Dodaj do ulubionych

Novothyral + Euthyrox

23.07.13, 12:46
Od kilku lat jestem na Novothyralu (mam Hashimoto), zaczynałam od 75 potem doszłam do 100, wyniki byly mniej wiecej w srodkowych normach, czułam sie też dobrze.

W marcu zaszłam w ciążę, oto wyniki na Novo 100:

koniec kwietnia:
FT3: 3,62 (3,1 - 6,8)
FT4: 12,06 (12 - 22)

Zwiększyłam do Novo 125 co drugi dzień

czerwiec:
FT3: 4,33 (3,1 - 6,8)
FT4: 12,05 (12 - 22)

samopoczucie bardzo średnie, bardzo mało ebergii co raczej zwalałam na ciążę, ale wybrałam się do lekarza, który zasugerował jednego dnia Novo 125 a drugiego Novo 150 a z czasem dojść do 150 codziennie. Powiedział że dopóki nie przekrocze górnej granicy normy w wynikach to powinno być ok. I tak przez jakieś 2 tyg tak zazywałam, ale zaczełam mieć duszności i serce mi zaczeło strasznie walić, czułam że dawka za duża. Sama zmieniłam na Novo 100 + Euthyrox 18,75 (miałam tylko Euthyrox 75 i dzielilam tabletke na ćwiartki) żeby podnieść trochę FT4 bez ruszania FT3.

Wyniki na takiej dawce sprzed 2 dni:
FT3: 3,55 (3,1 - 6,8)
FT4: 12,29 (12 - 22)

TSH nie podaje bo jest na baaardzo dolnej normie od lat i nie ma znaczenia przy leczeniu Novo.

I teraz zastanawiam się czy nie zrobić dawki 125 Novo jeden dzień i 100 Novo + 25 Euthroxu (dziś mogę poprosić o receptę) co drugi dzień. Nie mogę dopuścić żeby FT3 mi jeszcze bardziej spadło a z drugiej strony chciałabym podnieść FT4 a na Novo nie dam rady.

Jak wy byście to widziały? Dodam, że lekarz kazał przede wszystkim patrzeć na smopoczucie a potem na wyniki i ewentualnie korygowac dawkę.
Obserwuj wątek
    • muktprega1 Nie rób skaczących dawek z novothyralem 23.07.13, 14:27
      Witaj
      czyli jesteś w ciąży tak? który miesiąc?

> samopoczucie bardzo średnie, bardzo mało ebergii co raczej zwalałam na ciążę, a
      > le wybrałam się do lekarza, który zasugerował jednego dnia Novo 125 a drugiego
      > Novo 150

Nie rób skaczących dawek z novothyralem. Pierwszy raz w życiu spotykam się ze skaczącymi dawkami w wyniku suplementacji T3, zdarza się to przy codziennych skokach T4 o tym nawet w ksiązce "jak żyć z Hashimoto" ale już nie raz czy dwa razy w tygodniu.
      T3 jest hormonem szybko działający.
      Może się pomyliłaś z tym Novo,bo nie ma 125 ani 150:

forum.gazeta.pl/forum/w,24776,140682246,142873432,Re_Powrot_nie_wiem_czy_wielki_.html
      Czy bierzesz 2 tabletki 75 Novo wtedy = 150 czyli 200 T4 oraz 40 T3 ??
    • rosteda Re: Novothyral + Euthyrox 23.07.13, 22:59
      nin4 napisała:

> Od kilku lat jestem na Novothyralu (mam Hashimoto), zaczynałam od 75 potem dosz
      > łam do 100, wyniki byly mniej wiecej w srodkowych normach, czułam sie też dobrz
      > e.
      >
      > W marcu zaszłam w ciążę, oto wyniki na Novo 100:
      >
      > koniec kwietnia:
      > FT3: 3,62 (3,1 - 6,8)
      > FT4: 12,06 (12 - 22)
      >
      > Zwiększyłam do Novo 125 co drugi dzień
      >
      > czerwiec:
      > FT3: 4,33 (3,1 - 6,8)
      > FT4: 12,05 (12 - 22)
      >
      > samopoczucie bardzo średnie, bardzo mało ebergii co raczej zwalałam na ciążę, a
      > le wybrałam się do lekarza, który zasugerował jednego dnia Novo 125 a drugiego
      > Novo 150 a z czasem dojść do 150 codziennie. Powiedział że dopóki nie przekrocz
      > e górnej granicy normy w wynikach to powinno być ok. I tak przez jakieś 2 tyg
      > tak zazywałam, ale zaczełam mieć duszności i serce mi zaczeło strasznie walić,
      > czułam że dawka za duża. Sama zmieniłam na Novo 100 + Euthyrox 18,75 (miałam ty
      > lko Euthyrox 75 i dzielilam tabletke na ćwiartki) żeby podnieść trochę FT4 bez
      > ruszania FT3.

Zrobilas bardzo dobrze.

> Wyniki na takiej dawce sprzed 2 dni:
      > FT3: 3,55 (3,1 - 6,8)
      > FT4: 12,29 (12 - 22)
      >
      > TSH nie podaje bo jest na baaardzo dolnej normie od lat i nie ma znaczenia przy
      > leczeniu Novo.
      >
      > I teraz zastanawiam się czy nie zrobić dawki 125 Novo jeden dzień i 100 Novo +
      > 25 Euthroxu (dziś mogę poprosić o receptę) co drugi dzień. Nie mogę dopuścić że
      > by FT3 mi jeszcze bardziej spadło a z drugiej strony chciałabym podnieść FT4 a
      > na Novo nie dam rady.
      >
      > Jak wy byście to widziały? Dodam, że lekarz kazał przede wszystkim patrzeć na s
      > mopoczucie a potem na wyniki i ewentualnie korygowac dawkę.

Ja bym to widziala inaczej.
      Ostatnio bylas na dawce Novothyral 100µg + Euthyrox 18,75µg wiec az sie prosi patrzac na wyniki zeby do tego dolozyc codziennie dawke Novothyralu 25µg (czyli cwiartke z Novo100)
      I za pare dni (tydzien) dolozyc troche Euthyroxu 6,25µg zeby wyrownac dawke i miec prosto
      biorac co dzien 125µg Novotrhyral +25µg Euthyrox.
      To nie bedzie nic za duzo i wyniki z cala pewnoscia nie wyjda poza gorna granice normy.
      To ze przy poprzednim zwiekszaniu dawki zle sie czulas bylo spowodowane tym ze co drugi dzien bralas 150µg novothyralu a to bylo za duzo T3 bo az 10µg.
      Teraz nie bedziesz miala takich dolegliwosci bo dziecko uroslo i potrzebuje wieksza dawke.

Za 4 tyg. na tej dawce 125Novo+25Euthyrox zrobic wyniki.
      Serdeczne gratulacje.
      >
      >
      • muktprega1 do Rostedy pytanie 24.07.13, 08:40
        Rostedo, a czy moja panika w kwestii przyjmowania naprzemiennych dawek tyroksyny wraz z T3 była na miejscu, czy nie? Z reakcji Koleżanki Nin4 na takie dawkowanie - chyba tak ( zaczełam mieć duszności i serce mi zaczeło strasznie walić, czułam że dawka za duża.)
        Czy jest w ogóle dopuszczalne takie dawkowanie, a może zupełnie inne prawa obowiązują ciężarne? Wypowiedz się proszę, bo sama nie chciałabym namieszać innym w głowie tym moim postem. Jeśli uznasz, że te dwa posty do usunięcia - zrób to, nie mam nic przeciwko.
        Zalecona przez lekarza naprzemienna dawka Novo 150 na 125:
        150 Novothyralu = Tr-150 i T3-30
        125 Novothyralu = T4-125 i T3-26

Co za szczęście, ze sama jesteś Nin świadoma i wiesz jak reagować smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka