oliwkap 20.12.05, 16:16 Czy lekarz rodzinny może odmówić mi skierowania na badanie przeciwciał tarczycowych, które zlecił mój endokrynolog? Ile kosztuje takie badanie? Bedze wdzieczna za odpowiedź. Pozdrawiam! MAgda Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ajka66 Re: skierowanie na badanie ATPO 20.12.05, 16:45 pierwszy kontakt niestety nie moze dac skierowania na przeciwciała. tylko specjalista i teznie kazdy Odpowiedz Link
wiwik Re: skierowanie na badanie ATPO 20.12.05, 17:50 Badnie kosztuje 35 PLN w Diagnostyce i chyba u nich jest najtaniej. Watpie czy uda Ci sie to wykonac w ramach NFZ. Ja wszystkie badania hormonalne robilam panstwowo a przeciwcial lekarz niestety nie mogl mi zlecic. Odpowiedz Link
ajka66 Re: skierowanie na badanie ATPO 20.12.05, 19:27 ja dostalam skierowanie "o - dziwo" od reumatologa i przeszło / ale chyba na ładne oczy /. ale moj mąż ze skierowaniem od endokrynologa na przeciwciala biegał po całej przychodni i zbierał kierownicze pieczątki błogosławieństwa. Odpowiedz Link
niurak Re: skierowanie na badanie ATPO 20.12.05, 20:03 W 3miescie prywatnie to badanie kosztuje 94 zl!! i na wyniki czeka sie miesiac, Myslalam,ze padne jak mi to pani w laboratorium oswiadczyla,do wywalania prawie wszystkich pieniadzy ktore zarabiam na lekarzy i badania sie juz w sumie przyzwyczailam, ale czas oczekiwania mnie rozbroil. Pozdrawiam Odpowiedz Link
oliwkap Dzwoniłam do NFZ 20.12.05, 20:58 Dzieki dziewczyny! Dzwoniłam do NFZ, rzeczywiście lekarz pierwszego kantaktu nie moze zlecic takiego badania, może tylko TSH, ale z tego, co mi powiedziała babka z NFZ endokrynolog musi dac takie skierowanie, jezeli sytuacja tego wymaga. Jutro zadzwonie do szpital i dowiem sie, jak długa jest kolejka do endokrynologa i ile kosztuje takie badanie, gdybym jednak chciała za nie zapłacić. Póki co badałam TSH w lipcu i miałam 2,9, lekarz zrobił mi USG tarczycy i powiedział, ze wszystko jet ok. Zalecił ponowne badanie za pół roku, wypadło teraz. Zrobiłam i jest 4,06. Lekarz zlecił aTPO i od zaraz kuracje euthyroxem 50 (przez 14 dni po pół tabletki, a potem całą na pół godziny przed jedzeniem, raz dziennie) i za 3 miesiące kolejne badanie. Ten lekarz jest ginekologiem-endokrynologiem, lecze sie u niego prywatnie, dlatego nie moze mi dac skierowania. Pozdrowienia! Magda Odpowiedz Link
obalek Re: skierowanie na badanie ATPO 21.12.05, 10:05 Lekarz rodzinny nie może dać skierowania na anty TPO tylko specjalista ale robią to niechętnie - przynajmniej ja miałam trudności. Poszłam prywatnie i zapłaciłam 25 zł. Odpowiedz Link