Dodaj do ulubionych

skierowanie na badanie ATPO

20.12.05, 16:16
Czy lekarz rodzinny może odmówić mi skierowania na badanie przeciwciał
tarczycowych, które zlecił mój endokrynolog? Ile kosztuje takie badanie?
Bedze wdzieczna za odpowiedź. Pozdrawiam! MAgda
Obserwuj wątek
    • ajka66 Re: skierowanie na badanie ATPO 20.12.05, 16:45
      pierwszy kontakt niestety nie moze dac skierowania na przeciwciała. tylko specjalista i teznie kazdy
    • wiwik Re: skierowanie na badanie ATPO 20.12.05, 17:50
      Badnie kosztuje 35 PLN w Diagnostyce i chyba u nich jest najtaniej. Watpie czy
      uda Ci sie to wykonac w ramach NFZ. Ja wszystkie badania hormonalne robilam
      panstwowo a przeciwcial lekarz niestety nie mogl mi zlecic.
      • ajka66 Re: skierowanie na badanie ATPO 20.12.05, 19:27
        ja dostalam skierowanie "o - dziwo" od reumatologa i przeszło / ale chyba na ładne oczy /. ale moj mąż ze skierowaniem od endokrynologa na przeciwciala biegał po całej przychodni i zbierał kierownicze pieczątki błogosławieństwa.
    • niurak Re: skierowanie na badanie ATPO 20.12.05, 20:03
      W 3miescie prywatnie to badanie kosztuje 94 zl!! i na wyniki czeka sie miesiac,
      Myslalam,ze padne jak mi to pani w laboratorium oswiadczyla,do wywalania prawie
      wszystkich pieniadzy ktore zarabiam na lekarzy i badania sie juz w sumie
      przyzwyczailam, ale czas oczekiwania mnie rozbroil.
      Pozdrawiam
    • oliwkap Dzwoniłam do NFZ 20.12.05, 20:58
      Dzieki dziewczyny! Dzwoniłam do NFZ, rzeczywiście lekarz pierwszego kantaktu
      nie moze zlecic takiego badania, może tylko TSH, ale z tego, co mi powiedziała
      babka z NFZ endokrynolog musi dac takie skierowanie, jezeli sytuacja tego
      wymaga. Jutro zadzwonie do szpital i dowiem sie, jak długa jest kolejka do
      endokrynologa i ile kosztuje takie badanie, gdybym jednak chciała za nie
      zapłacić. Póki co badałam TSH w lipcu i miałam 2,9, lekarz zrobił mi USG
      tarczycy i powiedział, ze wszystko jet ok. Zalecił ponowne badanie za pół roku,
      wypadło teraz. Zrobiłam i jest 4,06. Lekarz zlecił aTPO i od zaraz kuracje
      euthyroxem 50 (przez 14 dni po pół tabletki, a potem całą na pół godziny przed
      jedzeniem, raz dziennie) i za 3 miesiące kolejne badanie. Ten lekarz jest
      ginekologiem-endokrynologiem, lecze sie u niego prywatnie, dlatego nie moze mi
      dac skierowania. Pozdrowienia! Magda
    • obalek Re: skierowanie na badanie ATPO 21.12.05, 10:05
      Lekarz rodzinny nie może dać skierowania na anty TPO tylko specjalista ale
      robią to niechętnie - przynajmniej ja miałam trudności. Poszłam prywatnie i
      zapłaciłam 25 zł.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka