re: Jak często USG? 20.03.13, 09:20
      Takie wyniki mam przy Euthyrox N50. Oczywiscie endokrynolog nie widzi problemu z niskich ft3 i 4 bo tsh idealne sad Na własną rękę podniosłam do 75, ale jeszcze nie robiłam wyników czy coś drgnęło. Na pewno poprawiło się samopoczucie, tylko niestety waga ani drgnie, a jak już to raczej do przodu sad(
      Zrobię może jutro wyniki i zobaczę.
      • nebiru Re: Jak często USG? 20.03.13, 11:00
        Jak ktos napisał jesli nie ma guzków to chyba nie ma sensu za często robic USG.
        Własnie sie przekonałam o tym, ze nawet intensywny atak przeciwciał może nie zjadac tarczycy. Ja mam udokumentowany atak juz od wrzesnia poprzedniego roku, ostatnie badania z marca mowia to samo a moja tarczycy albo się delikatnie zwiekszyła (albo to błąd odczytu) a sądziłam że zeżarło mi juz pól tarczycy. A może po prostu niszczy strukture tarczycy i pozostawia jej objetośc?
        • agcerz Re: Jak często USG? 20.03.13, 22:46
          Kurczę, może i tak jest, Nebiru. Może ona, hm, puchnie? Tj. już i tak nie działa, ale niby jest lekko większa, udaje, że jest lepiej niż jest...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka