Dodaj do ulubionych

Niedoczynnosc, Brak wit. B12, B1 - bezsennosc?

08.09.13, 08:14
Witajcie dziewczyny, posze do was w sprawie porady.
Chorujena niedoczynnosc tarczycy, biore letrox 100, od wielu lat, objawy niedoczynnosci zniknely, czuje sie dobrze. Ale gdy zbliza sie noc mam problemy z bezsennoscia, tzw: szybko zasypiam, ale czesto budze sie w nocy, gdy sie budze, zasypiam szybko ponownie, i znow sie budze.

Musze dodac ze nie mam zadnej depresji, zadnej psychozy, ani zadnych lekow, jestem szczesliwa i radosna osoba. Gdy zasypiam nie mam zadnego lęku badz stresu.
Ide spad wtedy gdy czuje sie zmeczona, nigdy nie jem ciazkiego posilku tuz przed pojsciem spac, nie pije alkoloholu, ani nie pale papierosow, nie biore zadnych lekow,oprocz letroxu, nie mam zadnej innej choroby. Moja sytuacja zyciowa jest ok, autentycznie zadnych stresow.

Bylam u dwoch lekarzy, nie wiedza jak mi pomoc, psyciatra mowila ze to minie, ze mam sie nie przejmowac, a lekarz rodzinny, nie wie nic a tylko wysyla do psychiatry.

Stwierdzono u mnie spory niedobor wotaminy B12, takze D3, i B1, moje pytanie, czy niedobory tych witamin moga zle wplywac na moj sen?

dziekuje.
Obserwuj wątek
    • natder Re: Niedoczynnosc, Brak wit. B12, B1 - bezsennosc 08.09.13, 10:36
      A jaki masz aktualnie poziom hormonów?
      Tylko wynik TSH, FT4 i FT3 powie nam, czy rzeczywiście jest ok smile
      U mnie pierwszym objawem niedoczynności jest to, że budzę się około godziny wcześniej niż zwykle.
      Jak masz niedobory witamin - do uzupełnienia bezwzględnie - dawkami leczniczymi.
      • mlodamamas Re: Niedoczynnosc, Brak wit. B12, B1 - bezsennosc 08.09.13, 10:47
        natder napisała:

> A jaki masz aktualnie poziom hormonów?
        > Tylko wynik TSH, FT4 i FT3 powie nam, czy rzeczywiście jest ok smile
        > U mnie pierwszym objawem niedoczynności jest to, że budzę się około godziny wcz
        > eśniej niż zwykle.
        > Jak masz niedobory witamin - do uzupełnienia bezwzględnie - dawkami leczniczymi
        > .

Obecnie moje wyniki:

TSH 2,75 (0,9 - 5,20)
        FT3 1,40 (0,7-1,90)
        FT4 1,55 (0,8- 1,89)

• natder Re: Niedoczynnosc, Brak wit. B12, B1 - bezsennosc 08.09.13, 11:10
          Z forumowego kalkulatora:
          www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
          FT4 68.81% [ wynik 1.55, norma (0.8 - 1.89)]
          FT3 58.33% [ wynik 1.4, norma (0.7 - 1.9)]

Poziomy hormonów są niezłe choć uważam, że FT4 mogłoby być deko wyższe, TSH też jest troszkę zbyt wysokie. Masz niezłą przemianę, FT3 powinno być bliżej FT4 - to pewnie wina niedoborów. I na tym skupiłabym na Twoim miejscu swoją uwagę.
          Myślę, że powinnaś zbadać poziom ferrytyny, być może brakuje Ci troszkę żelaza w tkankach do konwersji FT4 w FT3. Poziom ferrytyny powinien być przy górnej granicy normy.
          Jeśli chodzi o wiatminy D3 i B12 - forumowiczki polecają preparaty Puritan's Pride, Solgar, New Food - można je kupić w inernecie. Niedobory uzupełniamy dawkami leczniczymi, nie profilaktycznymi.
          • mlodamamas Re: Niedoczynnosc, Brak wit. B12, B1 - bezsennosc 09.09.13, 17:01
            natder napisała:

> Z forumowego kalkulatora:
            > www.chorobytarczycy.eu/kalkulator
            > FT4 68.81% [ wynik 1.55, norma (0.8 - 1.89)]
            > FT3 58.33% [ wynik 1.4, norma (0.7 - 1.9)]
            >
            > Poziomy hormonów są niezłe choć uważam, że FT4 mogłoby być deko wyższe, TSH też
            > jest troszkę zbyt wysokie. Masz niezłą przemianę, FT3 powinno być bliżej FT4 -
            > to pewnie wina niedoborów. I na tym skupiłabym na Twoim miejscu swoją uwagę.
            > Myślę, że powinnaś zbadać poziom ferrytyny, być może brakuje Ci troszkę żelaza
            > w tkankach do konwersji FT4 w FT3. Poziom ferrytyny powinien być przy górnej gr
            > anicy normy.
            > Jeśli chodzi o wiatminy D3 i B12 - forumowiczki polecają preparaty Puritan's Pr
            > ide, Solgar, New Food - można je kupić w inernecie. Niedobory uzupełniamy dawka
            > mi leczniczymi, nie profilaktycznymi.
            >
            Hmm, FT4 niskie? mi sie wydaje ze mam ok. Moej pytanie brzmi czy mieliscie depresje przy niedoborach witaminy B12, B1? dzieki za odpowiedz.
            • ola33333 Re: Niedoczynnosc, Brak wit. B12, B1 - bezsennosc 10.09.13, 23:32
              tak, mialam depresje przy niedoborze witamin B, ktora cudownie zniknela po suplementowaniu.
              Ktos mi kiedys zwrocil uwage w aptece, zeby nie brac witamin B na noc bo pobudzaja i mozna miec problemy ze snem. Dlatego tez biore wit B komplex (w dawce srednio ok 400% dziennego zapotrzebowania) przed poludniem.
              • agcerz Re: Niedoczynnosc, Brak wit. B12, B1 - bezsennosc 11.09.13, 07:44
                brak D3, zwłaszcza skrajny, daje wyraźne objawy depresyjne, w tym zaburzenia snu. Piszę z doświadczenia niestety.
                • mlodamamas Re: Niedoczynnosc, Brak wit. B12, B1 - bezsennosc 11.09.13, 16:45
                  agcerz napisała:

> brak D3, zwłaszcza skrajny, daje wyraźne objawy depresyjne, w tym zaburzenia sn
                  > u. Piszę z doświadczenia niestety.

O ciekawe, ja mam duzy takze niedobor, i mam bezsennosc. Powiedz mi czy po suplementacji przeszlo? jak dlugo bralas witaminy, zamin przeszla depresja oraz bezsennosc? dlugo sie meczylas?

dziekuje
                  • hashitess Re: Niedoczynnosc, Brak wit. B12, B1 - bezsennosc 25.06.14, 13:06
                    forum.gazeta.pl/forum/w,24776,151657795,151657795,Do_Rostedy_wazne_bezsennosc_.html
                    ponownie piszesz o wybadzaniu.

Napisz czy uzupełniasz niedobory, o kt. pisały moje poprzedniczki?

• paulinahamerlak Re: Niedoczynnosc, Brak wit. B12, B1 - bezsennosc 02.09.14, 11:56
      Moim zdaniem, może miec to wpływ, dlatego warto zadbać o odpowiednia suplementację smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka