Dodaj do ulubionych

Powiększone węzły chłonne

28.04.05, 12:38
Na USG tarczycy mam napisane; " pojedyncze powiększone węzły chłonne w
sąsiedztwie m. most-sut-oboj" co o tym myślicie? Trochę mnie to zdenerwowało,
bo powiększone węzły nic nie wróżą dobrego. Oczywiście mam Hasi czy to od
tego?
Obserwuj wątek
    • to-ja-007 Re: Powiększone węzły chłonne 28.04.05, 14:37
      Nie wiem czy to Cie jakos pocieszy ale tez mam powiekszone wezly chlonne.
      Przez to mialam pare razy morfologie robiona ale od roku (od momentu wykrycia
      Hashi) nic sie nie zmienia ...

• pakawsm Re: Powiększone węzły chłonne 28.04.05, 15:44
      No cóż zawsze to jakieś pocieszenie, dzięki
    • hela1980 Re: Powiększone węzły chłonne 29.04.05, 11:28
      wezly moga pojawiac sie przy Hashi zwlaszcza jesli toczy sie aktywny proces
      zapalny....
      jednak przepraszam za moj realizm...moze mam skrzywienie ale moja ziarnica mnie
      do tego obliguje...
      mam kilka pytan do Ciebie:
      1. czy przechodzials ostatnio jakies zapalenie-obojetnie czego...nawet glupiego
      zeba....
      2. jak duze sa wezly? na usg mialy byc zmierzone..jesli nie zrobiono tego idz
      na powtorke... i wydzieraj im te rozmiary chocby Cie wyrzucali oknem!!!!...i
      czy bola cie te wezly?czy mozesz je wyczuc palcami?bo jesli nie to pewnie sa
      pod miesniem mostkowo-sutkowo-obojczykowym...
      3. koniecznie rob morfologie z rozmazem i OB
      4. sprawdz pod pachami i w pachwinach czy nie ma tam "kuleczek"
      5. kto zlecil Ci usg szyi? endo? jesli tak czy widzial wyniki i co powiedzial?
      6. powinno sie zrobic tez rtg klatki piersiowej
      7. powinna byc wykonana biopsja jednego powiekszonnego wezla jesli budzi
      medyczny niepokoj
      8. w ostatecznosci zglos sie z wynikiem usg do hematologa dla swietego spokoju-
      on powinien rozwiac watpliwosci

to tyle co moge Ci doradzic, zeby byl spokojsmilei zadnemu lekarzowi nie dawaj sie
      zbywac...
      moze moje pytania brzmia niezbyt lagodnie ale w koncu to Twoje zdrowie...moja
      kuzynka miala podobna sytuacje i schizowala po moich doswiadczeniach ale
      okazalo sie, ze to po poprostu zapalenie wezlow...jednak uspokojenie samego
      siebie jest wskazanesmile
      odpisz jak mozesz...
      pozdrawiam
      • pakawsm Re: Powiększone węzły chłonne 29.04.05, 12:22
        Witaj hela1980
        Może napiszę dokładnie co mam na wyniku USG "Tarczyca o niejednorodnie
        obniżonej echogeniczności i wymiarach: pp 49x18,8x21 mm, lp 36x17,2x16,5 mm z
        dyskretnymi pasmami zwłóknień. Pojedyncze powiększone węzły chłonne w
        sąsiedztwie m. most-sut-obj. Usg może odpowiadać thyroiditis" i to wszystko. Na
        USG skierowała mnie endo ze względu na niedoczynność. A tak pozatym w dniu
        robienia tego usg zaczeło mne gardło boleć. Wczoraj byłam u endo i sprawdziła
        gardło jest czerwone troszkę kaszle, suchy kaszel czasmi 2 kaszlnięcia na
        średni 6 godzin. Dostałam antybiotyk, bo powiedziała mi że oprócz Hashi to
        jeszcze tam może być jakieś zaalenie, za bardzo to nie wiem o co chodzi, już
        sie w tym wszystkim gubie. Morfologie mam oki ob=18 troche zadużo ale lekarze
        uważają ze to nic nie wskazuję, że można mieć dziure w zębie i ob będzie takie.
        Napisz co o tym sądzisz.
        • hela1980 Re: Powiększone węzły chłonne 29.04.05, 14:52
          moje zdanie jest takie:
          faktycznie obraz usg jak przy Hashi-sa obszary obnizonej echogenicznosci i
          zwloknienia, tylko te wezly idioci nie okreslili jakie duze-proponuje zrobic np
          za m-c powtornie usg (nawet prywatnie jak nie bedzie skierowania) ale naciskac
          na zmierzenie wezlow - to bardzo wazne, no i ile ich jest 2 czy 5 bo to roznica
          zasadnicza!!!na razie wybrac antybiotyki-i moze odwiedzic laryngologa, zeby to
          gardlo i zatoki obejrzal wziernikowo bo endo to sobie moze patrzec tylkowink i po
          m-cu moze to usg, potem jakby byly wezly nadal to zrobic znow morfologie ale z
          ROZMAZEM i OB oraz rentgen klatki piersiowej....i udac sie do hematologa-jesli
          bardzo Cie to niepokoi to do hematologa (lub onkologa, jak wolisz) nawet teraz
          z tym isc i tyle, moze po prostu to stan zapalny zwlaszcza, ze boli gardlo i
          hematolog lub onkolog Cie uspokoi...
          poza tym nie piszesz jakie masz poziomy hormonow TSH, FT3 FT4 i przeciwcial?????
          no i co z biopsja tarczycy?????to ze ktos ma niedoczynnosc powinno dac
          lekarzowi do myslenia ze moze to hashi,no ale inne badania musza byc
          zrobione....napisz cos wiecej jak diagnostyka u endo wyglada????
          no i nie mam odpowiedzi na pytanie czy czujesz te wezly na szyi dotykowo?
          piszesz, ze OB masz 18, a jak inne parametry morfologii, zwlaszcza biale
          krwinki/leukocyty (WBC)???
          aha i jeszcze jedno jak z temperatura u Ciebie?
          wogole to moze te wezelki sa mimimalne np ok 10-15 mm i wtedy wlasciwie nie ma
          sie czym martwic, ale idioci nie napisali i musisz dociekac...
          • pakawsm Re: Powiększone węzły chłonne 29.04.05, 15:28
            Helu!
            Na pewno zrobie powtorne USG i przycisnę z tymi węzłami. Ja mam morfologie z
            rozmazem i wszystko jest prawie na środeczku normy oprócz MCH=31,2 a norma
            jest 27-31, tsh 10,1, reszty wyników nie mam czyli ft3, ft4, przeciwciała mam
            zrobić w połowie maja. Jeśli chodzi o temperature to od 7 lat mam 37,0-37,3 i
            nigdy zadnego lekarza to nie obchodziło dlaczego tak mam. Kurcze nie wiem jak
            się wyczówa węzły na szyji, pod pachami nic nie mam, zadnych gulek.Wiesz ja
            dopiero nie spełna 2 tygodnie temu dowiedziałam sie ze jestem na cokolwiek
            chora a zaczeło się od bolącego cycka i poszłam na usg piersi i okazało sie ze
            ok, tam tez sprawdzono mi węzły pachowe nic nie ma. No więc wyszło na to ze to
            hormony i zrobiłam sobie prolaktyne i tsh sama. Wyniki były prl 44,4 norma do
            25 no i tsh, motrfologie,ob to znasz i cholestero w normie. Poszłam z tym do
            endo powiedziała ze to niedoczynnosc i hiperprolaktynemia dostałam euthyroks i
            bromergon-na prolaktyne i skierowanie na usg tarczycy, no i teraz na połowe
            maja na tsh,ft3, ft4, anty-TPO i anty-TG i PRL na razie to tyle musze chyba
            przeczekać na razie wziac do końca ten antybiotyk i wtedy zadziałać, grunt to
            chyba nie panikować. Przeczytałam już prawie całe forum i muszę przyznać, że
            super laska z Ciebie naprawdę jestem pełana podziwu i twoje rady są dla mnie
            bezcenne za co Ci bardzo dziękuję
            Paula
            • aada1 Re: Powiększone węzły chłonne 29.04.05, 16:34
              Hejka
              TSH masz wysokie co świadczy o niedoczynności tarczycy i toczącym się tam
              aktualnie stanie zapalnym, to może być przyczyna problemu z tymi wezłami u
              Ciebie i wyższym OB. Prolaktyna może być wysoka ze wzgledu na TSH...Stąd też
              ból piersi.
              Jak będziesz miała zrobione przeciwciała to one dużo Ci wyjaśnią.
              Ada
            • hela1980 Re: Powiększone węzły chłonne 29.04.05, 18:18
              Paula jasne, ze nie ma co panikowacsmileja mam 1000rad na minute bo mnie dotknelo
              to najgorze dlatego martwie sie od razu wszytkimi, ktorym cos dolega na zapaskiss
              MCH nie przejmuj sie - na to nawet hematolog rzadko zwraca uwagewink...licza sie
              leukocyty, erytrocyty, hemoglobina i limfocyty no i OB. jesli wszytko w normie
              to ok...OB 18 moze byc przy stanie zapalnym jak najbardziej... jak nie
              wyczuwasz kulek to tez supersmile...na szyi wyczuwa sie tak samo jak gdzie indziej
              i wierz mi jakby mialy powyzej 15mm to bys dotykowo wiedziala o co chodzismilenie
              da sie tego nie zauwazycsmile
              teraz najwazniejsze wybrac ten antybiotyk, powtornie sprawdzic te wezly no i ta
              tarczyce zdiagnozowac do konca!!!!!
              mam nadzieje, ze moje wypowiedzi nie zburzyly twojego spokojusad
              przepraszam, jesli sie zagalopowalam...
              trzymam kciuki i pisz jak sie czujeszkiss
          • to-ja-007 Helu 29.04.05, 15:33
            Jak juz o tych wezlach i WBC rozmawiamy, to moglabys napisac jaki jest typowy
            rozmaz przy ziarnicy?
            Czy dobrze pamietam, ze pisalas ze u Ciebie bylo od poczatku duzo WBC, w tym
            wiekszy niz normalnie udzial limfocytow?

• hela1980 Re: Helu 29.04.05, 18:24
              przy pierwszym rzucie LGM mialam OB wahajace sie w ciagu kliku m-cy od 25 do
              65, a leukocyty miedzy 20tys a 60tys. jesli chodzi o rozmaz to wlasciwie byl
              normalny, raz limfocyty byly ponizej normy a czasem wyrzucalo je maksymalnie w
              gore..a czasem po prostu zupelna norma...
              teraz przy nawrocie moja morfologia jest "niestety" i "stety" idealna co czesto
              sie zdarza i tym samym opoznia diagnostyke nawrotu.....
              jedyne co moge powiedziec to, ze LGM trudno rozpoznac po samych badaniach
              krwi...sa osoby chore, ktore zawsze mialy ja idealna a sa takie gdzie wszytko
              bylo zachwiane, dlatego diagnozuje sie ja na podstawie biopsji wezla najlepiej
              z calkwoitym jego usunieciem do badania histpat.
              pozdrawiam
              • hashi-tess Re: Helu 25.10.05, 23:37
                to ważne.
                Tess

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka