Dodaj do ulubionych

TSH 96,491

02.05.07, 22:32
Witajcie Wszyscy!
Jestem z niedoczynnością tarczycy zdiagnozowana na podst. wyniku TSH 96,491
(norma 0,49-4,67) w 2004r. Podobno groziła mi śpiączka z czego nie zdawałam
sobie sprawy.Miałam objawy;obrzęki twarzy, zaparcia, suchośc włosów ,skóry
łokci, kolan, nieuzasadnione tycie(apetyt słaby), gorszą
koncentrację,sennośc, ciągłe marznięcie, zwolnioną pracę serca,kołatania,
mrowienie, drętwienie stóp i dłoni, fale gorąca.
Byłam leczona małymi dawkami początkowo Letroxu 25 1/2 tabl przez 6dni, po
czym 1tabl przez 6 dni, po czym Eutyrox50 1 tabl przez 7dni, po czym eutyrox
50 1 tabl i 1/2 tabl Letrox25 itd. Badania miałam co jakiś czas tylko TSH,
czyli leczona byłam "na oko". Trwało to 2 lata, a poprawa niewielka.
Zmieniłam lek.Sprawdził TSH 4,953 ( 0,40-4,67) i FT3 1,65 (1,45-3,48) podał
Novothyral 75 1tabl.
Po 3 m-cach sprawdził TSH 0,029(0,49-4,67) ,FT3 3,58(1,45-3,48).
Po następnych 2-m-cach FT3 2,89 (1,45-3,48), FT4 1,06 (0,71-1,85) dalej
brałam Novothyral 75 1tabl.. gdy było TSH 0,05(o,25-5,00) bardzo żle się
czułami zmienił mi lek na Eutyrox 75 początkowo 1/2 tabl- 7 dni, później 1
tabl- 7 dni, później Eutyrox 100 1 tabl 2m-ce, po czym dzieliłqam tabletki i
brałam Eutyrox 93,75. Badania FT3 3,02(1,45 - 3,48), TSH 0,01(0,49-4,67).
Zmiana dawki na Eutyrox 75 1 tabl i eutyrox 25 1/2 tabl= 87,5.
I dopiero teraz po uproszeniu wynik USG tarczycy:płat prawy 25x11x12(
obj.ok.2 ml) węzina 3 mm, lewy płat 30x17x12(obj.ok.ml). W obu płatach
widoczne guzki hypoechogeniczne o średnicy do ok. 9mm. W prawym płacie
widoczny guzek hyperechogeniczny z halo wokół o śr. ok 7 mm. Miąższ tarczycy
ze zwłóknieniami. Obrysy tarczycy pozaciągane.
Obecnie biorę nadal Eutyrox 87,5 , a ostatnie TSH 0,412(o,47-4,67). Nigdy nie
miałam badań na p.ciała. W zasadzie czuję się lepiej ale mam bóle stawów i
całego ciała, mięśni i problemy z oczami. Nie jestem pewna ani tego
leczenia , ani tego,że tarczyca nie jest przyczyną tych dodatkowych
dolegliwości( podejrzenie o Fibromialgie, Zespół Sjogrena). Proszę doradźcie
mi, czy te badania p.ciał są takie znaczące, czy faktycznie w moim przypadku
już zbędne?Wkrótce mam iśc do endo i zrobic znowu tylko TSH.
Obserwuj wątek
    • jolac171 Re: TSH 96,491 02.05.07, 22:37
      Jeszce jedna rzecz. Nigdy żaden lekarz nie powiedział ,ze mam Hashimoto. Nie
      mam prawie tarczycy podobno z powodu stanu zapalnego ale w takim razie co to
      za stan?
    • katerina24 Re: TSH 96,491 02.05.07, 23:09
      Możesz zrobić przeciwciała nie umrzesz od tego!!
      Jesli masz podejrzenia innych chorób auto to moga one współwystepować z
      Hashimoto i to moze być ślad że masz hashi.Z Hashimoto występuje np:
      rzs
      bielactwo
      toczeń Sjogren
      cukrzyca 1 stopnia
      sklerodermia
      etc
      Z tym to trzeba iśc do db REUMATOLOGA i podstawa to badanie przeciwciał
      przeciwjądrowych ANA I ENA--tu już działka reuamtologa,nalezy odwiedzić okulistę
      spr wydzielanie łez,spr to za pomoca testó to już musi być kompleksowa opieka na
      forum www.toczen.pl
      masz namiary na specjalistów z danego miasta ,placówki reumatologiczne z całego
      kraju,info o przeciwciałach etc warto poszukać tam danych przydatnych wszystko
      tam jest.Jesli nie jesteś zadwolona z leczenia trzeba zmienić lekarza,może lek.
      Sprawy trzeba wyjaśnić co Ci konkretnie za jednostki chorobowe dolegają i
      dowiedzieć się jak one na siebie wpływaja i jak się leczyć,pzdr
      serdecznie,niestety troszke to potrwa
    • rosteda Re: TSH 96,491 02.05.07, 23:49
      Witaj Jolac171
      Widze ze przez te dwa lata zostalas porzednie wymeczona ta hustawka hormonalna.
      Ciagle zmiany lekow i dawek to nic dobrego dla nas z chora tarczyca.
      Wprawdzie opis USG pasuje do Hashi, ale jak chcesz to mozesz jednorazowo zrobic
      te przeciwciala do kompletu badan anty-TPO i anty-Tg.
      Tych przeciwcial i tak leczyc nie mozna, ale wiadomo ze jak sa one podwyzszone
      to jest Hashi. Chociaz jesli juz dlugo sie ma Hashi to one nie zawsze musza byc
      podwyzszone.
      Co do badan kontrolnych Jak bedziesz robila TSH to zrob tez i fT3 i fT4.
      To ze masz niskie TSH nie musi swiadczyc ze masz dobre poziomy fT3 i fT4.
      Poczytaj (u gory) watek "przeliczanie wynikow na procenty".
      I wlasnie jak jest niski poziom fT3 i fT4 a TSH jest juz calkiem dobre to nadal
      moga byc objawy niedoczynnosci.
      Ja tak mialam bardzo dlugo i przy tym mialam tak jak Ty te same dolegliwosci.
      A inne choroby mozesz dopiero szukac jak bedziesz na odpowiedniej dla siebie
      dawce i te objawy (np.suche sluzowki, dretwienia czy bole) beda nadal.
      Teraz to jeszcze za wczesnie.
      Z powodu tych boli calego ciala przy nastepnym badaniu krwi zrob tez wit.B12 i
      ferrytyne. U nas czesto sa niedobory zelaza i witamin.
      Poczytaj troche co inni pisza a sama to zauwazysz.
      Pozdrawiam i zycze szybkiej poprawy
      Rosteda
      • jolac171 Re: TSH 96,491 03.05.07, 12:56
        Bardzo dziękuję za podpowiedzi, które wiele wniosły w zrozumienie moich
        przypadłości.
        Jestem pod opieką reumatologa i okolistki oraz endo. W lipcu idę na oddział
        reumat. do szpitala w celu dalszych badań , gdyż test Schirmera wskazuje na
        Zespół Sjogrena i objawy na Fibromialgię.Mój reum. pytał o tarczycę ale
        powiedziałam mu ,że mam ustalony lek i dalej nie drążył tematu. Teraz jednak
        przychodzą mi myśli, że ten lek to nie bardzo jest ustalony(chociaz jedną dawkę
        biorę już długo, bo 1,5 roku). Najgorsze że bardzo dokucza mi serce, gdy się
        położę zaraz mi tak drż, trzęśie się jakby nie miało siły. Często muszę siadac
        w nocy, by się serce uspokoiło. Czasem w ciągu dnia nagle zaczyna mi szybciej
        bic serducho i wtedy jestem osłabiona.Kardiologicznie (po EKG i Holterze)
        podobno jest w miarę dobrze więc upatruję przyczyn w tarczycy ale, czy to
        możliwe?
        • truskaweczki Re: TSH 96,491 05.05.07, 12:33
          Niedobór vit B12 i żelaza tez powoduje takie nieprzyjemne kołatania serca.

*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*
          Pozdrawiam - M.M.
          • polpotworek Re: TSH 96,491 10.05.07, 16:20
            Zapalenie tarczycy wcale nie równa sie hashimoto. Zapalenie tarczycy moze byc
            np wywolane przez wirusy i nie miec nic wspolnego z autoagresją spotykaną w
            autoimmunologicznym zap. tarczycy.
            Jeszce raz powtarzam i bede powtarzala do bolu ze podwyzszone przeciwciala nie
            zawsze oznaczają hashimoto gdyz wystepuja tez w innych zaburzeniach tarczycy o
            podlozu nieimmunologicznym!!!!!!!!!
            • jolac171 Re: TSH 96,491 13.05.07, 19:57
              To znaczy co, mam się nie czepiac tarczycy? Mam ją podobną tak małą, że aż w
              zaniku , a Eutyrox 87,5 biorę już z 1,5 roku. Sprawdzę znowu tylko TSH , tak
              jak kazał dohtorek i dalej nie wiem nic. No, może tym razem jestem mądrzejsza,
              to popytam co tam wyszło i co to dla mnie oznacza.
              A ta tarczyca, to czemu taka, czy spoowodował to przebyty stan zapalny, bo
              teraz go nie mam ale jakąś chorobę z autoagresji mam , tylko jest w trakcie
              poszukiwań, jaką? To nie dopominac się o badania p.ciał?
            • hashi-tess Re: TSH 96,491 13.05.07, 20:02
              polpotworek napisała:

> Jeszce raz powtarzam i bede powtarzala do bolu ze podwyzszone przeciwciala nie
              > zawsze oznaczają hashimoto gdyz wystepuja tez w innych zaburzeniach tarczycy o
              > podlozu nieimmunologicznym!!!!!!!!!

Możesz uściślić, "co autor miał na myśli"??
              • jolac171 Re: TSH 96,491 04.07.07, 18:32
                Dostałam się do innego endo i powiedziała mi,że p.ciała które napewno mam
                podwyższone(dała skier. ale tylko na Tpo) wskazują na hashimoto.
                Ostatni mój wynik TSH: 1.35 ( 0.350-5,500)
                Ft3:3.00 (2,30-4,20)
                ale już na Ft4 nie dali mi skier. i znowu nie mogę sobie przeliczyc na %.
                Czy można do przeliczenia wziąc dane z innego dnia badania? Raczej wątpię, a
                nigdy nie chcą mi dac skier. jednocześnie na wszystko. Twierdzą,że nia
                mapotrzeby, bo mam dobre wyniki.Muszę chyba sama sie o to postarac, by zrobic
                jednocześnie TSH< FT3 i Ft4, bo dla słuzby zdrowia, to za duże obciążenie.
                • jolac171 Re: TSH 96,491 04.07.07, 18:39
                  Proszę jeszcze o radę. Czy mogę robic p.ciała Tpo po selenie? Biorę go już od m-
                  ca. A może odczekac z m-c?Jest to taki "Selen z wit C+E"z Colfarmu z Mielca.
                  • jolac171 Re: TSH 96,491 04.07.07, 20:09
                    Chyba ten selen, który biorę nie jest najlepszy. Biorę 1-tabl dziennie po
                    jedz. ale skład jest jakiś dziwny:selenin sodu 0,06 mg (27,5mkg selenu) + wit
                    C 60mg, wit E 10mg, fosforan wapnia 280mg i te różne skrobie , celulozy.
                    Zalecają 2x1 tabl po pos. i nie wolno przekraczac zalecanej dawki.
                    Czy to lipa? Co o tym myślicie?
                    • jolac171 Re: TSH 96,491 24.08.07, 19:08
                      Jestem włąśnie po szpitalu, gdzie zrobiono mi badania: TSH-2,55
                      uIU/ML, fT 3 2,3 pg/ml, fT4 1,8 ng/dl
                      Przeciwciała antyTG--32U/ml (0-60), antyTPO-4390 U/ml.
                      USG tarczycy: tarczyca o wym.PP-12x12x25mm, PL-11x11x31mm, cieśń-
                      2mm. Płaty gruczołu o policyklicznych obrysach, miąższ o obniżonej
                      echogeniczności, niejednorodny z cechami zmian włóknistych i
                      drobnymi ogniskami hipoechogenicznymi, z wydzielającymi się w płacie
                      prawym guzkami o echogeniczności miąższu wlk.7x6x9mm i 7x8x11mm.
                      Mam z tym iść do endo ale narazie nie mam takiej możliwości Proszę
                      wypowiedzcie się , co sądzicie o mojej tarczycy w kontekście tych
                      badań?Te przeciwciała antyTPO-4390 są duże ale o czym świadczą?
                      Przeliczyłam wyniki na procenty:
                      TSH= 49,52
                      fT3=41,87
                      fT4=95,61
                      Jeśli dobrze przeliczyłam, to wygląda na to,że nie jestem w fazie
                      eutyreozy, gdyż wysokie fT4 winno być przemieniane w fT3 a nic
                      takiego nikt mi nie zalecił.Czy mogę brać selen i jaki? Proszę
                      przyjrzyjcie sie mojemu przypadkowi i podpowiedzcie coś, bo nie
                      łapię jeszcze wielu info, gdyż mam różne schorzenia i już mętlik w
                      głowie.Dziękuję z góry i polecam się .
                      • jolac171 Re: TSH 96,491 21.09.07, 20:26
                        Szkoda, że na posty jolac odpowiada tylko jolac!Niczego to niestety
                        nie zmienia dla mnie.
                      • rosteda Re: TSH 96,491 21.09.07, 22:45
                        Witaj jolac171
                        Przykre to jest ze na tyle Twoich postow nikt nie odpowiedzial.

jolac171 napisała:

> Jestem włąśnie po szpitalu, gdzie zrobiono mi badania: TSH-2,55
                        > uIU/ML, fT 3 2,3 pg/ml, fT4 1,8 ng/dl

Szkoda ze nie podalas norm.

> Przeciwciała antyTG--32U/ml (0-60), antyTPO-4390 U/ml.

Masz wysokie przeciwciala TPO ktore swiadcza ze caly czas toczy sie proces
                        zapalny w tarczycy.
                        Tak moze byc jesli sie ma zle dobrana dawke tyroksyny, albo ciagle sie ja
                        zmniejsza i zwieksza.
                        I potrzebny bylby selen. Poszukaj postu o selenie ktory mozesz kupic z apteki
                        wysylajacej leki z Niemiec. Podawalam tam tez link i bylo wszystko opisane jak
                        to zamowic. Niektore osoby z forum zamawialy ten selen i dostaly go.

> USG tarczycy: tarczyca o wym.PP-12x12x25mm, PL-11x11x31mm, cieśń-
                        > 2mm.

Tarczyce masz juz tak mala ze jej prawie nie ma (wg. prof.Hotze jesli tarczyca
                        ma objetosc 4ml to jej nie ma bo ona nie moze juz nic produkowac - pisalam o tym
                        i podawalam link).

> Płaty gruczołu o policyklicznych obrysach, miąższ o obniżonej
                        > echogeniczności, niejednorodny z cechami zmian włóknistych i
                        > drobnymi ogniskami hipoechogenicznymi, z wydzielającymi się w płacie
                        > prawym guzkami o echogeniczności miąższu wlk.7x6x9mm i 7x8x11mm.

Jesli sie ma bardzo dlugo Hashimoto i to nieleczone to takie zmiany moga byc.

> Mam z tym iść do endo ale narazie nie mam takiej możliwości Proszę
                        > wypowiedzcie się , co sądzicie o mojej tarczycy w kontekście tych
                        > badań?

Nie napisalas czy mialas zwiekszana dawke. Jesli jestes nadal na dawce 81,5 tak
                        jak pisalas we wczesniejszych swoich postach to powinnas isc do endo jak
                        najszybciej.

>Te przeciwciała antyTPO-4390 są duże ale o czym świadczą?

Tak jak pisalam wyzej swiadcza one o stanie zapalnym tarczycy ktory dalej trwa u
                        Ciebie.

> Przeliczyłam wyniki na procenty:
                        > TSH= 49,52
                        > fT3=41,87
                        > fT4=95,61
                        > Jeśli dobrze przeliczyłam, to wygląda na to,że nie jestem w fazie
                        > eutyreozy, gdyż wysokie fT4 winno być przemieniane w fT3 a nic
                        > takiego nikt mi nie zalecił.

Nie bardzo rozumie co mialas miec zalecone?
                        Jesli jestes na starej dawce to te wysokie fT4 moze swiadczyc o rzucie choroby
                        (wpisz w wyszukiwarke - rzut choroby i poczytaj co to jest), na co wskazuja tez
                        te wysokie przeciwciala i zmniejszajaca sie tarczyca.
                        Jesli mialas zwiekszona dawke tyroksyny to moze masz zla przemiane.
                        Jednoznacznie nie moge odpowiedziec bez aktualnej dawki.

> Czy mogę brać selen i jaki? Proszę
                        > przyjrzyjcie sie mojemu przypadkowi i podpowiedzcie coś, bo nie
                        > łapię jeszcze wielu info, gdyż mam różne schorzenia i już mętlik w
                        > głowie.

Czy masz rozne choroby to niestety nic nie mozna powiedziec po tym co tu napisalas.
                        Moze tylko od zle dobranej dawki i niedoborow witamin i mineralow masz wiele
                        dolegliwosci.
                        Juz pisalam ze suche oczy to zle dobrana dawka.
                        Bole miesni to moze byc niedobor vit.B12 - Robilas badanie?
                        Bole miesni to moze byc niedobor zelaza - Ferrytyna?
                        Bole miesni to niedobor magnezu.
                        Przy Hashimoto te niedobory i inne tez to prawie regula. Bardzo wiele z nas ma
                        te niedobory. Poczytaj co pisaly inne osoby o swoich wynikach i niektore moje
                        posty z ubieglego roku na ten temat.

> Dziękuję z góry i polecam się .

Po tylko zeby miec zrobione te wyniki o ktorych piszesz u gory to pobyt w
                        szpitalu byl zbyteczny mysle.

Pozdrawiam i zycze szybkiej poprawy.
                        Rosteda

• jolac171 Re: TSH 96,491 23.09.07, 12:59
                          Och rosteda, tak bardzo Ci dziękuję za zainteresowanie moimi wpisami
                          i wspaniałe rady.Teraz wiem ,że ktoś kompetentny ocenił mój stan i
                          mogę podjąć następne kroki.Bardzo mocno Ci dziękuję!!
                          Mam wprawdzie kłopoty z koncentracją i nieraz trudno jest mi się
                          wypowiedzieć bezpośrednio do lekarza, tymbardziej,że oni znają
                          lepiej tę chorobę i na moje sugestie umieją się wytłumaczyć lub je
                          zbyć!
                          Myślę,że może przed następną wizytą poczytam te posty, o których mi
                          powiedziałaś Rostedo i wypiszę sobie najważniejsze rzeczy, by móc do
                          nich zaglądać podczas rozmowy. Boję się tylko,że jak zapyta o źródło
                          takich info, to mnie zetnie i na tym koniec moich mądrości i
                          pragnień.Nie mam wielkiego wyboru jeśli chodzi o lekarzy endo, gdyż
                          mieszkam w Polsce B- Lublin!Kasa też cienka. No ale jakoś trzeba
                          sobie radzić. Teraz czuję wsparcie i wiem w jakim kierunku
                          iść.Pozdrawiam.Jolka.
                          • jolac171 fT4 wysokie!=95,61%! 02.01.08, 22:23
                            Proszę o info odnośnie fT4 za co ono odpowiada i na co wskazuje? W
                            postach jest tylko o fT3 , a zawyżone fT4 -w jaki sposób je obniżyć?
                            Mam szalone drżączki serca, które nie dają mi normalnie spać.Są
                            momenty kiedy serce nagle zaczyna bić b.szybko i wtedy brak tchu i
                            budzę się, muszę usiąść, by trochę uspokoić serce.
                            TSH mam w normie czyli =49,52%
                            fT3 =41,87%
                            natomiast fT4= 95,61%
                            Czy ja jestem w niedoczynności, czy w nadczynności?Czy dawka
                            eutyroxu = 87,5 jest dla mnie za wysoka, a jeśli tak , to czy mogę
                            ją zmniejszyć i o ile?Tką dawkę biorę już 2 lata.
                            Bardzo proszę o podpowiedż, bo z moim endo nijak nie mogę się
                            dogadać.
                            • rosteda Re: fT4 wysokie!=95,61%! 03.01.08, 00:40
                              Witaj Jolac171

jolac171 napisała:

> Proszę o info odnośnie fT4 za co ono odpowiada i na co wskazuje? W
                              > postach jest tylko o fT3 , a zawyżone fT4 -w jaki sposób je obniżyć?
                              > Mam szalone drżączki serca, które nie dają mi normalnie spać.Są
                              > momenty kiedy serce nagle zaczyna bić b.szybko i wtedy brak tchu i
                              > budzę się, muszę usiąść, by trochę uspokoić serce.

Od kiedy masz te "drzaczki serca" i inne dolegliwosci o ktorych tutaj piszesz?
                              Jesli jestes na tej samej dawce tyroksyny od 2 lat to nie moze to byc od za
                              duzej dawki, bo te dolegliwosci mialabys przez cale dwa lata.
                              A ty o nich piszesz od kilku dni.

> TSH mam w normie czyli =49,52%
                              > fT3 =41,87%
                              > natomiast fT4= 95,61%

Na pdstawie tych wynikow nie mozna nic powiedziec, bo one sa juz dosc stare. We
                              wrzesniu tez je podawalas, ale nie podawalas daty kiedy byly robione.
                              Te wyniki - oczywiscie biorac pod uwage Twoje samopoczucie w dniu kiedy je
                              robilas - nie pokazuja nadczynnosci. Raczej pokazuja rzut choroby - podwyzszone
                              fT4 i rownoczesnie juz wysokie jak przy leczeniu Hashi TSH.
                              Gdybys zrobila badania po miesiacu to juz wtedy mogly one pokazywac niedoczynnosc.
                              Zrob wiec jak najszybciej nowe badania i wtedy zobyczysz czy to nadczynnosc. Ja
                              raczej powiem ze jestes w niedoczynnosci.
                              Sa osoby ktore w niedoczynnosci maja takie objawy jak w nadczynnosci (ja nie
                              moge spac w niedoczynnosci)i trzeba dobrze u siebie poznac ktore objawy na co
                              wskazuja.

> Czy ja jestem w niedoczynności, czy w nadczynności?Czy dawka
                              > eutyroxu = 87,5 jest dla mnie za wysoka, a jeśli tak , to czy mogę
                              > ją zmniejszyć i o ile?Tką dawkę biorę już 2 lata.
                              > Bardzo proszę o podpowiedż, bo z moim endo nijak nie mogę się
                              > dogadać.

To czy jestes w nadczynnosci czy w niedoczynnosci mozesz zobaczyc w nowych wynikach.
                              Ja tej dawki bym nie zmniejszyla tylko nawet jutro poszlabym zbadac krew i na
                              podstawie wynikow dopiero zmienilabym dawke.
                              Wez sobie dzisiaj na noc magnez zeby lepiej spac a jutro do laboratorium.
                              Pozdrawiam Rosteda
                            • blackcalineczka Re: fT4 wysokie!=95,61%! 03.01.08, 00:52
                              myślę że to ft 4 wskazuje że ostanio!! wpadłaś w nadczynność . Tzn może twoja
                              tarczyca sie nagle obudziła ze zdwojoną siłą i coś wyprodukował. Ty organizmowi
                              zapodałaś jeszcze eut. 87,5 i nadczynność zatrzęsła twym ciałem i sercem.
                              Miałam kiedyś podobną sytuację. Endo nie zmniejszył mi dawki tlko włączył
                              propranolol bo poza sercem nie maialam gorąca , ani poytliwości. Faktycznie
                              po propranololu serce się uspokoiło. po mieiścu jeszcze raz zbadałam i ft4 juz
                              było niższe MIMO CIAGLE TEJ SAMEJ DAWKI. wIDAć TARCZYCA ZNóW "ZAPADłA W SEN".
                              i to są właśnie uroki hashimoto. Z tarczyca jak z dziewczynami w piosence
                              Połomskiego " bo z tarczycami nigdy nie wie, oj nie wie się, czy dobrze jest,
                              czy może jest - może jest już źle" wink dziś dawka jest super jutro na tej samej
                              wpadasz w nadczynność, innego dnia w niedoczynność.Koszmar.
                              PS ja jeszcze nie poznałam endo, który by to rozumiał. Wszyscy patrzyli na
                              wyniki i wiedzieli lepiej!! jak się czuję nie było istotne + mimo słonej
                              odpłatności patrzą na pacjentkę jak na "stukniętą" a jak słyszę tekst "z takimi
                              wynikami nie może się tak pani czuć " to ręce opadają
                              • jolac171 Re: fT4 wysokie!=95,61%! 06.01.08, 20:41
                                Zmniejszyłam dawkę z 87,5 na 81,25.Jestem na nowej 4-dzień i serce
                                jest spolojniejsze, nie szaleje, chociaż całkiem normalnie jeszcze
                                nie bije. Możebytak jeszcze trochę zmniejszyć po tygodniu, znów o
                                6,25? Zobaczę co będzie dalej.
                                Mam jeszcze pytanie.Czy macie problemy z końcami palców rąk? Ja mam
                                zmiany na opuszkach, pęka mi skórka wokół paznokci, a dzisiaj są
                                lekko podpuchnięte końce palców, tkliwe ,zaczerwienione i
                                bolące.Dermatologicznie jest w porz., chociaż leków na grzybka też
                                na wszelki wypadek pojadłam.Badania nie wskazują na nic.Pojawia się
                                to cyklicznie co 2-3 tygodnie i ostatnio trwa coraz dłużej.Jeśli coś
                                możecie wiedzieć na ten temat, proszę się wypowiedzieć, może do
                                czegoś dojdziemy bez udziału naszych mądrych dpktorków.
                                • 1.8.5.x Re: fT4 wysokie!=95,61%! 08.01.08, 13:58
                                  Witaj joac171! Mam podobny problem z opuszkami- skóra pęka mi blisko
                                  paznokci, są to bardzo małe, głębokie i bardzo bolesne ranki.
                                  Pojawiają się, jak jestem w niedoczynności, ale także od zimna. Co
                                  do serca- moje przyspieszało jak miałam sporą anemię (nie byłam w
                                  nadczynności). Jak biorę żelazo i okresowo magnez, to się uspokaja.
                                  Pozdrawiam- Nika
                                  • jolac171 Re: fT4 wysokie!=95,61%! 11.01.08, 20:40
                                    Cześć Nika!
                                    To mam podobnie z opuszkami , a jak z paznokciami, czy są twarde i
                                    jakby z drzazgami? Moje opuszki są jakby po długim moczeniu w
                                    wodzie, takie pomarszczone , a pękanie zaczyna się spod paznokci i
                                    czasem podciągnie aż do pierwszego stawu , szczególnie na kciukach i
                                    wskazujących.Robi się rto cyklicznie co jakiś czas, po czym
                                    przechodzi, by znów po 2-3 tyg. się pojawić.Magnezu biorę dużo i już
                                    długo.Elektrolity mam na górnej granicy, Hb=12,7 norma (12-16), CRP-
                                    2,37, OB-13. Nie mam badania Vit B12 i Ferrytyny. Zrobie je wkrótce,
                                    wcześniej nie miałam pojęcia,że mogą mieć jakieś znaszenie.
                                    Moje serce szaleje już od 2000r i dlatego zaczęłam szukać przyczyny
                                    i znalazłam w tarczycy ale dopiero w 2004r. Biorę leki tarczycowe i
                                    Inhibice nasercowe i nadal dobrze nie jest.
                                    Po zmniejszeniu dawki jak pisałam wyżej zaczynam odczuwać poprawę i
                                    cieszę się,że wreszcie coś drgnęło w moim samopoczuciu.
                                    • 1.8.5.x Re: fT4 wysokie!=95,61%! 13.01.08, 15:08
                                      Paznokcie są łamliwe i często się rozdwajają, skóra na opuszkach
                                      wysuszona i napięta, pęka też najczęściej na kciukach i palcach
                                      wskazujących. Co do serca radziłabym jednak iść do dobrego
                                      kardiologa na porządne badania, jeśli wyjdą dobre przynajmniej się
                                      uspokoisz.
                                      • jolac171 Re: fT4 wysokie!=95,61%! 10.04.08, 23:26
                                        No,zrobiłam wreszcie: ferrytynę-70.00 ng/ml normy(10.00-291,00)
                                        wit B12-378 pg/ml (211-911)
                                        Czy to są dobre wyniki, czy niekoniecznie?
                                        Jakieś te zakresy mają dużą rozpiętość i trudno mi samej określić ,
                                        czy moje wyniki są dobre, czy może należałoby je poprawić.
                                        Czuję się lepiej odkąd zmniejszyłam dawkę eutyroxu ale jeszcze serce
                                        czasem się kołacze, szczególnie gdy zapomnę leku Inhibace , który
                                        mam na niewydolność sercową.
                                        Obecnie biorę selen i nie mogę na razie zrobić badania TSH i Ft3,
                                        Ft4.Jak selen sie skończy, to trzeba odczekać 2tyg, by wyniki były
                                        miarodajne?
                                        Bardzo proszę o podpowiedź.
                                        • jolac171 do 1.8.5x 10.04.08, 23:31
                                          Palce mi się bardzo poprawiły po stosowaniu maści propolisowej( ok.
                                          10 zł).Jeszcze trochę skóra odstaje ale jest o wiele cieńsza i
                                          szybciej sie goi. Rewelacja, bo nic dotychczas na nie nie
                                          działało.Polecam wypróbować.
                                        • hashi-tess Re: fT4 wysokie!=95,61%! 10.04.08, 23:48
                                          jolac171 napisała:

> No,zrobiłam wreszcie: ferrytynę-70.00 ng/ml normy(10.00-291,00)
                                          >

konieczna suplementacja żelaza.
                                          Najlepiej w zastrzykach.

Selen nie przeszkadza w badaniach.
                                          • jolac171 Re: fT4 wysokie!=95,61%! 14.04.08, 22:58
                                            żelazo w zastrzykach? Nic o tym nie wiem, ile tego brać i czy może
                                            mi wypisać rodzinny lekarz, bo do endo długo sie czeka?
                                            Chciałam znależć w wyszukiwarce o tym żelazie w zastrzykach ale jest
                                            wykasowany wpis z przyczyn bliżej niewiadomych.
                                            • 1.8.5.x Re: fT4 wysokie!=95,61%! 23.04.08, 14:28
                                              Przepraszam, że dopiero teraz piszę, dawno mnie tu nie było. Ja
                                              miałam ferrytynę 25 i hemoglobinę około 10. Byłam na konsultacji u
                                              hematologa, a ten wcale się nie spieszy z zastrzykami. Istnieje
                                              ryzyko wstrząsu. Dalej suplementuję Fe (różnymi prearatami,
                                              wcześniej tardyferon, w tej chwili kupiłam biovital do picia, ma
                                              mniejszą zawartość żelaza ale nie mam po nim sensacji żołądkowych)
                                              ale przede wszystkim zmieniłam swoje odżywianie. W wielkim skrócie:
                                              wyrzekłam się białego pieczywa, makaronu, ciast (w zamian
                                              pełnoziarnisty makaron i chleb w małych ilościach), rozszerzyłam
                                              spożywanie warzyw i owoców. Korzystałam z wytycznych diety "south
                                              beach", choć muszę przyznać, że nie strasznie ściśle. Efekt jest
                                              taki, że:
                                              1.czuję się dobrze (hormony w normie, w tej chwili biorę
                                              100letroxu),
                                              2. hemoglobina wskoczyła na 12!
                                              3. schudłam 6kg w przeciągu pierwszych 5 tygodni stosowania diety i
                                              teraz po jej rozszerzeniu o dozwolone produkty nie tyję.
                                              Słyszałam, że dużo żelaza jest w pyłku kwiatowym ale jeszcze tego
                                              nie próbowałam. Pozdrawiam- Nika
                                              • jolac171 Re: fT4 wysokie!=95,61%! 30.04.08, 22:12
                                                Ja wiem, ze dużo żelaza jest w kiwi.Przypomniałam sobie, jak kiedyś
                                                właśnie kiwi pomogło mi b. szybko wyleczyć córkę z początków
                                                anemii.Muszę zacząć więcej jeść tego owocu.
                                                Pyłek kwiatowy- w jakiej postaci, i skąd go wziąć?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka