26.03.14, 22:14
Proszę Was o pilną poradę. Otóż byłam dziś u endokrynologa i okazało się że moje wyniki są delikatnie mówiąc poza normą:
TSH 0,005
FT4 2,04
Obecnie biorę Euthyrox 75 rano i 37,5 po południu. Moja endo oczywiście zmniejszyła dawkę popołudniową do 25, ale także sugeruje by jutro w ogóle nie brać Euthyroxu. No i tu pytanie czy ktoś z Was też tak miał? Obawiam się że jeśli jutro będzie dzień bez tabletki to moje samopoczucie znacznie spadnie (ja o dziwo dość szybko odczuwam zmianę dawkowania). Dodam że obecnie czuję się dobrze i jestem totalnie zaskoczona wynikami. Zdaję sobie sprawę że taki poziom TSH może być nieco niebezpieczny dla zdrowia.
Obserwuj wątek
    • ola_dom Re: TSH 0,005 27.03.14, 09:24
      cammac napisała:

> Proszę Was o pilną poradę. Otóż byłam dziś u endokrynologa i okazało się że moje wyniki są
      > delikatnie mówiąc poza normą:
      > TSH 0,005
      > FT4 2,04

NORMA DO FT4???!!! Jak bez niej ocenić, czy wynik jest w normie, czy nie? Są różne normy w różnych laboratoriach, wiec koniecznie ją podaj.

> Obecnie biorę Euthyrox 75 rano i 37,5 po południu. Moja endo oczywiście zmniejszyła dawkę
      > popołudniową do 25, ale także sugeruje by jutro w ogóle nie brać Euthyroxu.

o matko boska...!!

> Obawiam się że jeśli jutro będzie dzień bez tabletki to moje samopoczucie znacznie spadnie (ja
      > o dziwo dość szybko odczuwam zmianę dawkowania). Dodam że obecnie czuję się dobrze i
      > jestem totalnie zaskoczona wynikami.

Wynik TSH poniżej normy nie jest niczym wyjątkowym przy suplementacji tyroksyny. Jest tu trochę dziewczyn, które mają podobny wynik, a zarazem FT3 i FT4 w górze normy - i czują się świetnie. A o to w końcu przecież chodzi.
      Więc jeśli Twoje FT4 mieści się w normie (jak ją podasz, to będziemy wiedzieć), to raczej nie ma powodów do paniki, a jedynie EWENTUALNIE do niewielkiego zmniejszenia dawki tyroksyny. Ale naprawdę wielką krzywdę możesz sobie zrobić nie za niskim TSH, tylko gwałtownym odstawieniem Euthyroksu z dość wysokiej przecież dawki. Ciekawe czy pani doktor sama ma chorą tarczycę i bierze tyroksynę.... Bardzo wątpię.
      • cammac Re: TSH 0,005 27.03.14, 10:17
        FT4 norma do 1,7. Wzięłam dziś poranną dawkę, zastanawiam się czy obniżyć popołudniową, czy może spróbować powrócić do dawkowania całości Euthyroxu na rano. Trochę obawiam się coś zmieniać, bo dobrze się czuję. Pani doktor jednak stwierdziła że taki poziom tsh jest niebezpieczny, bo w dłuższej perspektywie może powodować jakieś zmiany/ uszkodzenia innych organów.
        • ola_dom Re: TSH 0,005 27.03.14, 12:47
          Czyli faktycznie FT4 także powyżej normy - ale w żadnym razie nie powinnaś odstawiać Euthyroksu, bo wtedy naprawdę możesz sobie zrobić krzywdę.
          Natomiast pewnie warto obniżyć dawkę. Może na początek obniżyć popołudniową, a docelowo całkiem z niej zrezygnować?

Dobrze, jakby się wypowiedziały dziewczyny, które przeszły już przez FT4 ponad normę - co i jak robiły.

No i warto też, jakbyś napisała trochę więcej o historii choroby - jakie miałaś wyniki przed leczeniem, od kiedy się leczysz itd.

Ale na pewno nie powinnaś odstawiać tyroksyny z dnia na dzień!
          • cammac Re: TSH 0,005 27.03.14, 13:38
            Zamierzam właśnie dziś nieco obniżyć dawkę popołudniową i w zamian lekko zwiększyć poranną, tak jak piszesz stopniowo całkowicie rezygnując z popołudniowej. Hashi mam od niecałych trzech lat. Mam dzieloną dawkę od półtora roku, ze względu na skoki ciśnienia jakie miałam przy porannym Euthyroxie. Natomiast dotychczas wyniki były w miarę ok - TSH nieco poniżej 0,5 a FT4 w połowie normy. Od jakiegoś czasu zaczęłam dość intensywnie ćwiczyć, może stąd taki spadek TSH, choć wydaje mi się że raczej powinno brakować hormonu, niż być go w nadmiarze.
            • a-ga73 Euthyrox 2x dziennie! 29.03.14, 17:28
              Jak długo bierzesz Euthyrox właśnie 2x dziennie? Czy to zalecenie endokrynologa? Każdy endo, z którym miałam do tej pory do czynienia stanowczo podkreślał przyjmowanie tabletek tylko rano, na czczo, 30min przed posiłkiem. Więc twoje dawkowanie trochę mnie zaskoczyło. A ja właśnie już od dłuższego czasu myślałam o dzieleniu dawki dziennej, ale nie chcę sobie zaszkodzić. Leczę się od dwóch lat, choć podstępne choróbsko niszczyło mnie dużo wcześniej i jak wiele Hashimotek nie miałam o tym pojęcia. Ostatnie USG (grudzień 2013) pokazało, że już praktycznie nie mam tarczycy, zostały jakieś resztki po jednej stronie. Biorę 125E i wszystko fajnie, tylko rano tak ok. godzinę, dwie po tabletce czuję, no nie wiem, napływ hormonów, co powoduje przede wszystkim ogromną potliwość (czasem w pracy muszę zmieniać bluzkę ok. godz. 10). Reszta samopoczucia ok. A znowu im dalej po południu, tym spadek formy większy i odczuwanie zimna też. Tzn. robi mi się coraz chłodniej, wieczorem nie mogę zasnąć bez ciepłych skarpet i dodatkowego koca. Dlatego też myślałam o tym, żeby dzienną dawkę dzielić i może wtedy poziom hormonów w ciągu dnia będzie bardziej wyrównany i co za tym idzie termoregulacja znormalnieje. Trochę mnie to męczy: rano za gorąco, wieczorem za zimno. Nie mogę zmniejszyć dawki, bo poziom hormonów mi wariuje. 125E to najniższa dawka przy której funkcjonuję właściwie normalnie (był czas, że brałam nawet 150E). Wszystko byłoby dobrze, gdyby nie te "poty" sad. Czy jeszcze któraś z Hashimotek dzieli dawkę dzienną?
              Pozdrawiam
              • cammac Re: Euthyrox 2x dziennie! 30.03.14, 20:48
                Podzieloną dawkę Euthyroxu biorę od 1,5 roku. Był to mój eksperyment, w związku z dużymi skokami ciśnienia z rana po tabletce (endo mi zaproponowała szczegółowe badania za pół roku, więc nie miałam wyjścia). Endo zaakceptowała podzieloną dawkę. W między czasie zmieniłam lekarza i również jest akceptacja na rozbitą dawkę (aczkolwiek nie bez pewnego zdziwienia). Wcześniej wyłącznie przy porannej dawce też odczuwałam znaczny spadek samopoczucia po południu, a co do marznięcia - to nadal mam takie okresy (jak teraz), że jest mi ciągle zimno. Od kilku dni nieco zmniejszyłam popołudniową dawkę zgodnie z zaleceniem endo, ale już odczuwam znaczny spadek formy uncertain

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka