mala_diablica Re: Pytanko 22.06.05, 12:21 Jutro wybieram sie do szpitala na badania i zastanawiam sie na co moglabym naciagnac nasza służbę zdrowia (oprocz badan które wymyśli lekarz, mają być przeciwciała i cos tam jeszcze) Mam juz TSH, Ft4, niepotrzebne w sumie za bardzo T3, T4, poza tym morfologię, OB. Pokusiłam się ostatnio o sprawdzenie poziomu żelaza.. (jedyne wyniki , w których NIE jest coś podkreślone jako nie w normie to żelazo i OB Chociaż coś... Być może wybędę na pół roku zagranicę, więc stąd tym bardziej moja chęć dodatkowych badań. Nie wiem jeszcze co za diagnozę będe miała czy Hashimoto czy G-B (skłaniając się ku temu pierwszemu) Dodam może, że mam 24 lata. O dziecko się nigdy nie starałam Odstawiłam tabletki (Diane) dopiero niedawno, więc nie mogę jeszcze powiedzieć, jak to będzie z moim okresem ((czy wogóle będzie czy też będę cierpiałana jego nadmiar, a może wszystko będzie OK, przy tabletkach to oczywiscie z dokladnoscia co do dnia wystepowal ) Z wizyta do ginekologa jeszcze poczekam (ze skierowaniem mam wizyte do endo-gin na 11 lipca) Jak bede jeszcze w kraju to chce korzystac z tej darmowej wizyty Czytam na forum o prolaktynie, trójglicerydach, cholesterolu, ostatnio kortyzolu.... hehe A nie wiem w sumie czy powinnam sobie zbadać poziom czegos z wymienionych czy innych rzeczy?? Nie przejmowałabym sie tym, gdyby nie ten wyjazd.. Wiadomo w kraju to można na bieżąco ewentualnie sprawdzać jak cos niepokoi.. Problem będe miała z głowy jak nie wyjade (tfu tfu Odpukac, ja chce wyjechać Odpowiedz Link
upadlyaniol Re: Pytanko 22.06.05, 13:23 O tym jakie badania ci zrobią w szpitalu to chyba nie ty decydujesz więc sie nie martw na zapas. Stres bardzo szkodzi, zwłaszcza pacjentowi na oddziale szpitalnym. Może nie masz żadnej z tych chorób i tylko dreszczyk emocji pozostanie jako wspomnienie. Czasami to miło pomyśleć, jakiej to chorobie sie nie dałaś. Jeśli jesteś chora to też nic rewelacyjnego. Jak sie tu powszechnie na forum pisze. Powinnaś sie cieszyć, że masz już zdiadnozowaną chorobę i możesz zacząć sie leczyć. (nie myl bóli reumatycznych i menopauzalych z Hashi.) Jeśli wyjeżdzasz to weż sobie formularz E111 i też możesz się leczyc za granicą z takim samym skutkiem jak w Polsce i nic sie nie zmieni. Masz wiele rozwiązań. Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: Pytanko 22.06.05, 13:37 A po co bralas Diane? Zwykle sie ja przepisuje jak jest nadmiar androgenow. Badalas testosteron albo jakis inny androgen np. DHEAS, androstendion? Jak bralas Diane to moze niech Ci moze zrobia proby watrobowe. Poza tym mozna zbadac to co juz napisalas. Zelazo warto badac razem z ferrytyna i TIBC - nefretete kiedys zalozyla o tym watek. Odpowiedz Link
mala_diablica Re: Pytanko 22.06.05, 13:45 Diane brałam na cere.. (i jak już gdzieś wspominałam nie miałam żadnych szczególnych badań przed przepisaniem jej, tylko zwykłe ginekologiczne) Do tego ginekologa to się już raczej nie wybiore.. W sumie to może byłby pomysł zrobić próby wątrobowe.. Brałam ją przez 1,5 roku, więc kto wie jak się moja wątroba trzyma.. > Badalas testosteron albo jakis inny androgen np. DHEAS, androstendion? A co do tych badań to jak juz wpsomniałam nic mi takiego nie badano... A co do leczenia sie w Anglii to nie ma szans.. Hmm bede uwięziona (że tak powiem) i nie będe miałą kontaktu z lekarzem specjalistą itd.. Ale zawsze mam możliwość powrotu szybciej do kraju (ale tego bym nie chciała) > Poza tym mozna zbadac to co juz napisalas. Zelazo warto badac razem z ferrytyna > i TIBC - nefretete kiedys zalozyla o tym watek. POszukam Odpowiedz Link
upadlyaniol Re: Pytanko 22.06.05, 13:56 Wiesz komplet badan na wyjazd nie zaszkodzi ale może lepiej skonsultuj sie w tej sprawie na forum ogólnym. Tam masz wiecej czytelników. Odpowiedz Link
mala_diablica Re: Pytanko 23.06.05, 12:04 No i nic nowego nie wiem.. W szpitalu oczywiscie badania mi zrobili, ale moja lekarka dzisiaj musiala wybyc, wiec nie mogla czekac na wyniki.. jutro jej nie ma.. i mamy się spiknąć telefonicznie w poniedziałek jak to powiedziała,, Zobaczy wyniki to zacznie myśleć.. Odpowiedz Link
mala_diablica Re: Pytanko 27.06.05, 10:38 i jak tu sie nie wkurzyć.. ile człowieka w niepewnosci można trzymać.. Do żadengo szpitala już nie ide :] Na badaniach bylam w czw, lekarka wyjechala wiec sie nie dowiedzialm jakie wyniki.. Dzwonie dzis a tu się okazuje, że piguły tylko hormony tarczycy zrobiły.. A przeciwcial nie zrobily. Oczywiscie tlumaczenie przez telefon, że pielegniary szukaja czy sie gdzies nie zagubily, i pozniej gadka ze bede najwyzej poproszona jeszcze raz na pobranie krwi, bo moze za malo krwi bylo... eh.. No chybapielegniary wiedza ile nalezy pobierac Wszystko byloby pieknie, ale przeciez czas mnie goni :] Odpowiedz Link
upadlyaniol Re: Pytanko 27.06.05, 10:42 Bardzo ci wspołczuję, to ogromnie dramatyczne przeżycie w kontekscie innych postów z ostatnich dni. Napisz na forum publicznym a nie na tym. Odpowiedz Link
mala_diablica Re: Pytanko 27.06.05, 10:49 Sorry, to nie bede sie wcale odzywac :] Mam wyjechac zagranice a nie mam lekow... A nie wiem czy wiesz jak sie czuje czlowiek, ktory wszystkie objawy i musi wychodzic z kazdego pomieszczenia, w ktorym robi mu sie goraco, bo inaczej zemdleje Dzieki za osmieszenie.. Nie bede zabierac nikomu czasu i znikam w takim razie z forum... Możecie mnie wykreślić z listy forumowiczek. Odpowiedz Link
mala_diablica Re: Pytanko 27.06.05, 11:02 I jeszcze jedno do ciebie... Nie wiesz co mi jest i co stwierdza lekarze.. A wysmiewasz sie ze mnie.. Od maja łaże do lekarzy, (pomijam inne objawy) kiedy zaczelo mi sie robić tak gorąco, że mój organizm nie był w stanie tego wytrzymac i najnormalniej w swiecie mdlałam.. Nie wazne czy to autobus, czy sklep... Mialabym wyjechac w przeciagu kilku dni do Anglii i niezla wizja bez zadnych lekow.. bo lekarka powiedziala ze hormony tarczycy sa znacznie podwyzszone ( a wczesniejsze prywatne badanie mam sprzed 3 tyg i byly nieznacznie podwyzszone) Ale zreszta po co ja to pisze skoro mam sie udac na forum publiczne Nie masz pojecia co lekarze u mnie stwierdza i jak bedzie z moim zdrowiem... Gdyby to było takie oczywiste do dawno bym to juz wiedziała To jest ostatni post.. Dziekuje tylko dziewczynom, za pomoc.... Milo bylo z Wami pogadac, bo tez sie z tym meczycie i z lekarzami. Odpowiedz Link
sakami Re: Pytanko 27.06.05, 18:12 Nie denerwuj się i w żadnym razie nie unikaj nas (Twoje tłumaczenia to kawał dobrej roboty). Wiem,że to trudne, ale forum ze swojej natury jest dla wszystkich. Twoje problemy wcale nie są nieważne. Bardzo Ci współczuję, tym bardziej, że masz i bez tego trudny czas (egzaminy )). Nie możesz tak tego zostawić, ale z doświadczenia wiem, że jak chcesz mieć coś zrobione dobrze to zrób to sama. Niestety, już to przerabiałam. Napiszę na priva pozdrawiam Sakami Odpowiedz Link
mala_diablica Re: Pytanko 27.06.05, 19:10 Dzieki sakami (bedziemy w kontakcie) Ja ogranicze sie tylko do wrzucania tłumaczeń, zrezygnuje z jakiegokolwiek debatowania tu o swoich problemach dotyczących tarczycy, lekarzy. Nie pojde jednak za rada 'upadlegoaniola' i nie przeniose sie na forum publiczne ze swoimi błahostkami (o tłumaczenia się wiec nie martwcie) A informacja dla tych, ktorzy pomagali mi w dwu miesiecznym oczekiwaniu na leczenie, wyniki szpitale jakis cudem sie odnalazly i niestety poziom obu przeciwciał jest bardzo wysoki (daaaleko mi do normy), Jutro jade do szpitala.. i w koncu zaczne leczenie. Odpowiedz Link
domini32 Re: Pytanko 28.06.05, 08:59 Ja tez Ci dziekuje za twój wkład w tłumaczenie stronek, mi bardzo pomogłaś. Nie znikaj z forum, przecież kazdy (chyba)ma prawo do podzielenia się z innymi swoimi dolegliwościami zdrowotnymi i to niezaleznie od innych przyczyn. Wydaje mi się,że właśnie taki jest cel i sens istnienia forum, wzajemne wsparcie, pomoc, wymiana informacji. cieplutko Ciebie pozdrawiam D. Odpowiedz Link
dora_h Re: Pytanko 27.06.05, 20:08 Popieram Sakami. Nie ma problemów nieważnych, wystarczy, że lekarze czasem traktują nas jak hipochondryczki bagatelizując niektóre objawy. Napisz jak przebiega leczenie, jeśli nie chcesz na forum, to na priv. Pozdrawiam ciepło. Dora. Odpowiedz Link
sakami Re: Pytanko 27.06.05, 21:55 Swoją drogą Tess gdzie jesteś? Ja tu troche za Tobą tęsknię 0 pozdrawiam Sakami Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Pytanko 27.06.05, 23:12 sakami napisała: > Swoją drogą Tess gdzie jesteś? Ja tu troche za Tobą tęsknię 0 > pozdrawiam Sakami Sakami! Dzięki za pamięć. Pozdrawiam Tess Odpowiedz Link
hashi-tess Re: Pytanko 28.06.05, 23:23 Dzięki Sakami. Już przyzwoicie. Pozdrawiam Tess Odpowiedz Link
roza3333 Re: Pytanko 27.06.05, 22:24 Popieram tezę,że nie ma problemów niewaznych.Jest mi przykro,że takie teksty lecą, bo to jest miejsce gdzie czuję się zrozumiana i nagle cos takiego. Ja czułam się podobnie, zrób koniecznie poziom hormonów kobiecych: estrogen, progesteron , a może weszłaś w przełom tarczycowy, czyli zrobiła ci się nadczynność - wtedy też jest tak gorąco, ponadto drżenie rak, kołatanie serca- napisz jakie masz jeszcze objawy? Podziwiam Cię za tłumaczenia i pozdrawiam. Roza Odpowiedz Link
to-ja-007 Re: Pytanko 27.06.05, 22:59 Jestem tego zdania co Sakami i Dora. Jesli sie zaczniemy rozdrabniac na wazne i mniej wazne pytania to forum by dawno umarlo bo na te najwazniejsze pytania juz dawno zostaly udzielone odpowiedzi ....... A na lekarzy i sluzbe zdrowia sama nie raz narzekalam ..... tyle ze na niemiecka. Temat rzeka ...... W PL jest duzo wasko wyspecjalizowanych lekarzy, do ktorych mozna sie dostac prywtanie bez wielomiesiecznego czekania ..... W Niemczech - lecze sie od roku na Hashi - jeszcze endo nie widzialam ... W miescie z 700.000 mieszkancow jest 3 endo i limit liczby pacjentow maja dawno wyczerpany ..... Dlatego mnie juz nic nie zdziwi ....... Dobrze ze mam tylko Hashi gdzie do ustalenia hormonow wystarczy niezly internista. pozdrawiam ula Odpowiedz Link
hahashi Re: Pytanko 28.06.05, 08:52 Mała Diablico, nie daj się!!! Twoje problemy tez są dla nas bardzo istotne i nie mamy zamiaru odsyłać Cię na jakieś inne fora. Pisz do nas i bądź z nami dalej. Wszystkie mamy dość problemów w życiu i po co sobie ich dokłądać. Proponuję "takie małe sito przed monitorek". Czasem trzeba trochę dystansu. Wiem, było Ci bardzo przykro. Chcesz nam pomagać, a tu taki afront! Głowa do góry, będzie dobrze i trzymam kciuki za wyjazd - UDANY ! Pozdrawiam Hahashi. Odpowiedz Link
mala_diablica Re: Pytanko 28.06.05, 15:25 Gdybym wczesniej poczytala niektore wypowiedzi 'upadlegoaniola' to bym sie tak nie zdenerwowała.. Ta osoba czesto ma odzywki (wypowiedzi) nie na miejscu... Dostałam juz leki, ale różowo nie jest.. Bo musze w sumie wybrać czy wyjazd czy zdrowie. Badania ze szpitala, czyli 23 czerwca: TSH = 0 (tak jak w maju i lekraka powiedziala ze TSH nie mam na razie co badac -zbedny wydatek, bo jeszcze dlugo tak bedzie) FT4 35,48 <9-24> ( w maju FT4 przy prawie identycznej normie byly przekroczone tylko o 0,15) Ft3 15,42 <2,2-5,3> Przeciwciała tarczycowe: p. tyreoglobulinie (anti- Tg) - 204,3 <0-34> p. peroksydazie tarczycowej (anti- tPO) 371,2 <0-12> EPIKRYZA: pacjentka została przyjęta do Oddziału celem kontroli leczenia. Od kwietnia br. występują u chorej objawy sugerujące nadczynność tarczycy, Wartości wolnych hormonów tarczycy w maju br. były na górnej granicy normy przy zahamowanym TSH Zalecono propranolol. Aktualnie wykonano badania jak wyżej. Wypisana do domu z zaleceniami jak nizej: ZALECENIA: Leczenie powinno być nadzorowane rpzez endokrynologa. Kontrola badania Ft4 we krwi za 6 tygodni. Rp. THYROZOL (20 mg) pół tabletki 1x dziennie w czasie sniadania PROPRANOLOL 2x dziennie 20mg (brałam do tej pory 2x 10mg) VIT B6 2 tbl dziennie ( na osłone o ile dobrze słuchałam to szpiku) Tak wygląda szpitalny wypis. No i sęk teraz w tym, że jak bym miała wyjechac za granice to teraz a nie za 6 tyg... Badania ft4 musze miec zrobione bo leczenie dopiero ma pokazac czy moja choroba sie rozwija w kierunku G-B czy Hashimoto Toxicosis. Nie wiem czy udaloby mi sie wyrwac i poszukac laboratorium.. Pomysle jeszcze nad tym... po 10 dniach dopiero moge poczuc działanie leku, więc zobaczymy czy jakies dolegliwości miną... Co do opalania to moja lekarka nie jest przeciwko (opalanie jest bee jak jest nad woda- tak mi powiedziala, w sumie to tylko o morze/ocean chodzi?? tak sie teraz zastanawiam )mam unikać wszelkiego kontaktu z jodem ( żadnego jodu, jodyny oraz leków zawierających jod, np preparatow wielowitaminowych zawierających jod, kropli do oczu zawierających jod... W jedzeniu zrezygnować z ryb morskich, wspominała o łososiu, który ma dużo jodu.. A co do warzyw kapustnych np brukselek to powiedziała że nikt nie je tego aż tyle, w takich ilościach żeby bardzo źle wpływało na chorą tarczyce. Teraz w sumie to chciałabym się wybrać do innego endokrynolohga, żeby się upewnić, że leczenie jest OK. Odpowiedz Link
mala_diablica Re: Pytanko 28.06.05, 16:35 Co do 'uadłegoaniola' (wracam ostatni raz do tego tematu) to nie wiem czy ta osoba ma problemy z tarczycą, czy tylko tak się udziela na forum... Ale jej wypowiedzi na innym forum na gazeta.pl (Zdrowie) wskazują raczej, że.. zreszta wystarczy przeczytac..... 1. • czyli pin-pong pseudo-ekspertów upadlyaniol 10.05.2005 12:01 + odpowiedz Uleńko Skarbeńku !!! ależ Ty masz niedoczynność i hashimoto na forum hashimoto!!! Czyżbyś sie pomyliła ??? z ta nadczynnością???? A może jakies problemy z główką ??? A może jesteś płatnym pracownikiem piszacym byle co oby rozdmuchac forum i napedzać reklamy ??? A ci biedni naiwniacy tak sie tu wywnętrzają przed znawczynia tematu. Bo tu juz są specjaliści co brali 3 razy jod radioaktywny.Pełne zaskocznie dla medycyny. Może by tak do akademii medycznej na modela???? Może tam też nieżle płacą ??? I nie robić biednym chorym ludziom wody z móżgu... LINK: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=22706068&v=2&s=0 2. • Re: Ciagle chce mi sie spac ! ! upadlyaniol 10.05.2005 13:25 + odpowiedz Acha .....i nie zapomnij o tomografi komputerowej całego ciała, rezomamsie magnetycznym i teraz też jest bardzo modny aparat Oberon i możesz jeszcze zrobić analizę chemiczną włosa.... KONIECZNIE.... LINK: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=22815285&v=2&s=0 3. Re: za wysoki mocznik w moczu Autor: upadlyaniol Data: 10.05.2005 13:30 Tak tak, straszmy sie, napewno jest to choroba nowotworowa. Proponuję link www.onkolink.pl Te info są w googlu i nie ma co sie tak chwalic ze sie umie włączyc googla LINK: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=22&w=22774134&a=23728381 NIE WIEM SKĄD TYLE POGADY DLA INNYCH W TEJ OSOBIE I CO MA NA CELU PISZĄC TAKIE RZECZY... szkoda, ze wcześniej tego nie widziałam, to bym udała, że nie widziałam co ta osóbka do mnie pisze.. bo nie warta jest czytania... Odpowiedz Link
pakawsm Re: Pytanko 28.06.05, 21:52 ........brak słów na to....... Niepotrzebne emocje wpisuje sie do pamiętnika, którego nikt nie czyta ! Paula Odpowiedz Link
mala_diablica Przeczytajcie! 01.07.05, 17:38 "Upadlyaniol" został wyproszony z tego forum Teraz powrocil z kswyka "upadlaniol". Nie bede juz komentować tej odzywki: > Mam duze watpliwości czy Pani powinna uczestniczyć w dyskujach tego forum. > Polecam Pani ponownie inne, bardziej poczytne. A ja radze zająć się czymś pożyteczniejszym... i zrezygnować z wypowiadania się na jakimkolwiek forum, bo jak było widać odzywki upadlegoaniola są na baaardzo wysokim poziomie. (forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24776&w=25525155&a=25776989) Prosba do Wszystkich. Wydaje mi się, że najlepszym rozwiązaniem będzie udawać, że się nie widzi postów tej osoby i zbywać je milczeniem. Osoba ta usilnie próbuje zdobyć sławę na forum Hashimoto głupimi komentarzami. Odpowiedz Link