Dodaj do ulubionych

Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac od nor

12.04.05, 19:18
Wczoraj moja przyjaciolka odebrala wyniki krwi i bardzo sie martwi. Ma Hasi,
ale wczesniej wyniki byly ok. Teraz wiele wspolczynnikow (hemoglobina,
erytrocyty i cos jezcze) jest lekko ponizej normy. Czy moze miec to cos
wspolnego z hashi, czy swiadczy o jakiejs wspolistniejacej chorobie? Prosze
doradzcie, bo dziewczyna wykonczy sie przed wizyta u lekarza! Acha, OB,
leukocyty i chyba limfocyty sa w normie... Dziekuje bardzo!
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 12.04.05, 20:25
      Moze miec zwiazek z Hashi a dokladniej z niedoczynnoscia bo przy niedoczynnosci
      tarczycy mozna miec anemie. Chyba warto zrobic hormonki a na pewno warto
      powiedziec o Hashi lekarzowi.

pozdrawiam
      ula

• lusia212 Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 12.04.05, 21:13
        No wlasnie, u mojej przyjaciolki byla rownoczesnie zdiagnozowana anemia
        zlosliwa (nieprzyswajanie witaminy B12). Bierze teraz regularnie B12 w
        zastrzykach i wszystko wrocilo o normy. A teraz znowu pogorszenie tych
        wynikow... Czy ta anemia przy hashi to czesty objaw? Czy da sie z tego
        wyleczyc, czy sugeruje to cos powazniejszego? Przepraszam, ze tyle pytan, ale
        jestem w tych sparawach laikiem, a bardzo sie tym wszystkim martwie! Bede
        wdzieczna za kazda rade! Pozdrawiam serdecznie!
        • to-ja-007 Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 12.04.05, 23:32
          Oj to o ta anemie chodzi. To troche gorzej.
          Ta anemia czasami wystepuje rownolegle z Hashimoto, ale jest oddzielna choroba.

Gdy Hashimoto jest "dziedziczone", to tak naprawde w genach dziedziczy sie
          sklonnosc do zachorowania na jeszcze pare chorob, wlasnie na anemie zlosliwa,
          bielactwo, toczen, reumatyzm, celiakie, zespol sjorgena oraz cukrzyce
          insulinozalezna. Nie wszyscy choruja na wszystkie te choroby ale przez to ze
          dziedziczy sie "sklonnosc" - zdarza sie, ze u niektorych osob te choroby
          wystepuja razem. Nie wiadomo dokladnie od czego to zalezy.

Wit. B12 bywa zle przyswajana po kuracjach antybiotykowych, oraz wegetarianie
          miewaja niedobory tej witaminy.
          Mozesz zajrzec np. na to co pisza o wit. B12 na linku ponizej, tam jest troche o
          B12, o anemii zlosliwej.

www.vegetarian.pl/download/WITAMINA_B12.html
          Ten IF to tzw. intrinsic factor - czyli "czynnik wewnetrzny"

Po polsku nic nie znalazlam o anemii zlosliwej.
          Po angielsku np.:
          www.nlm.nih.gov/medlineplus/ency/article/000569.htmpozdrawiam
          ula
        • to-ja-007 Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 13.04.05, 11:02
          Sorry wczoraj nie mialam czasu dokonczyc.
          > Czy da sie z tego
          > wyleczyc, czy sugeruje to cos powazniejszego?

Jesli to faktycznie anemia zlosliwa a ta nazwa jest zarezerwowana dla wrodzonego
          defektu immunologicznego gdzie organizm wytwarza przeciwciala np. przeciw
          "czynnikowi wewnetrznemu" - to niestety choroba nie jest uleczalna.

Przy chorobach gdzie glownym winowajca sa przeciwciala stosuje sie czesto
          sterydy zeby obnizyc poziomy tych przeciwcial. W ten sposob mozna czasami
          uzyskac reemisje ale nie wiem czy tak sie dzieje takze przy anemii zlosliwej.
          Jesli nie, to czekaja dziewczyne zastrzyki do konca zycia, troche jak przy
          cukrzycy, tylko ze nie musza byc robione codziennie.

Moja babcia miala m.in. anemie zlosliwa. Po wykryciu tej anemii lekarze szukali
          najpierw nowotworu zoladka a potem jak znaleziono jeszcze ze ma powiekszona
          sledzione (ktora moze wystapic przy tego typu anemii) szukali bialaczki.
          Zwykle lekarze przed podaniem wit. B12 sprawdzaja czy nie ma jakiegos nowotowru
          bo podobno podanie B12 w przypadku niektorych nowotworow mogloby przyspieszyc
          ich rozrost.

Przykro mi ze Twoja przyjaciolka ma takie problemy. Moja babcia jezdzila na
          konsultacje na hematologie w szpitalu na Banacha w W-wie. Niestety nie wiem czy
          to jest najlepsze miejsce.

pozdr.
          ula
          • lusia212 Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 13.04.05, 15:02
            Ulu!
            Dziekuje serdecznie za odpowiedz! Moja przyjaciolka powiedziala, ze boi sie
            zagladac do internetu i na forum, bo ja tylko czarne mysli ogarniaja, jak o tym
            wszystkim czyta. Na szczescie wizyte u lekarza ma juz w czwartek, wiec moze cos
            sie wyjasni i sie troche uspokoimy! smile
            Tak sie sklada, ze lekarz jej wczesniej powiedzial, ze z ta anemia zlosliwa sie
            da zyc. Zastrzyki z B12 w prawdzie do konca zycia, ale oprocz tego nie ma
            jakiegos wiekszego ryzyka. Jedynie zoladek trzeba jeszcze kontrolowac, bo
            zwieksza sie ryzyko raka zoladka. Hashi tez miala opanowane (w koncu wlasciwa
            dawka), wiec juz sie wydawalo, ze wszystko jest ok. A teraz ta morfologia krwi
            niezbyt ok... No i jej samopoczucie tez nie jest najlepsze, ciagle czuje sie
            zmeczona i widzi jakies mroczki przed oczami! Nie mam pojecia skad sie to
            bierze! Dam znac jutro po wizycie! Jezeli jest cos jeszcze, co uwazasz, ze
            warto by zbadac, lub jakiekolwiek uwagi, bede bardzo wdzieczna!
            Pozdrawiam serdecznie, Lusia!
            • janka111 Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 13.04.05, 15:32
              to z syntetycznego hormonu tarczycy: zmeczenie mroczki niedokrwistosc
              • lusia212 Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 13.04.05, 16:15
                Czy to normalne skutki uboczne, czy to sugeruje raczej zle dobrane dawke, lub
                jeszcze cos innego?
            • to-ja-007 Re: 13.04.05, 16:19
              Te wszystkie objawy typu mroczki przed oczami, zmeczenie to od anemii.
              Pewnie to troche trwa zanim organizm zareaguje na leczenie ...

Z zoladkiem trzeba sie super-ostroznie obchodzic i to nie tylko ze wzgledu na
              zwiekszenie ryzyka nowotoworu. Np. u mojej babci, do anemii zlosliwej doszly
              wrzody zoladka i wtedy to sie naprawde zrobilo krytycznie. Leczenie wrzodow
              czyli helikobakter tez powoduje anemie tyle ze z braku zelaza, wiec byly okresy
              ze ona dostawala stale jakies zastrzyki ... Dlatego warto pilnowac czy np.
              helicobakter sie nie rozrasta i w miare mozliwosci przeciwdzialac czyli np.
              pilnowac zeby po kuracji antybiotykowej byla odpowiednia flora bakteryjna
              (trilac). Za duzo o helikobakter nie wiem ale moze warto o tym pogadac z
              lekarzem .....

> Moja przyjaciolka powiedziala, ze boi sie
              > zagladac do internetu i na forum, bo ja tylko czarne mysli ogarniaja, jak o
              > tym wszystkim czyta.

Cos w tym jest. Dopoki ma dobrego lekarza (a z tego co piszesz to raczej lekarz
              jest sensowny) to rzeczywiscie internet jej nie pomoze. Ta choroba wystepuje
              dosc rzadko ale jak napisalam juz w pierwszym poscie mozna z tym normalnie zyc o
              ile jest wszystko pod kontrola.

Ja bym jeszcze zapytala sie lekarza o celiakie. Czasami to wlasnie nietolerancja
              glutenu jest odpowiedzialna za problemy z ukladem immunologicznym. U niektorych
              rozwija sie powoli i nie ma jakichs widocznych objawow, dlatego trudno
              stwierdzic ze to wlasnie jest glowna przyczyna.

pozdrawiam
              ula
        • nitca Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 14.04.05, 15:06
          Z tego co wiem, to przy Hashi lubi wystepowac anemia megaloblastyczna.
          Moja endo uzywa nazwy mgaloblastyczna i zlosliwa wymiennie lub razem, jednak gdy
          zaczelam zglebiac temat, to wychodzi, ze to jednak nie to samo.
          Na miejscu kolezanki wybralabym sie do jeszcze jednego hematologa i koniecznie
          powiedziala o Hashi.
          Trzymajcie sie dziewczyny
          Nitca

free.med.pl/kmarch/nie1.htm
          www.medycyna-polska.pl/index.php?what=choroba&choroba_id=53
          www.resmedica.pl/zdart5996.html
          www.resmedica.pl/zdart3997.html
          • to-ja-007 Re: 14.04.05, 16:39
            Anemia megaloblastyczna to anemia barddzo podobna do zlosliwej.
            Natomiast w niedoczynnosci moze jeszcze wystapic inna anemia, spowodowana niska
            temp. podstawowa ciala.

Krwinki czewone sa produkowane w szpiku kostnym tylko powzyej pwenej temp.
            Przy niedoczynnosci temp. podstawowa ciala obniza sie (przez spadek T3) i to
            obniza tez tempo produkcji czerwonych kwinek. Dlatego wtedy mozna miec anemie
            mimo ze organizmowi dostarczane sa wystarczajace ilosci zelaza czy witamin.

Taka anemia objawia sie jedynie zmniejszona iloscia czerwonych krwinek, ich
            ksztalt czy objetosc sie nie zmieniaja sie. Rownize ilosc hemoglobiny jest wtedy
            normalna.
            • nitca Re: 14.04.05, 17:42
              Wielkie dzieki Ula za link "dla wegetarian", duzo mi wyjasnil.
              Teraz przynajmniej wiem ktore badania powinnam wykonac, bo endo zbagatelizowala
              moj poziom witaminy B12 w dolnej normie, mowiac ze przy Hashi ta witamina jest
              gorzej wchlaniana i to normalne.
              Temperatura ciala od dwoch lat nie schodzi mi ponizej 37 stopni, wiec anemia
              spowodowana niska temp. raczej mnie nie dotyczy.
              Nitka
        • katerina24 Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 26.10.05, 21:02
          up
    • morgana_le_fay Trzymajcie mnie!!! 12.04.05, 23:58
      Kolejny przyczynek do mojej opinii o lekarce prowadzącej(specjalista tyreolog!!!):

Odkąd mam Hashimoto,a nie dostaję hormonów (ponad 5 lat) moje poziomy hemoglobiny i żelaza, + hematokryt są FATALNE! Ostatnio poziom ferrytyny spadł do 5,99 przy normie 25-250!
      Wiąże się to nie tyle z małą ilością czerwonych krwinek, co z ich małą objętością. Krwinki są wyjątkowo malutkie.

Ja jednak przez cały czas byłam odsyłana do swojego nefrologa z sugestią, że to nerki, a w żadnym wypadku (!) tarczyca są odpowiedzialne za ten stan rzeczy. Nefrolog dwoił się i troił, próbował znaleźć jakąś zależność, pod jego ścisłą kontrolą dostawałam syplementy żelaza, które może być dla moich nerek zabójcze! Coś jednak trzeba było zrobić, bo jak się wyraził: "jeszcze jedna miesiączka i mogę się wykrwawić na śmierć"

Dziewczyny! Mówię wam, że jeśli okaże się, że powodem rzeczywiście była niedoczynność (a przypominam że mam wiele jej objawów), to potrzebna mi będzie wasza pomoc, żeby opanować wzbierającą we mnie żądzę zemsty na mojej endo!

morgana.
      • nefretete8 Re: Trzymajcie mnie!!! 13.04.05, 15:55
        Zatłuc krowę ,co za ......................brak mi słów
    • hela1980 Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 13.04.05, 09:57
      mam pytanie, czy kolezanka majac anemie zlosliwa leczy sie u hematologa?jesli
      tak to tylko on moze jej powiedziec skad pogorszenie wynikow..jesli nie,
      polecam sie wybrac....poza tym jesli OB, WBC i Lympho sa w normie to dobrzesmile
      sama wiesz, ze zanizone wyniki hemogl, erytro, (nie wiem jak plytki i reszta
      rozmazu) u zdrowego czlowieka oznaczaja lekka anemizacje...tym bardziej, ze
      piszesz, ze sa LEKKO ponizej normy....mysle, ze nie powinnyscie sie martwic na
      zapas-to najbardziej szkodzi naszym wynikom i pieknosciwink
      trzymaam kciuki dziewczyny i prosze dajcie znac po wizycie u lekarzakiss
      • lu74 jeszcze jeden link 14.04.05, 16:23
        www.resmedica.pl/zdart3009.html
    • lusia212 Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 15.04.05, 13:17
      No wiec juz jestemy po wizycie! Lekarz faktycznie rzeczowy, wytlumaczyl
      kolezance wszystko (uspokoil, ze to typowa anemia z niedoboru zelaza, bo ona
      sobie wybrazala juz najgorsze rzeczy). Powiedzial, skad sie najprawdopodobniej
      wziela i skierowal na dodatkowe badania. Jak wyniki juz beda to przepisze
      odpowiednia kuracje zelazem. Powiedzial, ze niestety do Hashimotowcow lubi sie
      taka anemia czasem przyplatac... sad Mam nadzieje, ze pzryjaciolka bedzie sie
      dobrze czula po tym zelazie, bo slyszalam, ze nie wszyscy dobrze znosza te
      suplementy. Nie wiem dokladnie, jakie sa skutki uboczne, ale mam nadzieje, ze
      sa jakies metody na zmniejszenie tych przykrych efektow. No i oczywiscie trzeba
      co jakis czas sprawdzac, czy wszystkie parametry sa ok, bo to juz taka
      dlugodystansowa choroba...sad No ale miejmy nadzieje, ze wszystko wroci do
      normy i bedzie jakos ok!
      Dziewczyny, jestescie wyjatkowo super! Dziekuje za wszystkie porady! Bede tu
      caly czas zagladac! Zycze mnostwo zdrowia i tony dobrego samopoczucia!
      Pozdrawiam, Lusia!
      • iskial Re: Czy morfologia krwi przy Hasi moze odbiegac o 08.11.05, 16:52
        Witam poradż kpleżance by do stałej diety właczyła sok z buraków obojętnie czy
        sam czy w połączeniu z jabłkiem marchwią 3:1;2 lub niech pije barszczyk samemu
        ukiszony lub buraki pod kazda postacia buraki maja to do siebie że obróbka
        kulinarna im nie szkodzi zachowują wszystkie wartości , Ps przepis na
        najprostsza sałatkę z buraka dwa buraki umyć i ugotowac w skórce , obrac
        zetrzec na tarce o grubych oczkach dodać starte duże jabłko i drbno posiekaną
        cebulę do tego sól pieprz zmielony kminek i ak kto woli świeży jogurt 3łyżki lub
        majonez lub oliwa z oliwek smacznego pozdrowienia Roma smile))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka