Dodaj do ulubionych

Hashimoto współistnieje z innymi chorobami autoimm

14.09.06, 14:55
Hashimoto współistnieje z innymi chorobami autoimmunologicznymi: układowym
toczniem rumieniowatym, reumatoidalnym zapaleniem stawów, niedokrwistością
złośliwą, cukrzycą. Czy ktoś może wie, czy zawsze istnieje równocześnie inna
choroba autoimmunologiczna?
Obserwuj wątek
    • wiolczers Re: Hashimoto współistnieje z innymi chorobami au 14.09.06, 15:10
      Oczywiście, że nie zawsze. Na pewno jest tu wiele osób, które mają tylko Hashi.
      Tu niestety nie ma reguły i nigdy nie wiadomo jaki organ(y) nasze przeciwciała
      zaatakują oprócz tarczycy i czy w ogóle zaatakują. A chorób
      autoimmunologicznych jest od groma i to nie tylko te, które wymieniłaś.
      Ja np. mam niedobór B12 (coś a'la niedokrwistość złośliwa).
    • endohashi Re: Hashimoto współistnieje z innymi chorobami au 14.09.06, 22:31

Witaj!
      Oczywiście że może ale nie musi.Wszystko zalezy od organizmu,ale przeważnie
      idzie z Reumatoidalnymi stawami ,a u mnie dołączyła się endometrioza po 6 ciu
      latach.Odwiedziłam wielu specjalistów i nawet mam w rodzinie endo i niestety
      nie jesteśmy w stanie temu zapobiedz.Trzeba nauczyć się z tym żyć jednocześnie
      pilnują innych badań.Pozdrawiam,
      • katerina24 Re: Hashimoto współistnieje z innymi chorobami au 15.09.06, 00:44
        z całym szacunkiem ale endometrioza nie jest ch.immunologiczną i nie ma żadnego
        związku z HASHIMOTO!!
        Nie ma też żadnych badań procentowych że rzs towarzyszy najczęsciej chorobie
        tarczycy na jaka cierpimy.Autorce wątku proponuję poczytac stare posty już było
        na ten temat na forum[wyszukiwarka] i w necie zwłaszcza stronki ang
        • endohashi Re:do Kateriny 24 w sprawie innych schorzeń 17.09.06, 11:26

Droga Katerino24!
          Zarówno hashi jak i endo niestety są uzależnione immunologicznie ,może za dużo
          badań na ten temat nie zrobiono ale w praktyce to zaburzenia przysadki która
          stymuluje układ hormonalny.Te schorzenia nie muszą dotykać każdego ,ani nawet
          połowy badanych ale zdaża się że idą ze sobą.Sprawa wygląda podobnie jak z
          innymi przewlekłymi chorobami i nie tylko.Kiedy ja leżałam po laparotomii w
          szpitalu gro kobiet dopiero po laparo dowiadywały się że mają endo a wcześniej
          miały problemy z tarczycą .Poza tym endo diagnozuje się w 100% tylko po laparo
          w wyniku badania histopatologicznego.Ja nie miałam żadnych symptomów tej
          choroby wcześniej(przede wszystkim zaszłam w ciążę bez problemów)i jednak
          ginekolog nie potwierdził i nie zaprzeczył że to nie ma związku,ale immunolog
          powiedział że mogą ść w parze Pozdrawiam
          • katerina24 Re:do Kateriny 24 w sprawie innych schorzeń 17.09.06, 15:33
            Ale nie endometrioza to sa problemy ze śluzówką a pco czasem idzie ale wg
            badań to pco ma się przez Tatusiów ,był swego czasu art w gazecie ,gdzie to
            włąsnie faceci sa nosicielami wadliwego genu przekazywanego córkom i stąd
            problemy ,nie ma żadnych dowodów na to że endometrioza chodzi w parze z
            hashimoto ,pozatym endometrioza nie JEST CHOROBĄ autoimmunologiczną ,więc nie
            polecam tak pisać to wszystko
            • endohashi Re:do Kateriny 24 w sprawie innych schorzeń 19.09.06, 16:50

Droga Katerino24!
              Dzis spokojnie jeszcze raz przejrzałam wszystkie artykuły o endo i jednak jako
              jedna z przyczyn podaje się -zabiuzenia autoimmunologiczne- powtarzam jedna z
              przyczyn!!!!!!!
              Niekoniecznie każdy to musi mieć może jedna na 50 kobiet ale są takie przyczyny.
              Dokładnie w statystykach czytamy że hashi ma ok15% kobiet a w moim mieście
              można się dopatrzyć 30% (jest to średnia ),ale myślę że endo teraz stała się
              plagą kobiet które walczą o ciążę i dlatego mogą ją lekarze bezpodstawnie
              łączyć z zaburzeniami tarczycy.Można by długo polemizować na ten temat , tak
              samo jak zdanie że ciąza leczy endo a żaden lekarz nie powie TAK to prawda.Więc
              ja mam swoją teorię a Ty swoją i podejrzewam że prawda stoi po środku.Oby nic
              więcej się nie przyplątało.
          • ewaxxx5 Re:do Kateriny 24 w sprawie innych schorzeń 19.09.06, 14:45
            Niekoniecznie niedoczynnosc tarczycy ,moze miec podloze od przysadki mozgowej .
            Podwzgorze uwalnia hormon i pobudza przysadke do pracy ,nastepnie przysadka
            uwalnia hormon i pobudza tarczyce do pracy .(tez oczywiscie przysadka
            produkuje inne hormony ,wiele innych hormonow ).
            Czasami bywa tak jak jest niedoczynnosc przysadki ,wtedy tez jest
            niedoczynnosc tarczycy .
            Czasami tez moze zdazyc sie tak ,ze przysadka jest w porzadku , a jest
            niedoczynnosc tarczycy np; na tle immunologicznym lub uszkodzona po
            Jodzie Radioaktywnym )i w tedy , gdy ktos przez dluzszy czas nie przyjmuje
            hormonow syntetycznych moze przysadka rozrosnac sie i moze byc nadczynnos
            przysadki mozgowej i zwiazane z tym wiele innych problemow + niedoczynnos
            tarczycy jak ktos nie bierze hormonu syntetycznego T4.Przysadka jest
            stymulowana trzez tarczyce ,nadmiar hormonow we krwi T4 i T3 hamuje
            wydzielanie TSH , zas odwrotnie niedobor hormonow T4 i T3 we
            krwi ,przysadka musi produkowac wiecej swojego hormonu ,to dziala na
            zasadzie wzajemnego ukladu wzrotnego i kazde zaburzenie ujemnie oddzialywuje
            na caly organizm czlowieka .
    • katerina24 Re: Hashimoto współistnieje z innymi chorobami au 15.09.06, 00:48
      www.emedicine.com/med/topic949.htm
      • piotrek2810waw Re: Hashimoto współistnieje z innymi chorobami au 15.09.06, 21:39
        Ja natomiast spotkałem sie z twierdzeniam że z Hashi inne choroby
        autoimmunologiczne nie wystepuja tak często. Oczywiscie jestesmy w grupie
        podwyższonego ryzyka ale nie ma regóły. Podobno ( tak przynajmniej twierdzi moj
        endo.) najczesciej spotyka sie osobami ktore maja hashi i bielactwo.
        Pzdr
    • ajka66 Re: Hashimoto współistnieje z innymi chorobami au 18.09.06, 18:08
      a ja mam hashi, astmę oskrzelową, alergię i niedokrwistość z niedoboru wit B12
    • rosteda Re: Hashimoto współistnieje z innymi chorobami au 25.09.06, 23:00
      Witam
      Poniewaz w tym watku pojawilo sie troche niescislosci, dlatego i ja sie tu dopisuje.

Do Annklaa
      Rownoczesnie z Hashi nie zawsze wystepuje inna(e)choroba(y) immunologiczne.
      Ale u chorych na Hashi prawdopodobienstwo wystepowania czy tez pojawienia sie
      pozniej (czasami moze byc inna choroba AI a potem Hashi) innej choroby
      immunologicznej jest czestsze niz u zdrowych.

Do Wiolczers
      Przeciwciala przeciwtarczycowe ktore u nas wystepuja nie atakuja innych
      narzadow. One nazywaja sie przeciwciala przeciwtarczycowe i maja powinowadztwo
      tylko do tarczycy.
      Jesli dolacza sie jakas inna choroba autoimmunologiczna to wtedy musza byc
      obecne inne przeciwciala charakterystyczne dla tej choroby.
      Np. jesli ktos ma dodatkowo immunologiczne zapalenie zoladka to u niego bedzie
      sie stwierdzalo przeciwciala skierowane przeciwko komorkom blony sluzowej zoladka.

Do Katerina i Endohashi
      Endometrioza jest tez jedna z chorob autoimmunologicznych ktora moze isc w parze
      z Hashimoto (mozna o tym przeczytac na str.55 "Leben mit Hashimoto".

Do Piotrka
      Napisales dwa zdania ktore sobie wzajemnie przecza.

A ja tak jak Ajka66 mam: Hashi, zapalenie zoladka i zwiazane z tym niedobory B12
      i zelaza, bielactwo,uczulenie na laktoze, moze jeszcze inne tez bo mam za duzo
      dolegliwosci nie zwiazanych z tarczyca.
      Przypuszczam ze wielu z nas ma jeszcze cos dodatkowego tylko u tych wielu nie
      byly robione dokladne badania.
      Pozdrawiam Rosteda
      • to-ja-007 ....... 26.09.06, 11:17
        Hmm nie trzeba byc od razu chorym na inne choroby autoimmunologiczne - mozna
        miec tylko np. popdwyzszane przeciwciala.
        Ja mam jeszcze oprocz p.tarczycowych - antykardiolipidowe i antyjadrowe.
        Na razie wiecej nie badalam.

Antykardiolipidowe sa wiazane z tzw. zespolem antyfosfolipidowym ... ktory nie
        objawia sie na codzien - ale niestety moze przyczyniac sie do zawalow, zatorow,
        udarow nawet u osob o super zdrowym stylu zycia.

Poza tym fakt ze Hashimoto moze chodzic w parze z innymi chorobami
        autoimmunolog. oznacza m.in. ze w naszych rodzinach moga wystepowac te inne
        choroby ale niekoniecznie nasi bliscy musza miec Hashimoto i niekoniecznie u nas
        rozwina sie te inne choroby. Np. moja babcia miala problemy ze sluzowka zoladka
        i prod. B12 - ale jej tarczyca nadal byla w porzadku. Lekarze podejrzewali u
        niej tez autoimmunologiczne zapalenie sledziony...
        Dla mnie jej choroba (6 lat temu) to byl poczatek "przygody" z chorobami z
        autoagresji.

A co do endometriozy to nie bylabym taka pewna co do jej autoimmunologicznmego
        pochodzenia. Z tego co ostatnio czytalam to odnioslam wrazenie, ze wcale nie ma
        100% pewnosci. Jest zwiazek - ale nadal nie wiadomo co jest przyczyna a co
        skutkiem - takie przynajmniej odnioslam wrazenie ostatnio wertujac bazy danych.
        A na pewno nie ma na ten temat konsensusu, np.:
        www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?db=pubmed&cmd=Retrieve&dopt=AbstractPlus&list_uids=16166933&query_hl=2&itool=pubmed_docsum
        Lokalnie endometrioza jest faktycznie zwiazana z zaburzeniem dzialania ukladu
        immunologicznego dlatego np. przy endometriozie i problemach z
        zajsciem/utrzymaniem ciazy/niepowodzeniach invitro - nalezy isc do immunologa i
        sprobowac odpowiedniego leczenia. Jednak bylabym ostrozniejsza jeli chodzi o
        wskazywanie wadliwego funkcjonowania ukladu immunologicznego jako przyczyne
        endometriozy. Moim zdaniem nie mozna wrzucac endometriozy do tegos amego worka
        co Hashimoto - bo nie mozna wskazac konkretnych przeciwcicial, ktore cokolwiek
        niszcza, z tego co sie orientuje to przy endometriozie jest troszke bardziej
        skomplikowane...

pozdr.
        ula

• endohashi Re: Hashimoto współistnieje z innymi chorobami au 26.09.06, 22:13
        Drogie dziewczyny!
        Cieszę się że podejmujemy ten temat nadal choć wydaje sie że i tak nie
        dojdziemy do porozumienia,bo każdy interpretuje go po swojemu.
        Wydaje mi się że jednak osoby które mają skłonności do chorób
        autoimmunologicznych czasami (niewiadomo skąd) poprostu na nie zapadają.Nasz
        układ walczy z przeciwciałami przeciwtarczycowymi a może (nie musi) osłabiać
        inne organy.Ja jestem na amerykańskich stronach endometriozy i jaszcze nie
        odnależli przeciwciał powodujących to paskudne schorzenie.a.takowe muszą być w
        organizmach.u mnie w rodzinie nikt nie miał problemów z tarczycą tylko ze
        stawami(RZS)a ja jako jedna z & kobiet mam hashi i endo.Gdyby można było
        oznaczać wszystkie przeciwciała w odpowiednio wczesnych momentach to świat
        byłby cudowny jak powiedział znajomy immunolog.Musimy umieć sobie z tym radzić
        bo są gorsze schorzenia.Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka