Dodaj do ulubionych

Niskie TSH

20.09.05, 10:29
Witam!
Moje TSH wynosi mniej niż 0,05. Wczoraj byłam u endokrynologa i zapisano mi
Thyrozol 10.Do konca wrzesnia mam brac jedna tabletke dziennie, pozniej po
pół. Dużo czytałam postów na forum i mam pewne wątpliwości. Czy nie powinna
wykona jeszcze innych badań np. T3, T4? Czy samo TSH daje całkowity obraz
choroby? Poza tym po Thyrozolu czulam się źle, cierpły mi palce, miałam
zawroty głowy i lekkie mdlości. Czy to normalne?
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • iwotlen Re: Niskie TSH 21.09.05, 18:44
      Witaj Agnieszko, Jaka diagnoze postawil lekarz? Ja przy nieprawidlowym wyniku
      TSH zbadalabym poziom FT3, FT4 oraz zrobila USG tarczycy. Ale nieprawidlowy
      wynik TSH moze byc rowniez z innych przyczyn - pytaj lekarza. Pozdr. IWO
      • agnieszka2211 Re: Niskie TSH 22.09.05, 16:25
        w sumie to nie powiedziała wprost o jaką chorobę chodzi, ale z rozmowy
        wychodziło, że to nadczynnośc. Teraz biorę leki i następną wizytę mam w
        grudniu.
        • iwotlen Re: Niskie TSH 22.09.05, 22:39
          Przykro mi ale na tym forum glownie borykamy sie z niedoczynnoscia, wiec nie mam
          duzego pojecia na temat nadczynnosci i stosowanych lekow. Dlaczego badalas TSH,
          czy mialas jakies dolegliwosci? Moze chociaz robilas usg tarczcy? Grudzien to
          dosc odlegly termin.
          • agnieszka2211 Re: Niskie TSH 23.09.05, 22:28
            TSH miałam badane, bo od okolo pol roku coraz gorzej sie czulam. Bardzo szybko
            sie mecze, wypadaja mi wlosy, czesto zdarza sie kolatanie serca, nie wysypiam
            sie, puchna mi dlonie i stopy i tak moglabym wymieniac. Najbardziej denerwuje
            mnie zapominanie i problem z koncentracja. Oprocz TSH mialam tylko badany
            cholesterol, ktory jest troche ponizej normy, ale i tak dosyc mocno sie
            ostatnio podniosl jego poziom (z 50 na 120).
            Po Thymazolu zle sie czuje, musze isc do lekarza po inne leki, ale juz chyba do
            innego.
            Znasz moze jakies forum,, gdzie glownym tematem jest nadczynnosc?
            • melbourne77 Re: Niskie TSH 24.09.05, 12:37
              w takim razie witaj w klubie. ja od roku mam niemal dokladnie takie same objawy
              jak Ty, i kilka dni temu zdiagnozowano mi zaawansowana nadczynnosc. szkoda
              tylko, ze tak dlugo musialam sie meczyc, bo 3 (trzech!!!) poprzednich lekarzy
              nie widzialo nic szczegolnego w moich objawach. @!@#$%^&*((*&. co za partacze!
              I jesli Cie to pocieszy - ja tez ewidentnie przytylam, zamiast chudnac. ponoc
              zdarza sie to u... starszych osobwink) tylko ze ja stara nijak nie jestem.
              podejrzewam, ze Ty tez niesmile)
              Rzeczywiscie, idz do innego - polecanego - endo, koniecznie. i zrob FT4, albo i
              FT3. a samo TSH nic nie mowi, to prawda. no, chyba ze masz G-B tak rozwiniete,
              ze widac juz "na oko", tak zreszta bylo w moim przypadku. Jesli zle sie czujesz
              po tych prochac, to trzeba je po prostu zmienic na cos innego, co Twoj organizm
              lepiej toleruje.. jezeli serce Ci kolacze, to dobrze byloby brac cos
              oszczedzajacego je (zwalniajacego nieco jego akcje)....
              w razie whatever, mozesz pisac na: melbourne77@gazeta.pl
              POwodzenia!
            • gosiagrzan Re: Niskie TSH 26.09.05, 09:23
              Witam. Ja też mam nadczynność. THYROZOL 10, teraz biorę 5. Wynik 0,017 po 6
              miesiącach 2,593 ! Pzdrawiam.
    • agnieszka2211 Re: Niskie TSH 23.09.05, 22:32
      jeszcze jedno pytanie. Czy wzrost masy ciala ma zwiazek z nadczynnoscia? Moja
      endo powiedziala, ze tarczyca nie ma zadnego wplywu na przemiane materii, a
      moja waga to tylko wynik zaniedbania. nie do konca sie z nia zgadzam...
      • iwotlen Re: Niskie TSH 23.09.05, 22:40
        Po opisie Twoich dadatkowych dolegliwosci wydaje sie ze powinans koniecznie
        zrobic usg tarczycy, FT3, FT4 oraz przeciwciala tarczycy TPO i TG, sa
        schorzenia tarczcy takie jak wlasnie Hashimoto, ktore w poczatkowym okresie
        daja obraz nadczynnosci. Wydaje mi sie ze powinnas zmienic endo i to jak
        najszybciej. Przy nadczynnosci najczesciej sie chudnie.
      • wiolczers Re: Niskie TSH 26.09.05, 09:57
        agnieszka2211 napisała:

> jeszcze jedno pytanie. Czy wzrost masy ciala ma zwiazek z nadczynnoscia? Moja
        > endo powiedziala, ze tarczyca nie ma zadnego wplywu na przemiane materii, a
        > moja waga to tylko wynik zaniedbania. nie do konca sie z nia zgadzam...

Agnieszko,
        Co za bzdura z tą endo? Jak to tarczyca nie odpowowiada za przemianę
        materiii !!!??? To od tarczycy zaczyna się regulacja gospodarki hormonalnej i
        przemiany materii. Jak ona źle pracuje, to cały organizm nie może pracować
        sttabilnie.
        I kto dopuszcza takich idiotów (przepraszam za określenie) do leczenia ludzi.
        Koniec świata ...
        • to-ja-007 Re: Niskie TSH 26.09.05, 11:28
          Tarczyca ma zwiazek z przemiana materii. Ale to nie jest wszystko takie proste
          bo gdyby bylo to kazdy w nadczynnosci by chudl a z kolei kazdy z niedoczynnoscia
          by tyl.
          A tak nie jest: wiekszosc przy nadczynnosci chudnie i wiekszosc przy
          niedoczynnosci tyje - ale na pewno nie wszyscy bo i na forum juz byly dziwczyny
          ktore mimo niedozcynnosci sa b. szczuple i nie maja problemow z tyciem.

• agnieszka2211 Re: Niskie TSH 26.09.05, 18:02
            dziękuję wam za odpowiedzi! Widzicie do jakiej lekarki trafiłam! A wiele osób
            mówiło, że jest najlepsza w Bydgoszczy. Już powoli mam dosyc, coraz gorzej się
            czuję, nie mam ochoty na nic, nawet na wstanie z łóżka rano. Mając 17 lat
            (teraz mam 21)stwierdzono u mnie padaczkę objawiającą się mocnymi bólami głowy.
            Czy to może miec jakiś związek z tarczycą? Słyszałam, że tarczyca ma wpływ na
            EEG głowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka