Dodaj do ulubionych

TSH poszybowało

02.04.13, 15:59
wyniki dzisiejsze
TSH 7,75 [0,25 - 5,0]
FT3 2,86 [4,0 - 8,3]
FT4 12,6 [9,0 - 20,0]
Biorę eutyrox - 50. Samopoczucie depresyjne, brak energii, spadek wydolności intelektualnej.
Wizyta u endo za miesiąc. Sama od razu podniosę dawkę do 75. Co myslicie? Dlaczego TSH tak wystrzeliło w górę?
Mam 50 lat. Leczę się od kilku miesięcy. Wyniki wcześniejsze:
31 stycznia: TSH 0,68
16 listopada: TSH 8,4

Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: TSH poszybowało 02.04.13, 17:55
      absolutnie nie podnoś dawki euthyroxu.
      Ty masz braki składników niedokrwistości.
      koniecznie powinnaś oznaczyć:
      wit. B12
      ferrytynę
      kwas foliowy
      wit. D3 /25(OH).
      Zacznij zażywać selen, który potrzebny jest do przemiany T4 w T3.
      Może być pod postacią cefaselu czy też orzechów brazylijskich.

Napisz czy zażywasz coś jeszcze oprócz l-tyroksyny.
      • serrenite Re: TSH poszybowało 02.04.13, 18:12
        Mam pozostac na obecnej dawce? DLACZEGO? Wydawało mi się, że przy tak wysokim TSH to oczywiste, ze muszę to zrobić, bo mam za mało hormonu.
        Pewnie jest tak jak piszesz - mam tez inne braki. Zrobiłam badanie ferrytyny. Wynik będzie jednak za kilka dni.
        Od miesiąca biore Falvit, od dwóch tygodni wit D3 z wapniem i zjadam dziennie kilka orzechów brazylijskich (selen).
        Nie wiem, co mam jeszcze robić.
        • hashi-tess Re: TSH poszybowało 02.04.13, 18:28
          Twoje samopoczucie nie zależy od FT4 tylko od FT3,
          którego właściwie nie masz bo jego poziom jest poniżej
          dolnej granicy normy.
          Jeśli podniesiesz ilość l-tyroksyny, to kompletnie zablokujesz
          przemianę T4 w T3.
          Oznaczałaś wit. D3? Masz jej braki czy zażywasz ją w ciemno?

Co masz zrobić?
          Mieć dużo cierpliwości bo uzupełnianie braków niestety trwa.
          Nie da się uzupełnić ich w ciągu tygodnia.

Masz jakieś wcześniejsze wyniki badań, aby sprawdzić
          ja wyglądała konwersja T4 w T3?
          • serrenite Re: TSH poszybowało 02.04.13, 18:53
            Po rozpoczęciu suplementacji tyroskyną FT4 miałam zawsze wyżej niż FT3. Nie pamiętam dokładnie, ale gdy się badałam 31 stycznia, rozrzut był bardzo duży. FT3 na poziomie około 13 proc., a FT4 95 proc.
            Wit D3 suplementuję na oko.
            Mój lekarz, jak sądzę, raczej nakazałby mi podniesienie dawki. Tym bardziej, że gorąco odwodził mnie ostatnio od badania FT3 i FT4. Twierdzi, że te oznaczenia są kompletnie niemiarodajne.
            Zresztą nie tylko on jest tego zdania. Moja córka też ma hashimoto i leczy się u endokrynologa, dr. Komorowskiego (jest na liście polecanych w Bydgoszczy). On również interesował się wyłącznie TSH.
            Tak, wiem, są dwie szkoły w endokrynologii...czytam forum od jakiegos czasu dośc uważnie.
            Ale tez nigdy nie przeczytałam tu takiej porady, żeby nie podnosić tyrosksyny przy tak wysokim TSH!!!!!

• hashi-tess Re: TSH poszybowało 02.04.13, 19:56
              serrenite napisał(a):

> Po rozpoczęciu suplementacji tyroskyną

tzn. od kiedy?

> FT4 miałam zawsze wyżej niż FT3.

to oznacza, że masz problem z konwersją T4 w T3.
              Ja osobiście rozważyłabym suplementację oprócz T4 hormonu T3.

Nie pam
              > iętam dokładnie, ale gdy się badałam 31 stycznia, rozrzut był bardzo duży. FT3
              > na poziomie około 13 proc., a FT4 95 proc.

a Twoje samopoczucie było brylantowe czy pod zdechłym azorkiem?

> Wit D3 suplementuję na oko.

jesteś odważna.

> Mój lekarz, jak sądzę, raczej nakazałby mi podniesienie dawki. Tym bardziej, że
              > gorąco odwodził mnie ostatnio od badania FT3 i FT4. Twierdzi, że te oznaczenia
              > są kompletnie niemiarodajne.

w tym momencie zawsze pytam:
              czyje jest zdrowie - Twoje czy lekarza.
              Następne pytanie brzmi:
              masz chorą tarczycę czy przysadkę mózgową.
              Nie można oczekiwać, że przysadka mózgowa będzie
              odbierała syntetyczny hormon jak hormon naturalny.
              Jest to po prostu niemożliwe.

> Zresztą nie tylko on jest tego zdania. Moja córka też ma hashimoto i leczy się
              > u endokrynologa, dr. Komorowskiego (jest na liście polecanych w Bydgoszczy). On
              > również interesował się wyłącznie TSH.

Jeśli obie zgadzacie się na ten typ terapii,
              to ja tego nie neguję. Jednak historia osób przybywających na forum
              i moje osobiste dośw. mówią, że najważniejsze są poziomy FT4 i FT3.
              To tyle w temacie.

> Tak, wiem, są dwie szkoły w endokrynologii...czytam forum od jakiegos czasu doś
              > c uważnie.
              > Ale tez nigdy nie przeczytałam tu takiej porady, żeby nie podnosić tyrosksyny p
              > rzy tak wysokim TSH!!!!!

Przykro mi, ale nie doczytałaś wszystkiego.

Mam pytanie:

jakiej odpowiedzi oczekiwałaś zakładając wątek
              i zadając poniższe pytanie:
              " Samopoczucie depresyjne, brak energii, spadek wydolności intelektualnej. "
              • serrenite Re: TSH poszybowało 02.04.13, 20:40
                Tyroskyne biorę od połowy listopada.
                Tak, mam problem z konwersją.
                Moje samopoczucie tak jak napisałam - depresyjne. Ale bez dolegliwości fizycznych opisywanych najczęściej na tym forum.
                Chyba nie trezba mięć wilekiej odwagi, żeby suplementowac Vitrum Calcium z 1250 jedn. D3, po trwającej pół roku zimie i przy Hashimoto. Myślisz, że grozi mi przedawkowanie?
                Powtarzam, że nie widziałam na tym forum ani jednego wpisu, odradzajacego zwiększanie dawki tyroksyny przy tak dużym TSH. Może faktycznie czytałam nieuważnie.
                Czego oczekiwałam zakładając ten wątek?
                No teraz po tak kontrowersyjnej poradzie oczekiwałabym jakiegoś konsylium forumowego. Z całym szacunkiem dla hashi-tess, ale może ktos jeszcze by sie wypowiedział, co mam zrobić jutro rano, gdy zie obudzę - wziąc E50, jak zwykle czy E75?

• hashi-tess Re: TSH poszybowało 02.04.13, 21:22
                  właściwie to podnieś sobie dawkę.

Przecież to Twoje zdrowie.

Co prawda nie chcesz, abym Ci odpowiedziała,
                  ale co tam, napisałam z własnej inicjatywy.
                  • serrenite Re: TSH poszybowało 02.04.13, 21:44
                    No i wyszłam na potwora.. Eh
                    Szczerze dziękuję za wszystkie rady. Muszę sama zdecydować.
                    • agcerz Re: TSH poszybowało 02.04.13, 21:54
                      Hashi-tess ma rację: twoja konwersja leży, a zależy ona w dużej mierze od poziomu ferrytyny, D3 i B12. Dawka D3, jaką bierzesz, w najmniejszym stopniu nie pomaga. Może noworodkom.
                      Zrób świeże badania niedoborów i zabierz się za nie. Na all-o można kupić suplementy w o wiele wyższych, leczniczych dawkach.
                      • serrenite Re: TSH poszybowało 02.04.13, 22:13
                        Wiem, że konwersja leży.
                        Ale czy na pewno powinnam zostać przy obecnej dawce euthyroxu, przy tak wysokim TSH? Tak uważa hashi-tess, ale może ona się myli. To wydaje mi się bardzo kontrowersyjne. Jakie jest wasze zdanie?

Oczywiście, że zrobię te badania dodatkowo i zaczne zwiekszać dawki witamin, jeśli się okaże, że niedobory są znaczne.
                        • agcerz Re: TSH poszybowało 02.04.13, 22:19
                          Jeśli konwersji nie dźwigniesz, pozostaje ci branie (częściowo) T3. Moja sytuacja jest trochę jak twoja - mam coraz większe widełki FT3-4, mimo że bardzo podciągnęłam witaminy i ferrytynę. Problem w tym, że tu gdzie mieszkam, T3 nie jest dopuszczone do sprzedaży.
                          • serrenite Re: TSH poszybowało 02.04.13, 22:29
                            Mieszkasz za granicą, tak? Jak się czujesz mając takie wyniki?
                            Co zamierzasz zrobić? Lekarz ci nie przepisze tego leku, ale chyba nie będziesz go kupowała na allegro. To byłoby dopiero nieodpowiedzialne.
                            • agcerz Re: TSH poszybowało 02.04.13, 22:41
                              Leki na all-o? Nigdy, tylko suplementy. Doskonała wit. B12.
                              Lekarz mi nie przepisze, bo to niemożliwe. Ale mogę ściągnąć naturalną tyroksynę ze Stanów (wyciąg z tarczycy) i skłaniam się już powoli ku temu.

W Belgii nie sprzedaje się T3, natomiast co do całej reszty - jestem b. zadowolona. Nikt mi niczego nie wydzielał, ani badań, ani leków, ceny są śmieszne, a rodzinna może przepisać wszystko.

Czuję się fizycznie kiepsko, oj, bardzo - myślałam, że to reumatyzm, ale testy wypadły negatywnie. teraz mam skierowanie na terapię ruchem, zobaczymy. I skóra znowu sucha od niskiego FT3. Ja smaruję się naturalnymi olejkami, arganowym, malinowym, laskowym itd. Pozdrawiam.
                              • agcerz Re: TSH poszybowało 02.04.13, 22:43
                                Aha, a propos wit. D - tutaj D-Cure po 25 tys. jednostek sprzedawana jest bez recepty. Brałam 1 dawkę na tydzień, pomaga.
                                • serrenite Re: TSH poszybowało 02.04.13, 22:57
                                  Z tego co wiem lekarze niechętnie przepisują T3. Może jest jakiś sensowny powód Belgia to nie jest kraj Trzeciego Świata. Skutki uboczne? W USA łatwo wszystko kupić, tam leki sprzedaje się jak cukierki.
                                  Czytam na forum np. o tym, że komuś udało się wyżebrac zastrzyki z witamina B12. O co tu chodzi? Nie o pieniądze NFZ, bo większość z nas leczy się przecież prywatnie. Może mi ktoś odpowiedzieć?
                • muktprega1 Re: TSH poszybowało 03.04.13, 10:52
                  Serrenite jestem w podobnym wieku, rozpoznanie Hashi prowadzę swoją tabelkę z wynikami, dawkami i samopoczuciem od stycznia 2008 roku i mogę Ci udowodnić, że TSH jest zupełnie niemiarodajne, dawkę hormonu ustalam sobie sama na podstawie samopoczucia wraz z badaniami.
                  TSH, to hormon przysadki mózgowej, którą mam zdrową potwierdzoną badaniami. Suplementując hormony tarczycy rzadko kiedy przysadka reaguje prawidłowo, bo ta reakcja jest zaburzona przez syntetyczny hormon tarczycowy, przysadka mówiąc ogólnie głupieje, bo ma za zadanie poganiać tarczycę do produkcji tyroksyny, gdy jej brak w organizmie. Ponadto głupieje w sytuacji, gdy wzrastają przeciwciała, a przecież wiadomo, ze one nie są na stałym poziomie, tylko dynamiczne. Trochę wygląda to tak, jak miałabyś chorą lewą nogę, a badała tylko prawą i na tej podstawie wysuwała wnioski smile

Olewam absolutnie TSH (tym bardziej, że badania dotyczą poziomu sprzed 1,5-1 miesiąca - z opóżnieniem) badam hormony tarczycy, bo tu leży problem. W złej przemianie koniecznie badam - D3, B12, ferrytynę. Prawie każda z nas ma tutaj problemy.
                  U mnie ogromne niedobory D3 i nie biorę w ciemno 1000 jednostek, tylko 5000 zgodnie z potrzebami potwierdzonymi wynikiem. Stosowny art znajdziesz na forum o D3.
                  W Twoim przypadku stawiam również na duże niedobory powyższe.
                  Dużo nauczyłam się o swojej chorobie przez ostatni rok, czytając forum i przypadki ludzi i kupując książki. A masz "Jak żyć z Hashimoto" niemieckich lekarzy ?
                  Dopiero się zdziwisz.
                  Nasz choroba, to przede wszystkim nasza wiedza. Poczytaj sobie wątek o długo nie leczonym Hashi. Powodzenia
                  • agcerz Re: TSH poszybowało 03.04.13, 11:07
                    Serrenite, wiesz, nie zakładam, że lekarze wiedzą lepiej. Uważam, że ja sama znam siebie lepiej.
                    Jaką widzisz alternatywę dla osoby potrzebującej T3 - oprócz wypisania T3?

Opór polskich lekarzy jest dla mnie niezrozumiały. Powtarzam, że tu tego nie ma - miałam wit. B12 poniżej normy, ergo - dostałam zastrzyki, które nota bene nazywają się Neurobion, bo zapisywane są głównie na problemy neurologiczne. Po wybraniu serii zastrzyków, które pozwoliły mi wrócić do formy intelektualnej, poinformowałam dr, że będę podtrzymywała poziom B12 za pomocą kropelek firmy Puritan's Pride i tyle.

Mam 39 lat i chciałabym wrócić do formy zdrowotnej, popracować jeszcze itd. I zrobię wszystko, żeby czuć się lepiej. Jedyną osobą dysponującą moim zdrowiem jestem ja. Jeśli trzeba będzie ściągać naturalną tyroksynę, to w miarę możliwości finansowych to zrobię. Ale wcześniej połatam niedobory, może ruszy konwersja.

"Jak żyć z Hashimoto" też polecam. Książka pełna jest drastycznych opowieści źle leczonych pacjentów. W Niemczech, nie w kraju III świata.
                • nebiru Re: TSH poszybowało 03.04.13, 16:38
                  "Konsylium forumowe" ... a kto ma Ci doradzić skoro odrzucasz rady tych co wiedza najwięcej w tej dziedzinie? Może takie hashimotki jak ja leczące sie po 2 lata i mniej i mające bardzo mizerne pojęcie o chorobie oraz o objawach jakie nas nie dotyczą.
                  Zrozum że jest tu spora liczba osób ale tylko kilka naprawde zna się na rzeczy.
                  Ja moge doradzić w bardzo prostych przypadkach gdy ktos ma objawy podobne do mnie lub na swoim przykładzie pokazac że jakieś objawy sa typowe dla hashi i nie ma co na razie szukać innych przyczyn.
                  A co do objawów, te różne straszne o których tu czytasz nie dotycza Was co ledwie zachorowałyście na hashi ale takich jak ja czyli ok 20 lat z nieleczona chorobą hashimoto gdy ta choroba uszkodziła już tak wiele organów, ze człowiek ma wrażenie że choruje na 100 róznych chorób a nie jedną z wieloma objawami.
                  Pozdrawiam
            • muktprega1 Re: TSH poszybowało 03.04.13, 11:51
              A tu masz jeszcze wątek zupełnie inaczej podchodzącego do leczenia lekarza, zgodnego z zaleceniami forum smile

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,143247033,143320093,Re_Mala_tarczyca.html
              • serrenite Re: TSH poszybowało 03.04.13, 18:11
                Więc wszystkie uważacie, że mimo TSH 7,76 nie powinnam zwiększać dawki euthyroxu?
                • wierka-5 Re: TSH poszybowało 03.04.13, 19:05
                  Ja nie do koŃca zgadzam się z pozostaniem na dotychczasowej dawce. Wszystko co zostało TU napisane jest prawdą. Potrzeba uzupełniac braki, brać witaminy gdy mamy niedobory. W Polsce nie wszyscy lekarze to proponują - to prawda,ale są doniesienia zagraniczne o innym podejściu do tej choroby i ja w swoim przypadku na nich się opierałam.
                  Twoje tsh jest wysokie, a ft4 dosyć niskie i być może podniesienie dawki spowoduje,ze wzrośnie Ft3.
                  Gdybyś miała Ft4 na górnej granicy, to co innego, ale ty masz niskie i ja bym podniosła dawkę, bo może jest tak ,ze ft3 nie ma się z czego przetwarzać.
                  Systematycznie badaj hormony - wszystkie nie tylko TSH, zapisuj wyniki i jeśli ft3 nie będzie się podnosić, a Ty będziesz się żle czuć to będzie można pomyśleć o Novothyralu. Potrzeba jednak czasu, najpierw zaczynamy zawsze od euthyroksu.
                  • serrenite Re: TSH poszybowało 03.04.13, 19:35
                    I to jest, wydaje mi sie, rozsądny głos
    • hashi-tess Re: TSH poszybowało 04.04.13, 09:34
      przy takim rozrzucie hormonów /pewnie się powtórzę
      bo nie mam czasu przeczytać całego wątku/

FT4 32.73% [wynik 12.6, norma (9 - 20)]
      FT3 -26.51% [wynik 2.86, norma (4 - 8.3)]

który wynosi ok. 60% normy żadne podnoszenie dawki
      T4 nie przyniesie poprawy, a wręcz odwrotnie.

aha, czy masz jakieś wcześniejsze wyniki badań?

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,94466854,,ciekawy_artykul_o_rT3.html?v=2
      Ja tam się nie znam, ale życzę miłej lektury i zrozumienia
      treści art. przetłumaczonego przez izu-lek.
      • serrenite Re: TSH poszybowało 04.04.13, 15:51
        To chyba ważne. Jestem na terapii hormonalnej HTZ. Czytałam, że ma to wpływ na przemianę.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka