03.07.05, 10:57
Czesc
miesiąc temu wynik TSH wynosił 5,48, endokrynolog, recepta-euthyrox 50 i teraz
zrobiłam badanie i TSH wynosi 1,40 straszny spadek(moja pani dr powiedziała ze
dla mnie najlepsze bedzie 1). Co teraz?jak bede brała cały czas taka dawke to
TSH bedzie spadac?i pojde w nadczynnosc? strasznie to klopotliwesad
Obserwuj wątek
    • aagata4 Re: skoki TSH 03.07.05, 11:28
      niekoniecznie bedzie spadac w nieskonczonosc, byc moze akurat ta dawka dl Ciebie
      jest odpowiednia... troche musi potrwać zanim sie ustali odpowiednia dawke dla
      siebie...
      warto tez oserwowac swoj organizm, mama tak robi i dobrze jej to wychodzi... np
      zapach potu, ogolne samopoczucie, czy pojawia sie kolatanie serca - ale z
      interpretacja trzeba uwazac...

ja w pewnym momencie po zrobieniu badan mialam inne zdanie co do dawki leku na
      podstawie badan i obseracji wlasnego organizmu - jednak troche wbrew sobie
      posłuchalam lekarza i okazalo sie ze lekarz mial racje na moje szczescie -

dlatego trzeba sei uzbroic w cierpliwosc i za jakis czas nauczymy sie same
      rozpoznawac sygnaly z naszych organizmów

pozdrawiam

Agata
    • to-ja-007 Re: skoki TSH 03.07.05, 19:18
      Niestety klopotliwe te skoki tsh i hormonow tarczycy. Ale tak bardzo czesto jest
      w Hashimoto. Nie ma jakiejs cudownej recepty.
      Czasami bardzo trudno obnizyc tsh a czasami sa skoki i stale trzeba ustalac
      dawke leku.

U wielu osob organizm pracuje inaczej jesienia, zima a inaczej wiosna i latem -
      tak ze zmiana pory roku wymaga zmiany dawki.

Z tego co widze po forum to u wielu osob sprawdza sie dawkowanie ze co drugi
      dzien jest inna dawka.

Moze nie wpadniesz w nadczynnosc. 50mcg to mala dawka. Na pewno jesli sie
      zaczniesz zle czuc to trzeba powtorzyc badanie tsh.

pozdrawiam
      ula
      • beakuz Re: skoki TSH 29.07.05, 13:57
        w jaki sposób chodzi o obserwację mojego organizmu mam wiedzieć że powinnam
        zwiększyć albo zmniejszyć dawkę leku jakie towarzyszą temu objawy proszęo
        szybką odpowiedz na co mam zwracam baczna uwagę
        • malc14 Re: skoki TSH do beakuz 30.07.05, 21:57
          nie jest to łatwe pytanie ponieważ każdy ma różne odczuwanie niedoczynności i
          nadczynności (kiedy jest zbyt dużo hormonów). Jedno jest pewne przy
          nadczynności i niedoczynności czujemy się źle. Ja doświadczyłam jednego i
          drugiego, w moim przypadku przy nadczynności i niedoczynności czuję się słaba i
          lecę z nóg mam zawroty i bóle głowy, choć rodzaj bólów zależy od tego co mam.
          Przy nadczynności jest lekko podwyższony puls, może też być wyższe ciśnienie,
          szczególnie rozkurczowe, odczuwa też się drżenie kończyn i wewnętrzne
          pobudzenie. początkowo nie wolno samemu decydować o dawce hormonów, trzeba
          dokładnie poznać swój organizm porównywać stan z wynikami, a na to potrzeba
          sporo czasu. Ja leczę się dwa lata, a czasami też się mylę. W naszej chorobie
          potrzeba dużej cierplowości. powodzenia Mrówka
    • sofia26 Re: skoki TSH 03.07.05, 20:30
      dzieki bardzo. ja narazie nie obserwuje jakichkolwiek zmian wiec klopot, ale nic
      to za 2 tyg zrobie tsh jeszcze raz i zobaczymy.

Bardzo dziekuje
    • megiddo1 Re: skoki TSH 04.07.05, 08:39
      Mam podobnie. TSH od maja do czerwca skoczyło z 6,45 do 0,65. Byłam w piątek u
      lekarza i zalecił mi przez 6 dni w tygodniu całą tabletkę eutyroxu, a siódmego
      dnia pół tabletki. Dotychczas brałam po jednej codziennie. Też mam te same
      obawy.

pozdrawiam
      Magda
      • megiddo1 Re: skoki TSH 04.07.05, 08:51
        euthyrox 50 oczywiście
      • sofia26 Re: skoki TSH 04.07.05, 09:05
        no to ladnie ci skoczylo. ja moze jutro pojde do mojej endo to opowiem co mi
        poradzila.
        Magda czy ty planujesz w najblizszym czasie zajscie w ciaze???
        • misiaa_r Re: skoki TSH 04.07.05, 09:43
          Ja planuje, ale moja historia jest taka: w lutym zrobiłam TSH tak tylko
          sparwdzajaco przed planowaną ciażą, nie wybierałam długo wyników, bo
          myslałam ,że będą ok. tak jak wcześniej przed ciaża 3 lata temu miałam OK 3,9 -
          (nie pamietam dokładnie - ale w ciąże zaszłam bez problemów i mam zdrową
          córeczkę), teraz ten wynik z maja był 5,74, więc zrobiłam w maju drugi raz i
          okazało się 4,01, wiec poszłam do endo, powiedziała, że przy takim poziomie
          hormonów ciężko mi będzie zajść w ciąże, zrobiła USG tarzycy i powiedziała, że
          mam zapalenie tarczcy, jakiegoś guzka i wygląda to na Hashimoto, przepisał
          Letrox25 i kazała zrobić przeciwciała. zrobiłam wyniki FT4 1,22, TPO 47,7 norma
          do 35, TG 20, norma do 50, i co mam teraz zrobić , brać te hormony, czy
          próbować zachodzić w ciążę i nie przejmować się wynikami, chodzi mi tylko o to
          żeby dziecko było zdrowe. Bo jak mam lekką niedoczynność może to mieć wpływ na
          dziecko.
          Pozdrawiam
          • moon1 Re: skoki TSH 04.07.05, 10:02
            Witam Was,
            ja sie lecze od stycznia zeszlego roku. Zaczynalam od dawki Letroxu 25mg przy
            TSH 5,88. Przy tej dawce TSH owszem spadlo, ale po miesiacu wrocilo do
            podobnego poziomu. Zatem zmiana dawki - zmiana poziomu TSH - po czym znow
            zmiana dawki. I tak doszlam do dawki 150 eutyroxu...a moje TSH jest teraz w
            granicach 2.
            A co do dzidzi to rowniez sie staram. Moja endo twierdzi, ze najwazniejsze, ze
            jestem leczona i ze jesli tylko pojawi sie ciaza to natychmiast mam sie u niej
            pojawic - zapewne bedzie jeszcze zwiekszona dawka. Wowczas pod scisla opieka
            lekarza wszystko powinno dobrze, a dzidzia zdrowo. Trzymam kciuki i
            pozdrawiam smile))
            • sofia26 Re: skoki TSH 04.07.05, 10:22
              Dziewczyny tez mi sie wydaje ze nie ma co panikowac, ze najwazniejsze ze sie
              leczymy i jestesmy pod stala opieka lekarzy.
              Problemy tarczycowe dotycza bardzo wielu dziewczyn, ktore staraja sie o dziecko
              i dzialaja troche po omacku.
              Bedzie gitessmilei beda zdrowe maluchysmileczego wam i sobie zycze
            • anial6 Re: do Moon 14.07.05, 10:51
              nawet nie wiedziałam że tak może być. sama na początku ucieszyłam się, że tsh z
              prawie 5 tak ładnie spadło po dawce Letroxu 25mg do ok 2,20. to byla kontrola
              po miesiącu... a po jakichś 3 mam wrażenie, ze objawy powróciły!!!!!! lecę
              zrobić badania. cały czas jestem na takiej niskiej dawce.. ciekawe dlaczego
              organizm tak reaguje. moze badania wyjdą ok. zobaczymy...
          • aada1 Re: skoki TSH- do Misiaa 04.07.05, 10:55
            Witaj
            Może Twoja niedoczynność wynika z za małej ilości jodu!
            Widze,że takie ciut wyższe TSH miałaś już dawniej i udało Ci się urodzić
            córeczkę. Ale przy pozimie 5,74 może być już trudniej.
            Na Twoim miejscu próbowałabym pobrać jod na początek i mała dawka hormonu
            Letrox 25 mg. FT4- 1.22 masz dobre. Przy braniu Letroxu poziom tyroksyny
            powinien sie trochę podnieść u Ciebie- ale dawka 25 mg jest bardzo małą dawką
            wiec nie powinno tu być wysokiego skokusmile
            Po 6 tyg zrobić badania- bedziesz widziała jakie jest TSH i FT4
            Pozdrawiam Ada

• misiaa_r Re: skoki TSH- do Misiaa 04.07.05, 11:24
              Ale lekarka stwierdziła Hashimoto, a przy tym podobno nie wolno podawać jodu?
              • to-ja-007 Re: skoki TSH- do Misiaa 04.07.05, 13:31
                Jak masz Hashi to rzeczywiscie lepiej nie brac jodu.
                • candy74 Re: skoki TSH- do Misiaa 14.07.05, 11:02
                  Kilka postów wyżej pisałyście o skokach TSH i zmianach dawki. Jestem nową Hashimotką i wielu rzeczy jeszcze nie rozumiem, ale na chłopski rozum wyszło mi coś takiego:
                  Biorę Euthyrox 12,5 mikrograma przez jakiś czas czuję się ok, ale po pewnym czasie TSH rośnie. Przechodzę na dawkę 25, która się wydaje dla mnie idealna. Po powiedzmy miesiącu znowu jest gorzej - badam TSH, wzrosło, więc trzeba zwiększyć lek, itd.
                  Czy to znaczy, że jak organizm przyzwyczai się do danej dawki TSH, to wtedy okazuje się, że jest ona za mała i trzeba ją zwiększyć?
                  Kiedyś tłumaczyłyście mi, że dojście do stanu równowagi może zająć sporo czasu - czy właśnie takie dopasowywanie się do dawki miałyście na myśli?
                  Pozdrawiam słonecznie i ciepło z Gdańska smile
                  • to-ja-007 Re: skoki TSH- do Misiaa 14.07.05, 18:11
                    > Biorę Euthyrox 12,5 mikrograma przez jakiś czas czuję się ok, ale po pewnym cza
                    > sie TSH rośnie. Przechodzę na dawkę 25, która się wydaje dla mnie idealna. Po p
                    > owiedzmy miesiącu znowu jest gorzej - badam TSH, wzrosło, więc trzeba zwiększyć
                    > lek, itd.
                    > Czy to znaczy, że jak organizm przyzwyczai się do danej dawki TSH, to wtedy oka
                    > zuje się, że jest ona za mała i trzeba ją zwiększyć?

Nie. Nie musisz zwiekszac dawki w nieskonczonosc. Nie zmieniasz dawki dlatego ze
                    organizm sie przyczyczaja. Tak sie na poczatku stopniowo dawkuje zeby dac
                    organizmowi czas na przyzwyczajenie sie do wiekszej ilosci hormonow - zeby nie
                    bylo duzego szoku dla organizmu.

W pewnym momencie jak dawka bedzie ok. to TSH zatrzyma sie na odpowiednim poziomie.

> Kiedyś tłumaczyłyście mi, że dojście do stanu równowagi może zająć sporo czasu
                    > - czy właśnie takie dopasowywanie się do dawki miałyście na myśli?

Jesli zaczynasz brac letrox to wplywasz na chorobe. Dlatego np. u mnie pierwsze
                    pol roku czulam sie ok z mniejszymi dawkami euhtyroxu - ponizej 100. Przy 75
                    milam nadczynnosc wiec zostalam przy dawce 50 ok 4 miesiace, niestety jak potem
                    zbadalam TSH to mialam gorsze niz zanim zaczelam brac euthyrox. Prawdopodobnie
                    przez wzrost przeciwcial tarczycowych potrzebuje teraz wieksze dawki.
                    W zasadzie biore taka dawke jak ludzie ktorzy nie maja tarczycy. Juz sie nie da
                    raczej zwiekszac dawki .....

pozdr.
                    ula
                    • malc14 Re: skoki TSH- do Misiaa 28.07.05, 18:26
                      Tu Mrówka.Oto moje skoczki.2tyg. temu tsh 0.5 przy novotyral 50 ,a hormony
                      piękne jak nigdy.Myślę sobie - nareszcie ok.A 27 07 nie wiadomo skąd skoczyło
                      do 1,69!T3 spadło z 3,37 do 2,55 {1,5-4,2}.Ciekawe ,że takie same hormony
                      miałam w tamtym roku przy tsh 0.02 i 0.15 przy takich samych zakresach norm!Nie
                      wiem co na to wpłynęło.Dziwne to nasze choróbsko.Ale na szczęście czuję się
                      nieżle i to najważniejsze.Trzymajcie się dzielnie!
    • beakuz Re: skoki TSH 29.07.05, 14:02
      halo czy ktoś moż emi odpowiedzieć

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka