Dodaj do ulubionych

Pytanie do iskial

16.02.06, 21:10
Witaj Roma, w jednym poście napisałas tak :

.po oleju z lnu spadł mi wreszcie cholesterol
i trój glicerydy pomimo że TSH wzrosło ale jeszcze jest w normie 3.6

Ja też pije olej od miesiąca 2 łyzki dziennie
super spadł Ci cholesterol, ja ze swoim też walcze, ale wzrosło TSH
możesz napisać po jakimś czasie stosowania oleju sprawdziłaś TSH?
i z jakiego wyniku wzrosło do 3,6?
pije ten olej i sama nie wiem czy pic go dalej, bo się martwie że mnie też
zacznie rosnąć TSH sad
a mam już dosyć kombinoacji z dawkami
odpisz jeśli możesz
pozdrawiam
Renata
Obserwuj wątek
    • katerina24 Re: Pytanie do iskial 16.02.06, 21:46
      przepraszam ze jak zwykle wtrącę swoje 3 grosze w watku o dha który zawiera
      między innymi olej lniany są ciekawe tez info olej lniany nie mażadnego wpływu
      na wzrost TSH,dlatego wiązanie tegoż oleju z podniesieniem hormonu
      tyreotropowego to naduzycie,olej zawiera kwasy nienasycone które dodatkowo
      hamują rozwój chorób auto[dlatego też oleje sa zalecane np w rzesie poprawiaja
      ruchomość stawów[polecam wpisać w wyszukiwarkę witamina ].TSH rośnie na skutek
      ataku niszczącego tarczycę---powiększania się stanu zapalnego którego markerem
      a nie przyczyna sa przeciwciała.Dlatego leczenie Hashimoto jest problematyczne
      u niektórych osób i wachania moga trwać nawet pare miesięcy.Wszystko co
      zmniejsza stan zapalny np
      selen ,oleje :lniany,winogronowy,czarnuszkowy,makowy,krokoszowy,ze znamion
      kukurydzy oraz kwasy omega 6 i 3 np preparaty Ecomer,iskial[też polecam
      poszukanie w wyszukiwarce i lekturę ]pomagaja zmniejszyć reakcje autoataku i
      spowalniają proces zapalny ale absolutnie nie ingeruja w tsh ,ewentualnie masz
      zaawansowany ten proces i oprócz oleju powinnaś łykać ecomer brać selen +e oraz
      cynk.Więc pisząc obrazowo te "specyfiki"moga tylko pomóc a nie zaszkodzić i nie
      wiązałabym ich z biednym tsh w tym negatywnym kontekście.pozdrawiam
      • duzooka Re: Pytanie do iskial 16.02.06, 22:15
        Dobrze że wtrącsz swoje 3 grosze wink
        dzięki czuje sie pocieszona i spokojniesza, a cynk i selen biore od dzis, a wit
        E od 2 lat
        więc będe spokojnie kontynuowac picie oleju, bo znacząco zmniejsza napięcie
        przedmiesiączkowe
        ciekawe czy wiesz może czy DHEA może mieć jakiś wpływ na TSH? bo to juz jest
        jednak hormon
        pozdrawiam bardzo aktywną forumowiczkę smile
        • katerina24 Re: Pytanie do iskial 16.02.06, 22:52
          HEJ RENIU!!
          TAAAAAAAAA wiem jestem ostatnio[albo zawsze co kto woli]nadaktywna jak reaktor
          atomowy mam nadzieję tylko że nie skończy się jak w Czarnobylu ,tu masz
          przydatne linki
          na temat witaminy F oraz oleju z rekina[zaleca się ecomer zamiast biomarine]
          www.luskiewnik.gower.pl/vitaminF.htm
          luskiewnik.strefa.pl/luskiewnik/pylek.htm
          na temat witaminy E www.rozanski.gower.pl/tocopherol.html
          pamiętaj że wszystkie witaminy rozpuiszczalne wtłuszczach czyli A i E oraz F
          [choć trudniej]łatwo przedawkować nadmair witaminy a jest bardzo szkodliwy dla
          org to samo tyczy się witaminy E wg najnowszych badań nadmierne suplementowanie
          a i e przyczynia sie do rozwoju raka ,pozatym te witaminy sie kumuluja w
          wątrobie głównie jako rozpuszczalne w tłuszczach ,taka C np ulega wypłukaniu
          jednak np w dawkach większych niż 1000mg przez dłuższy czas brana może
          powodować np piasek w nerkach.
          Dlatego po miesięcznym braniu witaminy F lub E wskazane jest zrobienie przerwy
          np 2-3tygodniowej.To samo tyczy sie oleju lnianego.Jak wpiszesz w naszą
          forumową wyszukiwarkę dha też Ci ciekawe info wyskoczą[to było w pewnym watku
          ale nie jako temat główny]
          Był też wątek--co na nadwyżkę cholesterolu i trójglicerydów ,opisałam tam
          preparaty zaiołowe które sa znacznie zdrowsze i dobrze działają przy tych
          problemach ,do dostania w aptece jest to wyciąg z kurkumy ---Solaren oraz
          wyciąg z karczoacha--CYNACHOLIN,maja bardzo dobry wpływ na wątrobe ,drogi
          żółciowe,trzustkę.
          Podobnie działa SYLIMARYNA--naszego herbapolu,czyli wyciąg z ostropestu
          plamistego jest tez ten środek zalecany w chorobach
          autoimmunologicznych ,podawałam link kiedyś o ile dobrze pamiętam ale
          ewentualnie jutro wyszukam.Taka kurację witaminą F[tak to ogólnikowo nazwe
          czyli kwasami nienasyconymi można prowadzić cały rok z tymże RACJONALNIE
          pamiętając o TYCH PRZERWACH]
          produkty zawierające nienasycone kwasy tłuszczowe to np:
          Biogal[z ogórecznika,oleje które wcześniej wymieniłam
          linomag
          BORACELLE
          Neoglandyna
          Boragoglandyna
          kapsułki z olejem z wiesiołka

Co się zaś tyczy DHEA to przed braniem robi sie poziom a potem po miesiacu 2
          kontrolę i jeśli poziom jest przekroczony powinno się odstawic albo zmniejszyc
          dawkę ,przy czym DHEA zaleca się osobom z jego deficytem lub kobietom w wieku
          okołomenopauzalnym,istnieja badania które stwierdzają że DHEA ma wpływ na
          zmniejszenie odwapnienia kości [osteoporozę],zwiększenie libido,natłuszczenie
          skóry,jesli chodzi o uboczne skutki to zwiekszenie owłosienia
          [hirsutyzm],możliwy wysyp krostek.Dhea to główny hormon służący do syntezy tzw
          sterydowych hormonów np estrogenu,przyznam szczerze że pod kątem działania na
          tarczyce nigdy go nie ropatrywałam.Spotkałam się z badaniami że działa on
          dobrze w chorobach z autoagresji np toczeń ,nie było przeciwskazań do brania ze
          względu na tarczyce tylko ze względyu na problemy z tradzi,kiem --może
          pogarszać stan skóry zaraz Ci link znajdę ,chwilka
          • iskial Re: Pytanie do iskial 17.02.06, 09:57
            Witam cię Reniu ! olej lnnianny piłam ok 2 miesiecy potem jeszcze brałam
            kapsułki linomag też olej lnniany, cholesterol spadł a najbardziej trójglicerydy
            bo z 235 na 111 nie myśle że tsh mi sie podwyższyło z tego powodu mysle że olej
            lnianny nie ma wpływu na podniesienie tsh, może z moich rozważań odniosłas takie
            wrażenie ale ja ciagle szukam przyczyny takich skoków tsh bo w ciagu miesiaca z
            1.7 skoczyło na 3.6 Teraz robię przerwe z olejem i jem znowu olej z rekina i
            olej z dynii te akurat można brać razem bo w aptekach jest nawet preparat
            łączący te dwa oleje jak sie nie myle to nazywa sie prestamer. i czuję sie
            nieżle z siemienia to jem je w chlebie i czasem piję w mleku ale to już na
            obniżenie estrogenu gdyż jestem po raku piersi no i musze dbać też o inne czesci
            ciała smile))teraz myśle aby olej lnniany włączyc do codziennej diety dodawac do
            surówek ja do wypieków również go dodaję jest fajna strona w której opisuje sie
            lecznicze działanie oleju www.primanatura.com .Podsumowując myślę żę jednak
            każda rzecz czy to olej czy kapsułki witaminy itd. maja wpływ na nasz organizm
            bo jeżeli olej lnniany wpływa na estrogeny też hormon to może na inne tez nie
            wiem nie jestem lekarzem , ale jak pytam mojego onkologa co moge brac? to tylko
            oleje np omega, rekina , lnniany, z dynii, w kapsułkach no i naturalne, mam
            zakaz wszystkich sztucznych witamin lekarz twierdzi ,ze preparaty witaminowe
            pobudzaja komórki nowotworowe.Jak chciałam koenzym Q też zabronił stwierdziła że
            tylko naturalnie mogę przyjmowac witaminy .Tak że ja poszukuje ciągle
            natyralnych żródeł. Tak że nic niejest obojętne dla organizmu ale ja mam
            specyficzny przypadek, w każdym razie olej lnniany mi pomógł czułam sie lepiej
            pomimo podwyższenia sie tsh . Nie bolały mnie stawy i nie było obrzęków no i
            lepsze wyniki cholesterolu .A u mnie jak dochodzi do 3.6 niby norma ale czuje
            się wtedy fatalnie i fiz. i psych.Teraz tez mam znowu tsh 3,6 i łącze to jednak
            z za małą dawką leku bo moja dawka eutyroksu to prawie placebo stopniowo będe
            zwiekszac i zobaczymy. Zycze zdrówka Roma smile))))
            • iskial Re: Pytanie do iskial 17.02.06, 09:59
              www.primanatura.com/czytelnia/budwig.htm
              • duzooka Re: Pytanie do iskial 17.02.06, 16:41
                Serdecznie Ci dziękuje za obszerną odpowiedź
                Więc nie będe rezygnować z oleju i pije go nadal
                czytałam że podobno jest w stanie zatrzymać rozwój raka piersi
                a mnie łagodzi napięcie przedmiesiączkowe i nie mam bolesności piersi
                to dla mnie ważne, bo zawsze bolały mnie masakrycznie,
                a wyniki nie wiem czy się zmieniły bo jeszcze nie robiłam
                jeszcze raz serdecznie dziękuje i pozdrawiam
                Renata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka