Dodaj do ulubionych

jolcix,mój watek

24.05.14, 06:49
witam,

bardzo proszę o interpretację moich badań

tsh 4,450 (N 0,27-3,00)

ft3 3,1 (N 1,4-4,2) 60,71%

ft4 12,9 (N 8-20) 40,83%

ferrytyna 18,20 (N 13-150)

cholesterol całkowity 233 (N<200)

żelazo 71 (N 37-145)

anty TPO 13,52 (N 0-34)

anty TG 992 (N 0-115)

usg taczycy

opis usg:
tarczyca dwupłatowa położona typowo, wymiary: płat prawy 12x15x50, lewy 15x12x51, cieśń-3mm.objętość 10cm3. struktura tarczycy nieco niejednorodna, przytarczyce niewidoczne .

wg kalkulatora forum
prawy płat 4,5 ml
lewy płat 4,59 ml
objętość 9,09 ml

z testu na niedoczynność 31 pkt

Obserwuj wątek
    • hashitess Re: jolcix,mój watek 24.05.14, 22:41
      zażywasz jakieś tabsy z hormonem tarczycy?
      • jolcix Re: jolcix,mój watek 25.05.14, 06:45
        jeszcze nie, wyniki były robione w zeszłym tygodniu

byłam już u jednego lekarza, ale nie bardzo mi się podobała, w ten czwartek mam wizytę u innego
        • hashitess Re: jolcix,mój watek 25.05.14, 09:21
          Na podstawie powyższych wyników chyba żaden medyk
          nie da Ci żadnej terapii. Chyba, że pokażesz tylko TSH.

• jolcix Re: jolcix,mój watek 25.05.14, 09:42
            a wynik anty TG 992, o niczym nie świadczy?
            • hashitess Re: jolcix,mój watek 25.05.14, 11:52
              podwyższone p/ciała świadczą o aktywnej chorobie z autoagresji.
              Wycisza je czasowo steryd lub syntetyczny hormon tarczycy.
              Pytanie czy znajdziesz takiego endo jak ma metamorphosis4,
              której można tylko pozazdrościc.
              • metamorphosis4 Re: jolcix,mój watek 25.05.14, 17:13
                > Pytanie czy znajdziesz takiego endo jak ma metamorphosis4,
                > której można tylko pozazdrościc.

He, he, ta endo już jest historią. Byłam u niej na początku mojej przygody z hashi, kiedy nawet pojęcia o tym forum nie miałam. Potem, jak tu trafiłam, to sama byłam w szoku, że psim swędem tak mi się udało big_grin Zrezygnowalam z niej jednak po drugiej wizycie, bo myliły jej się wyniki i nie chciala mi zwiększać dawki. Na kolejnej wizycie moje TSH wzrosło z tego 1,3 do 3,5 i przytyłam ok 7kg w ciągu 2 miesięcy, a ona na to, ze mam dalej brać 25mcg, a wiotka, to już raczej nigdy nie bedę, bo taka moja natura big_grin
                Pożegnałam ja ozięble i zaczęłam szukać informacji w internecie. Trzeba jej jednak oddać, że leczenie wdrożyła odrazu, także super wink
          • metamorphosis4 Re: jolcix,mój watek 25.05.14, 09:54
            Ja miałam wyniki w normie (TSH 1,3) i dostalam od endo Euthyrox bez proszenia - wyłącznie na podstawie wysokiego a/TG oraz obrazu stanu zapalnego w USG. Także jest możliwe, że koleżanka również coś wskura wink
    • pies_z_laki_2 Re: jolcix,mój watek 27.05.14, 13:21
      Zaczęłabym łykać żelazo, bo ferrytyna to raczej niska jest, co pośrednio świadczyć może także o niedoczynności tarczycy, bo u Hashimotek często pojawiają się problemy metaboliczne.

Podniesione p.ciała mówią o chorobie, podniesione tsh też, wolne hormony są jednak ładne, ale to badanie mówi o sytuacji chwilowej, to jakby średnia z najwyżej kilku dni, a tsh mówi o sytuacji ustabilizowanej w ciągu ostatniego miesiąca (mniej więcej i w wielkim uproszczeniu). W zależności od tego, na jakiego endo trafisz, to albo zaleci cierpliwość i badanie za miesiąc, czy rok, albo wdroży suplementację niską dawką hormonów, co uciszyłoby być może szalejące p.ciała.

Od razu trzeba wyjaśnić, że taki poziom p.ciał nie jest tragiczny, nie jest nawet specjalnie wysoki, ale wyskoczył ponad normę, więc trzeba go wziąć pod uwagę. Ale p.ciał sie nie leczy, może na je tylko próbować obniżać selenem, dietą, a nawet tyroksyną.
      • jolcix Re: jolcix,mój watek 27.05.14, 18:43
        czyli nie ma potrzeby żebym brała hormony?

wystarczą dobre suplementy?
    • jolcix Re: jolcix,mój watek 29.05.14, 19:10
      właśnie jestem po wizycie u endokrynologa,

stwierdziła hashimoto i początki niedoczynności, dała lek letrox 50 kazała brać pół tabletki przez miesiąc , a po miesiącu wizyta u niej
      • hashitess no to trafiłaś na światłą/ego endo. 29.05.14, 19:32
        Pochwal się kto to.

A co z brakami ferrytyny?
        Ona jest tak samo ważna niemalże jak hormon.
        • jolcix Re: no to trafiłaś na światłą/ego endo. 29.05.14, 19:48
          o ferretynie nic nie mówiła, więc chyba nie jest tak supersmile ale ważne , że dała leki i powiedziała, żeby nastawić się na leczenie już do końca życia

żelazo, selen i witaminę b12 i b complex już biorę od paru dni, musze jeszcze dokupić magnez, wapń i cynk
    • jolcix Re: jolcix,mój watek 07.06.14, 10:21
      biorę letrox 25, 8 dni,

parę objawów się wyciszyło

mam trochę więcej energii w pierwszej połowie dnia, mniej wypadają mi włosy, nie mam już uczucia duszności, ciężkiego oddychania, więc chyba idzie w dobrym kierunkusmile
    • jolcix Re: jolcix,mój watek 13.08.14, 13:14
      witam, przez 6 tygodni brałam letrox25, była minimalna poprawa,

kolejne 6 tygodni letrox 50, czuję się dobrze, może jeszcze trochę brakuje do wspaniałego samopoczucia, ale tego nie wymagamsmile
      nie mam większości objawów

moje wyniki z dzisiaj

TSH 2,29 N 0,3-4,0

ft3 3,06 N 1,4-4,2 59,29%

ft4 13,7 N 8,0-20,0 47,50%

co robić? zwiększać dawkę?
      • pies_z_laki_2 Re: jolcix,mój watek 14.08.14, 13:41
        Ja bym nieco podniosła. Twoje pół tarczycy widać produkuje nadal za mało i potrzebujesz więcej.
        Ale to twoja decyzja...
        • jolcix Re: jolcix,mój watek 14.08.14, 13:57
          dziękuje smile

a do jakiej dawki Twoim zdaniem?
          • pies_z_laki_2 Re: jolcix,mój watek 15.08.14, 14:20
            Odrobinę, czyli 6,25, albo 12,5, potem 4 tyg obserwacji, czy jest lepiej i badania. Po badaniach i spisywanych na bieżąco objawach sama będziesz wiedziała co dalej smile
    • jolcix Re: jolcix,mój watek 19.08.14, 08:56
      dziękujęsmile

a do jakich wyników dążyć?

skoro teraz jest w granicach 50 % i czuję się dobrze?

jaki przedział procentowy będzie najlepszy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka