Dodaj do ulubionych

Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto.

22.06.13, 12:42
"Wpadłam" na forum, zdezorientowana i ...załamana.
Otóż, odebrałam wyniki ze szpitala i zdziwiłam się rozpoznaniem: Niepłodność. Wyrównana niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto.
Dotychczas diagnostycznie "dolegała" mi niedoczynność tarczycy.
Z racji zbliżającej się czterdziestki ostatnim rzutem na taśmę chciałam zajść w ciąże, mam już dorosłego syna.
Wyniki mam w normie, TSH FT4, natomiast podwyższone antyciała - anty-TG 39.95 - norma 34 i anty-TPO 86.7 - norma 34. Wizytę u mojej edno mam w lipcu.

Nie wiem czego szukać, czy niepłodność w rozpoznaniu jest uwarunkowana podwyższonymi antyciałami, czy watro się jeszcze starać o dziecko????
Obserwuj wątek
    • hashi-tess Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 22.06.13, 17:33
      hashimoto nie jest powodem bezpłodności, ono utrudnia
      zajście w ciążę przy niewyrównanych poziomach hormonów.

Napisz coś więcej n/t zajadania l-tyroksyny i badań hormonów
      FT4 i FT3.
      • natalia775 Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 22.06.13, 19:20
        Jak pisałam, wcześniej miałam zdiagnozowaną niedoczynność, brałam eutyrox 75, przez ponad rok. Dostałam skierowanie na badania, w celu "płodności". Na wypisie w rozpoznaniu jest komunikat: Niepłodność. Wyrównana niedoczynność tarczycy w przebiegu choroby Hashimoto.
        Tak naprawdę, nie wiem skąd taka diagnoza. Jeśli chodzi o wyniki:
        Estradiol: 42.0 - norma: 18-147, Testosteron: 0.17 - norma: 0.08 - 0.48, SHBG - 41.5 - norma: 18 -144, DHEA-S: 234.10 - norma: 34-430, Androstendion: 1.073 - norma: 0.3 - 3.3, TSH: 3.580 - norma: 0.27 - 4.2, fT4: 1.31 - norma: 0.93 - 1.7, P/ciała anty-TG: 39,95 - norma: 34, P/ciała anty-TPO; 86.7 - norma: 34.
        Kortyzol: 14.p - norma: 2.5 - 12.5, ACTH: 17.5 - norma: 4.7 - 48.8
        Prolaktyna: 8.760 - norma: 0.052 - 465.3

Takie są wyniki. Na ich podstawie można stwierdzić niepłodność?????
        • hashi-tess Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 22.06.13, 22:07
          " brałam eutyrox 75, p
          > rzez ponad rok"

czy to oznacza, że przestałaś zajadać euthyrox, Czy źle odczytuję?

" Wyrównana niedoczynność tarczycy w
          > przebiegu choroby Hashimoto."

to jest nieprawda przy takich wynikach:

" TSH: 3.580 - norma: 0.27 - 4.2, fT4: 1.31 - norma: 0.93 - 1.7"

Po pierwsze nie masz badań hormonu FT3, który odpowiada
          za samopoczucie. Poza tym TSH jest wysokie i z dużym prawdopodobieństwem
          mogę powiedzieć, że FT3 będzie niskie, a co za tym idzie jest odpowiedź
          dlaczego nie możesz zajść w ciążę. Ale to nie jest bezpłodność,
          to tylko brak przemiany T4 w T3.
          • natalia775 Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 22.06.13, 22:34
            Wielkie dziękismile
            Eutyrox zajadam, cały czaswink Samopoczucie jest byle jakie- standardowo- wypadanie włosów, tycie, bóle głowy, zaparcia...... szkoda słów.
            Rozumiem, że powinnam zbadać poziom hormonu FT3, co jeszcze byś mi poradziła? Wizytę u endo mam 8 lipca.
            • hashi-tess Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 22.06.13, 23:06
              badanie wykonujemy na czczo bez zjedzenia euthyroxu,
              który zażyjesz po wyjściu z labu.
              Wydajesz kasę na:
              ferrytynę
              wit. B12
              kwas foliowy
              wit. D3 oznaczamy 25(OH).

Polecam lekturę forum, abyś mogła sama zapanować
              nad swoją przyjaciółką hahsimoto.
            • rosteda Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 22.06.13, 23:10
              A jak ty sie masz inaczej czuc i zajsc w ciaze przy wyniku TSH - 3,58?
              Jestes leczona ale z takim TSH pozostajesz nadal w niedoczynnosci na co wskazuje tez bardzo niski poziom estradiolu.
              Przy takich wynikach nie ma szans aby zajsc w ciaze.
              Wpisujac wyniki rob to przejrzyscie bo tak jak je napisalas to wszystko sie zlewa i trudno sie polapac.
              Poczytaj najpierw forum i kup ksiazke "Zyc z Hashimoto" a wtedy zrozumiesz o co chodzi przy tej chorobie.
              • natalia775 Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 23.06.13, 14:17
                Dziękuję za wszystkie cenne wskazówki.
                Jestem laikiem - zaczynam się dokształcać w temacie.
                8 lipca mam wizytę u endo, będę wdzięczna za każdą podpowiedź na co zwrócić uwagę i co w mojej sytuacji mogę/powinnam czynić.
                Według waszego doświadczenia i niewątpliwie dużej wiedzy - jakie działania powinny zostać wdrożone, aby doczekać szczęśliwego finału - CIĄŻA? O ile to w ogóle możliwe....
    • natalia775 Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 06.07.13, 14:15
      Podnoszę tematsmile
      w poniedziałek 8 - go, wizyta u endokrynologa. Proszę o wskazówki dotyczące ewentualnych dodatkowych badań i o na co zwrócić uwagę.
      • babybump Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 07.07.13, 02:03
        Przeczytaj poprzednie wypowiedzi. Masz wszystko napisane.
    • natalia775 Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 12.07.13, 10:24
      Witam! Muszę się "pochwalić" jak głupota ludzka nie zna granic...a mianowicie mojawink Pisałam w poście, jak i w tytule o rozpoznaniu - niepłodność. Owszem, tak wpisano w rozpoznaniu, ale, ale jako kierunek moich badań! Moja endo mi łaskawie wytłumaczyła, iż mój niepokój był zupełnie niepotrzebny, niepłodność wraz z kodem wpisano na potrzeby rozliczeń z NFZ. Ha!
      Ale wracając do tematu i pomijając moją porażającą inteligencję, śpieszę powiadomić o zaleceniach mojej Pani doktor. "Uświadomiła" mnie jak się zachodzi w ciążę - na marginesie dodam, że zalecała mi wspaniałe orgazmysmile Zalecenia:
      BROMERGON - 2.5 MG 1*1/4 7 DNI, 1*1/2 next 7 dni, potem już na "stałe" 1*1
      EUTYROX - 75/100 naprzemiennie w celu uregulowania TSH
      FEMINATAL - 1/1
      Co sadzicie o takim zestawie?

Pozdrawiamsmile
      • natder Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 12.07.13, 14:32
        Zbadaj FT4 i FT3.
        Przy takim TSH pewnie leżą i kwiczą.
        Obstawiam, że niestety albo nie zajdziesz w ciążę, albo nawet jeśli uda się to nie uda Ci się utrzymać ciąży.
        Jesteś w niedoczynności i potwierdza to Twoje samopoczucie.
        Masz prawdopodobnie za niską dawkę Euthyryxu.
        Najpierw zrób porządek z poziomem hormonów - inaczej ta wymarzona ciąża pozostanie w sferze marzeń.
        A o tym o ile podnieść dawkę tyroksyny jak już cudem zaciążysz Pani dr powiedziała?
        Wiesz, jakie skutki dla dziecka niesie niedoczynność tarczycy u matki?
        • lonia37 Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 12.07.13, 19:29
          Witaj,
          Ja tez jestem posiadaczka Hashimoto, ktore zdiagnozowano u mnie przy okazji szukania przyczyn niemoznosci zajscia w ciaze... Nauczylam sie juz dostosowywac dawke do Euthyroxu do swojego samopoczucia, robilam regularnie badania TSH, FT3 i FT4.
          Lecze sie w przychodni leczenia nieplodnosci i z tego co wiem to do jakich kolwiek zabiegow typu In vitro badz Inseminacji nie pozwola Ci podejsc z TSH wyzszym od 2. Ja juz od kilku miesiecy swietnie sie czuje przy TSH 1,2. Raz nawet chodzac na akupunkture (w zwiazku z uregulowaniem pracy hormonow tarczycy i przy okazji jajnikow) THS spadlo mi do 0,255, gdzie norma zaczyna sie od 0,550. Jezeli chodzi o aTPO i ATG - to oczywiscie moga przeszkadzac w zajsciu w ciaze, badz jej donoszeniu - jednak pod stala opieka doswiadczonego endokrynologa i podnoszeniu dawki hormonu w ciazy nie musi sie nic stac.
          Musisz zbic TSH, jest za wysoki jesli myslisz o ciazy (najlepiej okolo 1-1,5). Mimo, ze normy sa do ponad 4, to sa one dla kobiet po menopauzie, a przy takim TSH nie ma szans na ciaze.
          Pytalas jakie badania mozesz wykonac jeszcze w zwiazku z odszukaniem przyczyny nieplodnosci (ktora wcale nie musi byc po stronie niedoczynnosci badz Hashimoto...)
          W trzecim dniu cyklu (3dc - zaden inny, czasem tylko mozna w 2dc lub 4dc) na czczo wykonaj:
          FSH
          LH
          Estradiol
          Niedoczynnosc bardzo czesto laczy sie z podwyzszona Prolaktyna (Prolaktynemia).
          U mnie zawsze wychodzila w normie, dopiero po obciazeniu z Metaclopramidem(jakos tak) wyszla mi podwyzszona o 16 razy a nie powinna przekraczas 6X.
          Niezaleznie od dnia cyklu wato zbadac:
          Wit D
          Glukoze i Insuline - przed i po obciazeniu (po 2h) tylko nie pamietam wartosci obciazenia...
          A czy mials monitorowany cykl? Owulacja jest? Pecherzyki pekaja?
          A przede wszystkim musisz przebadac armie meza smile Dla niego to nic trudnego, a bedziesz mogla wykluczyc ten czynnik i dalej szukac.
          Ja przez prawie rok upatrywalam swoich niepowodzen przede wszystkim w niedoczynnosci i wysokim mianie przeciwcial. Krazac od ginekologa do ginekologa w koncu ktorys z nich na USG dopochwowym zauwazyl, ze w macicy moze byc polip - inni nic nie widzieli... Wlasnie jestem tydzien po histeroskopii operacyjnej gdzie usunieto mi polip endometrialny wielkosci 10mm. Lekarz powiedzial, ze mogl on dzialac jak najlepsza antykoncepcja, a ile z nim chodzilam - nie wiem. Staramy sie o dzidziusia od dwoch lat i nic.
          Najwazniejsze, ze juz od ponad pol roku mam opanowana niedoczynnosc i czuje sie swietnie, zarowno fizycznie i psychicznie co pomaga mi w dalszych poszukiwaniach przyczyn smile
          Ale sie rozpisalam.... pozdrawiam! smile
          • lonia37 Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 12.07.13, 19:35
            Jeszcze chcialam sie zapytac Natalie:
            lekarz przepisal Ci Bromergon - tzn.,ze mialas badana Prolaktyne, tak? Czy w ciemno dostalas?
            Ja tez biore 0,5 tabletki x dziennie, ale mialam przepisany dopiero po badaniach.
            Po pierwszej dawce strasznie sie czulam i dobrze, ze maz byl w poblizu. Dlatego mialam zazyc pierwsza dawke tylko w obecnosci drugiej osoby (nie od razu sa efektysmile i lekarz powiedzial, ze nie ma znaczenia czy przyjmuje ja doustnie czy dopochwowo. Po doswiadczeniach biore juz tylko na noc i dopochwowo - mam pewnosc, ze mnie nie zemdli w ciagu dnia, zasne i glowa nie bedzie bolala smile poza tym to nic strasznego
            • babybump lonia37 12.07.13, 22:30

Moja historia jest bardzo podobna do Twojej. Staraliśmy się prawie 2.5 roku. W grudniu poszłam do kliniki niepłodności. Lekarz powiedział, że przy takim tSH (prawie 4) nie mam co podchodzić do invitro. A leczyłam się na niedoczynność przez 6 lat. Wykrył też polipa. Trafiłam na świetną lekarkę od tarczycy i na to forum. W ciągu 2 miesięcy TSH spadło do 1.3. FT3 i FT4 wzrosły do 50% (a były wcześniej na poziomie 10%). Dała mi też żelazo i wit D.
              W styczniu zrobiłam histeroskopię z usunięciem polipa. 2.5 miesiąca później zaszłam naturalnie w ciążę! Hormony tarczycy nadal na tym samym poziomie, ale zwiększam dawkę. Teraz jestem na 125.
              Zyczę Ci powodzenia. Widać, że już jesteś na dobrej drodze.
              • babybump W sprawie prolaktyny 12.07.13, 22:32

Nie ma co faszerować się bromergonem. Jak uregulujesz hormony tarczycy, to prolaktyna sama wróci do normy.
                • natder Re: W sprawie prolaktyny 12.07.13, 23:12
                  "Ale wracając do tematu i pomijając moją porażającą inteligencję, śpieszę powiadomić o zaleceniach mojej Pani doktor. "Uświadomiła" mnie jak się zachodzi w ciążę - na marginesie dodam, że zalecała mi wspaniałe orgazmy Zalecenia:
                  BROMERGON - 2.5 MG 1*1/4 7 DNI, 1*1/2 next 7 dni, potem już na "stałe" 1*1
                  EUTYROX - 75/100 naprzemiennie w celu uregulowania TSH
                  FEMINATAL - 1/1
                  Co sadzicie o takim zestawie?"

Jak czytam co zalecają endokrynolodzy swoim pacjentkom i to tym, które chcą zajść w ciążę to nie wiem, śmiać się czy płakać. Huśtając dawką Euthyryxu nie uregulujesz TSH - w leczeniu niedoczynności nie chodzi o to, by wcisnąć swoje TSH w normy tylko masz podnieść ft3 i ft4 powyżej 50% normy - a ft3 ma być daleko, daleko od dolnej granicy i masz nie czuć objawów niedoczynności. Wtedy ew ciąża będzie bezpieczna dla Ciebie a dziecko urodzi się zdrowe.
                  Możesz słuchać Pani pseudodoktor, majtać dawką hormonów codziennie, łykać bromegon... a za kilka m-cy wrócisz z płaczem bo nie będziesz już marzyć o ciąży tylko o tym, by się czuć jak człowiek... Ja nie rozumiem, dlaczego lekarze zalecają takie leczenie, nie mieści mi się w głowie, że można świadomie robić pacjentowi taką krzywdę tylko dla pieniędzy (bo że prowadzona w ten sposób będziesz wracać wiele razy nie ulega wątpliwości). Na koniec usłyszysz od tejże pani dr, że bardzo jej przykro ale skoro Twoje TSH jest w normie to problem z zajściem w ciążę nie wynika z problemów endokrynologicznych. Tymczasem przy TSH w normie możesz mieć poziom ft3 tak niski, że za Chiny Ludowe w ciążę nie zajdziesz - ale to można będzie zrzucić na Twój wiek.
                  Tymczasem odstaw bromegon i idź na badania: FT3 i FT4, ferrytyna, poziom wit. B12 i D3.
                  Jak odbierzesz wyniki wpisz je tutaj i napisz ile horomonu i od kiedy bierzesz. Dawkę podnosi się powoli, o 6mg co kilka dni aż do dawki docelowej i wtedy bierze się hormon stale w tej samej dawce - może 88 mg. byłoby dla Ciebie ok.
        • natalia775 Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 12.07.13, 23:03
          Hmm, marzenie ściętej głowy? Wiem, że i tak mi się nie uda....widocznie nie czas już dla mniesad
          • natder Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 12.07.13, 23:16
            No co Ty, nie poddawaj się tak łatwo, masz marzenie do spełnienia!
            Niezależnie od tego, czy chcesz jeszcze mieć dziecko czy nie Twoja tarczyca nie funkcjonuje prawidłowo i wymaga to leczenia - niezależnie od Twoich planów w tej kwestii musisz się leczyć bo będzie coraz gorzej!
            Poszukaj endo w wątku o polecanych endokrynologach, może znajdziesz kogoś sensownego w swojej okolicy.
            A jeśli nie - to trudno, możesz nawet chodzić do tej konowalicy bo będziesz potrzebować recept na leki i zleceń na badanie ale miej do niej ograniczone zaufanie bo specjalistką wysokich lotów to ona nie jest o czym świadczy pomysł z naprzemienną dawką i bromegonem...
            • lonia37 Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 13.07.13, 10:16
              Moje zdanie jest takie samo jak wasze, wyregulowana tarczyca przyczyni sie do sharmonizowania calego organizmu. Wtedy bedzie on gotowy na przyjecie zarodka. Posluchaj rady poprzedniczki co do stosowania Euthyroxu. Niestety lekarze doradzaja, przypuszczaja, ale to my jestesmy krolikami doswiadczalnymi i na sobie samych sprawdzamy dawki, samopoczucie, dolki psychiczne (co zreszta jest typowe dla niedoczynnosci). Nie poddawaj sie, przeciez chcesz sie czuc dobrze? Natalia - powodzenia i nie poddawaj sie, tak i tak musisz doprowadzic tarczyce do porzadku, a zobaczysz, ze ciaza bedzie smile
    • silvato Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 16.07.13, 10:29
      Wszystko co pisali poprzednicy to prawda, ja chcę jedynie Ci powiedzieć, że zeszłam z 3000 atpo do 800 i po pierwszej próbie zaszłam w ciążę...bez nerwów i na luzie...to najlepsza recepta a wszystko bedzie możliwe. Pozdrawiam i trzymam kciuki.
      • silvato Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 16.07.13, 10:30
        Dodam, ze siedzi przy mnie zdrowy i śliczny dwulatek smile
        • lonia37 Re: Rozpoznanie - niepłodność - hashimoto. 18.07.13, 22:29
          Silvato - a napisz mi prosze jak lub czym udal Ci sie zbic przeciwciala aTPO? Ja mam wysokie miano, kilka tysiecy...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka