ona_ona_ona_ona 31.07.13, 12:35 Mam nadzieje, ze nie robie gafy wklejajac ten artykul i pytajac o wasza opinie. www.eurekalert.org/pub_releases/2009-04/arf-vdm040809.php Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nebiru Re: artykul przeciw suplementacji wit d3 31.07.13, 13:25 Czy znajdzie sie dobra dusza która przynajmniej w kilku słowach przetłumaczy nam powody? Odpowiedz Link
ona_ona_ona_ona Re: artykul przeciw suplementacji wit d3 31.07.13, 13:57 Przepraszam, tak w dwoch słowach, pisza, ze obnizenie poziomu witaminy d3 jest naturalna odpowiedzia organizmu na choroby autoim. (a nie na odwrot) i ze owszem na biezaco suplementacja podobnie jak kostykosterydy zmniejsza odczyn zapalny, ale dlugofalowo obniza zdolnosc organizmu do obrony przed obcymi komorkami. Pisza tez ze wyniki tego widac dopiero dziesiatkach lat. Przytaczaja tez na to wyniki badan. To tak z pamieci, ale siade nad tym porzadnie wieczorem, albo jutro. Odpowiedz Link
detroit5 Re: artykul przeciw suplementacji wit d3 31.07.13, 14:24 jeśli dobrze rozumiem z artykułu najpierw pojawia się choroba autoimmunologiczna lub czynnik ją wywołujący wskutek czego spada poziom wit D (jako co? odpowiedź obronna organizmu do nie namnażania się bakterii odpowiedzialnych za proces autoimmunologiczny). Idąc dalej suplementacja witaminy D sprzyja namnażaniu się owych bakterii wskutek czego choroba w długim okresie ulega nasileniu lub pojawiają się nowe ogniska zapalne (nowe choroby autoimmunologiczne), czy tak? wobec tego ryzyko zachorowania na choroby autoimmunologiczne wzrasta z wiekiem i osiąga punkt kulminacyjny w wieku podeszłym, tak? jak się ma wobec tego przestawiony stan faktyczny do zachorowań na choroby autoimmunologiczne w wieku dziecięcym, młodzieży? jak się ma to do zachorowań na niektóre schorzenia przeważnie kobiet (np hashi), które to z uwagi na przeszłość położniczą (rodzenie dzieci) mają większe niedobory wit D niż mężczyźni? toz mężczyźni powinni chorować cześciej niż kobiety, zwłaszcza ci co pracują fizycznie na powietrzu (duża podaż wit D), a nie chorują... BTW niedobory wit D na naszej szerokości geograficznej ma 80% populacji lub więcej, tym większe im większa świadomość promieniowania UV i konsumpcja kremów z filtrem... Obawiam sie, ze to co można ew. kwestionować to to, ze u chorych na autoimmunologiczne schorzenia są większe niedobory co u osób zdrowych. Zbadałam poziom tej wit. u całej mojej rodziny - ja, maż, mama i dwoje moich dzieci. Niedobory mają WSZYSCY. Fakt dzieci najmniejsze, ale one najwięcej bywają na powietrzu, a w okresie jesienno-zimowym dostają tran... ale anyway mają jej poziom poniżej normy. Nie do końca mnie przekonuje ten artykuł... a wy jakie macie zdanie? Odpowiedz Link
arronia Re: artykul przeciw suplementacji wit d3 31.07.13, 14:49 Artykuł chyba przyjmuje za pewnik, że choroby autoimmunologiczne to wypaczona odpowiedź na bakterie? Spotkałam się już niejednokrotnie z przekonaniem, że niski poziom żelaza we krwi to odpowiedź organizmu na atak mikroorganizmów (żeby nie dać im tlenu i dobrych warunków do rozwoju). Ale 1. w przypadku żelaza mowa była wyłącznie o tym, co w krwi, a nie o zapasach (ferrytynie); 2. i dotyczyć to miało "zwykłej" choroby, nie autoimmunologii. Odpowiedz Link
muktprega1 Re: artykul przeciw suplementacji wit d3 31.07.13, 18:02 Czy przeciwciała można uznać za tożsame z bakteriami? Tu jest mowa o bakteriach. Czy można mieć pewność, że te dziesięciolecia suplementacji rzeczywiście wynikają z dawkowania wit D? A jakby postawić na szali przez dziesięciolecia nie uzupełnianie D3? Co wtedy ? Osteoporoza, złamania, niemożność poruszania się? A niemowlęta bez D3? Krzywice itp Jak to się ma doznanego art. o D3 i szkodliwości niedoborów? Wydaje mi się, ze więcej szkód wyrządza niedobór niż rozsądna suplementacja. Odpowiedz Link
nebiru Re: artykul przeciw suplementacji wit d3 01.08.13, 12:35 Dziekuje za tłumaczenie. OO takie skrótowe mi chodziło . W obecnym stanie bardziej fachowe i tak nie przebije sie przez mgłę mojego umysłu ) No cóż tego widac że Hashi to takie naczynia połączone terroryzujące nasz organizm. Cokolwiek jest jako pierwsze to z tego wynika że razem z rozwojem haschimoto leci w góre cholesterol oraz spada w dół poziom witaminy D3 i chyba żelaza. Jeszcze jakies parametry leca w dół lub górę i w wynikach u osób niezduiagnozowanych mogą sugerowac chorobe hashimoto? Odpowiedz Link
ola_dom Re: artykul przeciw suplementacji wit d3 01.08.13, 12:43 nebiru napisała: > leci w góre cholesterol oraz spada w dół poziom witaminy D3 Jak czytałam o wit. D3, to ona syntetyzuje się (czy co tam się z nią robi) właśnie z cholesterolu - więc może wynikać z tego, że jakiś "katalizator" przy hashi (i nie tylko) jest zaburzony? Czy było coś na forum o tej przemianie? Czytałam już sporo, ale nie spotkałam się, a taki "wniosek" wysnułam sama na podstawie własnych wyników - wit.D 3 poniżej, a cholesterol powyżej normy. Odpowiedz Link
nebiru Re: artykul przeciw suplementacji wit d3 01.08.13, 12:59 Zeby to polscy lekarze byli tak dociekliwi jak my jesteśmy ...ale to co oni wyprawiaja to żenujące jak ci z Krakowa którzy niby badania nad Hashi robia a parametru fT3 nie mierzą... cos mi to przypomina moich "prywatnych" lekarzy którzy strasznie nie chca by im o objawach mówić... Odpowiedz Link
mitu33 Re: artykul przeciw suplementacji wit d3 03.08.13, 11:53 Wczoraj umiescilem artykul na temat the Marshall Protocol i widze, ze zostal usuniety. Wlasciwie rozumiem dlaczego, bo im wiecej o tym czytam to widze, ze to szarlataneria: www.sciencebasedmedicine.org/the-marshal-protocol/ 'So what do I make of the Marshall Protocal? Unproven. Based of hypothesis that are almost certainly not true. Potentially harmful if it induces side effects from unneeded antibiotic uses or, more worrisome, from vitamin deficiency.' Hipoteza niepotwierdzona zadnymi badaniami a pan Marshall to profesor ale inzynierii a nie medycyny. Do forum dolaczylem niedawno, nie latwo jest przejrzec wszystkie watki. Zaczalem takze niedawno suplementowac vit. D i dlatego staram sie sledzic informacje na ten temat. Mysle, ze lepiej jest tlumaczyc, ze cos jest zle (nawet jesli juz robilo sie to kilka razy) niz post usuwac. Przy okazji tych lektur, znalazlem ten ciekawy i zabawny wyklad prof. Holicka, ktory jest wielkim adwokatem suplementacji vit. D www.youtube.com/watch?v=Cq1t9WqOD-0 Odpowiedz Link