Dodaj do ulubionych

wysokie TSH

04.05.05, 07:56
Witam wszystkich
Śledzę to forum od momentu gdy stwierdzono u mnie hashimoto. Dowiedziałem się
dzięki niemu wielu interesujących mnie rzeczy tym bardziej, że widzę tu wiele
bardziej komptentnych pań niż lekarze. I właśnie do nich chciałem skierować
prośbę o informacje. Otóż po ostatnim badaniu moje TSH wynosiło 10,38 (brałem
przy tym letrox 75), moja lekarka endokrynolog stwierdziła, że jest to zbyt
niski wskaźnik by był odczuwalny. Tymczasem ja czuję się czasem źle, jestem
zmęczony - nie wiadomo dlaczego. Ona mówi, że musi istnieć inna przyczyna.
Czy ma rację?
Obserwuj wątek
    • nitca Re: wysokie TSH 04.05.05, 09:12
      Witam
      Jesli sledzisz forum, to wiesz, ze nie ma racji.
      Zmien lekarza.
      Nitca
      • lu74 Re: wysokie TSH 04.05.05, 10:34
        No nie mam sily do tych lekarzy! Chyba jakas pomrocznosc jasna ja dopadla.
        Nawet nie chce myslec jak sie czujesz bo ja sie czuje dobrze przy TSH 1 i jak
        mi sie zmieni na 2 to juz ledwo zipie. Nie szukaj innych przyczyn zlego
        samopoczucia tylko szybciutko zmien lekarza endo.
        Na dowod, ze jestes w niedoczynnosci mozesz sobie zbadac rano temperaturke.
        A tak w ogole witamy na naszym forum mezczyzn! Chyba musimy przestac pisac w
        postach per "Kobitki" smile
        Zycze szybkiego zbicia TSH i duuuuuzo zdrowia,
        Lu
    • hashi-tess Re: wysokie TSH 04.05.05, 10:26
      Na temat lekarzy otworzyłam nowy wątek.
      Poczytaj tam co niektóre panie niały odwagę napisać.
      Ja już nie mogę czytać i mówić o niekompetencji niektórych lekarzy.
      Najgorsze w tym wszystkim jest to, że oni po prostu nam szkodzą świadomie.
      Bo niedouczenie się w przypadku lekarzy jest działaniem świadomym.

Wielokrotnie też pisałam, aby nie ufać białym fartuchom - niestety.
      Wyjątkowi lekarze tylko potwierdzają tę regułę.
      Strasznie mi przykro, że Ty też trafiłeś na konowała.
      Zrób to co proponuje Nitca. Nie masz innego wyjścia, bo przy tak wysokim TSH daleko nie zajedziesz.
      Pozdrawiam Tess
      • michal02 Re: wysokie TSH 04.05.05, 10:47
        Wielkie dzięki za wyjaśnienia, sam nie wiem skąd się tu wziąłem - słyszałem, że
        to choroba głównie dotykająca kobiet. Ale przynajmniej znajduję się w miłym
        towarzystwie.
        Zmiana lekarza nie jest łatwa w moim wykonaniu, bo w moim mieście chyba trudno
        o dobrego endokrynologa. Na początku dobrzy ludzie radzili mi Kielce, ale
        myślałem, że przesadzają. Dzisiaj mam odebrać wynik z przeciwciał tarczycowych
        i wtedy zadecyduję
        jeszcze raz dziękuję, bo mi ręce zaczęły opadać
    • to-ja-007 Re: wysokie TSH 04.05.05, 12:08
      Witaj Michale
      Masz strasznie wysokie TSH... Ja mialam tsh 4.9 a czulam sie tragicznie, i
      wyobrazalam sobie najgorsze.
      Oczywiscie wszystko zalezy od hormonow tarczycy a nie od tsh. Ale Twoje tsh jest
      stanowczo za wysokie, nie ma szans na to zeby nie bylo niedoboru hormonow. Nie
      ma innych norm dla mezczyzn czy kobiet ...

Zmien lekarke, bo nawet jesli Twoje samopoczucie jest czyms innym spowodowane
      to ta obecna raczej za malo sie na czymkolwiek zna zeby Ci pomoc.
      Zeby stwierdzic czym spowodowane jest twoje samopoczucie, powinno sie najpierw
      uregulowac tsh, t3 i t4 - zeby byly w normie albo w okolicach normy a nie 2 razy
      mniejsze lub 2 razy wieksze niz norma.
      Jesli mimo ustawienia hormonow bedziesz sie zle czul to wtedy mozna dalej
      szukac przyczyny. Chyba ze masz jeszcze jakies objawy, ktore nie pasowalyby do
      niedoczynnosci?

Napisz cos wiecej jakie miales badanka. Na jakim poziomie sa T3, T4?
      USG - ok?
      Miales morfologie z rozmazem, OB?
      Moze przez ta niedoczynnosc masz anemie (przy niedoczynnosci tarczycy sie zdarza
      czesto)....

Jesli nie masz problemow z sercem to dawke letroxu mozna spokojnie zwiekszyc.
      Jednak zwiekszanie powinno odbywac sie powoli i powinno sie w miare mozliwosci
      czesto mierzyc T4 a nie tylko TSH.
      Nie wiem ile wazysz ale chyba wiecej niz 50 kg a 75 mg to dawka dla mniej wiecej
      osoby wazacej 50 kg. Oczywiscie sa wyjatki ktore przy dawce 50 mg maja hormony
      ok. Tyle ze takich osob jest bardzo malo.

Inna ewentualnosc to ze nalezysz do osob ktore lepiej sie czuja biorac lek
      kombinowany, ktory zawiera T4 i T3 np. novothyral. Przy tych lekach tsh spada
      prawie do zera. Wtedy bada sie tylko poziomy hormonow. Niestety lekarz moze nie
      wpasc na to zeby Ci cos takiego przepisac. Dlatego musisz poszukac lekarza ktory
      nie bedzie Ci wmawial nerwicy, hipochondrii czy jakiejs innej choroby ale sie
      zajmie badaniem hormonow i ustaleniem dawki leku.

pozdrawiam
      ula
      • michal02 Re: wysokie TSH 04.05.05, 12:24
        Bardzo dziękuję za tyle informacji. Mam dziwne uczucie, że powinienem się tego
        wszystkiego dowiedzieć od lekarza. Niestety t3 i t4 miałem badane w listopadzie
        i nie pamiętam wyników - od tamtego czasu nikt mnie na nie nie kierował. Jeśli
        chodzi o USG to również robione miałem w tym czasie (w związku z
        dolegliwościami wysłano mnie na kompleksowe badania do szpitala) i mam od tej
        pory ochotę zrobić go jeszcze raz za pieniądze z jednego powodu: Pani, która mi
        to robiła (wypytywałem na bieżąco podczas badania) stwierdziła, że moja
        tarczyca jest dziwna (to jej słowa) jakbym miał stan zapalny i wyraźnie mówiła
        o guzkach. Natomiast w opisie nie ma nic na ten temat - wszystko jest ok. Ktoś
        mnie kłamie i wygląda, że po pół roku leczenia jestem wciąż na początku.
        Niemniej dziękuję za informacje, zrobię wszystko jeszcze raz i z kompletem
        badań udam się do kogoś - mam nadzieję - kompetentnego.
        Pozdrawiam,
        Michał
        • aada1 Re: wysokie TSH 04.05.05, 12:37
          Witaj Michalesmile)
          USG też powinieneś zrobić jeszcze raz. Jeśli są tam guzki powinny być to sam
          wiesz zaznaczone w opisie. Acha radzę to badanie zrobić u innego lekarza- Twój
          lekarz nie ma zielonego pojecia o niedoczynności pomimo, że jest
          endokrynologiem. Dawkę sobie zwieksz tylko stopniowo i pomału np co drugi dzień
          pół tabletki- ale wpierw zrób FT4 dokładnie określisz pozio tyroksyny- która
          teraz u Ciebie może być niska.
          Ada
        • iwotlen Re: wysokie TSH 04.05.05, 12:53
          Witaj Michale,
          niestety z tym kompetentnym endo jest naprawdę trudno. Ja w ciągu 3 miesięcy
          tego roku byłam u 3 nowych - do żadnego nie wrócę, najwięcej info na temat
          Hashi zdobyłam na tym forum. Mam również dwa usg - z błędnymi opisami (gdzie
          juz powinny być widoczne zmiany tarczycy)- a więc ważny jest aparat usg oraz
          lekarz który opisuje. Przed wizytą u endo "doucz się" trochę ze starych postow
          na forum. Pozdr. IWO

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka