Dodaj do ulubionych

niedoczynnosc -1poronienie

03.03.14, 09:55
Witam. Jestem nowa. Mam 24 lata. Od okolo 5 lat mam stwierdzona niedoczynnosc. Wyniki tsh caly czas w normie ale od jakis 2 miesiecy kiepsko sie czuje. Najbardziej dokucza mi sennosc. Moglabym spac ciagle i wszedzie. Jestem tez rozdrazniona i obojetna na wszystko a zawsze bylam radosna w szkole zawsze wszystkich rozsmieszalam mialam sily a teraz nic mi sie nie chce mimo tego ze caly czas sie lecze.
Kolejny problem moj to to ze 6 lutego 2014 poronilam swoje pierwsze malenstwo . W dzien kiedy robilam ostatnie wyniki to po poludniu robilam tez test ciazowy bo od tygodnia czulam juz swoj odmienny stan. Wyniki ribilam tak o zwyczajnie bo juz dawno nie robilam a ciezko u mnie ze zwolnieniem. Ciaza wtedy byla okolo 3,5tugodnia a wyniki tylko robilam takie:
- tsh 2.47 czyli norma
- morfologia ogolna tez dobrz
W morfologii zawsze mam obnizone MCH i MCHC ale b.malutko i nie wiem co to znaczy

Tych wynikow ft3 i ft4 nie robilam bo nigdy ich nie robilam. Odkad sie lecze to moja endo nigdy mi ich nie zalecila. Na 1 wizycie 5 lat temu kazala tylko zrobic tsh ciala anty TPO insuline i kortyzol. Powiedziala ze mam niedoczynnosc i kolejne juz moje wizyta u niej trwaly 5min .

Dziewczyny chcemy miec dziecko z mezem a zycie.jest takie trudne. Pracuje na.umowe zlecenie po 10godzin dziennie i szefowa nie.bedziee.mi dawaa co chwile wolnego na robienie wynikow nie chce sie tez zwalniac bo mamy rement a potem musze yroche pieniedzy na konto odlozyc zeby bylo dla dzidziusia jak sie juz.kiedys zjawi. Jak ja mam porobic te badania ? Sa jakies popoludniowe laboratoria ? Ja bym caly dzien naczczo wytrzymala byle tej szefowej o zwolnienia nie blagac.
Teraz przyjmuje caly czac eutyroks 100 i kwas foliowy non stop od tamtego poronienia

Co to jest ra ferrytyna
Czy jest jakis kompleks witamin zeby byl dobry bez recepty i zeby mi uzupelnial ta witamine d, b12 i ta ferrytyne ?
Obserwuj wątek
    • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 03.03.14, 11:32
      Jeszcze raz ja. Siedze w pracy i znalazlam w torebce te ostatnie wyniki z 20 stycznia

Tsh mialam jednak 0,86
      A w tej krwi to tak jak pisalam male ponizej normy MCH i MCH
      a powyzej normy tez delikatnie MONO i MONO%.
      Wiem ze tych wynikow jest malo ale moze cos poradzicie. Od dawna biore euthurox 100 to moze skoro taka wyczerpana jestem i spiaca ciagle to by zwiekszyc moze
    • madzialala19 Re: niedoczynnosc -1poronienie 03.03.14, 11:37
      Hej magdalenkamz! Fajnie, że założyłaś swój wątek! smile

> - tsh 2.47 czyli norma
      Najlepsze tsh, wg lekarzy zajmujących się leczeniem niepłodności i dochodzeniem do przyczyn poronień, to 1-1,5. Ja miałam tsh 3 i przez to miesiączki co 40 dni. Potem się ładnie unormowało (dzięki leczeniu).
      > - morfologia ogolna tez dobrz
      > W morfologii zawsze mam obnizone MCH i MCHC ale b.malutko i nie wiem co to znac
      > zy
      > Co to jest ra ferrytyna
      I tu właśnie jest powiązanie-badanie morfo i żelaza w laboratorium pokaże, ile zjadłaś żelaza poprzedniego dnia, niedawno. Ferrytyna to żelazo zmagazynowane. Ona, razem z b12 pozwala tarczycy lepiej pracować i u osób z Hashi często występują niedobory. Zmniejszone wartości MCH i MCHC pokazują, że ta ferrytyna może być niziutka u Ciebie.
      > Tych wynikow ft3 i ft4 nie robilam bo nigdy ich nie robilam. Odkad sie lecze to
      > moja endo nigdy mi ich nie zalecila. Na 1 wizycie 5 lat temu kazala tylko zrob
      > ic tsh ciala anty TPO insuline i kortyzol. Powiedziala ze mam niedoczynnosc i k
      > olejne juz moje wizyta u niej trwaly 5min .
      Wrrr! proponuję wizytę w celu przepisania zlecenia stałego na euthyrox. Potem lekarz poz może Ci wypisywać recepty.
      > Dziewczyny chcemy miec dziecko z mezem a zycie.jest takie trudne. Pracuje na.um
      > owe zlecenie po 10godzin dziennie i szefowa nie.bedziee.mi dawaa co chwile woln
      > ego na robienie wynikow nie chce sie tez zwalniac bo mamy rement a potem musze
      > yroche pieniedzy na konto odlozyc zeby bylo dla dzidziusia jak sie juz.kiedys z
      > jawi. Jak ja mam porobic te badania ? Sa jakies popoludniowe laboratoria ? Ja b
      > ym caly dzien naczczo wytrzymala byle tej szefowej o zwolnienia nie blagac.
      > Teraz przyjmuje caly czac eutyroks 100 i kwas foliowy non stop od tamtego poron
      > ienia
      Na czczo cały dzień-nie polecam wink a skąd jesteś? ja jakby co, mogę Ci napisać, gdzie w Poznaniu zrobić badanie w weekend. A może odezwą się osoby z innych rejonów i pomogą.

> Czy jest jakis kompleks witamin zeby byl dobry bez recepty i zeby mi uzupelnial
      > ta witamine d, b12 i ta ferrytyne ?
      Jeśli suplementy, to bez jodu. Ja biorę elevit, a przed ciążą brałam Falvit. Niestety, musisz zbadać wit d, b12 i ferrytynę, żeby dowiedzieć się, na jakim są poziomie i czy wystarczy ratowanie się np. żelazem z bioferu, czy trzeba Ci żelaza na receptę. Te badania ja robiłam raz na pół roku, więc finansowo mnie nie wykańczają.
      Wit. d3 robiłam raz w roku. Ona jest ważna przy zagnieżdżaniu zarodka. Moja prywatna teoria brzmi: wakacje=słońce=witamina d3=więcej ciąż wink
      Podsumowując- napisz, skąd jesteś, zrób badania i będzie łatwiej radzić, co dalej. Polecam Ci też książkę www.ceneo.pl/14417139
      • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 03.03.14, 11:59
        Dzieki wielkie za odpowiedz. Ja jestem z lubina woj. Dolnoslaskie. Zaraz w internecie z telefonu zobacze czy jest cos na temat badan w weekendy w lubinie bo z tym mam naprawde ciezko
        Nawet po poronieniu jak powinnam lezec w domu to powiedzialam mojej gin ze nie chce zwolnienie z pracy bo mi szefowa go nie uzna bo to zlecenie i jak chce.lezec w domu to moge sie calkiem zwolnic. Nawet tu w lubinie nie mam rdzinneg lekarza bo mam na wsi gdzie kiedys mieszkalam i tu tez by bylo wolne potrzebne zeby zalatwic sobie przeniesienia tu do miasta lekarza rodzinnego. Wiem wiem musze zrobic te.badania a to jedno to koszt 30zl masakra a jeszcze czekam na pierwsza miesiaczke po poronieniu i wtedy wizyta i ginekolog bo z.nia tez.musze pogadac bo na tej wizycia poronnej to nic mnie nie wypytywala czy mam jakies choroby czy nie ...moze dlatego ze plakalam i wolala dac mi dojsc do siebie nie wiem

Madzialala19 tam wyzej napisalam drugi raz moje wyniki bo znalazlam je w.torebce lezaly wiec tsh mialam 0,86
        • madzialala19 LABORATORIUM W LUBINIE 03.03.14, 12:19
          Współczuję z taką pracą sad co za kraj...
          Znalazłam w Lubinie www.femina.lubin.pl/ i robią badania w soboty, nie wiem, tylko jakie. Jest telefon podany, więc możesz przedzwonić.
          • madzialala19 Re: LABORATORIUM W LUBINIE 03.03.14, 12:38
            Tutaj robią ft3 i 4, witaminę d3, b12, nie widzę ferrytyny sad Nie wiem tez, czy weekend mają otwarte. lubmed.emc-sa.pl/pl/przychodnie-lubmed/oferta/pakiety-laboratoryjne
            Znalazłam we Wrocławiu lab czynny w sobotę www.alablaboratoria.pl/punkty
        • djpa Re: niedoczynnosc -1poronienie 03.03.14, 12:55
          Smutna Twoja historia, szczególnie ta praca...
          TSH trzeba robić rano.
          • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 03.03.14, 13:27
            Dziekuje wam za odpowiedzi.

Madzialala dzieki ze mi nawet poszukalas sprawdze i zadzwonie tam pozniej bo w soboty tez pracuje od 6 rano do 13stej

No niestety kraj mamy poryty calkowicie nic tylko klody pod nogi. U mnie badanie bhcg kosztuje tez kolo 30zl..... a kobietay po poronieniach ze strachu potrzebuje robic to co tydzien i co za kazdym razem trzeba placic a panstwo narzeka ze u nas w polsce malo dzieci jest
            ....to niech barany jedne jeszcze bardziej nam droge do szczescia utrudniaja . Myslalam.ze z tsh.to wystarczy byc na czczo a nie koniecznie rano kolejny problem bo ja pracuje od 6 rano- sklep z pieczywem
            • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 04.03.14, 11:03
              Sprawdzalam ta femine tam jest czynne od 9 do 12. Wiec znowu kicha bo ja pracuje od 6 do 13stej. No nic bede musiala czekac chyba do konca marca i wziac urlop 3dni i porobic wyniki miedzyczasie bo urlop biore bo akurat do marca skonczymy moze rement to chce wolne zeby to wszystko w 3 dni posprzstac na blysk i przy okazji bym badania porobila i zalatwila przeniesienie sobie z przychodni ze wsi do lubina gdzie yeraz mieszkam bo byle przeziebienie i sama sie musze zawsze leczyc .

Takze dziewczyny napewno odezwe sie jak porobie te wyniki i wtedy bede prosila was o pomoc. A tymczasem po wyplacie pojde do apteki po cos z wit. D3, b12 i zelazem
              • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 09.03.14, 12:12
                pomocy
                kiedy po poronieniu 7tc organizm sie oczyszcza z beta hcg
                ja poroniłam samoistnie w drugim dniu krwawienia wyleciało ze mnie całe jajeczko i potem jeszcze krwawiłam 5 dni. czytałam ze po takim poronieniu bhcg znika nawet w przeciągu 2 tygodni... minął miesiac powinnam miec miesiaczke a testy pokazuja 2 kreski i to dość widoczne
                czyżbym była w ciązy znowu....
                czytałam o kiebietach na forum które zaszły własnie jeszcze przed pierwszym okresem
                czy myslicie ze to możliwe
                w tygodniu pojde do ginekologa ale teraz bije sie z myslami
                • madzialala19 Re: niedoczynnosc -1poronienie 10.03.14, 10:42
                  Mój organizm oczyścił się z Bhcg chyba w 2 tygodnie, a potem poziom utrzymywał się zawsze 0,5. Testy mają czułość na poziomie 25. Jeśli naprawdę jesteś w ciąży, to badanie ft3 i 4 koniecznie!
                  • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 10.03.14, 14:48
                    O matko to moze znowu.jest we mniie moje.malenstwo. za 2 dni mam wizyte u gin. Od dawna biore folik od 3dni falvit ale ten zwykly bo jest bez jody i od sobotu biore duphaston bo mi po tamtym poronieniu przepisala to jak tylko w sobote i potem w niedziele wyszly 2 kreski to biore sobie ten duphaston. Aha i biore euthyroks 100 ale zwieszylam sobie dawke o cwiartke tabletki czyli bioro 100 i 125 na przemian.
                    Czy odrazu codziennie brac po 125 ? Jak myslisz madzia
                    • madzialala19 Re: niedoczynnosc -1poronienie 10.03.14, 15:24
                      Kochana, ja nigdy nie brałam na przemian, tylko codziennie stałą dawkę. Chyba lepiej bierz codziennie to 125. To już pojutrze wizyta, mam nadzieję, że wszystko bedzie ok. Ginekolog jakby co da Ci zwolnienie i będziesz mogła iść porobić badania?
                      • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 10.03.14, 19:39
                        Aha ok to bede brala po 125. Ginekolog moze i mi da zwolnienie ale nie wiem czy z niego skorzystam bo ja nie moge brac zwolnien tak o sobie bo to umowa zlecenie smieciowka a o ciazy nie chce szefowej mowic bo boje sie ze mnie zwolni. Wiem ze trzeba zrobic badania ale to najwyzej powiem jej ze potrzebuje wyjsc na 2 godziny i da tam jakies zastepstwo. A pracy nie mam ciezkiej bo ruch w sklepie maly i pol na pol wychodzi ze obsluguje klientow i reszte sobie spokojnie siedze. A wizyta to jednak na czwartek.
                        Madzia a bojac sie podswiadomie ze cos moze byc z dsieckiem nie tak to co ile dla swojego spokoju robilas sobie badania na bete
                        • madzialala19 Re: niedoczynnosc -1poronienie 11.03.14, 12:44
                          Nie zadręczaj się! Koniecznie zrób te hormony-ft 3 i 4. TSH chyba możesz sobie darować, ja robiłam tylko na początku (0,005), ale to nie ma tak naprawdę znaczenia. Betę badałam tylko raz, bo wynosiła powyżej 2tysiące. Powyżej 1tys. widać zarodek na USG i nie ma co wtedy powtarzać tego badania. Poczekaj z betą do czwartku, co ginek powie.
                          • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 11.03.14, 13:06
                            Ooo dzieki madzia ze mi to powiedzialas bo u mnie badanie tsh kosztuje 18zl to zawsze to cos w kieszeni zostanie skoro ft 3 i 4 sa wazniejsze. Chociaz na pierwszym badaniu zrobie chyba tez tsh a potem juz tylko same ft 3 i 4 bede robic jak radzisz. Nie moge sie doczekac czwartku. Biore sobie sama teraz ten duphaston i musze powiedziec.ze jak gin bedzie mi kazala narazie ciagle go brac to chyba bede.musiala sie zapozyczyc na to wszystkie leki ale z.drugiej strony tak bardzo chce tego dziecka ze bede pozyczac
                            • madzialala19 Re: niedoczynnosc -1poronienie 11.03.14, 14:43
                              Mozesz też poprosić o zamianę na luteinę dopochwową (o ile lekarz Ci wypisze refundowaną-wtedy wyjdzie taniej).
                              • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 11.03.14, 20:40
                                No tak tylko ja narazie chodze prywatnie a tak chyba nie moga na znizke nic wypisac czy moga nie wiem juz ... nie ktore kobiety biora i duphaston i luteine jednoczesnie. Jeny tak bardzo sie boje tak bym chciala zeby bylo dobrze.
                                A jak dzwonilam dzisiaj do.gin to okazalo sie nie wiem w jaki sposob ze mam wizyte za tydzien czyli we wtorek. Moze i dobrze bo teraz nic by nie bylo chyba jeszcze widac bo poronilam 6 lutego.
                                Biore duphaston i mam taka cicha nadzieje ze.narazie dzieki niemu jestem bezpieczna i nic.zlego sie nie stanie .
                                Planuje pogadac z szefowa i pod koniec.tygodnia zrobic te wyniki zeby tez juz te podstawowe miec.na wizycie u gin
    • madzialala19 Re: niedoczynnosc -1poronienie 19.03.14, 11:50
      Hej! i jak tam po wizycie?
      • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 20.03.14, 11:35
        Dzieki ze pytasz ale 18stego pojechalam na darmo zle mnie wpisali. Dzisiaj ode o 17.20 takze napisze
        • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 21.03.14, 08:30
          Hej bylam wcziraj na tej wizycie pierwszej. I ciaza potwierdzona na 6 tydzien. Pecherzk widoczny ladnie i wielkoscia pasujacy na 6tc ale zarodka jeszcze nie widac do kontroli mam przyjsc za 10dni. Martwi mnie to strasznie boje sie ze w tak szybkiej ciazy po poronieniu bedzie puste jajo. Nie wiem jak ja wytzrymam te 10dni

Powiedzialam jej ze mam niedoczynnosc tsh w normie . A Ona tylko spytala czy sie lecze i biore leki i nic wiecej. Narazie mi nawet nie kazala badan robic. Powiedziala niech sobie narazie dzidzia rosnie spokojnie na badania przyjdzie czas
          • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 10.04.14, 12:34
            Hej jestem z wynikami. Jestem obecnie w 8 tygodniu ciazy i porobilam wyniki lecz nie wiem co i jak. Prosze o pomoc mam niedoczynnosc. Od kilku lat bylam na euthyrox 100. Jak sie dowiedziaam o ciazy dwa tugidnie bralam dawke 125 a potem do teraz 150 bo czulam sie normalnie. Dobra podaje wyniki:
            TSH - 0,134 ponizej normy (0,27 - 4,2),
            FT3 - 5,34 norma (3,1-6,8),
            FT4 - 21,24 norma (12,0-22,0),

Badania Toxo:
            Toxo IgM 0,184 wedlug norm wynik ujemny
            Toxo IgG <0,130 tez ujemny wg norm

W morfologii mam obnizone LYMPH% a podwyzszone NEUT%

Pomozcie napiszcie co i jak z ta tarczyca prosze
            • madzialala19 Re: niedoczynnosc -1poronienie 10.04.14, 14:22
              Wg kalkulatora
              FT4 92.40% [wynik 21.24, norma (12 - 22)]
              FT3 60.54% [wynik 5.34, norma (3.1 - 6.8)]
              Duża różnica między hormonami. Sprawdź też ferrytynę i b12. No i za 2 tyg ponownie badania ft3 i 4. Trzymam kciuki!!!
              • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 10.04.14, 14:53
                Madziu dziekuje za obliczenie ale co z dawka brac dalej 150euthorox czy zmniejszyc do 125 ??
                A na to ferytyne bierze sie zelazo tak?
                A przeciez w 1 trymestrze nie wolno lykac zelaza.bo jest mutogenne wiec nie wiem tak czytalam. Napisz prosze czy ta dawke 150 zostawic. Czuje sie dosc dobrze normalnie sennosc troche sie zmniejszyla ale np wlosy mi sie zrobily lamliwe
                • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 11.04.14, 15:57
                  Jestem bezradna nie wiem co z ta dawka. Zdzwonilam do swojej endo wizyta umowiona na.poniedzialek zobacze co mi powie bo z wczesniejszych wizyt u niej nie bylam zadowolona tylko patrzyla na tsh recepta i do domu wiec nie chcialabym zeby mnie teraz tez olewala
                  • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 15.04.14, 08:25
                    Bylam wczoraj u endokrynologa, zmienila mi dawke na 137 ze 150 troche skrzyczala ze sama za duzo i nie stopniowo podnioslam ale potem uspokoila ze az tak zle nie jest ze teraz mam brac te 137 i jak sie troche unormuje to zrobi mi za miesiac usg i mowila ze pozniej organiz bedzie i tak szalal wiec pewnie wroce pozniej do tej dawki 150 ktora sama sobie bralam a narazie eutyrox 137 za miesiac kontrola i niczym sie nie martwic
                    • ewelina041987 Re: niedoczynnosc -1poronienie 15.04.14, 15:18
                      Zaczynam się martwić... Widzę, że endokrynolodzy przepisują Wam takie końskie dawki eutyroxu, a ja biorę 75...
                      • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 16.04.14, 08:20
                        Hej ewelina. Nie martw sie mi ta przepisala bo ja juz przed ciaza 2 lata non stop bralam eutyrox 100 a jak dowiedzialam sie o ciazy to sama bez niczyjej wiedzy podwyzszylam sobie dawke do 150 wyniki wyszly ze za duzo rzeczywiscie tej dawki wiec.endokynolog mnie uswiadomila i zmniejszyla ciut dawke do 137 zebym sie ustabikizowala .
                        • ewelina041987 Re: niedoczynnosc -1poronienie 16.04.14, 15:51
                          Dziękuję Magdo za odpowiedź wink

Ja to jestem taka trochę "boi dudek". Boję się, brać coś sama bez konsultacji z lekarzem sad aby nie przedobrzyć... a Hashimoto, to niestety często trzeba leczyć "samemu".
                          Ginekolog, też dziś mnie podsumował, że wyniki ok, to żadnych suplementów nie brać, tylko kwas foliowy i jeść zdrowo.
                          Cieszę się, bo akurat nie znoszę leków i przed ciąża to nawet przy bólu głowy starałam się nie faszerować lekami. Natomiast teraz chodzi o dziecko i nie chcę aby mu czegoś zabrakło...

Pozdrawiam Ciebie ciepło Magdo i trzymam kciuki za Ciebie i Maleństwo w brzuszku wink

Ewelina
                          • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 17.04.14, 08:21
                            Nie martw sie skoro jeden i drugi lekarz mowia ze dawka jest dobra to znaczy ze raczej dobra i skoro robilad potrzebne wyniki i tez wyszly dobre to spokojnie z usmiechem przechodz przez ciaze.
                            Ja ciebie rowniez pozdrawiam i zycze zdrowej i spokojnej ciazy
    • madzialala19 Re: niedoczynnosc -1poronienie 05.06.14, 15:24
      Hej hej,
      jak się czujecie?
      • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 06.06.14, 18:46
        hej fajnie że pamietasz.
        narazie wszystko dobrze.jestem w 17 tygodniu ciąży. pod stałą opieką endokrynologa. biore luteine. jestem na L4 i jakoś leci
        • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 06.06.14, 18:47
          a jak twoje maleństwo
          • madzialala19 Re: niedoczynnosc -1poronienie 09.06.14, 12:49
            Bardzo się cieszę, że u Was wszystko ok!
            O Maluszku piszę w moim wątku wink forum.gazeta.pl/forum/w,24776,145884799,151352359,Re_C_d_novothyral_tym_razem_w_ciazy.html pozdróweczki!!!
            • magdalenkamz Re: niedoczynnosc -1poronienie 26.08.15, 14:39
              Hej madziaala
              Nie wiem czy mnie pamiętasz.
              Mogę cie prosić o interpretacje wyników
              Jestem po porodzie, syn ma 9 miesięcy juz a ja od porodu nie badalam tarczycy, leków nie biorę juz 3 miesiące.Moje wyniki teraz wyglądają tak

TSH - 1.580 norma (0.27-4.20)
              FT3 - 5.77 norma (3.10-6.80)
              FT4- 17.90 norma (12.00-22.00)
              anty TPO 41.80 norma 0.00- 34.00 podwyższone
              Prolaktyna 455.30 norma 102.00- 496.00 - przy górnej granicy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka