Dodaj do ulubionych

Moje tsh, celiakia.

30.03.14, 08:13
Witajcie smile
Biorę euthyrox trochę mniej niż 62,5. Leczę się od jakiś 3 lat. Mam hashimoto. Mam problem ze zwiększeniem dawki, jak zwiększam to puls mi się podnosi. Lekarz stwierdził żebym brała na wieczór ten kawałek co zostaje z 62,5.
FT4 63.83% [wynik 19.3, norma (10.3 - 24.4)]
FT3 79.25% [wynik 5.47, norma (2.3 - 6.3)]
tsh 5,21 norma 0,4-4
Leczę anemie od 2 lat u hematologa. Brałam falvit przez parę miesięcy i spadło mi żelazo z 69 na 59 (norma 50-160) mimo tego hematolog kazał mi nadal brać falvit. Było to w styczniu. To mnie skłoniło do poszukania przyczyn anemii i stwierdziłam, że chyba mam celiakie albo alergie na gluten. Przez dwa tygodnie ograniczyłam gluten o 90% i żelazo skoczyło do 110,9 (norma 50-170), później zaczęłam znowu jeść gluten i żelazo mi spadło do 75.
Zrobiłam badania Anty-Ttg Iga i całkowite Iga. Odebrałam wyniki i okazało się, że pielęgniarka napisała mi P. ciała anty-TG zamiast anty-TTG. Nie wiem czy całkowite Iga to Immunoglobulina IgA? Myślicie, że lepiej zrobić badania z krwi czy od razu endoskopie?

Obserwuj wątek
    • pies_z_laki_2 Re: Moje tsh, celiakia. 31.03.14, 19:11
      Witamy w klubie smile
      Zmień natychmiast tego pożal się Boże hematologa, który leczy anemię falvitem!!! Skąd wiesz, że masz anemię? Czy badałaś kiedyś ferrytynę? Całą gospodarkę żelazem?
      Tak, możesz podzielić tyroksynę, albo nawet brać całą dawkę na noc, ja łykam całość (150) w środku nocy, kilka godzin po kolacji, czyli na czczo, poszukaj na forum, dawałam wiele razy odnośniki do badań potwierdzających, że przyjmowanie tyroksyny na noc jest nawet lepsze, niż rano (można bezkarnie pić na śniadanie kawę smile).
      Twoje jazdy z podnoszeniem dawki mogą mieć przyczynę w niedoborach, równie dobrze kortyzolu, żelaza właśnie, wit. B12, czy magnezu, czy sprawdzałaś nadnercza? Poziom witamin?
      Tak, lepiej endoskopia, a właściwie to po co chcesz diagnozować celiakię? Na co ci papierek? Po prostu odstaw gluten i tyle smile Niedobory żelaza to klasyczny objaw dla nietolerancji glutenu, nawet bym się nie zastanawiała, nie wydawała pieniędzy, tylko zmieniła dietę i tyle.
      • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 01.04.14, 07:36
        > Zmień natychmiast tego pożal się Boże hematologa, który leczy anemię falvitem!!
        > ! Skąd wiesz, że masz anemię? Czy badałaś kiedyś ferrytynę? Całą gospodarkę żel
        > azem?

Anemie mam od lat, bo zawsze mam niską hemoglobinę i żelazo. Ferrytynę badałam w styczniu właśnie przed wizytą u hematologa. Miałam 14,30 (norma 6-159). Lekarz stwierdził, że szkoda pieniędzy, bo żelazo niskie to ferrytyna też będzie niska. Badałam, wtedy jeszcze elektrolity były ok. Pytałam o wit. B12, ale stwierdził, że jak MCV 90(norma 80-97) i MCH 29,60 (norma 27-31,2) mam w normie to nie trzeba badać. Żelazo miałam 59 (norma 50-160). OB 21(norma 0-15). Teraz Ob mam 15(norma 2-15). Glukoza 85(norma 70-99).

> Tak, możesz podzielić tyroksynę, albo nawet brać całą dawkę na noc, ja łykam ca
        > łość (150) w środku nocy, kilka godzin po kolacji, czyli na czczo, poszukaj na
        > forum, dawałam wiele razy odnośniki do badań potwierdzających, że przyjmowanie
        > tyroksyny na noc jest nawet lepsze, niż rano (można bezkarnie pić na śniadanie
        > kawę smile).
        > Twoje jazdy z podnoszeniem dawki mogą mieć przyczynę w niedoborach, równie dobr
        > ze kortyzolu, żelaza właśnie, wit. B12, czy magnezu, czy sprawdzałaś nadnercza?
        > Poziom witamin?

Mój endokrynolog cały czas mówi mi, że jak przytyję, to będę mogła brać większe dawki tyroksyny. Jego pierwszym pytaniem jest zawsze, ile przytyłam. Mam 170 cm i ważę 52kg. Mówię mu, że nie odchudzam się po prostu tak mam, to mi nie wierzy. Wizytę mam dopiero za pół roku. Czyli będę się sama leczyła. Dlatego piszę tutaj.
        Parę dni temu kupiłam asparaginian extra i od wczoraj biorę całą dawkę tyroksyny. Ja często biorę w nocy, bo jak wstaje to marzę o kawie. Nie wiedziałam, że tak można smilesmile Nie miałam tych badań co piszesz oprócz żelaza.
        > Tak, lepiej endoskopia, a właściwie to po co chcesz diagnozować celiakię? Na co
        > ci papierek? Po prostu odstaw gluten i tyle smile Niedobory żelaza to klasyczny o
        > bjaw dla nietolerancji glutenu, nawet bym się nie zastanawiała, nie wydawała pi
        > eniędzy, tylko zmieniła dietę i tyle.

Chce mieć pewność czy mam celiakię, bo, wtedy musiałabym w 100% odstawić gluten i bardziej, by mnie, to zmobilizowało. Teraz ograniczyłam gluten do 90%, a przy celiakii trzeba 100%. Poza tym ja mam cięgle wzdęty brzuch i często gazy, zawsze to bagatelizowałam, ale teraz to nie wydaje mi się normalne. Mam skierowanie do gastroenterologa, ale wizyta w listopadzie. Przepraszam, że tak chaotycznie piszę smilesmilesmile Pozdrawiam
        • ola_dom Re: Moje tsh, celiakia. 01.04.14, 09:29
          aplle_2006 napisała:

> Chce mieć pewność czy mam celiakię, bo, wtedy musiałabym w 100% odstawić gluten
          > i bardziej, by mnie, to zmobilizowało.

Gluten można odstawić w 100% i bez pełnej diagnozy smile.
          Od diety poczujesz się lepiej, a od papierka z pieczątką od lekarza - nie.
          Ale jeśli dolegliwości po glutenie nie są dla Ciebie wystarczająco motywujące, to widać gluten jeszcze Ci wcale tak nie dokuczył....;>
          • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 01.04.14, 23:30
            Dla mnie nietolerancja glutenu, a celiakia to duża różnica dlatego zrobię to badanie smile
            • przeciwcialo Re: Moje tsh, celiakia. 03.04.14, 19:12
              Żadna roznica, gluten odstwic trzeba.
      • dor1904 Re: Moje tsh, celiakia. 02.04.14, 11:27
        Witam, choruję od 15 lat na hashimoto i mam pecha do lekarzy, bo widzę, że więcej dowiaduję się z internetu lub przypadkiem, niż od nich. Dziś w TV śniadaniowej była andokrynolog, która mówiła, że często przy niedoczynności tarczycy występuje nietolerancja na gluten i laktozę. Z moich obserwacji to by się zgadzało: chudnę tylko wtedy, kiedy nie jem pieczywa. Co ty na to?Jeśli wiesz coś na temat zalecanych preparatów z wit.D, proszę o nazwy.
        Mam jeszcze pytanie: dlaczego rano nie można pić kawy? Czy to zaburza wchłanianie euthyroxu? Dzięki.
        • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 02.04.14, 21:43
          Ja też więcej dowiedziałam się z internetu. Ja ma tak, że jak zwiększę dawkę euthyroxu, to zawszę schudnę trochę i długo muszę czekać, żeby waga mi wzrosła, więc Ci nie pomogę. Ale jak działa u Ciebie odstawienie glutenu, to odstaw i będziesz miała po kłopocie. Ja mam zamiar odstawić niezależnie jak mi wyjdzie gastroskopia. Euthyrox przyjmujemy rano, na czczo, co najmniej pół godziny przed śniadaniem, z niewielką ilością płynu smilesmile Ja później pije kawę. Wit. D jeszcze nie badałam. Na górze masz linki na temat witaminy D.
          • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 15.04.14, 16:34
            Pomyliłam się i napisałam o endoskopii, a chodziło mi o gastroskopię. Zrobiłam i nie żałuje, bo chciałam sprawdzić czy mam celiakie, a dowiedziałam się, że mam Helicobacter pylori i inne rzeczy na których się nie znam. Za dwa tygodnie wyniki hist-pat. Dobrze nie jest.
            • pies_z_laki_2 Re: Moje tsh, celiakia. 16.04.14, 03:25
              Endoskopia to ogólne pojęcie. Zaglądanie do żołądka i dwunastnicy nazywa się gastroduodenoskopią... do samego żoładka - gastroskopią... itd. itp. Jeśli ma być badanie w kierunku celiakii, to należy zajrzeć nieco dalej, poza sam żołądek....
              - pl.wikipedia.org/wiki/Endoskopia
              • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 16.04.14, 21:14
                Pobrano mi materiał do badania hist-pat. z okolicy pozaopuszkowej. Myślisz, że to nic nie da? wścieknę się przecież mówiłam lekarzowi, po co robię to badanie.
                • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 02.06.14, 21:17
                  Mam do Was pytanie, jak się ma ferrytynę 10(6-159), a żelazo 133 to powinnam brać żelazo? Lekarz stwierdził że nie, a ja mam wątpliwości.
                  • pies_z_laki_2 Re: Moje tsh, celiakia. 06.06.14, 09:20
                    Żelazo we krwi mówi nam o dobrej ilości tego pierwiastka w diecie. Ferrytyna o jego wchłanianiu, czyli o faktycznych niedoborach.

Decyduj sama, albo idź do bardziej wyedukowanego lekarza. (wklejałam kiedyś jakieś materiały źródłowe o Hashi i żelazie, to chyba był wywiad z dr Mizan Gross, poszukaj, na pewno znajdziesz jej zalecenia)
                    • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 08.06.14, 06:03
                      Ja już biorę żelazo, kupiłam sobie, ale właśnie przeczytałam, że jak jest jakiś stan zapalny to trzeba uważać z żelazem, a ja mam OB 40. Czyli coś się dzieje, ale nie wiem co. Zastanawiam się czy wyleczyłam do końca Helicobacter pylori i czy zapalnie dwunastnicy leczy się tak samo. Muszę iść do lekarza.
                      • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 02.10.14, 21:55
                        Co sądzicie o moich najnowszych wynikach? Przyznam, że ja jeszcze tych procentów nie ogarniam. Oprócz wypadających włosów nic mi nie jest.
                        FT4 85.11% [wynik 22.3, norma (10.3 - 24.4)]

FT3 80.25% [wynik 5.51, norma (2.3 - 6.3)]
                        Tsh 3-cia generacja 1,22 (0,4-4)
                        • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 16.11.14, 03:40
                          Moje najnowsze wyniki. Od paru dni miałam wysoki puls i budziłam się po czterech godzinach snu rozdygotana. Przed zrobieniem badań brałam euthyrox 62,5, teraz lekarz kazał mi brać 50. Jak zmniejszyłam dawkę, to czuje się lepiej. Biorę też sorbifer od miesiąca. Czy badanie ferrytyny jak się łyka żelazo ma sens? Czy trzeba odstawić żelazo? Robiłam ostatnio ferrytyne i wyszła mi 29,90 (6-159). Wcześniej miałam 5,59. Biorę nadal. Przez lato brałam żelazo jakieś bez recepty, ale w ogóle mi się nie wchłaniało.
                          Tsh 1.59 norma 0.4-4
                          FT4 108.51% [wynik 25.6, norma (10.3 - 24.4)]
                          FT3 100.50% [wynik 6.32, norma (2.3 - 6.3)]
                          • hashitess Re: Moje tsh, celiakia. 16.11.14, 07:18
                            Wg mnie to normalny, klasyczny rzut choroby,
                            który najlepiej przeczekać nic nie robiąc,
                            aby jak najszybciej przeszedł.

Suplementujesz magnez?
                            • hashitess Re: Moje tsh, celiakia. 16.11.14, 07:19
                              Stosujesz dietę w związku z celiakią?
                              • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 16.11.14, 20:45
                                Nie mam celiakii. Brałam przez trzy miesiące, ale już nie biorę, bo serce mi waliło po nim po tych trzech miesiącach. Nie jem pszenicy ale jem rzeczy które mogą zawierać śladowe ilości glutenu. Lekarz za trzy miesiące kazał mi zrobić badanie trab, po co to się robi?
                                • hashitess Re: Moje tsh, celiakia. 16.11.14, 23:03
                                  aplle_2006 napisała:

> Nie mam celiakii.

No to super.

Brałam przez trzy miesiące, ale już nie biorę, bo serce mi wa
                                  > liło po nim po tych trzech miesiącach.

Po magnezie?! To niemożliwe.

Nie jem pszenicy ale jem rzeczy które mo
                                  > gą zawierać śladowe ilości glutenu. Lekarz za trzy miesiące kazał mi zrobić bad
                                  > anie trab, po co to się robi?

Wyszukiwarka forumowa lub wujek google....
                                  • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 17.11.14, 01:05
                                    Przez trzy miesiące brałam duże dawki, nie chce cały czas brać zwłaszcza jak czuje się źle, a nie brałam innych tabletek wtedy.
                                    • hashitess Re: Moje tsh, celiakia. 17.11.14, 08:21
                                      magnez uspakaja i trudno nie tylko w niedoczynności
                                      uzupełnić go w tkankach bo jest go bardzo mało
                                      w pożywieniu, a dodatkowo w niedoczynności wchłaniamy
                                      go jeszcze mniej.
                                      Uważam, że masz problem z niedoczynnością, a nie nadmiarem
                                      magnezu, którego baaaaaaaaaardzo trudno przedawkować.
                                      • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 20.11.14, 02:29
                                        Czyli zrobić badanie ft3 i ft4 i jak się zmniejszyło, to zwiększyć E?
                                        • hashitess Re: Moje tsh, celiakia. 20.11.14, 14:26
                                          Tak, oznacz te hormony i wpisz w wątku.
                                          Na ich podstawie będzie moźna powiedzieć co
                                          zrobić z dawką euthyroxu.
    • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 27.02.15, 02:28
      Ostatnio miałam ciężkie trzy miesiące, ale jestem. Moje wyniki:
      FT4 92.96% [wynik 23.4, norma (10.2 - 24.4)]
      FT3 90.25% [wynik 5.91, norma (2.3 - 6.3)]
      TRAb wynik ujemny. Biorę Eut. 62,5.
      Lekarz stwierdził, że wszystko ok i moje kiepskie samopoczucie to od czegoś innego.
      Zrobiłam też wit. D i wyszła 11.5, norma(35-80).
      wit. B12 444,30 (191,00-663,00)
      Byłam też u nowego hematologa i mam leukopenie sad
      • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 27.02.15, 19:23
        Mam do was jeszcze pytanie. Czy przy hasi któraś z was ma leukopenie? Czy to nie jest powiązane z tarczycą?
        • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 06.03.15, 22:21
          Zapomniałam napisać że tsh 2.89 (0,4-4). Dziwne że takie wysokie przy wysokim ft3 i ft4??
          • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 06.03.15, 22:25
            aplle_2006 napisała:

> Zapomniałam napisać że tsh 2.89 (0,4-4). Dziwne że takie wysokie przy wysokim f
            > t3 i ft4??
            Zapomniałam dopisać, że bolą mnie stawy od jakiś 2 tygodni, czuje się zmęczona mimo tego że dużo śpie.
            • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 12.03.15, 19:03
              Byłam dzisiaj u internistki, przepisała mi vigantoletten 500 tabletki czyli jak dla noworodka. Powiedziała żebym sobie kupiła sama jakąś witD3 jak ta się skończy smilesmile
              • aplle_2006 Re: Moje tsh, celiakia. 14.11.15, 01:17
                Spójrzcie proszę na moje nowe wyniki. Nie wiem dlaczego tsh mam tak wysokie, a ft3 i ft4 przy górnej granicy. Zastanawiam się czy to nie jest wina laboratorium. Jak robiłam raz gdzie indziej to ft3 i ft4 miałam rozjechane (te z listopada). Nie ogarniam tego.
                listopad
                Tsh 3,31 (0,4-4)
                FT4 95.74% [ wynik 23.8, norma (10.3 - 24.4)]
                FT3 95.50% [ wynik 6.12, norma (2.3 - 6.3)]
                sierpień
                TSH 1,74ml/l (0,23-4,00)
                FT4 113.73% [wynik 1.19, norma (0.61 - 1.12)]
                FT3 -2.14% [wynik 2.47, norma (2.5 - 3.9)]
                • ciociuqpik Re: Moje tsh, celiakia. 20.11.15, 11:47
                  Słyszałam od znajomej o pielęgniarce chorej na Hashimoto, która z ciekawości robiła sobie przez jakiś czas codziennie badanie TSH w "swoim" szpitalnym laboratorium. Miała straszne jego wahania i to z dnia na dzień, także myślę że w tej chorobie wszystko jest możliwe uncertain
    • magdalena_buka Re: Moje tsh, celiakia. 08.08.16, 11:07
      Moja dietetyczka zapytała się mnie o mój stosunek do diety bezglutnenowej, oczywiście powiedziałam, że bardzo chciałabym tego uniknąć. Same wiecie dlaczego: koszty, szukanie produktów, smak. Wysłała mnie na badania genetyczne w kierunku celiakii. Od nich ma zależeć czy mogę dalej jeść gluten. To normalna praktyka? Myślicie, że jest szansa żebym mogła go nie odstawiać? Podobno hashimoto=celiakia więc sama nie wiem sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka