Dodaj do ulubionych

Rosnące wole :(

30.08.06, 20:14
Od kiedy TSH zaczęło mi spadać zaczęła mi" tyć" szyja. Nie zauważałam tego na codzień. Dopiero jak po 2 miesiącach założyłam łańcuszek, który przez wakacje leżał zauważyłąm różnicę. ŁĄńcuszek jest bardzo krótki i jestem zdziwiona tym jak bardzo teraz przylega do szyisad
Czy to,że ciągle jeszcze nie mam unormowanego tsh ma na to wpływ??
Jeśli przy hashi moja tarczyca się według mojego endokrynologa kurczy to czemu szyja się powieksza? Dla mnie to dziwne...
Wybieram się na usg bo jeszcze nigdy nie miałam robionego i wtedy przekonam sie dokładnie jak wygąda moja tarczyca.

Jaka jest szansa ,że to wole samo sie zmniejszy ??

Pozdrawiam - M.M.
Obserwuj wątek
    • rosteda Re: Rosnące wole :( 30.08.06, 21:52
      Witaj Truskaweczki
      Szkoda ze nie mialas zrobionego USG przed leczeniem. Tam na gorze pisze jakie
      badania sa potrzebne do rozpoznania Hashi. Nie tylko do rozpoznania potrzebne
      jest to badanie. Warto je robic 2x w roku, aby miec rozeznanie co sie dzieje z
      tarczyca. Czy ona sie zmniejsza (ile jej jeszcze jest i w jakim stanie), czy tez
      rozrasta. A przy okazji sprawdza sie tez czy nie tworza sie jakies guzki.
      Wiem ze jak lekarz zobaczy przeciwciala to juz mu nie jest potrzebne USG do
      rozpoznania. Ale to badanie jest nam tak samo potrzebne jak fT3 i fT4.
      Ale to nic. Zrob teraz USG tarczycy i po pol roku mozesz znowu powtorzyc i
      porownac te wyniki. Tylko wybierz sie do doswiadczonego lekarza, ktory nie
      pomyli naczyn z guzkami i moze niechcacy narobic Ci strachu.
      To ze tarczyca sie powieksza przy Hashi to nie jest nic dziwnego (pisalam tu na
      samym poczatku ze tarczyca u wiekszosci chorych na calej kuli ziemskiej sie
      powieksza). Tylko w Europie przewaza ilosc ludzi z zanikajaca tarczyca.
      Aby to powiekszanie sie tarczycy zahamowalo, to trzeba miec dobrze ustalona
      dawke hormonow.
      Wiem ze mialas trudnosci ze zwiekszaniem dawki.
      Ale napisz moze ile tyroksyny teraz bierzesz i jak wygladaly ostatnie Twoje
      wyniki (fT3, fT4 i TSH).
      Rosteda

• truskaweczki Re: Rosnące wole :( 31.08.06, 10:53
        Ostatnie tsh to 14, ale to sprzed 2 miesięcy.
        ft3 ft4 miałam robione na wiosnę ostatnio...
        Nigdy nie miałam robionych przeciwciał ani usg. Szukam właśnie nowego lekarza bo ciągle mam rozpoznanie "na oko"...

Teraz buiorę 81,5 euthoryxu. Z tym,że w dawce podzielonej.Rano 50 a przed obiadem 31.5 .
        Lekarz kazał mi dojść do dawki 87,5 i po dwóch tygodniach brania takiej dawki zrobić tsh.
        • aada1 Re: Rosnące wole :( 31.08.06, 11:22
          Truskaweczki, dwa tygodnie moze byc troszke mało. W ksiazce Leben mit Hashimoto-
          podaje sie 3tygodnie od stałej dawki. Odczekaj sobie jeszcze z tydzień.
          Wtedy wynik bedzie bardziej prawdziwy.
          Moje endo mowi, ze na samo TSH aby sie unormwało dobrze to nalezy odczekac około
          2 miesiecy na stałej i dobrej dawce.
          Jak idzie Ci zwiekszanie dawki? Mniej bolesnie?
          Ada
          • truskaweczki Re: Rosnące wole :( 31.08.06, 11:32
            Zdecydowanie lepiej sie teraz czuję! Wreszcie nie mam dołów, depresyjnych nastrojów i siły mam zdecydowanie więcej. Zwiększam dawkę co tydzień o 6,25 i nie czuję kompletnie tego ,że biorę wiecej.
            Najgorsze,że serduszko zaczęło mi trochę ostatnio kołatać i zastanawiam się nad pójściem do kardiologa bo biorę atenolol ale pomaga mi sredniosad
            • rosteda Re: Rosnące wole :( 31.08.06, 23:14
              Truskaweczki
              Na to kolatanie serca powinnas wziasc magnez. Juz masz dosc duza dawke tyroksyny
              i bez magnezu ani rusz. Mozesz go nawet wziasc 3-4 tabletek ale rozlozonych na
              caly dzien (tylko nie przed poludniem przy tyroksynie).
              A badania kontrolne mozesz zrobic najwczesniej po 4 tygodniach (nawet6
              tygodni)na stalej dawce tyroksyny. Za 2 tygodnie to jest duzo za wczesnie.
              Pamietaj przed pobraniem krwi byc bez tabletki. Tyroksyne wez dopiero po
              pobraniu krwi. I tym razem zrob TSH, fT3 i fT4.
              Moze postaraj sie juz z tej poludniowej dawki co 2 tygodnie przeniesc 6,25µg na
              dawke ranna. Brac ten hormon 1x dziennie jest o wiele wygodniej. Nie masz sie co
              bac, Twoj organizm juz zdazyl sie przyzwyczaic do tej dawki.
              Pozdrawiam Rosteda
              • truskaweczki Re: Rosnące wole :( 02.09.06, 01:14
                Dziękuję. Tak właśnie myslałam,żeby powoli przestawiać się do brania leków tylko rano.
                Bo nie jest to szczerze mówiąc fajne nie móc nic zjeść bo muszę czekac do przedobiedniego obiadowego wzięcia tabletkisad

A co do tego mojego wola to po ustabilizowaniu sie pracy tarczycy może sie samo zmniejszyć czy marne szanse ??
              • estepka Re: Rosnące wole :( 14.09.06, 18:35
                Rosteda dlaczego magnezu nie można brać przy tyroksynie? Mnie endokrynolog
                zapisał Aspargin rano i wieczorem, więc biorę go zaraz po śniadaniu.
                Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka