Dodaj do ulubionych

Plamienia przy Letroxie

20.04.05, 13:06
Dziewczyny kochane...smile
Ja znów z kolejnym pytankiem. Występują u Was plamienia między albo przed
okresem?
Macie coś takiego- jakby miesiączka się Wam "rozkręcała" i około 3-4 dni
przed okresem zaczyna się plamienie brunatnym śluzem.
Normalne to raczej nie jest! tak więc czy powinnam to np łączyć z Letroxem,
czy też raczej z dodatkową rewolucją hormonalnę w moim organizmie.
Ada
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Plamienia przy Letroxie 20.04.05, 14:06
      Ja tak nie mam. Zdarza mi sie ze miesiaczka zacznie sie niezbyt obficie ale
      nastepngeo dnia juz jest "normalnie".

Z tego co wiem plamienia przed okresem to niedomoga lutealna, czyli niedobor
      progetseronu... Moze znaczyc ze jednak nie ma owulacji (wysoka prolaktyna albo
      jeszcze jestes w niedoczynnosci).
      Moga tez byc chyba inne przyczyny - ale dokladnie sie na tym nie znam.
      ula
      • zwierzchu Re: Plamienia przy Letroxie 21.04.05, 12:00
        Ha, ja tak miewam, ale nie stale. Dwa cykle temu tak mialam i zastanwialam sie,
        skad sie to wzielo smile Wypytam lekarza w poniedzialek.
        • lu74 Re: Plamienia przy Letroxie 21.04.05, 14:04
          Witaj Ada smile
          Az sie usmiechnelam czytajac Twoj post (choc nic w nim smiesznego) ale
          pomyslalam sobie, ze moze jestesmy rodzina tylko o tym nie wiemy. Bo oprocz
          innych podobnych objawow (bole miesni i zawroty glowy) z tym plamieniem to
          trafilas w dziesiatke.
          Nie wiem skad to sie bierze ale opowiem Ci jak to bylo u mnie (oczywiscie kilka
          miesiecy temu, przed ciaza). Pojawialy mi sie plamienia w okolicy owulacji z
          charakterystycznymi innymi objawami owulacyjnymi, ktorej chyba nawet nie bylo
          bo przeciez od zawsze mialam klopoty z nadmiarem prolaktyny. Endo poslala mnie
          z tym do gine, ktora od razu zlecila cytologie (wyszla ok). W dniu, w ktorym
          bylam u gine bylam zaraz po tym niby okoloowulacyjnym krwawieniu wiec wyslala
          mnie tez z marszu na USG, ktore wykazalo... brak owulacji. Zeby tego bylo malo
          w tym cyklu zaszlam w ciaze! Do tej pory smiac mi sie chce jak przypomne sobie
          jakie oczy zrobila gine po pozytywnym tescie ciazowym - wpatrywala sie w opis
          USG, liczyla dni w kalendarzu i krecila glowa z piec minut nie mogac
          uwierzyc smile)) Ciaza ta nie zagniezdzila sie ale beta-HCG bylo wyrosniete wiec
          jajeczkowanie jednak sie wydarzylo ale nie w trakcie tego plamienia. Czyli
          plamienia okoloowulacyjne to zagadka nr. 1.
          Teraz plamienia przed @. Mowilam, pytalam nikt nie wie, a z jednego
          dnia "rozpedu" zrobilo sie 3-4. Cholera mnie brala bo nie wiedzialam przez to
          ile trwa moj cykl i @ na prawde. Czy te dni sie wlicza czy nie? Nawet ostatnia
          @ przed ciaza zaczela mi sie w sobote, a rozkrecila w srode. I gine przyjela za
          pierwszy dzien om srode. Przez trzy cykle przed ciaza bralam Duphaston od
          polowy cyklu na niedomoge drugiej fazy ale to nie mialo wplywu na te plamienia.
          Takze droga Ado, ja juz kompletnie glupia jestem i nic nie rozumiem.
          Pocieszajace hmmm jest to, ze Ci co szkolili sie w tych kwestiach przez piec
          lat studiow med. tez nie wiedza wiec przynajmniej nie stracilam pieciu lat
          zycia zeby i tak nic sie nie dowiedziec wink
          A serio, jak tylko wroce do normalnosci to zobacze jak to u mnie bedzie i bede
          pewnie szukala dalej przyczyny. A kto szuka to znajduje wiec nie omieszkam Ci
          powiedziec jak kiedys rozwiklam te zagadki smile
          Gdybys Ty dowiedziala sie wczesniej to koniecznie daj mi znac.
          Sciskam goraco,
          Lu

Do Zwierzchu,
          Hej! Gdyby Twoj lekarz wpadl na jakis trop w poniedzialek to daj nam znac
          prosze.
          Pozdrawiam
          • aada1 Re: Do Lu od Ady 21.04.05, 16:40
            Witaj Lu smile
            Musimy chyba poszukać wspólnych korzenismile)))
            Brałaś na drugą fazę cyklu Duphaston i nic nie pomogło...hmmm. Mnie chcą też
            włożyć na progesteron od drugiej połowy cyklu- a ja już sama nie wiem co robić.
            Chyba zacznę latać a nie chodzić...smile)) Nie dość,że tyroksyna to jeszcze
            progesteron!!
            Lu byłam u lekarza gin i ona chyba zadziałała sensownie, kazała zrobić
            wszystkie badania( ale szczeliła z grubej rury bo powiedziała mi, że może to
            być niedoczynność przysadki- nie wiem co dokładnie miała na myśli. Ja tylko tak
            sobie pomyślałam babo litości -Hashi mi wystarczy!) Robię więc w przyszłym
            tygodniu wszystkie ale to wszystkie badania hormonalne- co wyjdzie to wyjdzie.
            Uspokoiłam się trochę wiedząc, że Tobie też to się przytrafiało.
            Zastanawiam się nad tomografią czy jej nie zrobić.
            Lu robiłaś tomografię albo rezenans?
            Dam Ci znać jak coś sensownego się dowiem od lekarza odnośnie tych plamień.
            Lu masz GG? Mój numer to 5578187 Jak będziesz chciała pogadać to łap mnie smile
            Ada

• lu74 Od Lu do Ady 21.04.05, 18:05
              Witam Cie!
              Rezonans mialam robiony w kwietniu 2002 - wtedy nie mialam tych plamien przed @
              na pewno. Robilam go aby wykluczyc SM i wyniki byly w porzadku ale nie wiem czy
              gdyby byly jakies problemy z przysadka to cos by wyszlo? W kazdym razie mialam
              wtedy mlekotok, a wiec problemy z prolaktyna na pewno. Ale moze nie zwiazane z
              przysadka. O niedoczynnosci przysadki nie wiem nic.
              Ada,
              ja to czuje, ze im wiecej wiem tym wiem mniej. Nie moge pokojarzyc faktow co z
              czym sie zazebia i co na co wplywa. Nie ukrywam, ze ciesze sie z Twoich badan
              hormonalnych bo i Tobie to wiele wyjasni i dla mnie to moze byc jeden krok
              naprzod.
              Co do GG to odkopie gdzies moj numer bo dawno nie uzywalam i zlapie Cie na
              pewno. A przy okazji napisz jak sie czujesz. Mam nadzieje, ze troszke lepiej
              niz ostatnio i ze mozesz juz zaczac cieszyc sie wiosna! Z wypowiedzi na forum
              brzmisz optymistycznie ale ja juz Cie troche znam - nawet jak jest zle to
              brzmisz niezle wiec musze sie dopytywac wink
              Pozdrawiam serdecznie,
              Lu
            • to-ja-007 Re: Do Lu od Ady 22.04.05, 10:55
              > Lu byłam u lekarza gin i ona chyba zadziałała sensownie, kazała zrobić
              > wszystkie badania( ale szczeliła z grubej rury bo powiedziała mi, że może to
              > być niedoczynność przysadki- nie wiem co dokładnie miała na myśli.

Jak ja sobie zrobilam LH i FSH to mi tak male wyszly (dolny zakres normy), ze
              pierwsza mysl byla - niedoczynnosc przysadki ....... Tyle ze nie wiem jak to
              polaczyc z "nadczynnoscia przysadki" w przypadku prolaktyny i TSH wink
              Pocieszam sie, ze lepiej miec male FSH niz za duze ....

Z bociana pamietam rade dla kobiety z podejrzewaniem niedoczynnosci przysadki
              (i naprawde niskim LH)- "jak nie ma owulacji to trzeba ja wywolac".
              pozdrawiam
              ula
              • to-ja-007 Re: Do Lu od Ady 22.04.05, 11:58
                Aha sprawdzilam jesli ktos ma male LH 3 d.c. to trzeba wyleczyc
                hiperprolaktynemie (ktora moze wystepowac sama albo z powodu niedoczynnosci
                tarczycy).

Dopiero potem mozna mowic o niedoczynnosc przysadki.

Co ciekawe niskie LH moze powodowac ze ma sie tzw. LUF czyli ze wszystko wyglada
                jak owulacja ale tak naprawde to tworza sie w janikach torbielki, ktore sie od
                razu wchlaniaja. Dlatego moze przy tym mimo "typowych objawow owulacji"
                wystepowac jednoczesnie niedomoga lutealna.

pozdrawiam
                ula
          • hashi-tess Re: Plamienia przy Letroxie 21.04.05, 18:05
            ja całe życie mam rozmamłaną @.
            Żaden mądry gin nie był wstanie mi powiedzieć dlaczego tak się dzieje.
            Teraz myślę, że to z powodu złej pracy tarczycy.
            To tylko potwierdz moje domniemania, jak długo już choruję nie wiedząc o tym.
            Tess
            • zwierzchu Re: Plamienia przy Letroxie 21.04.05, 18:25
              Rozmamlana, czyli jaka?
              Bo u mnie jakis czas temu (dwa, trzy lata) zaczely sie strasznie dlugie @,
              trwajace w sumie 6-7 dni. Mam wrazenie, ze odkad biore Letrox 50, to sie o
              jeden dzien skrocily. A lekarze nie zwracaja na to uwagi sad
              • hashi-tess Re: Plamienia przy Letroxie 21.04.05, 18:46
                rozmamłana to właśnie takie plamienia 2, 3 dniowe przed właściwą miesiączką,
                I jak Lu pisze, kiedy liczyć pierwszy dzień @?
                Od plamień czy od właściwej? Jeśli można to tak nazwać.
                • 1979ju Re: Plamienia przy Letroxie 21.04.05, 20:36
                  No i ja mam te cholerne plamienia nawet do 7 dni przed @. Hormony mam już ok,
                  brałam duphaston i nie miało to wpływu - plamienia nadal były. Teraz czekam na
                  efekty super owulacji, plamień nie miałam, ale dziś juz się pojawiło maleńkie i
                  nie wiem czy zwiastuje tym razem też @ sad( czy wreszcie...
                  W każdym razie ja tych palmień nie liczę jako 1 d. c.; zaczynam liczenie
                  dopiero od właściwej @.

Pozdr, Asia.
            • katerina24 Re: Do tess 06.05.05, 13:25
              Czytałam kiedyś Twoje "starsze"wypowiedzi myślisz ze masz od wielu lat HASHI???
              i stąd miałas te problemy bo leczysz się od niedawna prawda???Ja zastanawiam
              się czy mojej Babci na własna rękę nie zaciągnąć do lekarza i spr co i jak bo
              Moja Mama ma wszystko ok
          • zwierzchu Re: Plamienia przy Letroxie 25.04.05, 13:47
            Bylam u lekarza, nie dowiedzialam sie nic nowego. Plamienia i ew. skracanie
            cyklu moga swiadczyc o niedoborze progesteronu. I tyle sad. Ale moja gin
            stwierdzila, ze na razie nie ma co sie tym martwic.
            Pzdr
    • aada1 Re: Do Dziewczyn - Ada 22.04.05, 13:24
      Dziewczyny smile))
      Dzięki za szybką odpowiedz no i za radysmile))
      Ja myślałam,że sama borykam się z tym problemem a tu widzę ,że nie jestem sama.
      To chyba będzie od tarczycy- tak mi się coś widzi...Ach jeszcze jedno Wam
      powiem kiedy ostatnio zmniejszyłam dawkę hormonu- musiałam- przez okres tylko
      16 dni, to cały cykl trwał 23 dni.
      I stąd mam kolejne pytanko! czy regulujecie sobie długość cyklu hormonami
      tarczycy.
      Robię badania w przyszłym tygodniu i zaliczam wizytę u lekarzy. Będę Was cały
      czas informować. Trochę się boję tych badań, prolaktynę będę robić pierwszy raz
      oby nie wyszły jakieś cuda!!!
      Lu jest lepiej bo zmniejszyłam dawkę na kilka dni ( jednak bardzo zle się
      czułam już po 4 dniach i szybciutko musiałam wejść na 25 mg) Zaczęłam dokładać
      ostatnio jeszcze 1/16 tabl.
      Lu masz nosa do ludzi!!!! Bardzo dobrze mnie wyczułaś. Wiesz czasami to śmieję
      się przez łzy- zwłaszcza jak wszystko mnie boli. Ale powiedziałam sobie ,że ta
      cholera Hashi mnie nie złamie - nie dam się!!!
      O rany kiedy ja to swoje TSH zbiję do jakiejś ładnej cyferki!- może na jesień.
      Dziewczyny pozdrawiam Was wszystkie bardzo serdecznie i wiosennie.
      Ada
      • lu74 Co u Ciebie, Ada? 06.05.05, 13:08
        No wlasnie, koniecznie zaraportuj jak sie czujesz bo musze miec reke na pulsie
        czy Twoj nastroj jest w nalezytym stanie. Zrobilas badania hormonow? Pewnie nie
        masz jeszcze wynikow bo bys sie nam pochwalila. Kiedy wybierasz sie z nimi do
        lekarza? Czekam z niecierpliwoscia na wiesci od Ciebie.
        Zycze duzo wiosennego optymizmu! Lu
        • aada1 Re: Do LU od Ady 06.05.05, 13:57
          Hejka Lu smile)))
          No więc tak część badań zrobiłam tych hormonalnych + tarczyca. No i tak TSH
          5.20 o zgrozo! czyli więcej niż ostatnio FT4 1.38 więc nie jest źle. Jedno
          badanie wyklucza drugie!!!smile))
          LH, FSH, prolaktyna, B12 dobrze. Chcą mi zrobić jeszcze progesteron ale nie
          wiadomo czy złapię odpowiedni dzień cyklu( bo u mnie to wszystko bardzo skacze)
          No i lekarka zasugerowała badanie cytohormonalne (cena 80 zł)Za te badania
          teraz zapłaciłam już prawie 150zł no i sama rozumiesz...sad trochę mi to nie
          pasi.
          Ale robiłam TIBC - badanie do żelaza. Norma 40-75, a u mnie 75,30 czyli jakaś
          anemia wychodzi i zapewne stąd moje zmęczenie i osłabienie. Może powinnam
          zacząć brać jakiś preparat z żelazem i może wtedy siły mi wrócą.
          Lu kochana czy Ty łykasz żelazo? Wiem że czujesz się super- to dobrzesmile) Ja
          trzymam mocno kciuki aby siły Cię nie opuszczały! Niech moc będzie z Tobą!
          Jutro idę do endo, no i nie wiem co dalej!
          Ada
    • aagata4 Re: Plamienia przy Letroxie 06.05.05, 18:05
      witajcie

z miesiaczkami to ja mialam same przeboje....

przed ciaza to od samego poczatku, pnad 10 lat) mialam nieregularne cyli co 2
      tygodnie lub co 3 miesiace.... plamienia pred miesiaczkami raz byly a raz nie...

giny dalały mi antyki ale ich nie bralam bo nie chcieli robic badan ...

tak dotrwalam prawie do 30 - potem zrobiono mi badania i dostalam te hormony
      (oczywiscie nie mialam badan hormonalnych tylko ogolne krwi i na watrobe - ael
      wtedy bylam tego nieświadoma)

wzielam serie antykow przez rok i tak mialam niby miesiaczki ja w zegarku ...

potem kulkumiesieczna przerwa od antykow , ciaza i poronienie a po poronieniu o
      miesiaczkach lepiejnie wspominach ciagle jakies plamenie i krwaweinie i robila
      sie trobiel - podobno na skutek tych historii hormonalnych - ael tego nie
      sprawdzilam bo ... zaczelam brac euthyroks i zaszlam w druga ciaze....

badanie progesteronu i prolaktyny jednak pomiedzy ciazami byly ok

po drugiej ciazy - po poroieniu miesiaczki jak w zegarku (nigdy tak nie mialam)
      i prawie zadnych plamien przed @ a od dwóch tygodni znow na euthyroksie jade
      zobacze jak bedzie dalej...

pozdrawiam

Agata

• aada1 Re: Do Lu od Ady 13.05.05, 14:41
      Witaj Lu smile))
      Co tam u Ciebie?
      Jak się czujesz? Wszystko Ok? Musisz mi napisać kiedy mam mocno trzymać
      kciukismile))
      U mnie badania w toku, jestem już na leczeniu. Progestero u mnie wyszedł
      poniżej normysad stąd plamienia - Tarczyca jednak szalejesad i robi rewolucję.
      Teraz sprawdzam nadnercza. Napiszę jak będę miała już wyniki.
      Pozdrawiam Cię serdecznie
      Adasmile))
      • lu74 Od Lu do Ady 14.05.05, 23:16
        Droga Ado,
        Bardzo dziekuje za pamiec! Wszystko odpukac przebiega bez zastrzezen wiec
        psychicznie przygotowuje sie do porodu. Termin mam na polowe czerwca takze
        jeszcze mam labe i przespane noce wink
        Bardzo jestem ciekawa czy jak zaczniesz brac progesteron to plamienia znikna.
        Ach ta Twoja niepokorna tarczyca...! Wierze jednak, ze poprawa jest tylko
        kwestia czasu. Mi tez sie pewnie po ciazy rozjedzie wszystko wiec szykuje sie
        na rewolucje w organizmie. Na szczescie dzieki forum mam spisane wszystkie
        badania, ktore powinnam porobic - tyle ciekawych informacji znalazlam tutaj
        przez ostatnie miesiace, ze zaden lekarz nie bedzie chcial mnie pewnie
        prowadzic bo tylko bym sie wymadrzala wink Juz nastraszylam moja gine ostatnio bo
        poprosilam ja o zwiekszenie dawki hormonu mimo TSH w normach i potem zrobilam
        remont. Wpadla w panike, ze zapewne mnie nosi od nadczynnosci wiec dla
        uspokojenia zbadalam hormony i widzialam, ze jej ulzylo jak zobaczyla wyniki w
        normach. Podobno tzw. internetowi pacjenci doprowadzaja lekarzy do szalu smile
        Zycze Ci powodzenia w ujarzmianiu tarczycy i zamelduje sie niebawem. Pa, pa, Lu
        • lu74 Do Ady 23.08.05, 02:03
          Witaj Kochana,
          Jak sie miewasz? Mam nadzieje, ze coraz lepiej! Oczywiscie jedynie w nocy moge
          sobie pozwolic na grzebanie w Internecie wiec nawet nie probuje lapac Cie na
          gadu-gadu.
          Wracam do watku plamien bo gdzies mi umknelo czy sobie poradzilas z tym
          tematem? Sprawa mnie rowniez dotyczy wiec jesli mozesz napisz prosze czy ta
          kwestia sie wyjasnila. Czy bierzesz jakis prochy na to?
          Ja ostatnio unikam lekarzy bo doszlo mi latanie po lekarzach z malym wiec mam
          szczerze dosyc. Natomiast wlasnie przy okazji wizyty z Kubusiem u neurologa
          podpytalam o zawroty glowy i pani wysnula teorie jakiegos powiazania tego
          objawu z niedoczynnoscia tarczycy. Jak stwierdzila moze byc to zwiazane z
          metabolizmem na poziomie komorkowym, zatrzymaniem wody, a wiec uciskiem gdzies
          tam i stad te zawroty. Tyle tylko pojelam - reszta niestety byla zbyt
          skomplikowana dla mojej ostatnio szwankujacej i niewyspanej glowy. Pani dodala
          tylko, ze jak przestane karmic to przepisze mi lekarstwo, ktore ma pomoc-
          nootropil zdaje mi sie. Hmmm, pozyjemy zobaczymy.
          Ostatnio generalnie rzucilo mi sie na glowe: mam klopoty z pamiecia i
          wyslawianiem sie (brakuje mi slow, ktore rzadziej uzywam). Chcialam sobie
          troche poprzypominac wierszyki, zeby malemu recytowac przy roznych okazjach, a
          tu dziura w glowie jedna za druga. A moze jak sie kiedys wreszcie wyspie to mi
          sie polepszy? Eh trudno. Mozna z tym zyc.
          Pozdrawiam Cie goraco i czekam na wiesci od Ciebie - mam nadzieje same dobre!
          Lu
          • aada1 Re: Do Lu od Ady 23.08.05, 11:57
            Witaj kochana Lusmile)
            Jak tam synuś? zapewne rosnie i juz duży chłoptaś z niegosmile)
            U mnie jakoś leci, przy tej FT3 to już moge zwiekszyć nawet FT4 idzie teraz
            40mg na dobe ( wiesz ale chyba sie troche pospieszyłam bo tak nie za ciekawie
            sie czuje troche migreny i pocę sie- będę musiała to troche zmniejszyćsad
            Badania robie w przyszłym tygodniu bo mój endo wybrał się na wakacje , nie ma
            go wiec pomysłam ze badanka zrobie sobie przed samą wizytą...
            Jesli idzie o plamienia hmmm u mnie były bardzo duże ale po właczeniu FT3
            prawie zanikły ( hormon idzie tylko dwa miesiace) natomiast okres pierwszy raz
            od 3 lat był po 28 dniach poprostu szok !!
            Wiesz wydaje mi sie,że przed kolejnym okresem juz plamienia nie bedzie smile)
            Za jakieś dwa miesiaće bedę chciała sprawdzić progesteron był bardzo niziutki.
            Jedna mam nadzieje że sie sam podniesie już teraz bez podawania leków...smile
            Kochana Lu zdecydowanie jest różnica po wprowadzeniu drugiego hormonu na +
            oczywiście nie wiem jak z wynikami jakie bedzie TSH teraz ale jestem dobrej
            myśli. Wiesz takie dziwne uczucie smile) nie wiem czy mnie rozumiesz ale silniej i
            mocniej stoisz na nogach smile)
            Lu ja też czasami pózno chodze spać jak coś to mnie łap na gg
            Pozdrawiam Was bardzo serdecznie , buziaczki dla Ciebie i synka
            Ada

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka