Dodaj do ulubionych

Hashi - wyniki badań

18.10.13, 01:22
Witam, mój maż od jakiegoś czasu narzeka na nadmierne zmęczenie, problemy z koncentracja, marzniecie, suchą skórę ( kolana i łokcie głownie), wypadanie włosów, ma tez bradykardię (zbyt niski puls) . Wydaje nam się ,ze może to mieć związek z tarczycą, niedoczynnością jednak endo twierdzi ,ze jak na jego wiek wyniki są ok (39lat). Proszę was o pomoc w interpretacji przecież objawy są dość charakterystyczne a wszystkie inne wyniki są ok.

TSH3 2,179mlU/l (0,550-4,780)
FT3 5,14pmol/l (3,50-6,50)
FT4 16,21pmol/l (11,50-22,70)

Z góry dziękuje smile
Obserwuj wątek
    • gala_dali83 Re: Hashi - wyniki badań 18.10.13, 09:30
      Cześć,
      tak to wygląda w przeliczeniu na procenty:

FT4 42.05% [wynik 16.21, norma (11.5 - 22.7)]

FT3 54.67% [wynik 5.14, norma (3.5 - 6.5)]

Nie jest najgorzej, choć ft4 mogłoby być większe. Mąż dla pełnego obrazu powinien zrobić jeszcze USG (poproście aby lekarz podał wymiary tarczycy, można wtedy obliczyć objętość). Dodatkowo przeciwciała antyTpo i antyTg.

Ponieważ wypadają mu włosy, warto zrobić ferrytynę (nie żelazo!) oraz wit. b12.
      • ola_dom Re: Hashi - wyniki badań 18.10.13, 10:18
        gala_dali83 napisał(a):

> Ponieważ wypadają mu włosy, warto zrobić ferrytynę (nie żelazo!) oraz wit. b12.

a ja dodatkowo obstawiam wit. D - bo od kiedy ją suplementuję, włosy zamiast wypadać, zaczęły mi odrastać.
        Witaminę D można w zasadzie suplementować i bez badania, bo jeszcze się nie spotkałam, żeby w Polsce ktoś miał jej zbyt wysoki poziom.
        • rosteda Re: Hashi - wyniki badań 18.10.13, 16:46
          ola_dom napisała:

> gala_dali83 napisał(a):
          >
          > > Ponieważ wypadają mu włosy, warto zrobić ferrytynę (nie żelazo!) oraz wit
          > . b12.
          >
          > a ja dodatkowo obstawiam wit. D - bo od kiedy ją suplementuję, włosy zamiast wy
          > padać, zaczęły mi odrastać.

Watpie zeby taka poprawa byla od tej witaminy.
          Wit.D jest odpowiedzialana za gospodarke mineralno-wapniowa i w zwiazku z tym za kosci a nie za wlosy czy paznokcie.
          Moze zmienilas dawke tyroksyny i to mialo wplyw na wlosy?

> Witaminę D można w zasadzie suplementować i bez badania, bo jeszcze się nie spo
          > tkałam, żeby w Polsce ktoś miał jej zbyt wysoki poziom.

Dla ciebie suplementowac = brac profilaktycznie, czy suplementowac = uzupelniac?
          Bez wynikow to mozna brac tylko dawke profilaktyczna taka ktora zapobiega niedobora, czyli niska.
          Natomiast uzupelniac wit.D nalezy wtedy jak ktos ma jej niedobory i wtedy dawke ustala sie tylko i wylacznie pod kontrola wynikow.
          Przy niedoborach branie dawki profilaktycznej nie uzupelni ich.
          To jak ty bedziesz suplementowac wit.D bez wynikow?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka